Bouterse wil in 2018 opnieuw onderhandelen met multinationals

34

PARAMARIBO, 1 jan – Het verschil tussen de verdiensten van goud winnende multinationals en de Surinaamse overheid wordt steeds groter. Dit zei president Desiré Bouterse in zijn nieuwjaarsrede. Voor de regering is het niet te verteren. Er zal weer onderhandeld moeten worden over de voorwaarden voor het mijnen in Suriname. De regering heeft dringend meer geld nodig. Er zijn al wat maatregelen getroffen, maar die zijn vooral naar binnen gericht.

De maatregelen maken het leven duurder voor de doorsnee burger. Onder meer zal de zogenaamde grondhuur worden verhoogd. Deze huurpenningen voor gebruik van domeingrond worden al jaren niet geïnd. De oppositie heeft al luid en fel geprotesteerd. Waar het de multinationals betreft, wordt vooral geklaagd over de vrijstellingen. Iamgold en Newmont betalen geen brandstofheffing.

Deze ‘government take’ wordt wel geheven op elke liter brandstof die burgers tanken. Iamgold en Newmont betalen ook geen dividend op de aandelen van de overheid in hun operaties. Dat hoeft pas als alle aanvangsinvesteringen zijn terug verdiend. Dat is volgens hun berekeningen pas over enkele jaren. Bouterse zei in zijn toespraak ook dat Suriname een eigen goudbedrijf zal opzetten om beter te profiteren van eigen rijkdommen.


34 REACTIES

 1. Hoe wil je nu ineens de afspraken aanpassen? Hopelijk lukt dat want éénzijdig dit doen zal niet lukken/=.
  Had maar veel eerder geluisterd naar de oppositie en de mensen die dit hadden voorzien (VVE etc)

  De aktie komt wel rijkelijk laat. ten tijde van de afspraken wilde de president naam maken zonder een greintje verstand en kunde over het onderwerp waar hij het over had.

  Wie zijn gogo heeft gebrand moet de blaren accepteren


  Maak melding

 2. De regering is er zeker van dat er zakelijk gezien meer te halen valt bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten. Zij rekent er dan ook op dat de multinationals die hebben getoond een waardige reputatie te hebben en over de nodige ‘social responsibility’ te beschikken om zich als positieve partners op te stellen, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen.

  Hoe dom kun je zijn om dit te verwachten.
  Zakelijk zijn is niets anders dan tot zekere hoogte rekening houden met maar wat prioriteit heeft is het zo vlug en zo dik mogelijk mijn portefeuille laten worden doet er niet toe hoe en liefst op korte termijn.

  “Jo koe jo” zou een adviseur zeggen

  Maar ach praten mag doen is wat anders hé


  Maak melding

 3. Aangezien de gebruikelijke overheidswoningbouw niet snel genoeg gaat, biedt de overheid in 2018 burgers die hun eigen huis willen bouwen en over een eigen terrein beschikken, een bouwlening van maximaal SRD 50.000 aan tegen een rente van 1% per jaar met een looptijd van 15 jaar.

  Ma dang met welk geld stel dat 15.000 personen willen bouwen dan praten wij over een lening van 750.000.000 SRD en dat tegen 1%

  Boi wie houdt wie voor de gek?
  Monie skeer het is op en lenen gaat momenteel met rating B naar een rente van minstens 12 % dus de overheid moet bijleggen en dat willen ze aldus gaan bedelen bij de multinationals om de zakelijke contracten open te breken en aan te passen.
  Dit is weer een story uit duizend en één nacht


  Maak melding

 4. Alle rechtgeaarde Suri’s/ Suri-Ned’s een vredig en gezond 2018.

  De Moordverdachte {Moordernaar} Desiré Delano Bouterse heeft weer een nieuwjaarsrede gehouden. Only words !!!!
  Ik vraag me af of DMDDB één letter verstaat van wat hij voorgelezen heeft. Het voorgelezene is voor hem { DMDDB } op schrift gesteld door een even grote warhoofd. Nu doen alsof ze het wiel weer uitvinden. Ik word er kotsmisselijk van !!!!!!


  Maak melding

 5. Alleen maar onzin wat deze dementerende moordenaar uitkraamt, om te denken dat gemaakte afspraken eenzijdig te kunnen veranderen,om snel aan meer geld te kunnen komen omdat dit geboefte miljarden de afgelopen jaren er doorheen gedraaid hebben met stelen en verkwisten van staatsgelden, en nu in geldnood verkeren,in ėėn keer heeft deze moordenaar snel geld nodig, om zijn kop in 2018 te kunnen redden.


  Maak melding

 6. Nou, Nou, wat een plannen, nu de uitvoering nog.

  Rivieren worden uitgediept, toekomstige huizen bezitters worden geholpen(?) Houtuitvoer wordt aangepakt enz. enz.
  Goudconcessie;s worden aangepakt, en gij geleufd het???
  Allemaal in het kader van het water staat me aan de lippen en Moody’s. Dus….eerst zien dan geloven Bouterse, je hebt flink zitten slapen de afgelopen 7 jaar .Maak nu eens je plannen waar.en luister eens naar mensen die echt ergens verstand van hebben ipv. je zgn. adviseurs.


  Maak melding

 7. AI MI TATA,

  Opa D WAAR ZIJN DE, AAN HET VOLK BELOOFDE, 16.777 (zestienduizend-zevenhonderd-zeven-en-zeventig) CHINESE VOLKSWONINGEN GEBLEVEN ?????????

  WAAR IS HET GELD DAT HIERVOOR BESTEMD WAS GEBLEVEN ???????

  WAAR ZIJN DE TIEN MILJARD AAN STAATSINKOMSTEN VAN DE AFGELOPEN JAREN GEBLEVEN ???????

  WIE VAN DE PAARSE POLITIEKE CLAN, DRAAGT VOLDOENDE BELASTINGEN AF AAN ONZE STAAT ????

  VAN WELKE SRANANMANS ZIJN DE 600 (ZESHONDERD) MILJOEN US-DOLLARS OP DE ZWITSERSE BANKREKENINGEN ????

  STOP DE PAARSE SLAVERNIJ IN SRANAN !

  STOP DE PAARSE BABBELS, PAARS HEEFT ONS LAND via CORRUPTIE en MASSALE ONNODIGE CONSUMPTIEVE BESTEDINGEN, ZWAAR FAILLIET GEMAAKT !

  SRANAN MOET ALLEEN GESCREENDE POLITICI TOELATEN IN HET LANDSBESTUUR, DE REST DUMPEN BIJ DE VUILNISBELT ! !


  Maak melding

 8. Bla bla bla.
  Iamgold Is sociale instelling hé Bouterse. Die denkt natuurlijk : tje potie het gaat zo slecht met Suriname dus geven we onze hele winst aan de Surinaamse overheid .

  Droom maar rustig verder Bouterse of nog beter ruim de puinzooi die je hebt gecreëerd op en stop met het uitkramen van onzin


  Maak melding

 9. De Multinationals zullen DDB er op wijzen dat zij hun verplichtingen nakomen en hij eerst maar eens de informele mijnbouwers aan de wet moet houden. Ook wordt het zaak dat deze kleine mijnbouw productiever en schoner wordt. Dan kan de regering haar inkomste uit goud met 200% verhogen zonder dat er iemand op achteruitgaat.


  Maak melding

 10. Het is nu weer duidelijk dat Suriname verkeerde deals heeft gesloten waaronder zij hun handtekening hebben geplaatst.
  Dat gebeurt als je niet capabel bent, dan word je beetgenomen.Too little too late.


  Maak melding

 11. In 2012 lulde deze op hol geslagen megalomane dorpsidioot al over een gouddeal en beloofde hij een Gouden Kerst. We weten nu de uitkomst van de belofte van deze pathologische leugenaar…..chaos, armoe en ellende in het land. En nu komt deze gevaarlijke gek wederom zijn grijs gedraaide plaat afspelen.


  Maak melding

 12. Die gouddelvers in het Binnenland, die vernietigen het land en ze hoeven geen cent belasting te betalen (kijk maar in wat voor geweldige auto’s al die gasten rijden).

  Ga eerst dat regelen, zal je zien hoeveel belastinggeld er binnenkomt … maar zeker bang voor onrust, tja dan maar de nette burgers en bedrijven maar vragen om solidair te zijn.

  En die banken die ondersteuning hebben gegeven, vraag hun maar om de zeer grote schulden af te schrijven, is toch hun bijdrage voor de ontwikkeling van het land.

  Beste DDB u kunt geen land regeren … maar ben wel blij dat u de verkiezingen heeft gewonnen, kunt u zelf de door u gemaakte rommel op ruimen, maar dat zult u vast wel overlaten aan de volgende regering.


  Maak melding

 13. is goed dat er video is in de parlement zaal nu kan je zien hoe deze mensen zijn met jullie geld word zo omgegaan en jullie nakomelingen . tap a dek .


  Maak melding

 14. Wie gaat nu onderhandelen met een muilezel.
  Bouta ga nu maar lekker met pensioen. Vertrek naar een onbewoond eiland. Waar wij je niet zien of horen.


  Maak melding

 15. Bouterse houdt die mensen in Suriname voor de gek.Hij zit al zo lang en er zijn geen vooruitzichten in het land.Het beste voor Suriname zou zijn dat hij onmiddellijk opstapt.Dat is mijn advies.Hij heeft geen visie om het land te besturen.


  Maak melding

 16. Ze kunnen niets eens met plotse, zieken verzorgers en leraren onderhandelen laat staan met multinationals.
  Dat hadden ze moeten doen toen het speelde, wat een onnozele bende zeg.
  Regeren is vooruit zien, wat deze regering doet is op hun vingertjes tellen wat de uitkomst zal zijn.
  Maar ja wat had je verwacht van deze charlatan, die regeerd met met een Uzi in zijn hand.


  Maak melding

 17. Weer een jaar voorbij, weer niets bijgeleerd.
  Het ouderwetse geschreeuw in de media is hetzelfde gebleven; het volk trapt er weer in. “we gaan ze leren” en uiteindelijk waait de storm of was het een briesje weer over.

  Het volk wil de waarheid niet horen noch zien; ze willen beloftes. En als de beloftes niet uitkomen (99% van de gevallen) dan is er geen man overboord. Men denkt dan jammer, volgend keer beter.
  Santoki zou dit eens ter harte moeten nemen.
  Hert gaat niet om de waarheid bij verkiezingen (in SU), het gaat om beloftes.
  Waarheid doet pijn, pijn gaat niet snel over, dus kiest men voor de partij van de beloftes


  Maak melding

 18. Bouta wanneer ga je dood man??????
  je hebt geen kaas gegeten hoe een land te besturen!
  misschien heb je wel verstand van mensen op de vlucht dood te schieten, maar nee hoor, ie fuck a kondre vreselijk up!


  Maak melding

 19. Bouterse geeft duidelijk aan dat hij een soboto is. Regeren betekend vooruit kunnen zien. Mijn advies aan deze man is stuurt alle adviseurs naar huis daarna mag jij ook opstappen. Dit soort misstanden ga je altijd krijgen als men niet deskundig genoeg zijn.

  Zou het niet beter zijn om even pauze te nemen? Want je maakt ons moe met die indianen verhalen.


  Maak melding

 20. Voor het domme paarse volk is het reopenen van de al gesloten onderhandelingen iets geweldigs. Voor de advocaten van de multinationals is het geen realiteit.

  Ik vraag me af wat de economische krachten zijn die voorkomen dat het land naar de 1980 niveau afdonderen.

  De ondernemers ?


  Maak melding

 21. Multinationals weten bliksemsgoed dat DNA bevolkt wordt door zakkenvullende, corrupte, luie, lamlendige dombo’s. Deze zijn geen partij voor hun tijdens onderhandelingen. Je beloofd ze een terreinwagen en ze zetten meteen hun handtekening onder een overeenkomst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.