Financiële huishouding Suriname loopt vast met huidige koers

31
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 28 dec – De financiële huishouding van de staat is dringend aan hervorming toe. De manier waarop de overheid inkomsten vergaart, voldoet al lang niet meer aan de eisen van tijd en crisismanagement. De afgelopen jaren is weer gebleken dat de overheid niet kan terugvallen op een plan B. In noodgevallen ligt de economie vrijwel gelijk op zijn achterste. Het lenen, zoals nu gebeurt, is een dodelijk doekje voor het bloeden.

Het leidt slechts tot meer uitgaven vanwege de rente alleen al. De economie zelf wordt er niet beter van. Het is slechts uitstel van executie. Dat de regering Bouterse met de rug tegen de muur staat, lijdt geen twijfel. Het beleid van het moment heeft veel weg van het dichten van het ene gat met een ander gat. Volgens de laatste rapporten is in het afgelopen jaar ruim zeventig miljoen dollar geleend bij lokale banken.

Dit is het duidelijkste bewijs dat het met de inkomsten van de staat niet zo best gaat. Toch wordt met een glad gezicht beweerd dat ‘het ergste’ al voorbij is. Voor het komend jaar is een aantal maatregelen aangekondigd die zogezegd de kas moeten spekken. Onder meer zullen publieke panden van de hand worden gedaan. Als je als eigenaar zover bent, zit je diep. Het garandeert ook geen permanente verbetering. Daar is meer voor nodig.


31 REACTIES

 1. Loopt het vast op de huidige koers die men vaart?
  En loopt het nog erger vast op de huidige valutakoers die thans wordt gehanteerd bij de rekenmodellen waarbij er geen rekening wordt gehouden met een koopkracht verzwakking van de huidige SRD (inflatie)?

  Boi Je zal er maar werken voor netto 1.400 SRD tegen een valutakoers (euro) van SRD 9 dan is je inkomen dus circa 155 euro.

  en dan nog lenen tegen 12 tot 18% je krijgt jeuk van de stress die komt opzetten waardoor de krabwonden nog erger worden


  Maak melding

 2. Wie beweert dit?
  Ik ben het er totaal niet mee eens dat lenen van lokale banken slecht is voor de economie. Nog erger, ik ben van mening dat het goed is, althans als je dan toch moet lenen.
  En dan de zin; “dit is het duidelijkste bewijs dat het met de inkomsten van de staat niet zo best gaat” Onzin.

  Wat wel klopt, is dat er geen plan B is , wat wel klopt dat de huishoudingen (meervoud!) moeten worden hervormd.
  Hoefdraad beweerde dat er EXTRA geld binnen zou komen door verkoop van eigendom.
  Niets Extra; je had dit al, maar hebt het omgezet in liquide middelen.
  Dit is voor mij meer bewijs dat het beroerd gaat, dan de zin dat de staat leent bij lokale banken.
  Het lijkt erop dat de gang naar het pandjeshuis een gepasseerd station is en nu zelf tot verkoop moet worden overgegaan.
  Het ergste is zeker niet voorbij. Er komt nog veel.
  Toch is er onder de neus van Hoefdraad een zak met geld dat hij maar niet ziet.


  Maak melding

 3. Suriname heeft voor de komende 10 jaar een zaken kabinet / regering nodig.
  Die kan orde op zaken stellen. Geen vriendjes politiek etc.
  Maar het huishoudboekje op orde brengen.
  Moeilijke beslissingen nemen en toepassen.
  Belasting systeem herzien. Automatiseren om meer inkomsten te genereren. Met minder mensen meer doen i.p.v. met meer niets doen. En dan kan het land na 10 jaar weer opboeien. Hoe eerder het volk wakker wordt en de regering naar huis stuurt hoe beter. Voor het te laat is.
  Interim regering hoe sneller hoe beter. Als ik kijk van 1974 tot nu dan staat het land nu echt slechter voor. Maar goed het volk heeft gekozen en het volk moet zijn stem laten horen als ze aan verandering toe zijn.


  Maak melding

 4. DEZE machthebbers, moeten helemaal NIET MEER lenen !

  Wanneer je door WANbeleid al ruim 10 MILJARD hebt verspeeld, zullen leningen van enkele miljoenen je heus niet meer helpen !

  Wanneer DEZE machthebbers (verspillers van al ons geld, goud en reserves) lenen van LOKALE BANKEN, zullen zij deze banken, NOG VERDER FINANCIEEL UITHOLLEN !

  DEZE PAARSE FAILLIETMAKERS van ONS LAND,

  MOETEN GEWOON OPDONDEREN !!!!!

  YEPI DJI A CORRUPTE CLAN NO DE !!!!!!!!


  Maak melding

 5. SU HET IS TIJD OM MASSAAL DEZE FIGUREN WEG TE JAGEN SU JULIE HEBBEN GEEN TIJD MEER WANT HET GAAT ERGER WORDEN . GEGARANDEERT. ZE WETEN GEWOON NIET WWT ZE MOETEN DOEN VANAF UUN AANTREDEN ZATEN ZIJ ALEEN MAAR PROPAGANDA TE MAKEN MATIES ACOMODEREN . ABOP WAS ER OOK BIJ ZIJ HEBBEN OOK GEHOLPEN ONS NAAR DE VERDOEMENIS TE BRENGEN EN NU DOEN ALSOF ZE NIET ERBIJ WWREN . WEGJAGEN ALLEMAAL.


  Maak melding

 6. Roel,
  Zo gemakkelijk is dat niet. Er zijn krachten die niet in de politiek zitten maar meer te zeggen hebben dan wie dan ook.
  Dit komt onder andere door hun vermogen en door hun positie in de samenleving.
  Ik ben het wel met je eens dat het zo niet langer kan. Figuren met te weinig kennis, figuren die te lui zijn om arbeid te verrichten, figuren die zich laten omkopen, figuren die verraad plegen aan hun partij en niet opstappen (nu een man of 3 geloof ik), figuren die alleen maar een vooraanstaande positie willen bekleden voor de buitenwereld, maar geen ene zier geven om het volk.
  Ja, dit soort figuren moeten opdonderen


  Maak melding

 7. -Als ik al die berichten zo leest en de gesprekken die gevoerd worden ben ik bang dat de Surinaamse munt straks weer met die 6 nullen te maken krijgt.
  Bouterse en co luisteren niet naar deskundigen en zijn uit op macht en zie wat er gebeurd.

  Die geweldige zogenaamde econoom Boef-draad heeft alleen maar ellende in Suriname gebracht.
  Hij ontvangt netjes maandelijks zijn Amerikaanse dollars, dus moet hij natuurlijk blijven lenen zodat hij zeker is van zijn inkomsten en de rest mag stikken.


  Maak melding

 8. Het ligt niet alleen aan de koers van de regering, maar ook aan de : waarde ” van de SRD” en de hoge schuldenlast..

  Alles bij elkaar moet de regering iedere dag met een negatieve balans starten en dromen van inkomsten om dit in evenwicht te brengen.

  Moody heeft reeds gewaarschuwd.

  Het knapste jongen van de klas Hoefdraad heeft het land naar de klote geholpen.

  Halen ze de vijf wel??


  Maak melding

 9. Kijk mensen, Bouterse heeft Hoefdraad uit de VS laten overkomen als of Hoefdraad in Nazareth is geboren.
  Inmiddels weten we wel beter.
  NDP claimt dat ze kader hebben en dat kan misschien kloppen maar het is kader zonder ervaring dus daar heb je nou niet veel aan.
  Kader met ervaring zit ergens anders, lees andere partijen.
  Qua beeld is het helemaal een drama omdat iedereen een ander beeld heeft van de werkelijkheid, dat betekent dat zolang we niet accepteren dat er enorme problemen zijn en ze niet wilt herkennen en erkennen is het praten tegen dovemans oren.
  Pas als je het samen eens bent over de problemen dan pas kan je de volgende stap nemen en dat is hoe gaan of kunnen we ze oplossen.
  De flauwekul van op eigen kracht, met eigen mensen, met eigen middelen en eigen inzichten zijn we allang voorbij.
  De uitverkoop van nationale resources, gebouwen, en het verlenen van licenties aan bepaalde landen, banken en groeperingen wordt niet gedaan vanuit kracht maar uit zwakte. We weten dus nu al dat we altijd minder zullen krijgen dan de zaken echt waard en tegen hele slechte voorwaarden, dus nadelig voor de natie.Als men het pas van Cocaine, Misdaad, Roof en Plundering verlaat kan men gezamenlijk (alle groepen betrokken) een nationale taskforce maken met de juiste punten op de agenda.
  Het parlement is in deze niet relevant omdat het maar selectief wordt gebruikt. Zonde van al die vergoedingen voor de grapjassen aldaar.
  Geen flauwekul over buitenlandse machten en krachten en ook geen raciale kaarten uitspelen want dat zijn de verkeerde “drivers”.
  West Suriname moet volledig ontsloten worden en geen private park van Abrahams en kornuiten worden.
  Suriname is geen groot land dus weet iedereen wie allemaal in het CCC zitten. (Cocaine Control Centre).
  Geld lenen zonder een strategie om terug te kunnen betalen is gewoon fout. Geen elke (staats)adviseur kan me hierin tegen spreken.
  Laten de mensen die echt van Suriname houden nu opstaan en de quasi nationalisten en revolutioneren voor goed weg doen.
  Het is mooi geweest met alle List, Bedrog, Samenzweringen, Verraad, Verzet, Corruptie, Criminaliteit, Chantage, Misdaad, Plunderingen en meer


  Maak melding

 10. SU HET IS ZOVER SU IS FALLIET ER WORDT GELEEND OM MATIES RIJKELIJK TE BELONEN EN OM DIE PROPAGANDA MACHINE DRAAIENDE TE HOUDEN ALA N.KOREA …..ZIE NII GOV.TV FINA BANK EN WEER DSB ..LENINGEN….


  Maak melding

 11. @ Aquarias,

  In N-Korea leven ze al jaren onder het juk van sancties maar ik geloof niet dat je van een failliet land kunt spreken.

  Zie hun dreiging aan het adres van USA en Japan.

  In Suriname presteren ze absoluut niks terwijl ze niet onder sanctie leven. En inderdaad, ze liggen de afgelopen jaren aan het infuus van Leningen en Schenkingen.


  Maak melding

 12. ZE GAAN OOK NOG STAATSEIGENDOMMEN BEGINNEN TE VERKOPEN DAT WIL ZEGGEN DAT ZE SU VERDER NAAR DE KLOTE BRENGEN STRAKS GA JE HOREN DAT LONNIE BLUNSWIJK EIGENAAR IS VAN HET ONAFHANKELIJKHEIDS PLEIN EN BEE EIGENAAR VAN ASSEMBLEE GEBOUW ..OF EEN CHINEES NIET SCHRIKKEN DUS SU EAKE UP NO STEM GI ABOP .NDP ZE ZIJN ALLEMAAL EEN POT NAT


  Maak melding

 13. Waar leen je voor?!
  Voor een sportauto (lonen voor in sommige gevallen overbodige ambtenaren) of voor het bouwen van onderdak zo dat je goed uitgerust kunt arbeiden (investeren in de produktie).
  Lenen bij lokale banken, denk aan het verhaal van de DSB (geen paniek zeggen de boeven). Maar in dit geval lenen aan een klant die in gebreke blijft.


  Maak melding

 14. Leuke berichten hier maar niemand draagt bij aan een oplossing want opstappen doet de ndp heus niet het is een moeilijke story zo lang deze duurt hoe slimmer het is voor volk en land het beste is nie druk om maken doet de politiek ook nie dus wat heeft het voor zin niets bouterse zal toch nie veranderen aleen als het te laat is mischien nou dan heeft het geen zin meer wat een grap


  Maak melding

 15. Ezels struikelen nooit twee keer over dezelfde steen, apen wel zo te zien.

  Er waren veel tegenstanders en voorstanders om de USD als betaalmiddel te gebruiken. Ik ben voor het overgaan tot de USD kan de koers ooit nooit meer zo drastisch kelderen wat zeer slecht is voor de Surinaamse bevolking. Verminderde koopkracht van 300% binnen tien jaar. De regering kan ook niet meer zoveel stelen of ongedekte biljetten bijdrukken.

  Bovendien is bij het gebruik van de USD het beleid wel dat men meer moet exporteren als importeren anders heb je een probleem. Dit is ook een stimulans voor de industriele agrarische werkgelegenheid welk door de inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen ontwikkeld en gefinancieerd zouden kunnen worden.

  Maar apen denken alleen maar aan strey liebie, eten, drinken, opgepimpte hiluxen, landcruisers, dansen, neu… als ze een beetje hebben verdient. Morgen zien we wel dat kunnen we altijd nog bedelen of roofovervallen plegen bij mensen die wel veel geofferd en gespaard hebben…


  Maak melding

 16. De Surinaamse banken die geld uitlenen aan deze overheid hebben zelf ook geen verstand en zullen binnen 3 maanden flink in de problemen komen.

  Ongelooflijk hoe dit land ten onder gaat aan verspilzucht door totaal incompetente leiders.

  Misschien was Venetiaan wel saai en niet slagvaardig maar had wel oog voor vooruitgang en ontwikkeling van Suriname. Ook hoefde hij geen loyalisten te kopen, want het Kabinet van de huidige President moet heel wat loyalisten ondersteunen of ervoor zorgen dat deze van de geleende gelden hun eigen bedrijf kunnen starten zodat deze kunnen meehelpen de gelden te laten verdampen.

  Met de huidige machthebbers, zal ons geliefd Suriname tot de bedelstaf geraken want dat is het beleid (ze kunnen ook niets anders).


  Maak melding

 17. Suriname is failliet, er moet rigoureus gesaneerd worden, een zaken kabinet gaat het ook niet redden simpelweg omdat er te grote belangen spelen, en niet te vergeten geld is macht, en daar moet je mee weten om te gaan, en welke Surinamer kan fit,
  Haal vreemde (bv) die Hollanders de zaak recht zetten, de Surinamer gaat dit niet lukken, er is al te veel ellende aan gericht, ook China of Rusland gaat dit niet lukken, ja op de ouderwetse communistische manier, maar daar zit de Surinamer ook niet op te wachten.
  Zoals ik al vaker hebt gememoreerd, stap over je eigen schaduw en red dit land van nieuwe kolonialisme


  Maak melding

 18. Su heeft genoeg geld,alleen bij verkeerde personen..als ik prive bezitten kijkt schrik ik.al die luxe ! Sommige mensen bezitten 5 auto’s Prado Hilux enz…mijn mening haal Al die gelden van daar..ze kunnen permiteren omdat ze geen belastingen betaald..wand zonder belastingen kan een land nooit redden,nu is tijd om belastingen door voeren..wegenbelasting.onroerendegoedbelasting,btw.belasting op tabak,alcohol,drug..su zijn slim ze gaan weer masaal landbouwen..Lang lever suriname


  Maak melding

 19. Straks gaan we naar de drukpers om SRD te drukken.
  Net als de jaren 80 t/m 1992
  Straks is er ook nog een te kort aan valuta net als de jaren 80 t/m 1992

  Jullie willen nog 5 jaren NDP, voor de ouderen die de jaren 80 t/m 1992 hebben meegemaakt en toch voor NDP hebben gekozen.

  Tijdens ex President Venetiaan kon je nog met 5 SRD 10 puntbroden, een potje pindakaas en een pak boter kopen en je kreeg nog kleingeld. Nu niet meer.

  Baas. A pina e nak a Volk. en de BAAS eet lappen vlees elke dag. Jij nu.


  Maak melding

 20. De nieuwe kleren van de keizer is een sprookje opgetekend door Hans Christian Andersen, het verscheen in 1837.

  Tegenwoordig is “De nieuwe kleren van de keizer” of “de kleren van de keizer” een gemeenzaam gebruikte uitdrukking voor een dwaze gewoonte of beslissing, die iedereen afkeurt, maar waartegen niemand protesteert uit angst om tegen het collectief en/of haar leiders in te gaan.

  De hoogste tijd dat wij zijn moe, oppositie, jongeren, vrouwenorganisaties, leerlingen en studentenverenigingen, vakbonden, ondernemers, inheemsen, marrons, landbouwers, arbeiders, onderwijzers, leraren, economen, personeel van banken, personeel van verzekeraars, ziekenhuispersoneel, politieagenten, busondernemers, bootondernemers, kortom alle Surinamers ddb en ndp gaan duidelijk maken dat hij moet opsodemieteren.

  ddb, ndp, hoefdraad, minister van Financiën, de huidige regering, adviseurs, dna van de ndp, bep, de 2 overlopers van PL, enz kunnen het niet.

  Zie:
  ddb en gang hebben het sinds 25 febrauri 1980 geprobeerd,
  – resultaat, faillissement , 3 x skeer, armoede, geld ontwaarding, hoge koersen voor valutam lege winkelsschappen, geen medicijnen, grote schulden van leningen bij buitenlandse banken door geldleningen, waarvoor heel hoge rente en aflossingen maandelijks zullen moeten worden betaald, geen inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen, enz, enz.

  De enige oplossing is dat ddb de handdoek in de ring gooit en er nieuwe zakelijke kabinet komt, waar technocraten aan de touwtjes gaan trekken en internationale hulp van het buitenland geboden wordt. Er zullen ook nieuwe verkiezen moeten komen. Er is geen andere oplossing als Suriname een andere koers op wil.

  Het is zo en niet anders. ddb, ndp en gangsters gaan zie dat toch in. Surinamers zie het toch in en laat ddb en gangsters dit duidelijk weten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 21. Bouta bouta bouta, ik heb geen woorden voor u echt waar!
  Wat doet u met suriname?
  Als u niet kan ga weg toch! Ik weet niet meer wat ik moet zeggen het gaat barrrrrrr slechtste in onze landddddd!


  Maak melding

 22. De PAARSE Ongedekte GELDDRUKKERS (MILJARDEN SRD) en FAILLIETMAKERS van de Staat Sranan moeten WEG !

  Nieuwe belastingen heffen helpt niet, het GELD verdampt volgens de Paarse deskundigen ! (verdwijnt tbv lopende kosten, niet voor productieve doeleinden, en tbv de vele Paarse CORRUPTIE-praktijken !)

  De PAARSE Machthebbers moeten verdwijnen ! Dan pas kan Sranan na installatie v/e goed, deskundig en niet-corruptief bestuur, financieel uit het dal krabbelen !


  Maak melding

 23. De hele regering van Bouta en een groot deel van zijn aanhangers zijn profiteurs en corrupte ambtenaren ,en de zogenaamde vrienden van Bouta, die als een koeparie aan hem blijven plakken, om er zelfs beter van te worden. Zeker weten zijn ze op de hoogte dat het slecht gaat in het land, maar zolang ze daar persoonlijk geen last van hebben kan het ze niets schelen, het is ikke ikke en de rest kan stront vreten. allemaal PROFITEURS die hun eigen bankrekening spekken ten kostte van het land.Als er ooit nog een integere regering komt wat ik ten zeerste betwijfel zou ik de hele bende opsluiten en al hun tegoeden bevriezen , tot ze bewezen hebben dat ze het eerlijk zelf en met hard werken hebben verdiend😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.