woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurSuriname krijgt eigen Afrika Museum

Suriname krijgt eigen Afrika Museum

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname krijgt volgend jaar een eigen Afrika Museum. De initiatiefnemer is de Stichting Afrikaans Surinaams Erfgoed Museum (ASEM) die in oktober 2014 werd opgericht. Het bestuur van ASEM zal binnenkort werkgroepen samenstellen die zich op specifieke onderdelen van het op te zette Afrika Museum zullen concentreren.

Een Afrika musuem betekent een verruiming van de kijk die Surinamers van Afrikaanse afkomst hebben op Afrikaanse kunst en cultuur. Die zijn geen gevolg van de slavenhandel en de slavernij in Suriname, maar bestonden reeds duizend jaren ervoor.

De stichting heeft ook plannen om rond 1 juli 2018 een tentoonstelling met als titel ‘een tipje van de sluier’ te organiseren. Dit in verband met de herdenking van de 155 jaar stopzetting van de slavernij in 1863.(FOTO: Rod Waddington Banna Craft via photopin (license))

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. Stop met de onzin van museum paarse ndp bendeleden. Kijk naar de toekomst of ga terug naar je herkomst Congo etc.?
  Deze mensen met name de blakkamans hebben overal niets zinnigs te doen. Dan meuseum, dan politieke partij (leeuwin etc), dan willen ze herstelbetalingen ( kodjo armand. Zunder). Go wroko Go Desi Bouterse, dan krijgt eens in de 5 jaar BBR met zoutvlees. De rest van de tijd mag je gratis creperen


  Maak melding
 2. Mooi initiatief dat vervolg dient te krijgen. Wellicht ook een Azië museum ter ere van de oorspronkelijke bewoners van Suriname die 10.000 jaar geleden vanuit Azië in America `aankwamen?
  Waaruit blijkt de verbondenheid tussen Suriname en Afrika ? Er zijn weinig Surinamers die in Afrika hun vakanties doorbrengen en dit is weer een project dat onder de noemer geldverspilling valt. Of wil de president nu al zijn verkiezing voor 2018 veilig stellen ?


  Maak melding
 3. van nu tot 1 juli? dat wordt heel hard werken voor de leden van deze stichting!!!!

  wanneer komt een Indonesie museum/ en Libanon museum/en India museum/ en China museum?


  Maak melding
 4. Iedereen zijn ding, maar ik ben: Tegen!, dat het Afrikaans museum in het gebouw 1667 komt en ook niet op die plaats in Fort Zeelandia.

  Poelepantje is de uitmuntendste plek in Paramaribo om het gebouw op te zetten. Vergeten jullie ook niet de lendedoekjes/pantjies die de pantjes moe(s)ten afdekken in op te nemen. De peniskokers hadden ze volgens mij niet evenals de ronde lippenhoutversieringen naar Suriname mee genomen.

  Succes met jullie Poelepantjies museum op Poele Pantjies.

  In Nederland willen enkele SuriNeds ook een politieke partij oprichten om sranantongo en Papiamento op Nederlandse scholen verplicht te geven. Sari Tori. Dit handjevol mensen in Nederland leven buiten de realiteit en zien niet wat de Nederlandse Mij van deelnemers verwacht om mee te gaan in de vaart der volkeren en toekomst gericht moeten zijn en daaraan tijd en energie te besteden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. Neen Ray .Ik wel.
  Jammer dat de foto’s niet meegekopiëerd zijn geworden, maar ik heb het gebouw in kwestie (gebouw 1790 ) altijd een prachtig gebouw gevonden en als ze iets willen doen met dit afgebrand gebouw zal ik dat zeker toejuichen. Sorry, maar ik ben gek op de Surinaamse geschiedenis. Jij kennelijk niet en dat respecteer ik. Wat je zeker niet zal weten is dat de Hindoestanen en Javanen pas in 1890 met de rijstteelt in Suriname zijn begonnen voor die tijd aten de slaven en de later vrijgemaakten “Grong njang” (bananen cassave, napi etc.) ook zal je niet weten dat het Koeliedepot aan de Van Rooseveltkade gevestigd was.

  Historische gegevens:
  In 1790 werd dit bakstenen gebouw toegevoegd aan het fort Zeelandia als magazijn van vivres. De eerste magazijnen werden in het fort zelf ondergebracht. Het fort kende echter een geschiedenis van regelmatig verval. Zo werden de bastions uitgehold om als magazijn te dienen, maar liepen ze vol met regenwater.
  De constructie kwam in een periode dat het fort van steeds minder militair nut was. Het magazijn werd zelfs boven op de gedempte fortgracht gebouwd. Toch werd in die periode veel opgeknapt aan het fort zelf en de gebouwen eromheen.
  Net als het fort raakte het gebouw in de 19e eeuw in verval, totdat het in 1960 werd gerestaureerd en er 2 ministeries in werden ondergebracht (onderwijs en Economische zaken). In 1990 (28 augustus) verwoestte een brand het gebouw. Anno 2007 staan er alleen nog de dikke stenen muren.
  Het gebouw was 13 traveeën lang, bestond uit 2 lagen en had bakstenen muren van 65-78 cm dikte. De langsgevels hadden een middenpartij met toegang die 70 cm naar buiten sprong. De korte gevels hadden drie ingangen. Boven de middelste aan de stadszijde was in smeedijzer het jaartal 1790 aangebracht. De dakconstructie bestond uit een steil schilddak met tegels bedekt. Aan elke zijde van de middenpartij op de langsgevel stonden drie dakhuizen, de korte gevels hadden elk één.


  Maak melding
 6. Heel Suriname begint al op een failed african nation te lijken. Van top to bottom. Kijk maar naar de machthebbers, corruptie, diefstal van staatseigendommen, nepotisme etc, en als ze nog niet op afrikanen lijken geef ze maar een afro pruik. Geld voor een slavernijmonument is nooit opgehaald of aangekomen in de laatste 10 jaren en nu gaan we voor een hele museum. Achteruit kijken is een mooie hobby maar vult geen buiken met honger. Ik zou jullie liever aanraden te gaan sparen voor een monument voor de nieuwste chineze kolonie sluliname.


  Maak melding
 7. @John
  Wat de afrikanen 400 jaren eerder aten interesseert mij niet!
  ZE staken de stad in brand eerder ter uwe informatie.
  Koelie depot of geen koelie depot ,deze groep klaagde niet maar bewerkte elk stukje grond en zorgden voor de welvaartvan Suriname!
  Ter uwer info..koelie is de term voor hindostanen die als bagage dragers op de trainstations werkten,De term is overigens coolie en komt van de britten,Onnozel stuk zwijn dat je bent,.Wat denk je in de afrikaan museum te zien?Iets bijzonders misschien?!Ga je verdiepen in de jonste geschiedenis vanaf 1980 tot heden…


  Maak melding
 8. !@John
  Ga de jongste geschiedenis leren kennen mie boi, zeiken over de geschiedenis van 400 jaren terug helpt ons niet,
  .het woord coolie komt van de engelsen die de bagagedragers op de trein platform zo noemden, De afrikanen maakte het tot koelie en volgens hun is het een soort spot benaming voor de hindostanen.En 400 jaren denken zij nog steeds hetzelfde.
  We nemen ze het niet kwalijk hoor want zo slim zijn ze niet!


  Maak melding
 9. @John
  Heb je toevallig ook foto.’s van de stad die 400 jaar geleden in brand werd gestoken en in as gelegd?Of gaan ze dat in de museum ophangenen om het te bewonderen?


  Maak melding
 10. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er ooit een Afrika Museum komt, en zeker niet in dat 1790 gebouw. Als er één goede bestemming voor dat gebouw is dan is het als Museum van de Surinaamse Geschiedenis.

  De initiatiefnemer van het Afrika Museum, Armand Zunder is een man met een Afrika obsessie. Hij wil ook dat Nederland miljarden gaat betalen vanwege de slavernij. Dat gaat ook niet gebeuren.

  Het opzetten van een museum kost miljoenen, zeker als daar ook nog een historisch gebouw voor moet worden gerestaureerd. De overheid heeft er geen geld voor, en er waarschijnlijk ook geen zin in, en particulieren zijn niet bereid of in staat het nodige kapitaal op te brengen.
  De rijkere Surinamers, die wel wat zouden kunnen missen, kijken ergens anders naar dan naar Afrika. Die gaan daar geen cent aan betalen.

  Een Museum van de Surinaamse Geschiedenis heeft betere kansen. Nederland en wellicht de Unesco zouden daar waarschijnlijk wel aan bij willen dragen. Zo’n museum is nuttig voor alle Surinamers, en niet alleen een hobby object van mensen die het liefst iedereen die geen Afro is uit Suriname zouden zien verdwijnen.
  Waarschijnlijk ook zou in hun Afrika Museum alleen te zien zijn wat zij willen laten zien en niet ook de kant van Afrika die zij niet willen zien.


  Maak melding
 11. Ray,
  de eerste echte foto is gemaakt in 1826 (zie wikipedia)’
  De brand gesticht door Codjo, Mentor en Present ( ik ga ervanuit dat je die brand bedoelt) is gepleegd in 1833. (zie wikipedia Codjo , Mentor en Present met tekening van de brand). Jij vraagt iets van 400 jaar geleden dus over 2017 minus 400 is 1617. Ik denk dat ik niet aan jouw vraag kan voldoen.


  Maak melding
 12. Ik zou maar niet doen, die museum. Het laat alleen maar zien hoe ongeloofelijk dom en wreed de Afrikanen waren dat ze hun eigen mensen verkochten en dus afstootten. De Surinaamse African-origin mensen zijn letterlijk en figuurlijk outcasts from Africa, verstoten, ongewild en verkocht door de eigen gierige mensen.


  Maak melding
 13. Banasur de Surinaamse hindustanen zijn letterlijk en figuurlijk ook outcast, je weet wel van lage kaste, die nogsteeds erger dan dieren worden behandeld tot de dag van vaandaag in India. Haal die balk uit je lage kaste oog. Die Indiers van hoge kaste zijn slim en gemoedelijk, tijd dat je teruggaat naar India, jij parasiet


  Maak melding
 14. @banasur,

  Wat heb ik nou met de Surinaamse hindustanen te maken? Richt je tot Ray of zo.
  Overigens, wat ik schreef is de pure waarheid. De zwarten zijn letterlijk en figuurlijk verkocht door hun eigen mensen en zijn daarom in Suriname beland.
  Ik ken geen enkele zwarte uit die tijd die vrijwillig op eigen houtje naar Suriname is gekomen. Het kon ook niet, want ze wisten niet af van het bestaan van Suriname.


  Maak melding
 15. @Banasur,

  Helemaal juist. De zwarten werden gedwongen naar Suriname te komen, de hindostanen en javanen zijn uit eigen vrije wil naar Suriname gekomen.Dus die zwarten die kletsen over liefde voor Suriname moeten zich misschien bedenken: hun voorouders haatten Suriname!


  Maak melding
 16. Mughal de zwarten houden juist van Suriname, ze hebben het tot hun thuisland gemaakt, hetzij gedwongen en proberen al het mogelijke om het land te ontwikkelen, het is tenslotte hun huis nu.

  De hindustanen en javanen zijn de armoe ontvlucht uit hun landen en doen alles aan om zichzelf te verrijken en ontwikkelen, het land Suriname was en is nogsteeds het middel om hun doel te bereiken. Maw de hindustaan en javaan zit nogsteeds niet in Suriname om het land te ontwikkelen en te verrijkken maar zichzelf als groep.

  Dat is het verschil en door deze tegenstelling lukt het de zwarten niet om het land te ontwikkelen, hun doel wordt gefrustreerd door de twee andere groepen die een andere doel hebben met Suriname. Dus no lul nanga yu dong dong liefde voor Suriname.


  Maak melding
 17. @ Historie: Misschien zou het helpen als de Afro Surinamers ook de overige bevolkingsgroepen eens toe zouden staan om verantwoordelijkheid te dragen voor het besturen van het land.
  De afgelopen 65 jaar hebben zij die zich de ware Surinamers wanen er namelijk niet zo veel van terecht gebracht en dan is het niet zo vreemd dat je dan maar jezelf ontwikkelt als je toch niet mee mag doen.

  In Azië schijnen hun broeders en zusters het aardig voor elkaar te hebben, misschien lukt dat ook in Suriname als je ze de kans geeft. In buurland Guyana gaat het ook steeds beter.


  Maak melding
 18. Pe a modie de? Tsang gaat de staatseigendommen verkopen aan zijn eigen mensen om de nationale schulden die revolutionair bouta heeft gemaakt te betalen. Jullie zijn nu de nieuwste chineze kolonie maak je ogen open en kijk om je heen.


  Maak melding
 19. AFRIKA KRIJGT SURINAMER IN HAAR MUSEUM, KUN ZE KENNIS MAKEN MET OVERZEESE AFRIKAANERS.
  SURINAME HEEFT GEEN GELD OM ZIEken HUIS PERSONEEL TE BETALEN.
  Is de stichting zo rijk dan wat een utopie.
  Srang is failliet de gene die anders beweren, laat het me weten


  Maak melding
 20. @Historie Hahahhaah wat is dat voor domme reactie ? Racistisch, onderontwikkeld, jaloers en chauvinisme… Dit precies haat en ellende waardoor het land niet vooruit gaat… en dan noem je dat ” Lobi voor SU”? Meer schande voor SU…


  Maak melding
 21. @Historie,

  Een stukje historie voor jou. De hindostanen en javanen hadden de mogelijkheid terug te keren. De meesten hebben besloten van Suriname hun nieuwe vaderland te maken. De Afrikanen hebben deze mogelijkheid van terugkeer nooit gehad. Ze moesten noodgedwongen blijven in Suriname en er het beste van maken.
  De Aziaten hebben bewust gekozen voor Suriname, de Afrikanen zijn er gewoon gedropt zonder enige andere mogelijkheid. Toen konden ze niet terug naar Afrika, maar nu kunnen jullie massal terug. Maak er gebruik van!!


  Maak melding
 22. In de DNA moeten vragen gesteld worden naar de financiering van deze stichting!!
  En wie er allemaal betaald krijgen en waarvoor.
  .
  Weer een njang patu


  Maak melding
 23. Suriname is een groot Afrikaans museum met alle kenmerken van dien. Welk wellicht ook ten onder gaat aan deze specifieke kenmerken.


  Maak melding
 24. Ray, halfgare racist, de Russen staken hun eigen steden in brand om Napoleon en Hitler Klein te krijgen en geen enkele, nu levende, Rus neemt zijn landgenoten van toen, dat kwalijk. Jij, als kortzichtige (Surinaamse?) idioot, neemt het de Afrikaanse slaven kwalijk dat ze de door Nederlanders gestichte en bewoonde stad Paramaribo verbrand hebben. Ter jouwe informatie; Nederlanders zouden maar al te graag hun dijken doorgestoken hebben als ze daarmee de Duitse bezetters zouden schaden.


  Maak melding
 25. Hoeveel waarde moet je hechten aan de vrije wil van de javanen en hindoestanen die naar Suriname kwamen en ook niet wisten waar Suriname lag, ook zij zijn door hun eigen mensen belazerd om zich aan te melden als contract arbeider om in Suriname slavenwerk te gaan verrichten.
  Ovdrigens is het geklets van Afrikanen die hun ‘eigen’ mensen verkochten aan de blanken gewoon gelul; als Duitsers, Nederlanders, Russen enz. elkaar en Joden uitmoorden en in concentratiekampen opsluiten en vergassen, zegt niemand in Europa dat ze dat hun eigen mensen hebben aangedaan, maar hoe denk je dat elke willekeurige Afrikaan daar tegenaan kijkt? Hij ziet gewoon dat blanken dat hun eigen mensen vermoorden, in concentratiekampen opsluiten en slavenwerk laten verrichten tot ze dood neervallen. Waarom hoor ik ook nooit zeggen dat hindoestanen hun eigen mensen uitmoorden of discrimineren wanneer b.v. hindoes, Moslims en mensen van verschillende kasten elkaar uitbuiten en vermoorden, het lijkt wel alsof men in alle andere gevallen verschillen ziet tussen mensen die op elkaar lijken, alleen zwarte Afrikanen zijn in de ogen van de rest een grote homogene groep, die op een of andere wonderbaarlijke manier allemaal familie van elkaar zijn, al praten ze niet dezelfde taal, hebben ze niet dezelfde cultuur enz. enz.


  Maak melding
 26. History

  En jou trotse leider, Alibaba en de veertig rover worden gefrustreerd door Hindoestanen en Javanen, Jezus, dit zijn misschien wel de gefrusterende in Suriname, zet alle precident en op een rijtje, kijk naar afkomst en kijk wat ze gepresteerd hebben, en dit is met cijfers te meten


  Maak melding
 27. Haco, jij lijkt wel een kloon van Trump, die roept ook steeds dat hij een betere president is dan die man met Afrikaanse roots Obama, dat is volgens Trump ook cijfermatig aan te tonen, maar wanneer we de cijfers naast elkaar zetten, dan blijkt Obama veel betere prestaties te leveren Dan die idioot (zelfs republikeinen noemen hem Zo). Doe ons daarom een lol en laat de cijfers zien waaruit blijkt dat b.v. Venetiaan het slechter gedaan heeft dan andere Surinaamse presidenten.


  Maak melding
 28. @Kakafowru, wat een domme reactie van jou zeg. De president van de VS, hoe idioot die ook moge zijn, met die van SU vergelijken laat zien dat jij elke realiteitszin uit het oog verloren bent. Los van het feit dat Trump zich nooit met drugscriminaliteit heeft ingelaten, gaat jouw vergelijk ook op andere punten mank.
  Het rijke SU is arm gemaakt door de creolen. Kijk naar Zuid Afrika. Niet zo lang geleden behoort het tot de rijkste landen en nu ? Corruptie, geweld, armoede, ghettovorming, en ga zo maar door.


  Maak melding
 29. @ Forummers,
  Wat een gelul over “Afrika Museum” in Suriname !!
  Zo een museum kan men liever in George del Mina oprichten
  met afrikaanse slavan artefacten om ze in Afrika te tonen wat ze hun “broeders” hebben aangedaan !! in het verleden !!
  Kijk naar de Chinezen, die lullen niet over dit soort zaken,maar ontwikkelen zich liever wetenschappelijk en economisch tot heil van de Chinezen !
  Ik hoef geen “peniskoker” te gaan bewonderen !!!
  Straks krijgen we nog een “Bouterse Museum”!!


  Maak melding
 30. @Kakafowru

  ga terug naar school een en vraag aan juf bijles in begrijpent lezen ,
  als je iemand niet kent oppassen met wat je schrijft .
  laat in eider geval zien dat je opvoeding het gehad


  Maak melding
 31. Waar gaan de reacties van een aantal van u allemaal over? Daarom is er zoveel oorlog en strijd in de wereld. Door intolerantie en geen RESPECT. Blijft u allen vooral respectvol naar elkaar toe.


  Maak melding
 32. Dit had al 40 of 50 jaar eerder kunnen gebeuren maar het kolonialisme vierde toen nog welig dus heerste er schaamte. Schaamte ingestampt door de voormalige kolonisator.
  Suriname ontwaakt langzaam maar zal overkomen. Mooi en noodzakelijk initiatief!


  Maak melding
 33. @NATIONALIS
  Hebt jij ook z’n lekkere ontwikkeling door gemaakt, onnozele hals ga je schamen, als je het er niet mee eens bent kruip dan terug onder je steen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES