NDP: niet moe worden, blijven bouwen aan ons geliefd Suriname.

58

PARAMARIBO, 25 dec – “Laten wij niet moe worden om te blijven bouwen aan ons geliefd Suriname. Een periode van uitdaging, moeten wij juist zien als een periode, waarin wij zullen moeten blijven schijnen, waarin wij moeten blijven volharden totdat de doelen die wij ons hebben gesteld – hetzij als individu, hetzij als natie – bereikt zijn.” Dit stelt de Nationale Democratische Partij, NDP, in haar kerstboodschap. Jezus Christus gaf ook niet op.

Hij kwam in een (geestelijk) donkere wereld en bleef schijnen totdat Zijn taak volbracht was.
“De situatie is niet eenvoudig en daarom willen wij juist kracht en hoop putten uit de boodschap van Kerst. Zoals Jezus onvermoeibaar doorging, totdat Hij Zijn taak hier op aarde volbracht had, willen wij deze Kerst iedere Surinamer oproepen, om de hoop niet op te geven”, stelt de NDP. Suriname mag op haar blijven rekenen.

De NDP geeft immers niet op: “Wij geloven nog steeds in de verandering en vernieuwing van Suriname op politiek-bestuurlijk, sociaal-maatschappelijk, economisch, educatief en milieugebied. Wij geloven nog steeds, dat wij het zelf zullen moeten doen met waar nodig de hulp van bevriende naties. Ja, wij geloven nog steeds in een ontwikkeld, veilig en vredig Suriname.”


58 REACTIES

 1. Niet moe worden, die auto banen komen er wel, China weet ook niet waar te beginnen, binnen 7 jaar suriname voor de derde keer naar de kloten en paars zegt A NO MIE, ZAND ER OVER.
  Hoe naïef kun je zijn, blaffen en er geen donder presteren.
  2018 zal het armoedigste jaar voor suriname worden, aflossingen die toren hoog zijn rentes die er niet om liegen,.
  Zolang deze regering blijft zitten zal er niets positiefs gebeuren
  Maar ja we stonden er bij en keken er naar
  Dus niet klagen we hebben op hem gestemd


  Maak melding

 2. Welke taak heeft Jezus dan volbracht op aarde? Na 3 jaar prediken werd hij vermoord en vervolgens heeft hij de vleugels genomen naar de hemel.
  Ik zie dat niet als een volbrenging van welke taak ook, eerder als een vlucht.


  Maak melding

 3. Ik wacht op de kersttoespraak van Santokhi. Met Diwali, Ramnavmi, Janamashtami, Hanuman Jayanti hoor ik hem nooit, maar met Pasen, Kerst, Ramadan en Pinksteren wordt hij ineens bijzonder aktief. Net alsof bisschop Chhoennie, de Islamitische Bank en ex-Hindoe en ex-minister Raghoebarsingh hem wat tjoekoe toestoppen om dan een toespraak te houden voor zalving van de christenen en moslims.


  Maak melding

 4. Het is beschamend om te zien, dat sommige partijen, maar vooral deze paarse Partij met een kerstboodschap durven komen, terwijl dit zelfde geboefte het land totaal vernietigd heeft, en blijven nog steeds geloven in hun eigen sprookjes, van verandering en vernieuwing van Suriname.Het leegroven van de staatskas, gaat hun beter af.


  Maak melding

 5. We blijven bouwen aan de afbraak van Suriname. de laatste nationale bezittingen en zaken moeten nog verkocht worden dan is het werk volbracht. Dat is de echte boodschap van de NDP.
  Eerst vluchtte – reed men weg na overvallen en tegenwoordig loopt men na de daad gewoon te voet weg.
  Suriname heeft geen economische of financiële crisis, Suriname heeft een crisis op het gebied van Gedrag en Mentaliteit.
  En dat zie ik de komende tijd echt niet veranderen.
  Alleen een echte revolutie door de bevolking kan het land redden en anders moet het maar met een een externe interventie gebeuren als de internen het niet durven of kunnen.
  Deze kerstboodschap is hard maar helaas niet anders te verwoorden.
  Succes met Switie Sranang gaat niet lukken met laaggeschoolde leiders zonder visie en apen kunnen geen land regeren want dat is nog nergens goed gegaan. of heeft iemand wel een voorbeeld voor mij?
  Mensen worden jullie eens wakker of niet.
  Hoefdraad vetrekt binnenkort weer terug nar de VS.
  Een deel van de zogenaamde nationalisten in het parlement hebben zelfs nog een Nederlands paspoort.
  Zij gaan straks allemaal terug als het helemaal op is in Sranang.
  De echte Surinamers moeten nu opstaan en zich niet laten faciliteren door de criminele NDP want zo maken ze onderdeel van het systeem en kan je er niet meer uit.


  Maak melding

 6. NDP: we blijven NOG STEEDS geloven. Oftewel, het geloof neemt steeds meer af of men is koppig en leeft niet in de realiteit. Ik hou het op het laatste.


  Maak melding

 7. @@misabitoch, je schrijft::::Suriname heeft geen economische of financiële crisis, Suriname heeft een crisis op het gebied van Gedrag en Mentaliteit.
  Ik ben het 100% met jou eens.

  Als de verhoging op gronden doorgaat zonder dat men een goede studie gaat doen dan zakt Suriname verder weg, dit omdat er helemaal GEEN productie en export is.
  Ook het feit dat velen helemaal geen geld hebben om al hun vaste lasten te betalen.

  Bouterse en co, jullie mogen letterlijk uitgehongerd worden aan een boom.


  Maak melding

 8. De Nationale DESTRUCTIE Partij blijft bouwen op de puinhopen van 7 jaar paars. 77% inflatie….9-11% economische krimp….koers van 2.8 > 8.2…stijgende criminaliteit…staatskas leeg geplunderd…leningenplafond verhoogd van 60 > 80+…chaos / armoe / ellende…zoontjes van de drugsveroordeelde meervoudig moordenaar voor jaren achter de tralies. De mega-crimineel DESIRE DELANO BOUTERSE met een strafeis van 20 jaar boven het hoofd. Deze corrupte, criminele paarse schurkenbende en maffia-organisatie heeft zichzelf de afgelopen 7 jaar puissant rijk gestolen van gemeenschapsgeld.


  Maak melding

 9. @Willy,

  Bijbelniveau? The Holy Bible? Wat is er so holy aan? Het is een verhaal van een paar slaven uit Egypte die in opstand kwamen en verder het Midden Oosren in vluchtten op zoek naar een goed bestaan in vrijheid. Vervolgens kwam de evil Roman Empire hen bezetten en mishandelen. Toen ging een van hen als klein jongetje naar een onbekende oord en kwam later als volwassene terug om te prediken over eenheid tussen hem en z’n vader.
  Zijn oude geloofsgenoten vonden dat blasfemie en samen met de Romeinse generaal kruisigden ze hem. Maar hij had een paar trucjes geleerd en wist een schijndood te activeren en toen hij na 3 dagen weer bijkwam liet hij zich zien aan z’n vertrouwelingen en vertrok toen naar een plaats die hij de hemel noemt en waar z’n vader woont. In veiligheid, buiten het bereik van z’n oude geloofsgenoten en de evil Romans.

  Of ken jij een andere versie van dit verhaal? Dan hoor ik het graag.


  Maak melding

 10. Waarom gaat het volk niet op straat om te protesteren?Omdat ze altijd hebben gezegd dat ze liever arm zijn onder de NDP dan rijk onder Santhokie.Als de NDP afbraak,opbouw noemt dan is het opbouw voor velen en gaan ze niet protesteren.Zo zit Sur.tegenwoordig in elkaar.


  Maak melding

 11. De regering is nu einde raad.
  Weten nu ook niet hoe ze het moeten gaan bezuinigen.
  Belasting verhogen?
  Suriname verkopen?
  Grond huurpenningen verhogen?
  Gaan bukken voor China
  etc etc.
  In 2020 gaat deze partij en de corrupte aanhang naar de filistijnen.
  NDP is niet moe, maar Jezus wel.


  Maak melding

 12. De hele NDP top is een schaamteloze kliek. Als je een moordenaar afschermt van vervolging deug je als club niet.
  Het OM beschouwd hun politieke leider als moordenaar.
  En wat doet de kliek er mee.
  Helmaal niets en ook werkelijk helemaal niets. Een zelf respecterende partij ontdoet zich van zo’n figuur en gaat voor het landsbelang ipv persoonlijk belang.


  Maak melding

 13. Ja u bedoeld niet moe worden om geld te lenen van andere landen. Ik zie en merk niets van opbouwen van het land Suriname. Ten eerste zijn ze begonnen om het geld te devalueren en ten tweede heeft men het land verkocht door hun leen gedrag.
  Mijn vraag is waar gaat al dat geld die Suriname verdiend aan grondstoffen. Voorbeeld Suriname verdiend 50cent per maand aan inkomsten en wil 100 cent uitgeven.
  Dan kom men geld tekort en je gaat dus moeten gaan lenen om het hoofd boven water te houden.


  Maak melding

 14. je kunt met je mond niet een land opbouwen, maar wel met lichaam en geest..

  dat die meneer onkundig ongeletterd geen verstand heeft, een moordenaar is, oplichter, crimineel drugs dealer is in binnen-buitenland beoordeeld is tot daar aan toe..

  maar dat hij zelf zijn eigen partij die aan de macht is niet bezoekt in het poppenkast, zijn eigen gekozen leden niet ondersteunt, zegt genoeg over zijn karakter..

  hij wordt door medestanders in het poppenkast zijn eigen benaming van het parlement uit geschouwd uitgefloten waarna hij de benen neemt weg loopt uit schaamde en nog heeft hij niks geleerd.

  zo iemand zou je niet als je lijder willen hebben..

  maar ja,, we leven in s m e zijn zelf ongeschoold ongeletterd, dus weten niet beter..

  jammer voor de wel geschoolden.


  Maak melding

 15. Wanneer ik naar de foto kijk en de onzin lees die in het artiekel staat, kunnen wij maar één ding bouwen zonder moe te worden. Een gekkenhuis voor deze debielen.


  Maak melding

 16. Delano zal zo blij zijn als een kind. Alle pionen zijn op hun knieen en gereed voor 2020.

  Wanneer hij het uithoud zal bij bekroond worden in hel, door zijn vader satan. En zoals zijn slaven spreken, zal het gaan gebeuren.


  Maak melding

 17. De mensen worden weer in de maling genomen, met blijven bouwen!!

  Neen! niet moe worden en blijven bouwen, net zo lang totdat de paarse bende rovers komen gratis halen!!

  Jezus is door blijven gaan. Nu neemt hij Jezus in de maling door mensen mee te vergelijken. Deze keer komt Jezus de paarse strontvliegen halen, want Hij is niet moet!!


  Maak melding

 18. @Wan Pipel, nu gaat Suriname letterkijk knielen en bedelen en als het kan inderdaad de schoenen van die landen likken of schoonmaken.

  Deze regering heeft zich zelf tot slaaf gemaakt op de wereld. Ze geven steeds af op de witte-man, maar zelfs kunnen NIETS en dit bewijzen ze keer op keer weer.

  In de krant stond het volgende van een mevrouw X. Het zijn niet mijn woorden:::::Een zwarte leent geld om schulden te betalen en een hindoestaan leent geld om geld te maken en voorruit te komen daarom zijn deze mensen altijd rijk.
  Ze was toen heel erg op Boef-draad.


  Maak melding

 19. @Klaas de Groot
  Zelfs in de Kerstboodschap blijven ze schaamteloos hun onzinnige leugens verkondigen.

  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  Klaas de Groot, DEgefrustreerde SINTERKLAAS !


  Maak melding

 20. ndp is blind
  creolen pinaren het meest in Suriname.
  klopt geloven doe je in de kerk en zelf daar hebben de creolen geen vertrouwing meer.
  goed dat hun brada;s vanuit Nederland voedselpakket sturen.
  mensen wees realistisch en objectief op alle fronten in Suriname is hopeloss. Jammer dat ik suriname bent geboren.


  Maak melding

 21. blijven bouwen aan de vernietiging van Su
  Nog 5 willen de criminelen van NDP onder leiding van de misvormde kes kesi andre misikaba.
  Paarse aanhangers, jullie gaan nog meer creperen in 2018.

  De criminaliteit gaat met 2000% toenemen in 2018. Mensen bescherm je have en goed. Bouterse en zijn bende zullen de vernietiging in 2018 voortzetten. Boefdraad is op pad gestuurd om meer te lenen. Voor volgend jaar zullen de ambtenaren niet of niet op tijd betaald worden. Er zullen massale stakingen uitbreken. Het wordt erop of eronder. De kas is leeg.


  Maak melding

 22. @ Pietje Puk,

  Ze waren door Jozef binnen gehaald in het land van overvloed,waar volle graanschuren waren !! Anders waren ze allemaal doodgegaan in hun beloofde land door God (Hoe slecht kan een God zijn om aan 1-menselijke stam grond te beloven).Anyway, na zich goed gevoed te hebben en talrijke kinderen hadden verwekt gingen ze weg uit Egypte !! En zij doodden “gods-zoon” !!
  Mooie sprookjes,in de tijd van Adam en Even opgeschreven,terwijl niemand kon lezen en schrijven in die tijd !!
  So-so awarie-domrie’s !!


  Maak melding

 23. Hoe serieus mogen wij de oproep van de NDP geloven. In de afgelopen jaren zijn we ook door verschillende politieke partijen in valse hoop geleefd zonder enig vooruitgang te merken. We kunnen met alle zekerheid zeggen, dat er vooruitgaan is geboekt maar alleen voor de parlementariërs, ministers en de president.

  We worden steeds dingen beloofd door de oppositie als ze aan de macht komt, coalitie en de regering. Maar blijft alleen bij woorden.

  Als wij het volk offers moeten brengen dan geldt dit voor een ieder. Juist de genen dat voorbeeld moeten geven leeft in weelde. Vanaf de tijd van de onafhankelijkheid tot heden kan ik ze allemaal bij naam en toenaam letterlijk en figuurlijk blootstellen. Het arme volk is altijd de dupe geweest van de hebberigheid..
  .


  Maak melding

 24. Je heb twee soorten mensen in Su. De mensen die nooit moe worden om op te bouwen en de mensen die nooit moe worden om te vernietigen.

  Ben benieuwd hoelang dit zo zal blijven.


  Maak melding

 25. Fijn wanneer wij geloven dat wij het zelf moeten doen,hebben wij geen bevriende naties nodig. Hoop doete leven maar niet met deze regering en zijn cornuiten. Zij zitten er en Suriname is er niet beter van geworden. Enkel de ene grote puinzooi dan de andere.Bevriende naties houden ook een keer op om geld te stoppen in een bodemloze put. Mooie woorden maar de daden blijven uit. Wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding

 26. Ja ja we mogen niet moe worden van het opbouwen, wat de burger probeerde op te bouwen breekt deze regering weer af
  Blijf hopen aan het eind van de tunnel gloort het licht.
  Fijne dagen en een gezond 2018


  Maak melding

 27. Surinamers zijn afhankelijk van buitelnandse voedsel behalve de javanen. En bapak Somo weet dat su nooit meer goed wordt doordat de su bevolking een luie levensstijl op nahoudt.. Daarom is bapak somo buiten het parlement gebouw heel aktief met zijn wong jowo . Bapak Somo wil dat wong jowos hun sterke eigenschappen , vaardigheden , kunst van het produceren van voedsel , geloof, traditie, cultuur en hersenen te vertalen in econonomische zelfstandigheid zoals de wong jowos in Indonesie. Er zijn al tekenen te zien van de vooruitgang van de javanenen. En javaanse middenklassen groeien steeds verder in Su en nu is een brug over de su rivier niet genoeg om die middenklassers te bedienen.. Bapak Somo weet dat Su bevolking straks alleen maar pietjil, telo en terie gaat eten en niet anders. Bapak somo wil de javanen lozen in een prestatie maatschappij. Goede streef van bapak Somo.


  Maak melding

 28. Het enige waaraan gebouwd wordt zijn de stapels dozen van Jos Steeman Shipping. Ze liggen opgestapeld in loodsen, kilometers lang. Dit noemt men vooruitgang. Bouterse is de nieuwe Houdini van Suriname.


  Maak melding

 29. n-d-plee maakt surinamer met de dag arm en dat noemt de paarse partij opbouwen. Ze hebben Suriname een bedel kolonie van china gemaakt en de mandarijn van bejing tsang gaat nu de dienst uitmaken. boua’s schoonzoon heeft een miljard us dollars verdampt in buitenlandse rekning van onze grote revolutionair mislijder bouta en zijn familie. En dat durven deze zakka zakka mpp vooruitgang. Ik wens u slapeloze nachten (woorden van de pleesident) komt uit. Nog 5 gouden kersten namens de n d plee en mun mislijder.


  Maak melding

 30. Wat voor de NDP vooruitgang en ontwikkeling is … is in de echte wereld, afbraak en een puinhoop achterlaten.

  Terugbetalen van leningen moet zo ver mogelijk naar de toekomst worden uitgesteld, zodat het deze regering niets hoeft te kosten en de gatlikkers ook hun deel kunnen krijgen om hun steun te kunnen blijven geven.

  En die nieuwe lening van 75.000.000 USD is nodig om bepaalde banken die ook zo dom waren geld uit te lenen terug te kunnen betalen want anders daar een groot probleem mee.

  Zoals eerder hierboven aangegeven, onze Minister van Financiën zal op een dag niet meer durven terugkeren, is al lang bezig zijn hebben en houden elders veilig te stellen.

  Als de NDP het heeft over bezuinigen, bedoelen ze … niet betalen.

  DDB is niet eens in staat een voetbalclubje te leiden, laat staat heel Suriname.


  Maak melding

 31. PARAMARIBO, 25 dec – “Laten wij niet moe worden om te blijven bouwen aan ons geliefd Suriname. Een periode van uitdaging, moeten wij juist zien als een periode, waarin wij zullen moeten blijven schijnen, waarin wij moeten blijven volharden totdat de doelen die wij ons hebben gesteld – hetzij als individu, hetzij als natie – bereikt zijn.” Dit stelt de Nationale Democratische Partij, NDP, in haar kerstboodschap. Jezus Christus gaf ook niet op.

  Deze vergelijking begrijp ik niet : Jezus heeft licht in de wereld gebracht. De NDP heeft juist het licht gedoofd. Bewijs: Paramaribo heeft dit jaar weinig of geen kerstverlichting

  Hij kwam in een (geestelijk) donkere wereld en bleef schijnen totdat Zijn taak volbracht was.
  “De situatie is niet eenvoudig en daarom willen wij juist kracht en hoop putten uit de boodschap van Kerst. Zoals Jezus onvermoeibaar doorging, totdat Hij Zijn taak hier op aarde volbracht had, willen wij deze Kerst iedere Surinamer oproepen, om de hoop niet op te geven”, stelt de NDP. Suriname mag op haar blijven rekenen.

  De Surinamers hebben de hoop niet opgegeven. Deze is door de NDP de grond in geboord.

  De NDP geeft immers niet op: “Wij geloven nog steeds in de verandering en vernieuwing van Suriname op politiek-bestuurlijk, sociaal-maatschappelijk, economisch, educatief en milieugebied. Wij geloven nog steeds, dat wij het zelf zullen moeten doen met waar nodig de hulp van bevriende naties. Ja, wij geloven nog steeds in een ontwikkeld, veilig en vredig Suriname.”

  Sorry hoor, maar ik geloof niet mee met jullie. Ik ben moe. Ik geef het op.

  Conclusie: een hele foutieve kerstboodschap. Misbruik de naam van de Heer Jesus niet.


  Maak melding

 32. De NDP heeft zowat een ieder binnen zijn gelederen al uitgeprobeerd als minister of staatsadviseur, maar iedereen is door het ijs gezakt. Daarom hebben ze het recht niet meer om in 2018 door te blijven gaan.


  Maak melding

 33. De olieprijs is in opmars. Vandaag werd voor een vat ruwe olie $65,- neergeteld.Ik hoop dat deze stijging van de olieprijs doorzet waardoor de inkomsten van het land toenemen. De overheid krijgt hierdoor ook meer ruimte om te investeren in sectoren die de economie moeten versterken.

  Daarnaast zal de overheid maatregelen moeten treffen waardoor handelaren niet wederom de vrije hand krijgen om massaal valutas’s van het land aan te spreken . De handelaren importeren van alles en nog wat en spreken de valuta-voorraad aan van het land.

  Het is niet de overheid die de valuta voorraad doet opraken, maar het zijn de handelaren. Als de prijzen van de exportproducten van Suriname kelderen komt er natuurlijk minder valuta in het land en kunnen de handelaren ook niet makkelijk bij de banken aan valuta komen. Zij gaan vervolgens op de zwarte markt dure dollars opkopen om te importeren en dat brengt weer prijsverhogingen met zich mee. De overheid moet een rem zetten op deze praktijken en het binnenlands product stimuleren. Suriname moet minder gaan importeren.

  Alleen lafaards denken niet na over hoe een economie kan werken. Zij geven het snel op als men merkt dat de situatie complexer inelkaar zit.


  Maak melding

 34. @RobG, waarom wordt Boef-draad en velen in dollars uitbetaald, en waarom doet de regering niets aan export??

  Zelfs denk ik dat deze regering de grootste lafaards zijn en dit hebben zij ook al bewezen en zie het gezondheidszorg


  Maak melding

 35. @ RobG

  “De olieprijs is in opmars. Vandaag werd voor een vat ruwe olie $65,- neergeteld.Ik hoop dat deze stijging van de olieprijs doorzet waardoor de inkomsten van het land toenemen. De overheid krijgt hierdoor ook meer ruimte om te investeren in sectoren die de economie moeten versterken.

  Daarnaast zal de overheid maatregelen moeten treffen waardoor handelaren niet wederom de vrije hand krijgen om massaal valutas’s van het land aan te spreken .”

  Beste RobG,
  U hoopt, de NDP gelooft op/in betere tijden die van elders moeten komen.

  Het probleem wat er voor ligt laat zich niet oplossen met de dagkoersen voor grondstoffen omdat het na-ijlt en Staatsolie diep in de schulden zit en Newmont tot 2021 niets op zal gaan leveren voor Staatsolie en Staatsolie haar inkomsten van SPCS ook nog eens zal zien slinken.

  RobG het probleem is dat er elke maand nu overgemaakt moet worden aan de Schuldeisers omdat de grace periods aan het eindigen zijn. De staatsschuld kost over een jaar evenveel als het overheidsapparaat.

  Volgens bureau voor Staatsschuld is op basis van de Wet op staatsschuld (BBP 2016/ koers ultimo 2016) de staatsschuld in echte dollars ongeveer $ 623.000.000 te hoog zie na toe voegen www op sdmo.org/images/verslagen/Q3-2017.pdf

  RobG het bureau voor staatschuld kan er niet meer creatief om heen rapporteren zoals Boefdraad doet met het creatief 40% meer BBP hanteren in zijn begrotingen en door het nog niet gedekte tekort op zijn begroting maar te vergeten.
  Het zal u duidelijk moeten zijn dat de onorthodoxe aangekondigde afwaarderingen van de ratingagencies niet uit de lucht komt vallen.

  Het zal u ook duidelijk zijn dat nu op poppende activiteiten als Sinosu geen liefdadigheidsinstellingen zijn. Indien de $ 40.000.000 die staatsolie geïnvesteerd zou hebben in haar Ethanol project fysiek nog waarde zou hebben dan had Suriname als partner kunnen deelnemen. Iets wat duidelijk niet gebeurd is ofwel de $ 40.000.000 is over de balk gesmeten.

  RobG er kommen nu alleen koopjesjagers en Asset strippers naar Suriname om hun kassa te spekken omdat Boefdraad bij elk kruisje tekent voor een maandje uitstel van executie.
  Staatsolie staat onder curatele van de banken omdat de staat er meer uithaalt dan er winst gemaakt werd. Alle financiele bronnen zijn droog en nu keurt de Coalitie op voorhand het noodplan ook nog eens niet goed


  Maak melding

 36. Suriname de graanschuur van het caraibisch gebiedt
  Net als hier onder beschreven in zimbabwe
  Droom lekker verder, de mentaliteit ontbreekt.
  Sorry het is niet anders

  Sunny Bergman. Foto:ANP
  PHILIP VAN TIJN
  Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee
  Onder gejuich van de plaatselijke (zwarte) bevolking keerde de Zimbabwaanse (blanke) boer Robert Smart deze week terug naar zijn boerderij waaruit hij een aantal jaren geleden werd verdreven. Hij was een van de 4500 blanke boeren, die slachtoffer werden van het “beleid” van machthebber Mugabe om het land te “herverdelen”, een ander woord voor “inpikken”. Ideologie kan mooi zijn, maar vaak verliest deze het van de weerbarstige werkelijkheid.

  Een klein deel van de herverdeelde boerderijen kwam in handen van zwarte boeren die er een succes van maakten. Maar het overgrote deel kwam terecht bij trouwe ambtenaren van het regime en andere trouwe partijgangers.

  Graanschuur van Afrika werd dorre vlakte
  Dat werd geen succes; veel boerderijen in wat ooit de graanschuur van Afrika werd genoemd werden dorre vlaktes. De blanke boeren waren niet alleen blank, maar ook overwegend goede boeren. Zimbabwe verviel tot armoede, ook al schijnt de beeldvorming de afgelopen jaren wel erg negatief te zijn geweest.

  Hoe dan ook, de nieuwe president Mnangagwa beijvert zich om blanke boeren te laten terugkeren. Niet als eigenaar van het land, maar wel als exploitant. En dat blijkt bij de zwarte bevolking goed te vallen. Honger is een belangrijker drijfveer dan ideologie, dat wisten de grote ideologen al.

  Wat in Zimbabwe de afgelopen vijftien jaar heeft plaatsgevonden leek een onomkeerbare beweging. Het is niet het enige voorbeeld van iets dat nooit lijkt te kunnen veranderen, maar toch. De ineenstorting van de Sovjet-Unie, de toenadering tussen de VS en China destijds, maar ook het opstaan uit de bijna-dood van politieke partijen in menig land, er zijn ontelbare voorbeelden van veranderingen en omwentelingen die niemand meer voor mogelijk had gehouden.


  Maak melding

 37. @Jojo, jou laatste alinea spreekt boekdelen en je hebt ook groot gelijk.

  @@Haco, die situatie van Zimbabwe moet je vergelijken met Hooghart en Mugabe.
  Mugabe wilde ook niets van de witte-man weten en hebben deze toen verjaagd en de gronden en woningen zijn toen aan vrienden van Mugabe gegeven. Vanaf toen is het land in een diepe gat gevallen.

  Die nieuwe minister heeft nu korte metten gemaakt en heeft alle gronden teruggenomen zodat de blanke boeren weer kunnen gaan planten voor de export. Ook dat er weer buitenlandse investeerders aangetrokken worden. Hij heeft duidelijk gezegd dat de Afrikanen alles willen, maar als het gaat om te werken en te investeren doen ze niets hieraan. Ook heeft hij gezegd dat de Afrikanen het land nooit voorruit kunnen brengen.
  Zie wat er nu gebeurd in het land.

  Wat ik hiermee wil aangegeven is het feit dat wij op deze wereld een land nooit alleen draaiende kunnen houden, wij hebben altijd anderen nodig om het samen te doen. Daarom geeft ik altijd af op mensen die steeds de ander de schuld van alles en nog wat geven zonder dat zij in de spiegel staan om naar zich zelf te kijken hoe zij overkomen.


  Maak melding

 38. @ Jo
  ”’De hele NDP top is een schaamteloze kliek. Als je een moordenaar afschermt van vervolging deug je als club niet.
  Het OM beschouwd hun politieke leider als moordenaar.
  En wat doet de kliek er mee. Helemaal niets en ook werkelijk helemaal niets. Een zelf respecterende partij ontdoet zich van zo’n figuur en gaat voor het landsbelang ipv persoonlijk belang”.

  Te rechte en integere opmerkingen, echter zie ik dit laatste en nobele streven niet gebeuren
  De kliek van de NDP en de coalitie heeft er geen baat bij.
  Zij weten dat na een eventuele machtsovername, zij geen kans meer maken op een nieuwe politieke carrière. Het gaat immers om het eigen belang.

  Wat ik wel vurig hoop is dat er een modus gevonden wordt om naderhand deze kliek ter verantwoording te roepen omtrent hun buitensporige verrijking en indien mogelijk te vervolgen voor hun corrupt handelen. Een gekozen volksvertegenwoordiger dient immers te handelen in het belang van volk en vaderland en mag nimmer het eigen belang dienen.


  Maak melding

 39. Het is jammer voor ons mooi land om te denken dat we goud olie bauxiet etc. Hebben er zijn zoveel landen die dat hiet hebben we moeten ons schamen om moordenaars boeven de kans te geven om alles met de grond gelijk te maken


  Maak melding

 40. Jojo, als de regering van Suriname schulden maakt zal de regering deze schulden ook normaal terugbetalen.Aflossen van schulden behoort ook tot de verantwoordelijkheid van de bestuurders Wat is er tegen om een schuld aan te gaan en om deze verplichting na te komen? Suriname moet zich als een volwassene gedragen en ook haar eigen verantwoordelijkheid op zich nemen.


  Maak melding

 41. “Suriname moet zich als een volwassene gedragen en ook haar eigen verantwoordelijkheid op zich nemen.”

  Aldus sprak RobG(oebbels).

  Volwassenen zorgen dat USD 700.000.000 in de staatskas blijft, om maar te zwijgen over het vermeerderen van deze reserve.

  Wat een onzin van deze Nationale Dieven Personen.
  Keer op keer alles tot aan de grond afbreken en dan praten over het land opbouwen. Belachelijk!!!!!


  Maak melding

 42. @ RobG

  “Jojo, als de regering van Suriname schulden maakt zal de regering deze schulden ook normaal terugbetalen.”

  Beste RobG
  Als nu als 1/3 van de begroting en toenemend aan de staatsschuld besteed moet worden blijft er heel weinig over voor programma’s en verbetering. Het land gaat nu richting faillissement omdat er niet meer geleend kan worden tot dat iemand zoveel vertrouwen krijgt dar deze de schulden kan saneren en aan groei kan werken zonder devaluatie.

  Beste RobG
  Dat zal pas kunnen onder een VHP president met wellicht een NDP vice President zoals Tsang.


  Maak melding

 43. @Jojo, je schrijft::::Beste RobG
  Dat zal pas kunnen onder een VHP president met wellicht een NDP vice President zoals Tsang.Dit klopt en ik had het nog niet zo ingezien.

  Sommige leningen worden pas in 2026 terug betaald, maar nu al is het een groot probleem, omdat met het nu afbetalen van die schulden de regering niet meer in staat is het land voorruit te brengen, Dit dankzij Bouterse en co


  Maak melding

 44. Als geld overdekt balk gooien een Olympische sport zou worden, wint suriname met grootte voorsprong, neem het Apoera project 350.000.000 euro’s 40.000.000 EBS ETHANOL PROJECT.
  RIJST PALMOLIE CASAVA COCOS STRAKS ALOIVERA Plantjes.
  Leningen wat geen inkomsten zijn, en zo kunnen we nog wel poosje door gaan, een groot deel van de Surinamer heeft last van hun korte termijn geheugen, anders hadden zij wel ge ageert tegen deze regering of is het angst.
  U bent illusionist als je hier iets positiefs kan halen, hier boven in postings is het al verteld, en een goed verstaander heeft maar een half woord nodig, suriname is failliet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.