Partij tegen ‘afrofobie’ wil Sranantongo als keuzetaal op school

47
Partij tegen 'afrofobie' wil Sranantongo als keuzetaal op school

In Rotterdam heeft de nieuwe partij ‘U-buntu Connected Front’ zich gemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De UCF mikt op mensen met een Afrikaanse of Caraïbische achtergrond. De partij wil strijden tegen racisme en “afrofobie”. Ook zet het UCF zich in voor het invoeren van Papiamento en Sranantongo als keuzetalen op school.

Motor achter UCF is de in Suriname geboren politicus Iwan Leeuwin; hij is nu voorzitter van de fractie Iwan Leeuwin in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Tot 2015 was hij aangesloten bij GroenLinks.

De partij wil verder dat alle tradities met racistische elementen worden verboden, net als verwijzingen hiernaar op straat. Ook wil die de kansen van Afrikaanse Rotterdammers vergroten en mensen bewust maken van het “slavernijdossier”. FOTO/Lees verder: RTV Rijnmond.


47 REACTIES

 1. Ik wil dom doen maar deze personen tonen een domheid net als de politici in SURINAME.
  laat ons niet krom lachen, we hebben nieteens een woordenboek van Srangtongo.
  Srangtongo leer je in openbaar. Ze kunnen liever beschaving brengen onder hun achterbaan in deze brakra maatschappy want dat ontbreekt behoorlijk.
  wat doen ze stelen en burgens doodschieten.


  Maak melding

 2. Die Leeuwin begint echt door te slaan Sranantongo en papiamento op scholen, wil hij de tegenstellingen nog groter maken? en denkt hij nu echt mensen bewust te maken van het slavernijdossier, zij die er om welke reden dan ook in geinteresseerd zouden zijn weten hun weg daarin wel te vinden, de rest interesseert het geen zier, die kijken liever vooruit, dan achterom behalve dan een stel geobserdeerden, die een reden willen hebben zich af te zetten tegen zowat alles wat blank is, over dicriminatie gesproken, maar hij doet zijn best maar met zichzelf steeds belachelijker te maken


  Maak melding

 3. Hi sorry hoor, maar straks komt ook een andere bevolkingsgroep op dat ze ook hun eigen taal in het onderwijs willen. Waarom komen ze dan niet op voor onze kinderen die ook in de top denk aan de televisie mogen en kunnen participeren.


  Maak melding

 4. @NSN

  En inmiddels zijn er weer andere die vinden dat de grammatica en spelling in dat Prima boek niet goed is. Is het “me goedoe” of “mi gudu” of nog iets anders??
  Voor dat het boek op de pers ligt zijn er tig wakamans die vinden dat zij het beter kunnen en een dergelijk boek overschrijven met kleine aanpassingen in de hoop makkelijk rijk te worden. En nu willen ze hun boeken op school verkopen.
  En straks komen die 200 andere talen die sporadisch in NL gesproken worden met hun taal aanzetten, om niet te vergeten de 1000-de dialecten.
  Ben benieuwd wanneer de bekende Brabo-neger met zijn taalboek komt. Die gebruikt immers ook een eigen woorden schat.


  Maak melding

 5. Ga zelf en je achterbanden werken i.p.v. uitkering te trekken.
  En als je gediscrimineerd voelt, ga terug naar Afrika. Wie houdt je tegen.
  Altijd maar de slachtoffer uithangen.


  Maak melding

 6. Ik zou het prettig vinden als er ook verplicht Arabische lessen op de scholen worden gedoseerd.Te beginnen met de Surinamers.Het dragen van een Boerka is verplicht voor de vrouwen. De mannen verplicht elke dag naar de moskee om te bidden. De mannen gaan elke dag verplicht boodschappen doen voor hun vrouw. De vrouwen hoeven niet te werken. Kunnen het huishouden doen en Arabisch thuis leren.
  Ik als Marokkaan zal dit ook eisen. Rotten jullie op man.UCF hebben jullie niets anders te doen ga koeien scheren. Dat zogenaamde racistische gedonder moet nu ophouden anders ga je maar terug naar je geboorteland. De Nederlander heeft ons niet gevraagd om hier te komen. Doen jullie iets nuttigs en ga Bouterse helpen het land op te bouwen. Daar is er werk aan de winkel voor jullie en niet hier.


  Maak melding

 7. Daar gaan we weer.net als in SURINAME alle creoolen families en stamen hebben hun eigen politieke partij.
  Dat gaan ze weer doen hier.de stemmen gaan spreiden.waardoor er geen vuist gemaakt kunnen worden.je hebt al sylvana Simons en DENK.


  Maak melding

 8. De geest van verdeeldheid is een misleider en een splijtzwam. Het bouwt niet op maar verdeeld, verzwakt en vernietigd. Mensen let op je zelf, heb een goed jaarwisseling en streef in 2018 naar innerlijke waarheid,liefde en eenheid. Jaag verdwaalde zielen die doelloos rondzwerven uit je nabijheid met de PAGARRA.


  Maak melding

 9. Te dom voor woorden….

  Leeuwin is aandachtstrekker en subsidie verslaafde met geen andere skills dat het parasiteren op een vermeende slavernij syndroom en institutioneel blank racisme.

  Alleen het woord “Afro-fobie” al, hoe verzin je het…

  Compleet kansloos


  Maak melding

 10. Deze mentaliteit maakt dat ons land steeds meer achteruit gaat.Willen ze dat we weer in de prehistorie gaan leven?
  Als we vooruit willen gaan en de hele wereld kunnen opereren,dan moeten we engels,chinees of hindi als tweede taal op de lagere school introduceren , maar blijkbaar is deze groep te dom om dat te begrijpen.Laten we niet zo dom doen als de Antillen waar les in papiamento wordt gegeven.Waar kunnen de papiamento sprekers terecht in de wereld. Nergens!


  Maak melding

 11. Voor de zoveelste maal….Sranantongo is geen taal die gebezigd word over de wereld.Alleen de surinamers . praten het sranantongo en je hoeft niet eens op school te zitten om het te leren!Ga je soortgenoten het nederlands leren Leeuwin.
  Go forward Leeuwin not Backwards.Het is straks 2018 en niet de stenen tijdperk.


  Maak melding

 12. @ Prof, mi Sabababoi

  Is dat zo zoals je dat schrijft, wijs me de weg baja, dan zal ik gelijk aankloppen bij de desbetreffende overheid of gemeentelijke instelling.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 13. Deze koelie vindt dat de bovenstaande AFROFOBIE zonder doelstelling aankomt voor zijn/haar achterbaan.
  We hadden ook een ‘nep blanke Sylvana”, die werd tot haar bolle onderbroek afgebrand door Jan DERIKSEN.
  Deze meneer zou nu zeggen het moet niet gek worden in Nederland met deze zwart neuzen.
  Wat betekent zwarte neuzen in srang tongo ;
  Kolpt het BLAKA NOSO.

  Voor mijn kids is verboden sarang togo groepfijn dat een ierder meer moet uithalen uit het leven


  Maak melding

 14. We hadden ook een “nep blanke Sylvana”, die tot haar bolle ondergoed werd afgebrand door meneer Jan Direksen.
  ‘Deze zwatremensen met hun Afrofobie zou Direksen zeggen het moet niet gek worden in Nederland met deze zwart neuzen.
  Klopt het in srang gogo: zwarte neuzen is blaka pato.


  Maak melding

 15. @JZwartmans
  Met sranang tong, kan je alleen in paramaribo terecht? Toch, in de bush is het als van ouds taki taki, neger Engels sorry,
  Kwa mentaliteit kan ik er niets anders van maken, ze sluiten zich zelf buiten, als in vreemd land leeft is cultuur ook maar tijdelijk


  Maak melding

 16. Haco
  @JZwartmans
  Met sranang tong, kan je alleen in paramaribo terecht? Toch, in de bush is het als van ouds taki taki, neger Engels sorry,
  Kwa mentaliteit kan ik er niets anders van maken, ze sluiten zich zelf buiten, als in vreemd land leeft is cultuur ook maar tijdelijk


  Maak melding

 17. Haco
  @JZwartmans
  Met sranang tong, kan je alleen in paramaribo terecht? Toch, in de bush is het als van ouds taki taki, neger Engels sorry,
  Qua mentaliteit kan ik er niets anders van maken, ze sluiten zich zelf buiten, als in vreemd land leeft is cultuur ook maar tijdelijk


  Maak melding

 18. Eerlijk gezegd ben ik sinds me laatste roofoverval waarbij ik en me vrouw zwaargewond waren, ook Afrofobist geworden. De daders waren Afros zoals gewoonlijk. Te lui om te werken dus stelen en roven is makkelijker.

  Half Suriname is Afrofobist maar zullen het niet in het openbaar zeggen, zelfs veel Afros zijn Afrofobist. Bang zijn voor je eigen soort omdat je weet dat ze crimineel gevoelig zijn.

  Niet generaliserend wil ik toch zeggen dat de Afro activisten heel veel energie moeten steken in hun jeugd om niet de criminaliteit in te laten gaan in Suriname. 99,99 procent van alle overvallen, moorden, diefstallen zijn afkomstig van Afros. Je kunt bijna zeggen dat Suriname naar klote gaat door een vervloekt volk terwijl anderen wel hard werken om het land op te bouwen. En dat Suriname momenteel hierdoor geterroriseerd wordt.


  Maak melding

 19. Niemand in Suriname spreekt vloeiend Sranantongo zoals men heeft aangegeven dat het de taal van de Surinamer is.

  Men kan ook geen vergelijking maken over deze twee landen Suriname en Curaçao als het om de talen gaat.

  Vanaf Nederland zich niet echt meer bemoeit met Curaçao is het land op taalgebied erg achteruit gegaan en dit merk je ook bij de jeugd in Suriname.
  Verder dan deze twee landen kom je niet verder met de talen, dus sorry.

  Ik heb wel respect voor alle talen op de wereld, omdat er overeenkomsten zijn, maar als het gaat om handel drijven en je goed te kunnen scholen is het momenteel een groot probleem in deze twee landen.

  Als mensen uit deze landen naar Nederland vertrekt merk je al gauw genoeg dat het Nederlands een groot probleem is dan heeft men een tolk nodig voor hulp.


  Maak melding

 20. @ mister bojo,
  Ze moeten die “Leeuwin” uit Groen Links eruit trappen !!
  Alle aanhangers van hem die lijden aan “Afro-fobie” een enkeltje geven naar midden Afrika en alvast hun naam veranderen in bv.Anna,Obianggogo,Mughabe-olo etc…
  Voer voor PVV om deze vent met zijn afro-achterban uit Nederland eruit te trappen !!


  Maak melding

 21. Als je Sranangtongo op de scholen introduceert plaats je het land terug naar de slaventijd. Onze oorsprong zit in Afrika, voer die taal dan op als het zo nodig anders moet. Sranangtongo is door de slaven gebruikt om de blanken niet te laten weten wat er onderling gecommuniceerd werd, die tijd is voorbij, bijna alle blanke jeugdigen en Marokkanen en turken iedereen onder de vijfentwintig in de grote stad, gebruikt het Surinaams als straattaal. Wat is het nut behalve een stomme achterlijke dommigheid om terug te gaan naar de Slaventijd ,en de kinderen hun toekomst ontnemen om ergens anders te kunnen gaan studeren te torpederen.. Al die gefrustreerde afro-koppen in NL die het er zo moeilijk hebben, waarom gaan jullie niet je paspoort omruilen, en proberen iets neer te zetten in Su waar de bevolking werkelijk wat aan heeft i.p.v. die achterlijke shit waar jullie steeds mee komen.. Su is van de Indianen praat hun taal. De zwarte bevolking komt pas aanbod omdat ze er door blanken heen zijn gebracht, en niet eerder. Net als de hindoe, en javanen. Zelfs de boeroes hebben meer rechten, zij hebben ons daar gebracht, ze hadden ons in guyana of weet ik waar kunnen dumpen en dan?.


  Maak melding

 22. @Django en @ Wazig:
  Case closed ! Onhaalbaar ,deze rotsooi ! Tijd verspilling terwijl
  de afro-meneertje Leeuwin lekker zijn “dik belegde brood” eet uit handen van de bakra’s !!
  Straks gaat hij de “afro-surinamers” voor het karretje spannen om een school op te richten met subsidie van het Rijk speciaal voor “afro-kinderen” !!
  Geen wonder dat Geertje ze op hun donder geeft !! De aanhang van Wilders wordt met dit soort acties groter en groter.

  Laat deze Leeuwin enkele bedrijven oprichten ,zoals de Turken en Marokanen, waar “afro’s” werk kunnen vinden, i.v.p. rond te hangen op de Albert Cuyp markt !!


  Maak melding

 23. @ M ica: Sranang Tongo werd niet door de slaven gebruikt om te voorkomen dat hun meesters hoorden wat ze bespraken, het was eerder andersom. De slaven werd geen Nederlands geleerd zodat ze de meesters niet verstonden.
  Sranang Tongo is ontstaan in de Engelse tijd, het is letterlijk wat de naam Neger-Engels zegt, een soort van Engels.

  Het Afrikaans in Zuid-Afrika is hetzelfde, maar dan met Nederlands als basis. Het verschil is dat het Afrikaans is ontwikkeld tot een volwaardige taal, maar het Surinaams niet echt.

  Het Papiamentu is afkomstig van het Portugees. Het is meer ontwikkeld dan het Surinaams, maar net als het Surinaams is het een gevangenis die de spreker die alleen die taal spreekt opsluit in zijn eigen kleine wereldje en afsluit van de rest van de wereld waar hij/zij de taal niet van spreekt.
  Het is zoals de fabrieksdirecteur tegen de pastoor zei, “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.

  Dictators houden daar van, net zoals de slavenmeesters het wel fijn vonden dat de slaven alleen elkaar verstonden, en hun meesters natuurlijk, want die verstonden echt wel Surinaams.

  Nu proberen Sylvana, Kuzu en Leeuwin hun etnische gevangenisjes te bouwen waar ze baasjes kunnen worden. Zo maken we Nederland gezelliger en beter.


  Maak melding

 24. Bhhaa!!! Hoe mensen hier andere afbranden,die wel stappen durven te nemen.

  Mensen waaren bang voor pakslaag tijdens slavernij van dat als zij iets verkeerd deden of in opstand kwamen.. En ik zie genoeg van ze terug in jullie verhalen.

  genoeg systematischslaven hier!
  Waarom kan en zou het niet kunnen? Hebben jullie een betere iedeeee ? Nee !!
  Stop dan om andere angs aan te praten daamn

  Ps..GEAGT


  Maak melding

 25. @Misterbojo, uw reactie van vrijdag 29 december 2017 om 09:01 uur. waaruit kan ik afleiden dat Mokro Hindoestani is ? Omdat hij/zij kritiek levert op Suriname en zijn president ? Ik wou dat er meer mensen van zijn/haar kaliber was die het lef heeft om iets aan de kaak te stellen. Veel Surinamers zijn namelijk trots op hun land en als gevraagd wordt waarop men trots is dan blijft men in het ongewisse. Het is ook zo een gemaakte volk.


  Maak melding

 26. Een woordenboek voor sranang tongo bestaat niet.
  Men heeft geprobeerd een boek te schrijven over sranang tongo,maar dat kan niet want sranang tongo spreek je op alle manieren.
  Dat kan niet in taal en geschrift.


  Maak melding

 27. OMG, wat een onzin allemaal. Elke Nederlander heeft op grond van de grondwet het recht tot vereniging. Dat recht is niet gekoppeld aan je huidskleur maar komt je toe als je Nederlander bent punt uit. En of je nu een partij wilt oprichten voor Nederlanders die oorspronkelijk van elders komen of op grond van je geloof, het mag allemaal. Het is straks aan de kiezer om te bepalen of hij/zij wel of niet op zo een partij wenst te stemmen. Het is overigens wetenschappelijk aangetoond dat kinderen meertalig kunnen zijn. En dat die kinderen vaak een voorsprong kunnen hebben op anderen.


  Maak melding

 28. Leefbaar Rotterdam maakt de Rotterdammers kapot. Ze treffen vnl maatregelen die de allochtonen treffen. Geen enkele gemeente is zo streng als Rotterdam. Een aantal figuren die zich omhoog hebben geduwd in de sporen van Fortuyn zoals Eeerdman, Soerense en Pastor profiiteren maximaal van de voor hun nieuw opengegane wereld. Goed dat er andere partijen opstaan! Deze genoemde figuren moeten hun paleizen verlaten en weer naar een normaler levenspeil gaan. Ze polariseren de stad en hebben de afstand arm-rijk enorm vergroot en de afstand allochtoon-autochtoon is helemaal vergroot.


  Maak melding

 29. Van Zijsburg, maar iedereen in Nederland heeft volgens die zelfde grondwet het recht ergens iets van te vinden. of jij dat nu wel of niet onzin vind, en dat kinderen een voorsprong kunnen hebben als ze meertalig zijn kan kloppen, maar of je met sranantongo of papiamento in de rest van de wereld buiten Suriname en de Antillen iets aan die talen hebt durf ik te betwijfelen


  Maak melding

 30. Er zijn veel domme mensen die praten, weinig die ondernemen …iets afbranden zonder echt inhoudelijk geïnformeerd te zijn , geeft geen hoop voor de toekomst…heeeëel soms ( nu dus!!) Schaam ik mij om Surinamer te zijn of heb ik plaatsvervangende schaamte?.in mijn jeugd noemde ze Suriname hier in Nederland DE BLOEMEN TUIN *ik waag me er niet aan om het in het Surinaams te schrijven *de boodschap is :we maken iets wat mooi was en nog is kapot maken door een handvol domme mensen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.