vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijAmazone Partij Suriname hamert op erkenning landrechten Inheemsen

Amazone Partij Suriname hamert op erkenning landrechten Inheemsen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 dec – De Amazone Partij Suriname, APS, volgt ‘zeer nauwlettend’ de volgende stap van de regering met betrekking tot de uiteindelijke erkenning van de landrechten van Inheemsen. De recent in het parlement aangenomen wet Bescherming Woon- en Leefgebieden is hooguit een eerste stap. Er moet nog een heleboel gebeuren. Suriname is in 2015 veroordeeld door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten.

Het Hof bepaalde dat erkenning en bescherming van collectieve rechten van Inheemse en tribale volken op hun traditioneel grondgebied wettelijk geregeld moeten worden. “Vanaf dat moment heeft de staat drie jaar de tijd gekregen om collectieve grondtitels voor de traditionele grondgebieden wettelijk te erkennen”, meldt APS. Het maakt ook dat nu met argusogen wordt gekeken op het vervolg van de actie van het parlement.

De wet moet nog formeel worden afgekondigd. APS hoopt van harte dat het nog voor het eind van het jaar gebeurt. Overigens wordt gewezen op wat zwakten in de wet. Zo is gekozen voor het beschermen van een woon- en leefgebied binnen een cirkel met een straal van vijf kilometer vanuit een centraal punt in het dorp. “We begrijpen allemaal dat geen enkel dorp een dergelijke oppervlakte kent”, aldus APS. Dat kan nog voor conflicten zorgen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Even voor de duidelijkheid:
  De oppervlakte van deze cirkel is Pi .R2 oftewel 3.14 x 5 x 5 = 78.5 km2. Voor het geval een cirkel te moeilijk is komt dit overeen met een gebied met een lengte van 10 km en een breedte van 7.85 km. In hectaren uitgedrukt is dit 7.850 ha. Is dit groot of is dit klein? rijst de vraag.
  Antwoord het hangt natuurlijk af van het aantal inwoners, verwachte bevolkingsgroei en leefgedrag.

  Wat weet ik van de Indiaanse cultuur?
  De indianen hebben meestal een dorp en elk gezin heeft een of meerdere kostgrond(en). Daarnaast zijn er kreekjes, die voor water, vis en vertier zorgen. Ook de jacht moeten we niet vergeten. Kortom: Indianen hebben een gebied nodig groot genoeg om te wonen, te vissen, te baden, te planten en te jagen. Deze mensen vertonen nog steeds een nomadengedrag, zonder de intentie te hebben ze te beledigen. Ergo: hun woongebied, wat klein kan zijn, komt niet overeen met hun leefgebied. Ik denk dat bij het bepalen van de grootte van het leefgebied veel meer factoren om de hoek komen kijken dan men denkt zoals: grootte van de stam op dit moment, verwachte groei van de bevolking in de komende 10,20,30,40,50 jaar. Het is natuurlijk storend om na 20 jaar tot de ontdekking te komen dat het gebied dat aan de stam is toegekend veel te klein is. Betreft dit een permanent verblijf of tijdelijk. En hoe zit het met het ontstaan van nieuwe dorpen? Ik ben dus bang dat je niet lucratief en aan de hand van een of andere formule kan bepalen hoe groot een leefgebied moet zijn. Dit mag wel met de nodige zorgvuldigheid en per leefgemeenschap worden opgesteld,
  Dus Amazonepartij: er is nog veel werk voor u aan de winkel.


  Maak melding
 2. De amazone partij zijn leden van de toekajana’s die in het verleden roofovervallen hebben gepleegd en bezittingen van andere zoals schepen, voertuigen afhandig hebben gemaakt. Het zijn criminelen en verwant aan de criminele ndp van killer Desi Bouterse.


  Maak melding
 3. pikin ingi boi geeft alle echte ingis een slechte naam.
  Indianen wisten goed met natuur om te gaan en wisten veel van de kosmos.

  Deze vernietiger is het tegenovergestelde wat het universum bedoeld heeft. Alles hoort te bloeien, net zoals je een plant water geeft. Echter gaat bij hem alles wat hij aanraakt dood.

  Dat is de vloek van een narcist. Hun pact met satan vernietigd alles op zijn pad.


  Maak melding
 4. Koos
  De Indianen zijn de bevolkingsgroepen met de hoogste integratiegraad. Als je naar een Indianendorp gaat wordt een ieder Oom of Tante genoemd. Dit geeft duidelijk weer dat een stam dusdanig verweven is met elkaar dat het gevaar van inteelt heel groot is geworden. Ze zijn volgens mij verplicht om een levenspartner buiten de gemeenschap te gaan zoeken. Wat ik wel bij deze mensen heb ontdekt is de onderlinge rivaliteit tussen Arrowakken en Caraiben. Ze lusten elkaar niet waardoor eenheid bij deze mensen vrijwel onmogelijk is. Jammer, want het aantal Indianen is groot genoeg om enkele zetels in de DNA te halen, maar dat zie ik pas gebeuren wanneer die onderlinge haat en nijd, die ook door anderen wordt aangewakkerd, verdwijnt. Het wordt tijd dat iemand ze op deze tekortkoming wijst.
  Hoe ik dit weet?
  Ik was in de jaren 70 in een Arrowaks Indianendorp op bezoek. De partij van de Indianen , toen geleid door een Caraib kwam even op bezoek om stemmers te winnen. Al die Arrowakken heetten deze mensen welkom tot het moment dat ze vertrokken. Toen brak de hel los. Een paar zeiden zelfs: “Ik ga nooit van mijn leven op k… caraib stemmen”,


  Maak melding
 5. De toekajana’s zijn criminelen en gelinieerd aan de criminele ndp van killer Desi Bouterse. De toekajana’s hebben in het verleden roofovervallen gepleegd, boten, veerboten met alle transportmiddelen er op onteigend van eigenaren met zware machinegeweren in opdracht van crimi Desi om voor instabiliteit te zorgen. De leden van de toekajanas zijn doodseskaders criminelen uit de ndp opgeleid door Desi.


  Maak melding
 6. De toekajana’s zijn criminelen en gelinieerd aan de criminele ndp van killer Desi Bouterse. De toekajana’s hebben in het verleden roofovervallen gepleegd, boten, veerboten met alle transportmiddelen er op onteigend van eigenaren met zware machinegeweren in opdracht van crimi Desi om voor instabiliteit te zorgen. De leden van de toekajanas zijn doodseskaders criminelen uit de ndp opgeleid door Desi.


  Maak melding
 7. Columbus kwam in 1492 en nam “India” in bezit voor de Koning van Spanje, later werd een gedeelte van de Koning van Portugal en Veel later werd het verdeeld tussen andere westerse landen. Later verdeling van het grondgebied in landen die onafhankelijk werden.van deze westerse landen.

  Als de handjevol Inheemsen in Suriname daar nu nog steeds niet over een stukje wilde kust of Amazonebos mogen beschikken die als eersten daar waren dan is het echt een heel grote uitdaging voor Suriname. Een land met nauwelijks inwoners in Suriname: 558.368 inwoners met zoveel grond, 163.821 km², uitgezonderd, territoriale wateren. Laf (his)Story.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  De Hoogste Tijd dat iedereen uit Het Surinaamse Volk zijn/haar stem laat horen dat ze per direct een 1 ha domeingrond willen hebben en dit ook gaan innemen.De wilde kust, The wide wide wilde kust van Suriname. Wie houdt wie voor de gek? Poppenkast!

  Alle Surinamers hebben recht op minimaal 1 ha domeingrond in Suriname, per direct. Dat moeten zij zelf uitmaken.

  Alle macht berust bij het volk in een democratische rechtsstaat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  Oppervlakte 163.821 km², exclusief de territoriale wateren.

  Aantal inwoners in Suriname: 558.368 Surinamers in Suriname;
  Aantal SuriNeds in Nederland ongeveer: 500.000 inwoners in Nederland


  Maak melding
 8. @ Harvey Narendorp
  Dat kan makkelijk: door “voor-over” te bukken voor Shrek,en hij doet gelijk een goed woordje voor je bij “bevel” !!


  Maak melding
 9. Ik vind dat de Indianen hun reservaat moeten krijgen. Ook al was het alleen maar om de lekkere schaars geklede Indiaanse shonen te kunnen aanschouwen, ook in de toekomst.


  Maak melding
 10. De reservaat moet een bescherming bieden voor in stam verband levende volken. Het land moet deel blijven van So. Politie en militairen moeten toegang hebben en belasting geind. Reservaat moet een eigendom categorie zijn.


  Maak melding
 11. Advies aan de Amazone partij:
  Zoek en benoem een mediator om alle onderlinge geschillen tussen en onder de Indianen op te lossen.
  Let op: niet een andere Indianenstam is jouw vijand maar de politiek en regeringen. Je moet het kwaad dus bestrijden op de plaats waar het vandaan komt.
  Richt daarna een politieke partij op, voor zover dat nog niet is gebeurd en doe mee aan de verkiezingen van 2020. In Sipaliwini kan je veel zetels behalen met weinig stemmen en daar wonen ook de meeste Indianen.
  Leg de nadruk dus op Sipaliwini en de districten waar veel Indianen wonen.
  Zeker is dat als de Indianen zich politiek gaan bundelen en een politieke eenheid vormen er aardig wat zetels te behalen zijn in de DNA. Neem de Bosnegers als voorbeeld. Die hebben het ook zo gedaan of ga bij hun voor advies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES