Chinese ondernemer ziet wel been in Surinaams ethanol

28

PARAMARIBO, 26 dec – SinoSu Development Group gaat ethanol en suiker produceren in Suriname. Het gebeurt in Nickerie, hetzelfde district waar Staatsolie een miljoeneninvestering in suikerrietteelt de grond in boorde. Formeel heette het dat het bedrijf moest bezuinigen. Critici met voldoende politiek gewicht vonden al vroeg dat Staatsolie maar moest ophouden met haar ethanolplan. SinoSu Development Group krijgt een stuk land van veertigduizend hectare ter beschikking.

Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij en de Chinese ondernemer. De suikerriet zal worden verwerkt tot ethanol en suiker, meldt het Nationaal Informatie Instituut. De bedoeling is in 2019 van start te gaan na een haalbaarheidsstudie. Het was ook na een haalbaarheidsstudie dat Staatsolie in 2013 haar project lanceerde. De suikerindustrie zou herleven.

Ter vergelijking, buurland Guyana verdient aan suiker alleen ruim honderd miljoen dollar per jaar. Het project paste keurig in het zo vaak beleden idee van ‘diversificatie van de economie’. Samen met Braziliaanse deskundigen was een kwekerij opgezet. Volgens het bedrijf zou op den duur ethanol worden geproduceeerd voor lokaal verbruik en export. Ook zou voldoende suiker beschikbaar komen voor de lokale behoefte.


28 REACTIES

 1. Een heel makkelijk grassoort dat overal groeit en iedereen kan het zelf doen. Gewoon suikerriet sap en een beetje gist word het alcohol na een paar weken. Helaas dromen de meeste daar en willen slapen rijk worden. Klagen kunnen ze heel goed.


  Maak melding

 2. Wat mij betreft mogen de Chinezen een halt toeroepen deze kapitaalvernietiging en zij mogen van mij dit bedrijf voortzetten. Zij gaan er een succes van maken. Het benodigde geld om dit bedrijf nieuw leven in te blazen komt immers uit een fonds dat door de Chinese regering ter beschikking wordt gesteld.

  Ik hoop hiermee dat de suikerindustrie in Suriname ook nieuw leven wordt ingeblazen. Jammer genoeg brengt deze activiteit geen werkgelegenheid voor honderden overbodige ambtenaren in het overheidsapparaat.De vele in Suriname wonende Haitianen zullen de arbeidskracht leveren voor dit bedrijf.


  Maak melding

 3. 1. Hoeveel gaat Sinosu aan grondhuur betalen?
  40.000 ha
  Grond voor zakendoeleinden: 1 SRD per m2
  of
  Valt het onder agrarische doeleinden 200 SRD per ha
  Wat wordt het: 400 mln obv m2 of 8 mln obv per ha pr jr.
  Of het is in SU gratis, en de eindafrekening vindt plaats op een bepaalde bankrekening in het buitenland.

  2.Waar wordt het eindproduct gemaakt? SU of China?
  Werkgelegenheid: China import of lokale werving.


  Maak melding

 4. Als ik mij vergis was destijd de toenmalige assemblelid Tamsiran uit Commewijne samen en een Chinese Ondernemer bezig een suikerriet project op te zetten. Wat is er mee gebeurd. Daarna het Staatsolie en nu deze. Wanneer gaan ze echt produceren? Of speelt er belangenverstrengelingen tussen de importeur en de toekomstige producent plaatst. Ik ven benieuwd wie de suikerimporteur is en aan welke politieke partij hij of zij gelinieerd is.


  Maak melding

 5. Wat China wil,krijgt China!
  We roepen al lang voor de subsidie van alles in Suriname die gestolen wordt door de ndp regering maar nee die laat al alle sectoren doodbloeden en geeft alles weg aan buitenlanders,Als RobG ons vertellen kan wie gaat op de suikervelden onder de hitte zon werken?!Zeker geen surinamers.!De chinezen zullen overgebracht worden om op de velden te werken en al het geld dat verdiend zal worden is van China en China alleen.Het is geen geheim als ik zeg dat nog een deel van Suriname is weggegeven aan China voor gratis!! Misschien als aflossing voor de vele miljarden die nog betaald moeten worden aan China!
  Suriname in de uitverkoop.


  Maak melding

 6. Wat mij betreft mag een Chinese of Russische ondernemer de smelterij van Paranam overnemen en tot bloei brengen. Zij bezitten of hebben toegang tot de financiele bronnen die het mogelijk maken om bedrijven in het buitenland op te zetten. Zij kunnen putten uit een eigen reservoir van honderden goed opgeleide deskundigen die machines en smeltovens kunnen installeren en/of bedrijfsklaar kunnen maken. Veel van de zich ” deskundig ” noemende Surinaners die het altijd beter weten zijn holle vaten die veel geluid kunnen produceren. Machines verroesten weg en niemand kijt ernaar om, maar zodra een Chinees het bedrijf wil opstarten komen deze psychoten aan het woord. Zij kijken niet naar de eigen tekortkomingen maar leveren schaamteloos luidkeels commentaar. Niemand neemt dit soort psychoten serieus


  Maak melding

 7. Bron: NII….nou, dan weet je genoeg. Populistische paarse lulkoek om de aandacht af te leiden van de misere, chaos, ellende en armoe in het land. Veroorzaakt door de maffia-bende van DDB. Maar RobG zit reeds met een strak plassertje te kwijlen in de Bijlmerboxen.
  Ook dit kansloze plan verdwijnt binnen de kortste keren onderin het laatje van de honderden mislukte projecten van deze megalomane paarse dorpsidioten.


  Maak melding

 8. @ Freeway die chinees in Commewijne heeft een 1000 ha gekregen en niets mee gedaan. Miskraam, want die corrupte paarse misbaksels weten de smeergeld nemen en de andere kant kijken.

  BTW ik ken een een paar Surinaamse landbouwkundig ingenieurs die dit project van staatsolie wilden overnemen en financieel nog miljoenen konden investeren maar dat staatsolie gewoon niet wilde meewerken aan voortzetting.


  Maak melding

 9. Hooghart:::waar blijven al die Surinamers die het land zelfs kunnen runnen zonder de witte-man???, maar nu runnen de chinezen dit zonder dat je een woord begrijpt wat ze aan het doen zijn.

  Al het goede juich ik toe, maar wees opgepast met deze regering!!!

  TRANSPARANTIE is zoek bij deze moordenaar en co.


  Maak melding

 10. Wie is SinoSu Development group deze staat nergens geregistreerd als bedrijf.Via google kun je ook geen informatie van deze group verkrijgen .Is er wel onderzocht wie deze mensen zijn.Of zullen worden we weer openlijk genaaid worden door buitenlanders met behulp van surinamers die een tjoekoe krijgen.


  Maak melding

 11. We geven zoals gewoonlijk alles weg, suriname krijgt een paar procent van de omzet en dat is het, slimmerts hoor met niks doen je graantje mee pikken. Net als mugabe in Zimbabwe, alleen komen daar de blanke boeren weer terug om zaak weer vlot te trekken Bouta kan hem de hand schudden, wat een onnozelheid.
  Suriname wordt er niet beter van


  Maak melding

 12. In een moderne suikerriet onderne!ing wordt het planten en oogsten machinaal gedaan. Zo weinig ongeschoolde arbeidskrachten worden gebruikt. Braziel gebruikt ethanol om de autos te laten rijden.Tijdens. de olie schaarste bleven hun autos doorrijden.


  Maak melding

 13. RobG voor de verandering ben ik het nu eens volledig met je eens, een posting van gelijke strekkeing is door de moderator niet toegelaten, ben blij dat die van jou er wel staat


  Maak melding

 14. @Pataka, deels waar wat u zegt. U vergeet een belangrijk aspect en dat is de ontwikkeling van het Surinaams volk. Zelden heb ik zo een dom en onderontwikkeld volk als Surinamers gezien. Al het denkwerk wordt gedaan door Chinezen, Indiërs, Nederlanders en noem maar op en die profiteren daar het meest van.


  Maak melding

 15. En welke Surinamer gaat dan de kar trekken, jullie hebben met een verschrikkelijke knal alle deuren dicht gesmeten, dit is het gevolg van wij kunnen het zelf wel.
  Het is de Chinees die nu de macht uit oefend door projecten op te starten die vervolgens mislukken.
  Transparantie komt niet voor in het Surinaams woordenboek, alles gebeurd ineens plotseling, niemand die er een vinger op kan leggen, net als het geld het verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Wie word er deelgenoot van dit verhaal, de Chinezen slepen de bossen leeg, en suriname krijgt 10% van de export.

  Aan dat had je geld kunnen verdienen, door het te verzagen naar gebruiks klaar hout.
  Handelen met gesloten portemonnee verdien je geen donder aan, alleen de regering


  Maak melding

 16. Ik vraag mij af of de vorige suikerriet plannen gefaald hebben omdat de ondernemers niet genoeg tjoekoed hadden voor Boutetse en CO.Zij hadden alleen maar kapitaal om het bedrijf te starten.

  De hemp aanplsnt was voot dezelfde reden geblokkeetd zoals je dat kan ruiken


  Maak melding

 17. Ira, waarom denk je zo achterlijk? Is er geen leven zonder de witte man? Heb jij er ooit eens bij stilgestaan dat Europeanen hun kennis niet alleen uit Europa halen, maar over de gehele wereld? Wijsheden van primitieve volken worden door onder andere de Europeanen omgezet in technologie omdat Europeanen over de tools beschikken om de oude wijsheden te moderniseren en het hun eigen uitvinding te noemen. Ben jij zo achterlijk Ira of zijn de Europeanen zo dom?


  Maak melding

 18. @ Tungak,
  De uitgewerkte planning van de suikerriet plantage van Staatsolie zijn al door Boereveen al doorgespeeld aan de Chinezen ! Verder een makie voor de
  originezen” en Boeroe heeft weer een vette buit binnen.


  Maak melding

 19. Nee Smatje, niet Ira of de europeanen zijn dom, het zijn de Surinamers zelf die dom doen, die kansen laten liggen en zich het kaas van de boterham laten eten door anderen wie dat dan ook moge zijn, maar wel later lopen te klagen dat anderen met de winsten weglopen, steek de hand eens in eigen boezem en als je daar mee klaar bent uit de mouwen


  Maak melding

 20. @Smatje, aub blijf af van de felgekleurde snoepjes want je bent echt dom. Kan jij mij aangeven welke wijsheden van primitieve volkeren overgenomen zijn ?
  Ik wacht af op jouw antwoord.


  Maak melding

 21. Smatje@
  Het land van de oudewijsheid China, heeft Nederland gevraagd,om hun land en tuinbouw nieuw leven in te blazen, zijn die Chinezen nou zo dom of zijn Hollanders zo slim, je nieuws bijhouden Smatje@ anders maak je je onsterfelijk belachelijk.
  Maar je zal wel gelijk hebben, want het gaat verschrikkelijk, met nadruk op verschrikkelijk, in Suriname, ga nouw eens bezeffen dat jou mooie land failliet is


  Maak melding

 22. @Ray
  Wat China wil,krijgt China!
  We roepen al lang voor de subsidie van alles in Suriname die gestolen wordt door de ndp regering maar nee die laat al alle sectoren doodbloeden en geeft alles weg aan buitenlanders,Als RobG ons vertellen kan wie gaat op de suikervelden onder de hitte zon werken?!Zeker geen surinamers.!De chinezen zullen overgebracht worden om op de velden te werken en al het geld dat verdiend zal worden is van China en China alleen.Het is geen geheim als ik zeg dat nog een deel van Suriname is weggegeven aan China voor gratis!! Misschien als aflossing voor de vele miljarden die nog betaald moeten worden aan China!
  Suriname in de uitverkoop
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Alweer een koeterwaals commentaar van lelijke Ray,..he he !


  Maak melding

 23. Takroe@
  Suriname balanceer op een heel dun lijntje, 12 km boven de afgrond.
  De Surinaamse regering springt uit een vliegtuig zonder parasuut, we zien wel als we beneden landen wat er gebeurt.
  Takroe het is niet vreemd wat Ray schrijft, ga de afgelopen jaren maar na wat er allemaal belooft is, en waar geen donder van terecht is gekomen, zet is voor je zelf op een rijtje.
  Diepzee havens trein naar onverwacht, apoera project, zoet watertransport, EBS, goud olie, cassave, palmolie, suikerriet, rijstbouw, bos bouw, en het aller ergste is land weg geven, alleen om stemmen te winnen, en u komt het, belastingen innen op deze gronden, ook op de gronden van de grote mannen, ik hoef geen namen te noemen, deze zijn genoeglijk bekent.
  4 baans autowegen met fly-overs, ze zoude geld over maken naar Nederland dit land zou arm lastig zijn.
  Het enige land wat suriname nog kan helpen, is de witte man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.