Suriname heeft dikke vinger in drugspap Frankrijk

22
Meer coke uit Suriname dan ooit
Archieffoto: onderschepte drugs uit Suirname.

PARAMARIBO, 19 dec – Suriname heeft een dikke vinger in de drugshandel die loopt via Frans Guyana naar Frankrijk. Dit melden de Franse autoriteiten. In Suriname is het al lang geen nieuws meer. De honderden kilometers aan grensgebied tussen Suriname en Frans Guyana vormen een waar lustoord voor drugsbaronnen. Het is niet te controleren en te bewaken. Volgens de Fransen komt zeker dertig procent van hun drugs uit Suriname.

Het is voornamelijk doorvoer, daar Suriname hooguit marihuana produceert. Suriname is een dankbaar object voor drugshandelaren in Brazilië en Colombia. Die maken, anders dan de Surinaamse politieke elite, gretig gebruik van de gunstige geografische ligging. Volgens de Ware Tijd schatten de Fransen dat zeker dertig procent uit Suriname. Dat is tenminste het percentage van alle gevatte drugssmokkelaars.

Dit jaar zijn ongeveer vijfduizend koeriers in de kraag gevat. Ongeveer een derde van dit percentage komt dus uit Suriname. Frankrijk noemt het al langer een groot probleem. Hoewel reeds pogingen zijn ondernomen om samen de drugshandel te onderdrukken, zijn de resultaten pover. Onlangs werd een politieverdrag gesloten. Politieagenten van Suriname en Frans Guyana mogen de grens oversteken bij het achtervolgen van verdachten.


22 REACTIES

 1. De Fransen zullen niet blij zijn met het onafhankelijke Suriname dat geleid wordt door de drugsmaffia. Voor de Amerikanen geldt hetzelfde.

  Het zou niet verbazen als er al plannen klaarliggen in Parijs en Washington om in te grijpen en orde op zaken te stellen.
  Op dit moment heeft Bouterse nog teveel aanhang en zou het op te grote weerstand in Suriname en internationaal stuiten, maar als Bouterse van het toneel verdwijnt of de chaos te groot wordt vanwege voedselgebrek, of omdat men bijvoorbeeld niet meer in staat is salarissen te betalen, dan kan het anders liggen.

  Het is niet voor niets dat de Amerikaanse ambassadeur regelmatig met oppositieleiders praat. Hij is aan het sonderen en wil weten hoe zij in zo’n geval zullen reageren.
  Staan de oppositieleiders welwillend tegenover ingrijpen en is de tijd rijp, dan gebeurt het. Van tevoren zal ook met Nederland worden overlegt omdat dat land het nauwst betrokken is bij Suriname en moeilijk zou kunnen gaan doen. Waarschijlijk wordt ook Brazilië geïnformeerd als buurland.

  Erg moeilijk zal het niet zijn. De CIA weet alles wat er te weten valt, inclusief de gezondheidsproblemen van baas en alle adressen. Surinaamse gewapende machten zullen weinig weerstand bieden, net zoal bij de staatsgreep het geval was. In een dag is alles voorbij. Criminele sleutelfiguren worden opgepakt en een coalitie van VHP en fatsoenlijke NDP’ers neemt het bestuur over.

  Suriname als criminele narcostaat en drugsexporteur kan men niet blijven tolereren!


  Maak melding

 2. @Hans van den Broek, je hebt gelijk, maar als de NDP weer aan de macht mag komen dan ben ik bang dat Suriname net als de Afrikaanse landen en Venezuela op hol gaat slaan.

  Het volk gaat het niet meer pikken dan zullen alle bezittingen van velen ook vernietig worden, dit omdat velen asiel gaan aanvragen in een ander land.

  Nu al hebben ze allen slapelozennachten, omdat ze financieel niet meer uitkomen. Ze mogen aan een boom opgehangen worden.

  Volg ook het probleem bij de EBS.


  Maak melding

 3. Suriname wordt niet geleid door een drugsmaffia. In geen geval kan er een invasie in Suriname gepleegd worden. Wat individuele figuren doen qua drugszaken is een andere zaak. Het is wel zaak dingen in het juiste licht te zien. Niet opstoken hoor. Suriname is een soevereine staat als zoveel andere landen. Er gebeuren geen dingen daar die onmenselijk zijn. Natuurlijk heb je van die drugskoeriers die op eigen praktijk dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen . In welk land heb je dat niet? Maar dan weer niet op een niveau dat je gaat praten over maffia praktijken.
  De Amerikanen hebben genoeg problemen hoor. Kijk maar naar veertig miljoen thuislozen. En Amerika telt 323 miljoen inwoners.


  Maak melding

 4. Scenario van Panama met Noriega?
  Noriega was toen president van panama dus kan ook de president van Suriname dit overkomen
  Me benne benieuwd en als het zo is dan is het een kwestie van afwachten dat zijn botten worden afgevoerd naar Suriname.
  En dan de vraag “willen ze hem wel in Suriname begraven?


  Maak melding

 5. @ Hans van den Broek,

  Blijf maar lekker dromen !
  Waarschijnlijk heb je een te grote broek aan !!
  Zolang Brunsie “de president van Marwina”aldaar vrij rondloopt kunnen drugs vrij uit Brazilie en Columbia in dat gebied binnen komen !! Vroeger was het wapens dealen met drugs via Farc !!
  Wang canadees Krenbrink sabi alla sani foe a gebied drape !! Brunsie long-a-mang-gwe, nanga eng steenbedrijf !!


  Maak melding

 6. Wie moet je nu vertrouwen in dit land? De leider van
  ABOP, BEP, DA91, DOE, NDP, NPS, Palu, PL of van de VHP??
  Geen een allemaal zijn schurken en boeven, hun allemaal kunnen de beerput in.

  Alle hoop was gevestigd op de NDP van Bouterse maar hebben tot dus ver erg teleur gesteld.
  Die man heeft zich met zijn familie dik en dun verrijkt met gelden van de belastingbetalers.

  Een man dat zoveel had te lullen over anderen kan zich nu miljonair noemen.
  Die man is macht blind
  Alles wat de klok slaat is drugs. drugs en nogmaals drugs. en wat doet de regering geen moer.


  Maak melding

 7. Alle cocaine wordt in Suriname ingevoerd en geexporteerd door president bouta en zijn directe handlangers onder meer abrahams, jannash, boerenveen, graanoogst. de supply chain managers imro manglie de rijstboer in wiens rijst het altijd gevonden wordt en dilip sardjoe de witwasser. Als de fransen serieus zijn moeten ze over de grens stappen en die clown gekke lonnie brunsie ophalen pas dan gaan surinamers de fransen serieus nemen. De cocaine komt voornamelijk binnen via Apoera of fort abrahams en zijn prive vliegveld waar pottekijkers niet welkom zijn.


  Maak melding

 8. Wanneer de vraag naar deze middelen zo groot is in de Westerse landen, dan ontstaat vanzelf een aanbod.
  Wanneer gaan de Westerse landen hun burgers leren om af te blijven van dit spul? Nee, ze gaan het niet doen want hun slavernij-achtige productie-economiën hebben slaafwerkers nodig die koest moeten worden gehouden met een snuifje van dit en dat.


  Maak melding

 9. “Wanneer de vraag naar deze middelen in de westerse landen

  zo groot is,”,

  DANG MOET JE IN EIGEN LAND, EEN VOOR

  HARDDRUGS-HANDEL-VEROORDEELDE DE LEIDING

  GEVEN !

  PS : KIJK VOORAL NIET NAAR HOE DE DRUGS

  DE JEUGD IN SRANAN VERNIETIGT,( OMDAT MENSEN

  IN HET WESTEN DRUGS WILLEN GEBRUIKEN ! )

  TROUWENS DE DROGA MACHTHEBBERS HEBBEN

  SRANAN ZWAAR FAILLIET GEMAAKT !!!!!


  Maak melding

 10. Wat ik vermoed is dat bijna in alle fabriek geproduceerde voedsel een snufje wit-wittie wordt ingegooid. Deels om de mensen kalm en koest te houden, deels om hen snel verslaafd te kunnen maken op elk gewenste tijdstip.
  Als er een burgeropstand zou dreigen uit te breken, dan wordt het gehalte even verhoogd en de mensen zijn weer een tijdje suf en koest. Crowdcontrole dus.


  Maak melding

 11. @Hans van den Broek

  “Suriname als criminele narcostaat en drugsexporteur kan men niet blijven tolereren!”.

  Weet je hoe lang al heel de wereld de Nederlandse xtc-export tolereert? De wereld tolereert heel wat hoor. Speciaal van Nederland.


  Maak melding

 12. Duifje@
  Met dit verschil dat onze economie niet op drugs drijft
  Denk daar maar eens goed over na, ons nationale inkomen gaat met 3.3% omhoog kan de Surinaamse nog veel van leren.
  PS,

  NIET JALOERS WORDEN, OOK IN NEDERLAND WORDEN DEZE BENDES OPGEROLD.
  KUNNEN ZE SUR EEN VOORBEELD AAN NEMEN TOCH


  Maak melding

 13. Maar 30%??? Fout,
  Ze vergeten die Franse katvangers. Ddat zijn die kleine jongens die voor wat geld bereid zijn opgepakt te worden om de grote Boys te beschermen. Het percentage ligt veel hoger..
  Kijk maar naar Suriname. Daar worden de loopjongens opgepakt en niet de echte bazen.


  Maak melding

 14. De drugs in Suriname komt van buiten. Het gaat dus door vele andere landen.

  Waarom wordt het in die landen niet onderschept ?

  Wordt Suriname als dominante speler in drugs niet overschat door de Surinamer zelf.


  Maak melding

 15. Suriname ga je hier mee bezig houden ,dit is ondernemen .
  hebt je drugs voor nodig ,minister van landbouw ga eens kijken hoe je productie geld kan verdienen.

  6000 stuks slachtvee zelf verhandel is geld verdienen

  Welkom te plantage’s van N.V. VCM
  Ontdek, zie en beleef één van Suriname’s Heritage Sites op de VCM Plantages
  De VCM plantages die nu bestaan uit Plantage Rust en Werk tezamen met de belendende plantages Lust tot Rust en Einde Rust, en die gelegen zijn langs de rechteroever van de Commewijnrivier, werden rond 1750 opgericht door Gouverneur Wigbold Crommelin, die toentertijd de Governeur Generaal in de kolonie Suriname was.Op deze plantages werden oorspronkelijk katoen en suikerriet verbouwd met nog enkele andere gewassen. De grootste suikerfabriek in Zuid-Amerika stond op Rust en Werk. In de loop der eeuwen vanaf de tijd van Crommelin werd de plantage verkocht en overgedragen aan verschillende eigenaren en in 1947 kwam er een ommekeer met de oprichting van de Verenigde Cultuur Maat-schappij N.V. en uitbreiding van zaken met meer plantages dan alleen Rust en Werk. VCM N.V. werd in 1979 gekocht door de huidige eigenaar dhr. Armand van Alen en is sindsdien een bloeiende veeboerderij. In de afgelopen jaren werd het bedrijf uitgebreid en het beslaat nu 11 omliggende plantages met een 12de plantage Nut en Schadelijk, beter bekend als Herendijk, die verder stroomopwaarts ligt. Op de plantage Einde Rust is sedert 1987 een vis- en garnalenbedrijf genaamd Comfish gevestigd. Comfish is een joint venture tussen Fernandes Concern Beheer N.V. en VABAM N.V. (Van Alen Beheer en Administratie Maatschappij)

  VCM Plantages behelst meer dan alleen gewassen en veestapels; er ligt een rijke geschiedenis hier verborgen met vele nog steeds aanwezige overblijfselen. Bezoekers van de plantage worden uitgenodigd om een wandeling door de historie te maken en zich een voorstelling te maken van de plantages en hun bewoners. Vergelijk het verleden met het heden en onderga de unieke entourage. Bekijk onze flora en fauna in dit 5000 HA grote gebied en geniet gewoon van het leven in het prachtige groene landschap.

  De VCM plantages hebben zo veel te bieden, van het leren over de strategieen in onze wijze van veeteelt en landbouw tot het beleven van de natuur. Kom en onderga een rijke culturele belevenis die in de loop der tijden hier op de VCM plantages is ontwikkeld.


  Maak melding

 16. DE FRANSEN MOETEN RONNY BRUNSWIJK EN BOUTA GEWOON KOMEN OPHALEN EN OPSLUITEN OP DUIVELS EILAND DAN PAS GAAT DE TOEKOMST VAN SU ER ROOSKLEURIG UIT ZIEN


  Maak melding

 17. Het is gewoon water naar zee dragen.
  Als baas geen zorgen maakt, da wie ben je.
  Fransen over de grens om de verdachten vervolgen eveneens Surinaamse politie.
  Mensen het is gewoon wir bruku, PUR bruku.
  Wie houdt wie voor de gek.
  Alvast niet ik. Na baas iem schakel uit, da ga je zien wat er gaat gebeuren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.