Journalist Van Maele bij vertrek uit Suriname: ik spring uit rijdende trein

38

PARAMARIBO, 23 dec – “Ik spring uit een rijdende trein en het is nooit een juist moment om te gaan, want er blijven in Suriname steeds dingen gebeuren. Na acht jaar moet je dan gewoon stellen: het is tijd.” Dit zegt de Belgische journalist Pieter Van Maele. Na acht jaar werken in Suriname, is hij klaar is voor een missie elders. Zo op de valreep kreeg hij de Surinaamse politiek nog op haar achterste poten.

Het betreft het artikel over de financiële perikelen rond De Surinaamsche Bank. En de rol van de regering daarin. Het artikel leidde tot onder meer driftig gesteiger van vooral minister Gilmore Hoefdraad. Die beweerde zowaar dat het allemaal uit de duim gezogen was. “Dat de minister van Financiën zo wild om zich heen begon te schoppen deed me niet twijfelen aan het artikel of mezelf”, zegt Van Maele tegenover de Ware Tijd.

De Suriname-missie is ten einde. Sommigen willen het linken aan het stof dat het artikel heeft doen opwaaien. Maar is dat waar? “Die opmerking werd ook geplaatst: het zal wel zijn omdat hij zich geïntimideerd voelt omdat hij te veel dingen heeft geschreven”, zegt Van Maele. Het is gewoon tijd om op te breken. In de afgelopen acht jaren schreef Peiter van Maele voor onder meer de Ware Tijd, Parbode, Trouw, De Groene Amsterdammer en De Standaard.


38 REACTIES

 1. Lafbek is het. En natuurlijk gaat hij weg omdat hij het hier flink heeft verkloot. Deze klier heeft 8 jaren lang geprobeerd dit mooie land alleen maar negatief in de Westerse media te krijgen. En nog goedkoop ook. Regelmatig kopieerde en plakte hij berichtgeving uit de lokale media zo naar z’n broodheren in Nederland. Hij mag blij zijn dat ie zelf kan opstappen. Anders hadden ze hem wat mij betreft eruit kunnen donderen. Zeker na zijn poging hier een bankrun te veroorzaken voor z’n oppositionele vriendjes. Gaat hij nu een ander ontwikkelingsland uitkiezen om elke dag af te zeiken?


  Maak melding

 2. @Robles
  “Lafbek is het”. – Integendeel, deze journalist had de ballen om de politieke wantoestanden te bekritiseren., Vraag maar eens aan Armand Snijder die zelfs Suriname voor een jaar moest ontvluchten, omdat hij en zijn gezin bedreigt werden door Boutisten.
  “Deze klier heeft 8 jaren lang geprobeerd dit mooie land alleen maar negatief in de Westerse media te krijgen” – Viel er dan iets positiefs te melden dan? het is toch alleen maar kommer en kwel op economisch gebied met een totaal onverantwoord leengedrag om financieele uitspattingen van de Bouta Clan te kunnen bekostigen ten koste van de Surinaamse bevolking


  Maak melding

 3. @Johan

  Heb je zijn volledige interview gelezen in de papieren krant? Grootheidswaanzin, leugens en lafheid voeren daarin de boventoon. Deze man is alleen maar bezig geweest zijn oppositionele vriendjes te helpen. Journalistiek is proberen zo objectief mogelijk nieuws weer te geven. van Maele was overduidelijk biased in zijn berichtgeving. Met als kers op de taart nog even een bank proberen om te duwen met zijn rancuneuze vriendje.
  Jammer trouwens dat hij verzocht heeft om zijn vertrek kenbaar te maken nadat hij is vertrokken. Bang zeker om uitgezwaaid te worden door de mensen die achterblijven in Suriname en wel proberen wat van het land te maken.


  Maak melding

 4. Geweldig al die commentaar van de voorgaande intellectuele:
  Ik huil serieus, ik denk, dat ze we wel verstand van van zaken hebben, maar niet objectief zijn. Het enigste wat ik wil zeggen is: Meneer Bouterse Donder op met alle houwen en lusten. Meneer Bouterse, je zal alles terug moeten geven aan het land, die niet van jou is, althans die niet in jou vermogen lag. Ook geld dit voor je kompanen.


  Maak melding

 5. Robles het is wel duidelijk waar jouw politieke sympathie ligt n dan zul je al snel iets wat negatief is voor het huidige regeringsbeleid als leugens betitelen en een Bank omver duwen, man veel te veel eer voor een journalist gewoon het gevolg van wanbeleid, dus net zo subjectief en ja ik lees de Ware tijd en Parbo nieuws ook.


  Maak melding

 6. Robles@
  Over plakken en knippen gesproken, jij moet nog een paar jaar wachten om dit te kunnen
  Ik zal u duiden wat opjectief is, 4 baans auto wegen naar Brazilië , Nederland ondersteunen met geld, zoetwater transport, train poeljepandtje naar onverwacht, diepzee haven voor containers en passagiersschepen, cassave, teelt en fabriek, palmolie, suikerriet, Cocos, ananas teelt wegen die te ligt zijn voor zwaar transport, goud, olie verkwanseld en EBS
  HELEMAAL Kloten hoezo positief
  En de grootte bank van suriname aan de geeuwhonger, bijna failliet, dit zijn uitspraken van jou regering Robles@ wat is hier van terecht gekomen, bijzonder weinig, veel beloven weinig geven doet de gek in vreugden leven, is dit opjectief genoeg


  Maak melding

 7. Robles,

  jij slikt liever dagelijks de leugens, list en bedrog van de paarse maffia. Die varen er wel bij om laaggeschoold en ongeletterd paars stem en klapvee, achterlijk en dom te houden met hun paranoïde, indoctrinerende dictatoriale propaganda. Aan jij hebben ze daarin een volgzaam en willoos slachtoffer.


  Maak melding

 8. Die Belg heeft het goed gezien, op tijd weg gaan is het beste wat hij kon doen, want persvrijheid,is voor dit paarse geboefte een heel vies woord, neem dat programma van zeven even, monddood gemaakt. En hij als journalist loopt hier zomaar de kans, om opgeruimd te worden, want die moordenaar weet er alles van, die heeft er patent op, om journalisten op te ruimen.


  Maak melding

 9. @Robles, ik zou het fijn vinden als ze Bouterse en co eruit hadden opgedonderd, omdat deze mensen laf zijn om het volk te beduvelen en geld te stelen van het land en volk.

  Bouterse en co zijn waardeloze mensen.


  Maak melding

 10. Eline@
  Moet een Belg dan de zaak vlot trekken waar jullie het lef niet voor hebben, is het nou verdomme weer een ander de schuld geven.
  Achter het NII (NEP INFORMATIE EN IN LICHTING EN) AAN lopen, dat is verstandig, kom op zeg, steun jullie journalisten
  Die hebben het hard nodig


  Maak melding

 11. Wegwezen van Maerle…..! Opgeruimd staat netjes.Ha,ha,ha de oppositie raakt een valse profeet kwijt.Deze man ging door zijn onprofessionele beroepshouding mee met de stroom van de oppositie. Hij liet zich gebruiken door bepaalde lieden in de oppositie die een eigen verborgen agenda op nahouden. Ik hoop dat zijn volgende standplaats Kaboel, Mogadeshu of Bagdad mag worden.Daar gaan ze hem letterlijk onthoofden.


  Maak melding

 12. De vader van de vermoorde heer Waterval is naar Suriname afgereisd om te informeren naar de stand van zaken met betrekking tot het politieonderzoek met betrekking tot de moord op zijn zoon. Deze man is bedreigd geworden en hij moet Suriname met spoed verlaten. Deze man is dus zeker bedreigd.


  Maak melding

 13. kijk, ik sta ook op de lijst van verdachte personen. Mijn reacties worden structureel niet geplaatst. Ik zie dit als een vorm van bedreiging. Opvalt is het volgende de balk van mijn naam en de balk van mijn email adres worden geel. iets om me ongerust te maken?


  Maak melding

 14. @ RobG

  U wordt grappig. Van Maele heeft niet meer gedaan dan te publiceren wat gerapporteerd was. De DSB en instanties hebben geen gebruik gemaakt van de wederhoor mogelijkheden. Zie maar hoe stil men is na alle geschreeuw bij het tegen offensief.

  De NDP fractie (Abdoel, Tsang) lopen sinds de laatste begrotingsbehandelingen ook aardig mee met de lieden van de oppositie. Zo erg dat Simons na de blamages van Hoefdraad en de ontboezemingen van Abdoel en Tsang de begroting door geschoven heeft naar 15 januari of later. Terwijl het echt de bedoeling was dat de begroting op 20.12.2017 aangenomen werd.


  Maak melding

 15. RobG, ik heb het 2 dagen geleden voorspeld. Behandeling is niet goed aangeslagen, medicijnen zijn uitgewerkt en zie hier, binnen 48 uur slaat je zieke, paranoïde verrotte geest weer volslagen op hol. Zal je enkele pillen sturen voor een voltooid leven. Stap eruit sukkel, want je bent kansloos en je situatie is uitzichtloos. Stumper.


  Maak melding

 16. Deze Belg slaat Spijkers met koppen. Natuurlijk zijn er mensen die hem liever zien gaan . Het is maar een klein hoeveelheid mensen die gal op hem spuwen, want wiens brood men eet diens taal men spreekt.. iedereen die een beetje kan denken. Let op een klein beetje kan denken .. zal begrijpen dat in de tijd van venitiaan geen voedsel pakken bestonden iedereen had genoeg zelfs overvloed .. deze cabaretiers hebben een grote schaarste gecreëerd waardoor ze nu. Het volk laten denken dat zij weldoeners zijn die medelijden hebben ..maar zij hebben het volk in deze toestand gebracht.. ik hoop dat het Surinaamse volk hier een les uit leert als veneziaan aan het roer stond was Suriname veel en veel verder gekomen volk van Suriname. Wordt wakker


  Maak melding

 17. @@REALIST, je schrijft:::::Belgen zijn dom,..dat is wereldwijd bekend,dat behoeft geen uitleg !:

  Ga maar eens na wat de Belgen voor Suriname hebben betekent, terwijl de Surinamers dit niet kunnen.


  Maak melding

 18. -NDPér, Benshop vind dat het bericht niet klopt, dit terwijl militairen zelfs aan het klagen zijn.
  Zie ook de politie agenten die haast geen printer apparaat hebben om hun rapporten op te stellen.

  Dit kun je niet zeggen van de Belgen. Een stukje tekst::::

  =Het Nationaal Leger is belast met de verdediging van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Suriname tegen buitenlandse gewapende militaire agressie. De website Global Fire Power (GFP) kenmerkte onlangs het Surinaamse leger als op een na zwakste leger ter wereld te zijn.

  Succes met Suriname onder een moordenaar die Bouterse heet.


  Maak melding

 19. Journalist Van Maele, is hier gekomen om stage te lopen en niet als volwaardig journalist. Hij is letterlijk jong en zal nog veel moeten leren en ervaringen opdoen.

  bij Van Maele is duidelijk gebleken dat deze geen journalistiekwerk verrichte maar meer een spreekbuis is geweest van de contra’s o.a. VHP en consorten en de rechtszitting bemoeilijk door belangenverstrengeling. En niet te vergeten de landverraders die hand en spandiensten verricht voor Nederland.

  m.a.w. deze van Maele was in feite ingehuurd door de (landverraders) bij de Ware tijd en overige om de regering Bouterse te destabiliseren. Er moet of mag geen fouten gemaakt worden want de verraders (hoofddaders) zitten nog bij de ochtendblad.

  Je mag het van mij aannemen dat van Maele z’n kont stond in brand en eieren voor zijn geld heeft gekozen.

  De regering mag niet met lede ogen blijven toekijken hoe dit land naar de verdoemenis geleidt wordt door de zogenaamde ridders van de democratie
  Dat men geen respect kan opbrengen voor de (toevallig is deze Bouterse) president.

  Wat de recht macht bezig is te doen is de meerderheid of de wil van het volk te negeren en zijn eigen weg op te gaan. Democratie wordt niet op deze manier beleeft.

  Het parlement moet spijkers met koppen slaan en de hele rechtelijke macht tot orde roepen. Deze mogen geen geesten oproepen dat zij niet kunnen bezweren. Er zijn grenzen en de grens is overschreden door deze gasten.

  Het parlement heeft een wet aangenomen en men moet niet afwijken van de druk van buiten.

  http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2017/07/06/heersers-van-leven-en-dood/


  Maak melding

 20. @ Ira.

  Hilarisch die site GFP.

  Suriname is extreem laag Alleen Bhutan staat lager qua leger. Wellicht een interessante post om op te bezuinigen of om ze een afdeling van LVV en KPS te maken. Als leger heb je er weinig aan


  Maak melding

 21. de December bende is bezig dit land te ondermijnen!!!!!!
  Een van de moraalridder heeft de hazenpad gekozen, maar de werkgevers zijn er nog.
  Suriname blijft maar slapen.


  Maak melding

 22. Jojo, de journalist van Maerle stelt enorm teleur om de volgende redenen. De gemiddelde Belg is slimmer, intelligenter en beter opgeleid dat de gemiddelde Nederlander. Ook de gemiddelde Belgische journalist heeft een veel betere journalistentraining achter de rug dan de gemiddelde Nederlandse journalist.

  Van Maerle heeft zich aantoonbaar teveel laten beïnvloeden door de oppositie in Suriname. Hij heeft zich laten meeslepen in de vendetta tegen de regering. Een goede journalist beoordeeld op een constructieve manier het beleid van een regering en gaat niet op de barricaden staan met opstokers, ruziezoekers en lasteraars .


  Maak melding

 23. @JoJo

  Ik ben het zelden eens met je maar ik heb wel respect voor je mening. Maar deze van Maele was geen knip voor de neus waard. Het kost echt heel weinig moeite om de man zijn Twitter tijdlijn eens goed door te struinen over de afgelopen paar jaar en zijn artikelen te lezen om te zien dat hij vanaf dag 1 biased was. Hij moest Suriname gewoon niet. En had een vooringenomen houding ten opzichte van de regering. Hij heeft het niet eens een kans gegeven. Vanaf dag 1 heeft hij negatieve bagger naar Nederland gestuurd waar ze het klakkeloos overnamen. Toen ik wakker werd en las dat hij stiekem z’n biezen had gepakt was ik oprecht blij. Dit land zit niet te wachten op dit soort figuren. Hij was hier alleen maar ter meerdere glorie van zichzelf. Goed dat hij opgesodemieterd is. Hij zou trouwens ook bij een andere regering dit gedrag hebben vertoond. Hij heeft een minachting voor Suriname en het volk. Nu staat er wel dat hij een indrukwekkende palmares heeft. Maar dat is natuurlijk onzin. Hij heeft 8 jaar in “dorp” Paramaribo een beetje berichtgeving geknipt en geplakt. Daar red je het niet mee in Europa. Ik denk dat we niet veel meer horen van deze knakker. Net zoals z’n vriendje Ivo Evers. Daar hoor je ook nooit meer wat van. Die heeft ergens een bureaufunctie gekregen waar hij net mee rond komt.

  En ja Pieter is laf. Vlak na het banken debacle maar vlak voor het einde van de rechtzaak geeft wel aan dat hij een lafbek is. En dat smoesje dat hij hier al te lang was stinkt niemand in natuurlijk. Hij heeft gewoon z’n hand overspeelt en is gevlucht. Zoveel is wel duidelijk.


  Maak melding

 24. @ Robles

  Uw nuance geeft aan dat u zich verdiept heeft in de daden van Maele. Het maakt u geloofwaardig voor mij.

  Ik heb slechts het deel van de DSB affaire tot mij genomen en gereageerd op de ongenuanceerde reactie van RobG. Journalisten hebben de target om kranten binnen deadlines te vullen, Ik ga voor het zelfde onderwerp om met journalisten van een populistische krant en van een kwaliteitskrant. De eerste schrijft elke week tot 2 weken 1 kolom, de andere in een halfjaar 2 dubbele pagina’s hoofdartikelen die er toe doen. De is een luis in de pels de ander creëert verandering. Van Maele hoort dus duidelijk bij de populistische broodschrijvers die papier vult met alles wat hij spectaculair kan maken omdat dat voor hem verkoopt. Suriname is dan voor hem een makkelijk werkterrein voor hem gewest waarin hij nu zijn houdbaarheidsdatum overschreden heeft omdat hij nu echte vijanden gemaakt heeft.

  @ RobG

  “De gemiddelde Belg is slimmer, intelligenter en beter opgeleid dat de gemiddelde Nederlander. Etc etc …..”

  Wat heeft dit met de casus te maken. U wil steeds maar bewijzen dat Nederland minderwaardig is. Waarom eet u Nederlands genade brood.

  U mag niet verwachten dat top journalisten lang in Suriname zullen of kunnen verblijven. Het is een eerste stap. Als ze zolang blijven in een qua nieuws een uithoek van het wereld nieuws weten ze heus wel dat ze op doodspoor zitten en hun verhalen moeten opleuken om gedrukt te worden.
  Dat Moison hem voor eigen doel einden gebruikt heeft is bijna zeker. Dat hij Moison gebruikt heeft om spectaculair nieuws te brengen en te kunnen vluchten en wellicht daar een boekje over te schrijven lijkt mij aannemelijk. Shit verkoopt beter!

  In Suriname is de oppositie een wezenlijke bron van informatie terwijl de coalitie vooraf bekende non statements maakt en vooral niet inhoudelijk reageert. Daarom was de laatste begrotingsbehandeling naast komisch een trendbreuk. De NDP brengt nu ook kritische geluiden voort. Dat wil niet zeggen dat hij hun doel diende maar dat zij hem het leven makkelijk maakten. Dat hij na Jaren begraven in Paramaribo narig wordt is heel begrijpbaar als je carriere al in de knop gekraakt is,


  Maak melding

 25. Van Maerle had het volgende moeten berichtgeven over de afgelopen 6 jaar:

  Er rijden treinen tussen Para en Poelepantje
  Suriname heeft de WK 2018 gehaald
  De Staatskas heeft een overschot van 2 miljard US$
  Bouterse heeft de Nobelprijs voor de Chemie gewonnen
  De politie in Suriname is afgeschaft omdat er haast geen criminaliteit is in het land
  Ziekenhuizen zijn gesloten omdat niemand ziek wordt
  Staatsolie is gesloten omdat alle machines op water draaien
  Gemiddeld worden mensen 150 jaar oud in het land


  Maak melding

 26. Goh, RobG is dus eigenlijk van het zelfde allooi als de journalist die Bouterse en zijn NDP afzeikt, RobG zeikt alles af van Nederland, het land waar hij na toeging om zijn opleiding te voltooien en een carrière(volgens zijn zeggen) op te bouwen,noemen ze dat niet hypocriet, iets wat hij steeds de Nederlanders verwijt


  Maak melding

 27. Hij heeft gelijk om weg te gaan.
  Te veel Suries die toch alleen maar de paarse leugens willen horen en de rest van de wereld heeft Suriname al lang opgegeven. Die zijn niet meer geïnteresseerd in het zoveelste paarse luchtkasteel of fraude zaak. Dergelijke verhalen hebben hun nieuwswaarde al lang verloren.


  Maak melding

 28. Kijk het hoog opgeleide Nederlandse volk vind de Belgen Dom …wel als een hoog opgeleide Nederlander ziek is. Rent hij bijna door door het geluidsniveau barrière heen naar België want hij weet zeker dat de Olie Domme Belgen hem zeker zullen genezen.hij gaat niet naar zijn hoog opgeleide Nederlandse dokter .. frapant is dat als er Surinamer ziek is pakt hij het vliegtuig naar Nederland naar een hoog opgeleide Nederlandse dokter .. de zelfde hoog opgeleide zieke Nederlander die gaat naar België. Wie is nu Dom .?? Mijn mening is : dat de domste Belg vergeleken kan worden met een hoog opgeleide Nederlandse ingenieur.. Suri’s ga maar gauw naar Nederland voor medische zorg. Ze plukken jullie kaal. Al meer dan 300 jaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.