dinsdag, maart 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname ziet been in export ‘restbauxiet’ Suralco

Suriname ziet been in export ‘restbauxiet’ Suralco

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 16 dec – Suriname zou een aardig centje kunnen verdienen aan het mijnen van de restanten bauxiet die Alcoa achter liet. Dit zegt directeur Sergio Akiemboto van het publieke mijnbouwbedrijf Grassalco. In eerste instantie wordt gedacht aan het exporteren van ruw bauxiet. Maar verwerking in Suriname wordt niet uitgesloten. Begin volgend jaar moet al duidelijk zijn hoe haalbaar het idee is. Alcoa liet ruim drie miljoen ton bauxiet onaangeroerd.

“Niet interessant voor Suralco, vanwege de kwaliteit en het volume. Als staatsbedrijf staan wij niet te springen om rauw materiaal te exporteren. Wij willen het liefst hier verwerken”, zegt Akiemboto. Het betreft bauxiet in voormalige mijngebieden in het oosten van Suriname. De ruim driehonderd miljoen ton in het Bakhuisgebergte, in West-Suriname, blijft voorlopig buiten beeld.

Volgens Akiemboto zijn er buitenlandse bedrijven die ruw bauxiet opkopen. Dit wordt dan elders verwerkt tot aluinaarde en aluminium. Onder meer een Duits bedrijf is bereid mee te investeren. Alcoa is uit Suriname vertrokken vanwege een mindere marktprijs. Akiemboto ziet de prijs op den duur toch weer stijgen. Grassalco zou daarom de kans niet mogen laten liggen. “De uitdaging zit in de kostprijs en kwaliteit”, aldus Akiemboto.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

19 REACTIES
  1. Het lijkt mij een goed experiment van dit bedrijf dat onder leiding van deze directeur een sprong vooruit lijkt te maken. Het is mij niet bekend wat de performance van het bedrijf in algemene zin is. Maar als er iets in het nieuws komt lijkt het bijna altijd toch verfrissend. Ik denk dan aan goud productie uit gebieden waar anderen geen heil meer inzagen, de verhoogde productie van steenslag en nu deze voornemens.Ik heb ook gelezen, dat het bedrijf in korte tijd is gegroeid van ca 30 naar ca 130 personeelsleden. Het is niet te hopen dat het bedrijf (teveel) in politiek vaarwater zal komen. Voorheen was Staatsolie de trots van Suriname en de Surinamers. Door teveel politieke bemoeienissen lijkt dat nu te veranderen. De bevolking heeft succes-verhalen nodig. Ik hoop dat Grassalco zo een succesverhaal zal zijn.


    Maak melding
  2. Worden ze eindelijk wakker in Suriname. Je hebt Alcoa niet nodig om Bauxiet te mijnen. begin met mijnen en werk dan vanuit de cashflow naar verwerking tot aluinaarde en later ook aluminium. Grassalco is bekend met mijnen ze hebben de mensen, kennis en materieel. Bouw op termijn een opwerkingsfabriek in west-Suriname.
    Daag Alcoa voor het gerecht voor herstel betaling van de milieu schade en inkomsten derving door het voortijdig opzeggen van de Brokopondo-overeenkomst. Onder normale voortzetting van de overeenkomst zou Suriname jaarlijks opbrengsten ontvangen uit de activiteiten van Suralco. Die inkomsten zijn ondanks de overeenkomst stil komen te vallen dus er is schade derving van 2015 tot 2033.
    is 18 jaar van ongeveer 200mio per jaar
    Nationaliseer de waterkracht centrale wegens zwaar wegend nationaal belang (energie voorziening)
    Alcoa komt toch nooit meer terug maar wil de reserves van Suriname niet op de wereld markt terug zien daarom dat mortuarium van 5 jaar.
    Alcoa is een beurs genoteerde onderneming die zijn gevoelig voor dergelijke berichtgevingen dat drukt het vertrouwen in het aandeel wat ze veel meer gaat kosten dan de claim.
    Zijn ze bij de overheid nu zo dom om dat niet te begrijpen?


    Maak melding
  3. En bij apoera en bakhuis gebergte 300.000.000 euro down the drain, dat is nog eens regenen,

    Heil u caesar zijn die gaan sterven lachen groeten u.
    Eerst na denken dan doen, hoe is het mogelijk.


    Maak melding
  4. Blanke@
    Heb je wel cashflow nodig en die is er niet, om sur alcohol de duim schroeven aan te draaien heb je een lange adem nodig.
    Het zal ze namelijk worst zijn, zie maar de belofte de rotzooi op te ruimen en her beplanten, er zit weinig beweging in.
    Als je met weinig doen veel geld wil vangen voor het land, kom je vanzelf in de problemen. Er heerst een zuidelijke mentaliteit.


    Maak melding
  5. En Blanke alleen de fantasie over treft de waarheid, stop met dat claim gedrag, ook suriname heeft geld verdiend aan de bauxiet, arbeids plaatsen belastingen enz enz.
    Nederland kan dus ook claimen, het apoera en bakhuis project stop gezet, waar nu alles staat te ver roesten locomotieven shovels draglins, rails 350.000.000. Euro’s in een bodemloze put gegooid,
    Maar ja dat is geld van die bakras, is niet zo erg, ontwikkeling weet je nog!!!!!!!!!


    Maak melding
  6. @haco, de Brokopondo overeenkomst is een zakelijke overeenkomst tussen 2 partijen. Alcoa probeert zich ervan te onttrekken door aan hun stutten te trekken en ook nog een mortuarium in te stellen van 5 jaar. Bij vertrek van Billiton heeft deze een fee betaald aan Alco van 80 mio voor herstel van de milieu schade. Alcoa heeft dit dankbaar ontvangen en daarmee dus impliciet toegegeven dat de schade aan het milieu een prijs kent.
    Bij normaal verloop van de overeenkomst had Suriname nog tot 2033 royalties en belasting ontvangen en dit is mede debet aan de huidige situatie. Wat Nederland betreft die zijn zo dom geweest vertrouwen te hebben in de projecten terwijl ze weten dat projecten in Suriname vaak niet verder komen dan een mooie overeenkomst en een te groot bord langs de weg.
    Die 350 mio kwam volgens mij uit de ontwikkeling pot waarvan heel veel is verdwenen in verkeerde zakken.
    Surinamers kiezen liever voor persoonlijke ontwikkeling dan voor het land.


    Maak melding
  7. @haco, alcoa de duimschroeven aandraaien moet je als overheid niet zelf doen. neem een paar goede advocaten uit de VS die hierin gespecialiseerd zijn. Die doen dat graag tegen een percentage van de opbrengst no cure no pay.
    Hier maken ze zich alleen maar druk om de waterkracht centrale omdat je daarmee vrij simpel heel veel geld kan maken.


    Maak melding
  8. Ik wens suriname een fijn gevecht, en de winning van bauxiet gaan zij zelf doen, u zegt zelf dat projecten smoren, bij handtekeningen, dus ook gedoemd te mislukken, ook hier zal het project op 800.000.000. Geraamd worden, waarvan 400.000.000 verdwijnt in de verkeerde zakken.
    En paars brult kijk eens hoe goed we bezig zijn, binnen halen stemvee.
    U weet ook dat suriname failliet is, ik hoop voor u dat ik ongelijk hebt.
    Het geld is op!!!!!!!!!!!


    Maak melding
  9. Kop had moeten zijn: Suriname ziet géén been in export restbauxiet Suralco. Geen been zien is positief, nl. Geen been(bot) is vlees. Zie Dikke van Dale woordenboek


    Maak melding
  10. Suralco kon beschikken over een raffinaderij die al volledig was afgeschreven en goedkope stroom van de stuwdam. Toch was het voor hen niet winst gevend.
    Hoe gaat het dan wel winstgevens zijn om een veel groter volume aan bauxiet te verschepen naar een bedrijf in Brazilie, of zo?? En is er al een kosten calculatie met de opbrengst??

    Het plan is zo onzinnig dat het weggegooid geld is om het verder te onderzoeken


    Maak melding
  11. Zo juist het artikel “Gat in de markt” in DWT gelezen. Ik kan mij volledig vinden in onderstaande passage. De politiek moet ver afblijven van het bedrijf. Dat zal wel lastig worden naar mate het bedrijf succesvol zal zijn.

    “Staatsbedrijven ondervinden bij de bedrijfsvoering nogal last van de politiek. Verspilling en niet-transparante procedures die soms leiden tot corruptie en inmenging van de politiek worden staatsbedrijven verweten. Akiemboto kent het politieke krachtenspel. Hij weet hoe invloedrijk de politiek is bij besluiten over parastatale instellingen en staatsbedrijven. Het spanningsveld tussen de regering en Staatsolie enkele jaren geleden is een voorbeeld van het politieke gewicht en het spanningsveld die tot conflicten kunnen leiden.

    De regering heeft nadrukkelijk en meer dan ooit een dikke vinger in de pap bij EBS, SWM, Telesur en door de overheid gecontroleerde staatsmedia. Dat die invloed soms een mislukking is, getuigt het falen van Raden van Toezicht die niet alert genoeg zijn bij corruptieve handelingen. Juist omdat Akiemboto de politieke invloeden kent, moet hij zich krachtig opstellen en niet als speelbal laten gebruiken”.


    Maak melding
  12. Als die bauxiet dan verkocht is, dan heeft Suriname weer geld voor die maanden. Maar als die maanden weer voorbij zijn, waar gaat Suriname dan geld vandaan halen?

    Dus toen hebben ze een keer een sappenfabriek opgericht in Suriname, maar dat ding flopte binnen de kortste keer.

    Kan trouwens een Surinamer zeggen waar die sappenfabriek heeft gestaan? En tot hoe lang stond de ruine daar? Een Surinamer die zijn land goed kent zet het antwoord hier in de panelen. Mijn verwachting is dat de huidige Surinamer geen benul heeft van wat al eerder gedaan is in hun land, en weten ze dus die sappenfabriek niet aan te wijzen.


    Maak melding
  13. Een Surinamer kan:

    a) in een land vol lekkere vruchten geen sappenfabriek economisch voor de export succesvol runnen
    b) niet zeggen waar die sappenfabriek heeft gestaan die toen failliet ging

    Zo wordt Suriname dus nooit een groot land!


    Maak melding
  14. Met bomen die boven op de grond groeien,hebben ze niets kunnen doen.De chinezen zijn de bomen aan het vellen en verkopen.Nu willen ze in de grond graven en bauxiet verkopen.Volgens mij is dat al weer een te grote broek aantrekken.


    Maak melding
  15. Grassalco is voorheen altijd een buiten beentje geweest en door de politiek niet interessant genoeg gevonden om ermee aan de haal te gaan.
    Maar nu zien we duidelijk dat dit bedrijf met de juiste leiding een enorme potentie heeft.

    Van steenslag, graniet & goud wil men nu ook bauxiet gaan exporteren. Ik las vanmorgen dat men in Commewijne een plantenvermeerderingsbedrijf wil opzetten.

    Ik vind dit allemaal fantastisch want nu zien we dat het wel mogelijk is om een middelgroot mijnbouw bedrijf in eigen beheer te hebben.

    En vergeet niet dat er ook mijnbouw expertise en know how wordt ontwikkeld binnen dit bedrijf, die van groot belang is voor het land.


    Maak melding
  16. Restbauxiet wordt aangewend voor diverse toepassingen. Men maakt er o.a. schuurpapier mee. Maar het ontbreekt Suriname aan geschoold personeel om dit soort producten voort te brengen. Met een paar machines en wat personeel is het mogelijk om dit soort producten in Suriname te maken. De kunststoflinnen of vellen kunstpapier voor de productie kan men importeren uit het buitenland.

    Dit soort producten kan men in Suriname produceren maar het staat of valt met goed onderwijs. Ik ben daarom van mening dat het IMEO en de Natin opgedoekt diene te worden. Daarvoor in de plaatst moet een bredere MBO opleiding worden opgezet. Een MBO opleiding te vergelijken met de ROC´s in Nederland. Op het ROC kunnen de studenten diverse opleidinggen volgen. Van automonteur, bromfietsmonteur, fietsenmaker, tuinbouwer, apothekers assistent, elektromonteur, toerisme, ICT´er, keramiek en glasmaker, tot laboratoruim personeel,enz.enz. In het tuibouwonderwijs kunnen studenten ook weer opgeleid worden in diverse afstudeerrichtingen zoals in de plantenteelt, het conserveren van voedsel, kaas- en melkberieding, het produceren van diverse sappen zoals ananassap, mangosap, kersensap, markoesasap, enz,enz. De politieke wil moet er aanwezig zijn om dit soort opleidingen op te starten.


    Maak melding
  17. Het zijn dezelfde intenties van 2011-2017. Tot heden zijn de jaarverslagen niet openbaar. Geen afgeronde feasibility studies, pech planning steenslag en graniet export, pech planning goud tailingsproject pechplanning global vastgoed belegging. USD 20 miljoen per jaar aan net royalties voor investeringen in het bedrijf maar toch onvoldoende middelen om maripaston zelfs te ontwikkelen, maar wel steeds meer nieuwe bedrijfsactiviteiten.


    Maak melding
  18. Alleen PAARSE slaven willen niet inzien dat het huidige militaire regiem, al zeven jaar ONZIN verkoopt !

    Geen van de plannen om PRODUCTIE te diversificeren of te vergroten heeft gewerkt ! Alles ie mislukt en al ons geld, goud en al onze deviezen zijn VERDWENEN !

    Zolang het ENIGE BELEIDSDOEL van de Paarse Machthebbers is : “HOU DESI UIT DE BAJES, TEN KOSTE VAN ALLES”, zal Suriname een FAILLIET LAND BLIJVEN !

    BELANG van LAND en VOLK tellen niet bij het Paarse regiem !

    Steeds weer worden voor HONDERDEN MILJOENEN, DURE Leningen aangegaan, werkgroepen samengesteld, plannen geproduceerd, nieuwe initiatieven gepromoot, ECHTER REALISATIE ONTBREEKT ! SOSO WOORDEN !

    “NEKS NO E WORDE” MET DIT CORRUPTE PAARSE BELEID !

    Het Stalinistische voorlichtingsbeleid van LIMBO en co FAALT, de bevolking heeft steeds meer door, dat Ons Land gewoon FAILLIET is gemaakt door Paars !

    PS : STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !

    Een Land met een PRASI-OSO-BEGROTING IS GEDOEMD IN ARMOEDE TE MOETEN LEVEN !


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES