dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidZorgen om gezondheidszorg in Suriname nemen toe

Zorgen om gezondheidszorg in Suriname nemen toe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 dec – Het beleid van de regering Bouterse vergroot de bezorgdheid over de staat van de gezondheidszorg alleen maar. Dit stelt parlementslid en arts Dew Sharman (VHP). Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid trachtte onlangs nog de bezorgdheid over de financiering weg te halen. Er komt een speciaal fonds voor duurdere behandelingen. Maar de angel zit er nog diep in. Niemand weet bijvoorbeeld hoe de kosten voor de peperdure nierdialyse betaald zullen worden. Patiënten maken zich daar erg druk over.

Op sociale media wordt flink wat gal gespuugd. “Met dit statement is de ongerustheid bij vooral de zieke mensen erg toegenomen. Dit is zeker te verwachten als men zoiets aankondigt zonder vooraf met de samenleving te communiceren. Mensen die dringend gezondheidszorg behoeven, zoals de dialyse- en hartpatiënten, zijn momenteel radeloos”, zegt Sharman tegenover Dagblad Suriname. Het is te begrijpen.

Ziekte en kostenstijgingen houden zich niet in wachtkamers op. Er bestaat al een fonds voor patiënten die meer moeten betalen dan de verzekering dekt. Daar kunnen leningen getrokken worden. Maar niemand spreekt het fonds aan. Sharman wijt het aan een verkeerde aanpak. Nu is nog een fonds aangekondigd. “Ik hoop dat de regering een plan presenteert en daarover op gepaste wijze communiceert”, aldus de politicus.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Eens een goed gezondheidszorg waar vele landen om ons heen jaloers waren. Dit is vervolgens ook kapot gemaakt door de regerende moordenaar.

  Ik snap niet dat figuren weer op deze moordenaar hebben gestemd wetende dat hij SU destijds volledig aan de afgrond heeft gebracht.

  Nu weer hetzelfde probleem…….

  Wel ik stuur geen moer meer…tijd is al lang voorbij….geld besteed ik aan mijn vrouw en kids..die zijn tenminste dankbaar.


  Maak melding
 2. Beste heren van de gezondheidszorgen!! 1 ding kan je zeker van de paarse boef verwachten en dat zal HIJ ZEKER NAKOMEN. ZIJN ANTWOORD ZAL ZIJN:

  A NO MI!!!! A moerschont!!!


  Maak melding
 3. Ete fefie ! En nu “pres.” voor het leven !!!
  De jongeren zullen straks het gelag betalen !! De ouderen betalen al het gelag !! Straks komen nog de “met kwik-vergifde binnenlandbewoners erbij.!!!
  Ministers en ex-ministers en ex-DNA leden hebben en behouden de beste 1e klasse-regeling en vvoor de pres.(vader des vaderland) staat steeds een vliegtuig klaar om vervoerd te worden naar Cuba voor een Check-up !!
  Wo-ka-sfref-sfrefie now !!


  Maak melding
 4. of-topic:
  Assembleelid Stephen Tsang (NDP) vindt dat zeer kritisch gekeken moet worden naar de staatsbedrijven, zeker nu het land in een economische crisis verkeert. Hij merkte tijdens de begrotingsbehandeling op dat directeur Rudolf Elias van Staatsolie aangegeven heeft in een radioprogramma dat het goed gaat met het bedrijf. Er zijn bedragen genoemd die niet zijn opgebracht als dividend op de begroting, zei Tsang.

  Elias zei in Welingelichte Kringen op Radio ABC eerder deze maand dat US$ 100 miljoen in 2018 zou worden aangewend voor zogenaamde nearshore activiteiten. Daarnaast zou US$ 100 miljoen kunnen worden afgedragen aan de Staat. “Overigens is dat in tegenstelling tot de SRD 281 miljoen (ongeveer US$ 37.5 miljoen) die is opgebracht als dividend in de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen. Graag duidelijkheid van de regering hierover,” voerde Tsang aan.

  De volksvertegenwoordiger merkte op dat de crisis met zijn allen gedragen en overbrugd moet worden. Een doel van staatsbedrijven is dat ze de Staat ondersteunen. Dat ze inkomsten genereren voor de Staat. “Ik wil voorstellen, dat de regering aan alle parastatale bedrijven, in deze de RvC, de opdracht geeft om van het afgelopen jaar, de eventuele winsten zonder aftrek van interne investeringen af te dragen aan de Staat als een soort van solidariteitsbijdrage in tijd van crisis,” zei Tsang.

  “Ik vraag concreet om van alle parastatale bedrijven de jaarrekeningen te screenen op winsten vóór aftrek van de interne investeringen en kijken of die de Staat kunnen helpen in deze tijden door meer dividend af te dragen. We moeten kijken welke interne investeringen een jaartje kunnen wachten. Wellicht gaan we zien dat we misschien niet hoeven te lenen en dat er veel meer middelen voor handen zijn. Er moeten interne audits komen om alle staatsbedrijven door te lichten, dezelfde doorlichting mag ook gebeuren bij de diverse ministeries wat mij betreft,” stelde het NDP-fractielid voor.

  De politicus gebruikte Staatsolie als voorbeeld. Als de nearshore investering een jaartje kan worden verschoven, zou het betekenen dat er een extra US$ 100 miljoen kan worden afgedragen als dividend om de Staat bij te staan. “En het hoeft niet eens die volle US$ 100 miljoen te zijn. Die nearshore investeringen kunnen wat mij betreft een jaar wachten en zodoende hoeven we misschien geen onroerend goed van de hand te doen en hoeven we niet te kijken naar nieuwe leningen”, stelde Tsang voor. Hij merkte op dat partijgenoot Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, dit ook heeft aangehaald. De Staat heeft Staatsolie in de moeilijke tijden bijgestaan. “Het is niet meer dan billijk dat Staatsolie hetzelfde doet nu de Staat in moeilijke tijden verkeert.” Tsang wil graag de inzichten van de regering hierover.

  Een bedrijf als Staatsolie de mogelijkheden ontnemen om te investeren in toekomstige inkomsten is werkelijk het kind met het badwater weg gooien. Momenteel id de overheid voornemens het tafel zilver te verkopen en deelnames in bedrijven te verkleinen of geheel af te stoten. Hiermee wordt 1-malig geld gegenereerd maar toekomstige inkomsten voor de overheid verminderd.

  In de toekomst zal er helemaal geen geld meer zijn voor zaken als ziekenzorg etc.
  De staatsbedrijven zullen door gebrek aan investeringskapitaal toekomstige opbrengsten zien verdwijnen en uiteindelijk ten onder gaan.


  Maak melding
 5. @ Domme Pa Henkie van Latour

  Kijk eens in de spiegel. je wordt OUD & LELIJK , van jou gescheld,en stom gelul .ga ff langs bij de psychiater,..(lawmang datra)..er is hulp, daar zijn deze mensen voor !


  Maak melding
 6. Door blijven lenen terwijl het bureau van Staatsschuld aangeeft dat er al $ 643.000.000 te veel geleend zijn.

  www voor voegen
  sdmo.org/images/verslagen/Q3-2017.pdf

  Bureau voor Staatsschuld Suriname heeft de schuld al in Q3 herijkt op basis van een BBP van SRD 20.420.000 en een koers voor de USD van 7,485.
  Boefdraad werkt met fabeltjes en krijgt niets meer voor elkaar.

  Tsjang neemt al een voorschot op een regime change


  Maak melding
 7. ik vind dat de bouta’s in suriname hun bed zo hebben opgemaakt en nu moeten ze erin leggen ook. ik heb met niemand medelijden. laat hun maar ontbering eten en zie of dat hun leert om dit nooit meer te doen. hoeveel kan je niet leren in 38 jaar? keer het tij, help jezelf door van die man af te komen en je zult alle helpende handen zien. maar niemand gaat zichzelf voor de gek houden op deze manier.
  fijne kerstdagen, suriname, geniet van de gouden kerst van pappa bouta. en vooral, eet je buikje lekker vol en rond. eet smakelijk.


  Maak melding
 8. Boni doro@

  Als dit alles is wat u kunt bijdragen, zou ik zeggen, hou je mond, en ga iets nuttigs doen voor de samenleving. Jij hebt vast geen spiegels meer in huis


  Maak melding
 9. De hoofdverdachte : Als staat dubai in brand, ik slaap als een roos.

  Bedoeld hij mee, jullie mogen allemaal doodgaan, ik ga wel naar Cuba voor zorg.. iijaa papa. Hoofdverdachte kies deng dong sma moi.


  Maak melding
 10. Het idee van een fonds is absurd en onwerkbaar.
  .
  Rond september 2017 was er sprake van dat er voor dialyse geen geld meer was. Maar als die dialyse niet doorgaat dan overlijden de nierpatiënten binnen korte tijd.
  Bij een fonds voor dure behandelingen zal dit in de toekomst steeds gebeuren. In Oktober is het geld op en krijgt niemand meer een dialyse, bestraling, een stent of dure medicijnen als dit nodig is.
  Een fonds voor dergelijke behandelingen is dan ook totaal onrealistisch. Er moet gewoon een goede inschatting gemaakt worden en daarvoor een budget met open eind gereserveerd worden. Bij een goede planning valt het het ene jaar tegen en het andere jaar mee.


  Maak melding
 11. @JoJo, het is echt triest met het financiële plaatje van Suriname. Nu moet het volk binnenkort maandelijks fors gaan betalen per m² voor hun gronden.
  voor mensen die als titel een eigendom perceel hebben gaan vermogensbelasting betalen.
  Hoe gaan vele Surinamers dit nou kunnen betalen, dit terwijl men haast geen inkomsten heeft???

  Het vuile was van de EBS komt nu ook naar boven.

  Het feit is dat er GEEN geld meer is en door het wanbeleid van deze regering liggen de bewijstukken nu op straat.


  Maak melding
 12. @Ira

  Het lijstje van Jacobsen bij EBS is pijnlijk want als EBS zelf had kunnen financieren en omgezet had naar SRD was de energieprijs aanzienlijk lager gewest. Indien Brokopondo in 2016 over genomen was dan wordt er nog eens SRD 150.000.000 bespaart.
  Nu betalen de burgers ook nog eens de afname van de overheid en de schijnbaar enorme verliezen in het net.

  Je kunt stellen dat de subsidie van de overheid in principe de rekening is die zij niet betaald. Ik durf de stelling aan dat indien alle verspilling etc. weg gewerkt worden er ongeveer SRD 600.000.000 vrijvalt. Bedenk eens wat dat voor de staat en de mensen betekend.

  Ten aanzien van de grondhuur gaat het voor de normale percelen niet om de eigendom percelen en ook niet de erfpacht maar de zogenaamde gratis grond die in grondhuur wordt uitgegeven. Nu moet er eindelijk voor de gratis grond betaald worden. De NDP heeft feest gevierd en presenteert nu de rekening. Voor woonpercelen kan het meevallen tot pakweg SRD 500/jaar. Het landbouw tarief is echter idioot met SRD 0,20/m2 ofwel SRD 2.000/ha/jaar een boer met 10 ha moet per jaar plotseling SRD 20.000 extra opbrengen. Een jaarsalaris extra aan kosten omdat Boefdraad er even niet meer komt en nergens meer kan lenen


  Maak melding
 13. AAY MI GADO…….Van Bananen Republiek wordt SURI nu
  SURIBABWE. Nu zitten de mensen met enorme
  Gezondheids Problemen. Dat wordt zeker een LUCHTBRUG
  naar Cuba. Als de Pres dat kan doen, dan moet hij zijn bewoners in NOOD ook helpen naar Cuba voor genezing te gaan. CHE. wat een Poppenkast in SURI regering!!!!!


  Maak melding
 14. Hoe meer zielen er doodgaan in de ziekenhuizen, hoe langer de hoofdverdachte zal leven. Dit is waarom slechte ‘mensen’ lees duivels, langer leven.

  1 narcist vernietigd alles wat op zijn pad komt. Deze wezens zijn t omgekeerde wat t universum bedoeld heeft, daarom branden ze eeuwig in hel na hun dood, hier op aarde pakken ze alles wat ze pakken kunnen.


  Maak melding
 15. Hoe meer zielen er doodgaan in de ziekenhuizen, hoe langer de hoofdverdachte zal leven. Dit is waarom slechte ‘mensen’ lees duivels, langer leven.

  1 narcist vernietigd alles wat op zijn pad komt. Deze wezens zijn t omgekeerde wat t universum bedoeld heeft en hebben geen ziel, daarom branden ze eeuwig in hel na hun dood, hier op aarde pakken ze alles wat ze pakken kunnen.


  Maak melding
 16. Suriname onder president Bouterse is een ramp voor het land.
  Het komt er van als je een domkop kies als president.Die man heeft geen verstand van zaken en daarom gaat het zo slecht.Het land is leeggeroofd door hem en zijn handlangers alle tegoeden zijn verdwenen zonder een verklaring waar het naar toe is gegaan.


  Maak melding
 17. Mensen eten teveel ipv te weinig. Als je weinig eet, neemt je lichaam 100% van de voedingsstoffen uit het ingenomen voedsel op. Als je veel eet, misschien maar 30%. Veel eten is dus letterlijk ‘waste’.


  Maak melding
 18. Hoe heeft het zover kunnen komen?
  Heel simpel: door de gierigheid van de kulis.
  De kulis hadden in 1973 besloten op de NPK te gaan stemmen. Ondanks alle waarschuwingen vooraf.
  En nu doen de blakkas hetzelfde. Ze stemmen massaal op de NDP ondanks alle waarschuwingen.
  Eerst hebben de kulis het land in het duister gestort en nu de blakkas. Wie volgt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES