Twee verdachten decembermoorden zonder proces aan de broek

10
Vreedzame bijeenkomst ter bewaring rechtsorde in Suriname

PARAMARIBO, 20 dec – Twee verdachten in het strafproces rond de decembermoorden lopen nog zonder strafproces rond. De twee zijn nog geen enkele keer opgeroepen om te verschijnen voor de rechter. Familieleden van de vijftien vermoorde mannen ervaren dit als een stukje onrecht. Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno (lid van de Groep van Zestien, red.) hadden al lang opgeroepen moeten zijn. Het is niet gebeurd om een of andere rare reden.

Niemand weet waarom, maar het maakt de pijn niet minder. “Die personen zijn nog niet gedagvaard en dat is een kwalijke zaak”, zegt Hugo Essed, adviseur van de families, tegenover de Ware Tijd. Anders dan de andere ruim twintig verdachten, moeten de twee voor de strafrechter verschijnen. De rest, inclusief ex-legerleider Desi Bouterse, wordt vervolgd en berecht via de krijgsraad.

Ten tijde van de executies in het Fort Zeelandia was Harvey Naarendorp minister van Buitenlandse Zaken. John Hardjoprajitno, medecouppleger in 1980, was minister van Defensie. De politieke status toen is wat hen buiten het bereik heeft gehouden van de krijgsraad. Hetzelfde gaat voor Badrisein Sital op, toen minister van Volksgezondheid. Sital hoort intussen niet meer tot de levenden en wist zo de dans permanent te ontspringen.


10 REACTIES

 1. In dit land ben je vaak overgeleverd aan allerlei schendingen waar je mee te maken kunt hebben,zo ook met het recht halen om bepaalde personen die nauw betrokken waren bij de decembermoorden, veroordeeld te krijgen.


  Maak melding

 2. Niet twee maar veertien.
  Henry Neijhorst, Glenn Sankatsing, Frank Leeflang.
  Iwan Graanoogst, Jan Sariman, Harold Rusland, Erik Tjon Kie Sim, Mohamed Ataoellah, Imro Fong Poen en

  Hugo Essed i.v.m. de moord op Humphrey Keerveld van Rode Suriname. Lie Pauw Sam en Henry Does.


  Maak melding

 3. Off the record:

  Ik doe de krant de ware tijd open en kijk naar de advertenties. Dat is schrikken:
  19 van de 70 geplaatste advertenties gaan over openbare verkoop. Dat is 27%.
  Wat is er in Suriname aan de hand. Het lijkt wel een herhaling van de jaren 70, kort voor de onafhankelijkheid. Toen kon je voor Sf 10.000 een prachtige villa kopen aan de Hermitageweg. Dit is volgens mij een teken aan de wand. Ik ga pas verkopen als ik geld hard nodig heb of het niet meer in Suriname zie zitten. Wordt het geen tijd voor de overheid om een onderzoek hiernaar te verrichten en hun beleid aan de hand van gerezen problemen aan te passen?
  Of is dit een beetje te hoge school beleid voor ze?


  Maak melding

 4. ff on topic blijven.

  Dit gaat over het proces tegen de burger verdachten. Ik leefde in de veronderstelling dat de twee rechtszaken in parallel zouden dienen !!
  En ja het is schandalig dat in die andere zaak nog niets gebeurt is !!


  Maak melding

 5. Al die aasgieren zie mee zweefden op de hete lucht van de zogenaamde revolutie en die hen later stinkend rijk hebben gemaakt. Namen kunnen jullie allemaal invullen.


  Maak melding

 6. Het is natuurlijk op geen enkele wijze goed te praten dat die 2 nog niet worden vervolgd. Het gaat ook over hun mensenrechten. Immers als je ergens van wordt verdacht heb je er recht op om binnen redelijke termijn te vernemen of je wel of niet schuldig wordt bevonden. In dit geval zou het kunnen liggen aan eenzijdige focus op e zaken bij de krijgsraad. Aan de andere kant kan het misschien liggen aan het gebrek aan voldoende rechters? Uit het interview dat Hugo Essed hierover heeft gegeven wordt men ook niet wijzer.
  @lawman datra
  Als ik het mij wel herinner is men reeds enkele jaren geleden tot de conclusie gekomen dat de overige (toenmalige) ministers vrij uitgaan.Dat moet als ik het goed heb tijdens een zitting te Boxel zijn vastgesteld.

  Het zou in ieder geval goed zijn voor deze kwestie als het kantongerecht snel duidelijkheid geeft.


  Maak melding

 7. Er is na zoveel jaren weinig hoop op een eerlijke- en oprechte
  berechting. De Frontregering met 2/3 meerderheid in DNA heeft toen niets aan deze zaak gedaan !
  De hoofdverdachte is twee maal president van het land geworden en beroept zich ook op onschendbaarheid.

  Hoop laat leven !


  Maak melding

 8. Waarom maakt men zich druk om een poppenkast.
  De grote claim die gaat er gaat komen gaat vreselijk worden.
  Per persoon gaat het 34000.000 dollars kosten.
  Dit is te danken aan die knappe rechtbank,met Spongebob aan het hoofd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.