Surinaamse ex-politicus mag vrijuit van OM in zaak decembermoorden

6

PARAMARIBO, 19 dec – Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak gevorderd tegen Iwan Krolis. De voormalige leider van de Progressieve Arbeiders& Landbouwers Unie, PALU, valt niets te verwijten. Er kan namelijk niet worden bewezen dat Krolis de hand had in de executie van vijftien mannen op acht december 1982.

Volgens auditeur-militair Roy Elgin is er geen bewijs voor handen. Hij had dan ook geen andere keus dan vrijspraak te eisen voor Iwan Krolis. De medeoprichter van de PALU was een prominente politieke figuur in de jaren tachtig. Na de moorden had de partij nog veel te brokkelen in de politiek. Partijleden namen zelfs deel aan de regering die werd gevormd na het aftreden van premier Neyhorst.

Deze gaf zijn portefeuille terug na het bekend worden van de gruweldaden in het Fort Zeelandia. Krolis is ook verhoord tijdens de justitiële aanloop van het strafproces. Hij heeft steevast ontkend dat hij of de PALU betrokken zijn geweest. Volgens Krolis was de PALU uit de gunst gevallen en dat nog voor de executies. Toch beweerden getuigen dat Krolis gezien is in het fort. Krolis noemde het ‘onlogisch’.


6 REACTIES

 1. JAWEL, Krolis en de toen fungerende Legerleider DDB, zaten

  toch samen op het TOILET,

  VOOR, TIJDENS en VLAK na de MASSAMOORD op

  ONGEWAPENDE ONSCHULDIGE SURINAMERS !

  PS : Wachten is op het oordeel van de KRIJGSRAAD !


  Maak melding

 2. Ik was getuige dat alibux en krolis betrokken waren bij de moordplannen.
  Ze zijn 100% schuldig.
  Brondenstein, vertel de waarheid. Wat kan het jou schelen. Je hebt toch 20 jr.


  Maak melding

 3. ‘Er is geen bewijs’. Deze figuren waren radicaal en traden op als adviseurs. Hun brein deed het halve werk, de handen van de militairen deden de andere helft van het werk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.