Surinaams parlement dicht na felle kritiek vanuit NDP-fractie

38
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 15 dec – Amzad Abdoel, parlementariër voor regeringspartij NDP, heeft eigenhandig gezorgd voor vroegtijdige opschorting van het begrotingsdebat. Abdoel staat er bekend om vooral het economisch beleid van de regering Bouterse door dik en dun te verdedigen. Deze keer draaide het de andere kant op. het werd een fel betoog dat niets heel liet van het inkomstenbeleid. Opmerkelijk genoeg werd vanuit de NDP-fractie steun betuigd.

Fractieleider André Misiekaba zei dat de ‘hele fractie’ Abdoel ondersteunt. Vooral wat gezien wordt als het falen om meer geld in kas te krijgen, is onder vuur genomen. “De stijging van de staatsschuld is een sein dat er onvoldoende gewerkt is aan vooral de verhoging van de verdiencapaciteit van het land”, zei Abdoel. Het tempo waarin meer geld moet worden verdiend, laat veel te wensen over.

De kritiek volgt op uitleg van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Die zegt dat ruim vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf miljoen euro) extra zal worden binnengehaald. Onder meer zullen panden van de overheid worden verkocht. Abdoel wil weten hoe zal worden afgerekend met steeds terugkerende problemen in onderwijs en gezondheidszorg. Na het betoog van Abdoel eiste Misiekaba nadere uitleg van de regering.


38 REACTIES

 1. Misikeba wat is je eigen inbreng? Waar blijft onze Dubai? Lopen schreeuwen en.mooie verhalen vertellen jij heeft vanaf nu de verhalen verteller waar geen mens in geinteresseerd is.Zelfs wanneer je je mond open doet lopen de straathonden weg.


  Maak melding

 2. Waarom de Panden ,deze kabries gaan heel Su verkopen ,voordat deze naar Somalia vliegen. Welke land ter wereld is goed gegaan waar deze Bandars zwarten aan het regeren zijn. met geen 1 gaat het goed ,alleen bedelen kunnen ze goed ,in stelen prof.


  Maak melding

 3. Weer zo,n doorzichtige scenario, om zogenaamd het volk te laten doen geloven, dat ze meer uigebreidere details willen van Boefdraad,en dat het tempo van inkomstenderving voor de staat, te laag ligt, allemaal van die dingen die bij die zogenaamde nepeconoom van Abdoel,allang bekend was.


  Maak melding

 4. Het Sranan parlement is AL LANG DICHT !

  De Paarse slaafjes daar mogen niet zelf nadenken, mogen de Grondwet niet lezen en mogen geen kritiek hebben op alles wat Opa Desi zegt en doet !

  Daarom benoemen zij, ZONDER DE VEREISTE SCREENING een veroordeelde/tevens hoofdverdachte in een massamoord-strafzaak, tot president !

  Daarom stemmen de Paarse slaafjes voor een prive-Amnestiewet die 100% strijdig is met de Grondwet, met Internationale verdragen en met de internationale Jurisprudentie !

  Daarom zwijgen zij wanneer de Grondwet wordt verkracht, wanneer de president de veiligheid van de staat, ten onrechte, in het geding brengt !

  Daarom zwijgen deze Paarse slaafjes wanneer de PG, de hoogste onafhankelijke vervolgingsambtenaar, op onwettige wijze door de president wordt bedreigd met ontslag !

  Daarom zwijgen deze Paarse slaafjes wanneer er geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld in Sranan, naar de misdrijven door Dino B gepleegd op SRANAN grondgebied en naar door hem gepleegde misdrijven TEGEN DE STAAT en TEGEN HET VOLK VAN SRANAN !

  HET SRANAN PARLEMENT IS AL LANG GESLOTEN !

  PS : DE SURINAAMSE RECHTSSTAAT IS NIET MEER,

  DOOR DICTATORIAAL PAARS WANBELEID !


  Maak melding

 5. ( econoom) ADBOEL MOET HET ALLANG HEBBEN GEWETEN HET IS GEWOON EEN SCENARIO ALLEEN OM DE VERGADERING TE VERDAGEN ZE WILLEN DE OPPOSITIE DE KANS NIET GEVEN OM DIE PROBLEMEN AAN TE KAARTEN DAN ZGN. DOEN ZIJ HET ZELF


  Maak melding

 6. @Manu
  @aquarius
  Helemaal eens met jullie zienswijze. Dit riekt heel erg naar doorgestoken kaart. Dit is niet meer dan een slecht opgevoerd toneelstuk. De NDP-fractie beseft dat het beleid in de afgelopen periode slecht is geweest. Ze moeten nu de schijn ophouden de regering kritisch te begeleiden. Ik hoop dat het grootste deel van de bevolking dit wel doorheeft. Ook als men nu echt kritisch zou zijn is dat te laat. Niet alleen de regering is dus te laat ook de NDP-fractie is te laat!


  Maak melding

 7. Het is 1 grote poppenkast. Deze vragen had men van te voren bedacht om verdeel en heers tactiek toe te passen. Hoefdraad geeft aan onder meer panden van de overheid verkocht wordt. Ook dat is gelul want wie wil er nu panden kopen waar er sprake is van achterstallig onderhoud. En al zou je ze verkopen dan nog is de begroting niet op orde. Waarschijnlijk zal de overheid vastgoed moeten huren om het personeel aan het werk te houden. Ook dat kost geld.

  Wat verkocht gaat worden is Staatsolie, EBS, Telsur, SLM etc etc….de kroonjuwelen van Suriname. Maar dat zeggen die paarse boeven niet.

  Oplossing is duizenden ambtenaren te ontslaan en verplicht ander werk te laten doen. Ja er is genoeg werk in Suriname alleen moet je bereid zijn om vieze handen te maken. Maar goed dat levert te weinig stemmen op.


  Maak melding

 8. Het is 1 grote poppenkast. Deze vragen had men van te voren bedacht om verdeel en heers tactiek toe te passen. Hoefdraad geeft aan onder meer panden van de overheid verkocht wordt. Ook dat is gelul want wie wil er nu panden kopen waar er sprake is van achterstallig onderhoud. En al zou je ze verkopen dan nog is de begroting niet op orde. Waarschijnlijk zal de overheid vastgoed moeten huren om het personeel aan het werk te houden. Ook dat kost geld.

  Wat verkocht gaat worden is Staatsolie, EBS, Telsur, SLM etc etc.de kroonjuwelen van Suriname. Maar dat zeggen die paarse boeven niet.

  Oplossing is duizenden ambtenaren te ontslaan en verplicht ander werk te laten doen. Ja er is genoeg werk in Suriname alleen moet je bereid zijn om vieze handen te maken. Maar goed dat levert te weinig stemmen op.


  Maak melding

 9. “COALITIE WIL HELDERHEID OVER EXTRA GELD OP BEGROTING ” , over de door Gilmore geplande extra inkomsten !

  De COALITIE MOET ECHTER, EERST, HELDERHEID VRAGEN OVER DE MILJARDEN DIE, TOT OP HEDEN, AL VERDAMPT ZIJN !

  EERSTE VRAAG MOET ZIJN : PE A MONNI DE ? PE

  DENG MILJARDEN DE !

  OF DENKEN DE PAARSEN, DATTI A VOLK LAW ???????


  Maak melding

 10. Surinaams Assamblee Is Een Koffie Shop.

  In Het Regeer Akkoord Van De NDP Staat.. Het Surinaams Volk Is Onderontwikkeld Ze Mogen Bedrogen Worden.

  Voor De NDP Is Corruptie en Wanbeleid Een Religie Die Gepredikt En Verheerlijk Word Door De Heer Misikaba.


  Maak melding

 11. =Amzad Abdoel is even wakker geworden en heeft de vinger op zere plekken van de Surinaamse economie gelegd in de DNA.
  Boef-draad moet oppassen, omdat deze man alleen bepaalt wat er met dat geld gebeurd en ook bepaalt hij van waar dat geld vandaan moet komen. Dit is de reden van Abdoel zijn betoog.

  Ik heb naar de heer Santhoki geluisterd en had bijna het idee dat deze man president van Suriname is, omdat hij duidelijk heeft aangegeven wat het probleem is en hoe het aangepakt kan worden. Helaas luistert Boef-draad alleen naar zich zelf.

  Bouterse is nergens te bekennen tijdens de begroting, maar schoonzoon Boef-draad doet het woord. TRIEST met zulke ondeskundigen van het land.


  Maak melding

 12. =Ik heb voor vele NDPérs een paar regels/tekst zodat zij goed gaan nadenken hoe krom hun gedachten zijn als zij steeds afgeven op de witte-man.
  Vergeet niet de deskundigheid die Suriname niet heeft en het feit dat velen NIET weten te plannen en zaken weten te doen. Wel geld gaan lenen en het volk in de schulden brengen.

  Vreemd genoeg hoor ik Hooghart helemaal niet, en niemand houd het tegen. Lees maar met wie er zaken gedaan zal worden.

  ==Het mijnbouwbedrijf Grassalco heeft in 2012 in het district Commewijne, een stuk terrein van ruim 340 hectaren op de veiling gekocht. Zij zal op een deel van dit terrein een plantvermeerderingsbedrijf opzetten. “
  Dit plantvermeerderingsbedrijf zal voor zowel lokale als buitenlandse afnemers worden ingezet.

  Nu al heeft Grassalco uit Nederland een bestelling van Aloe Vera planten in haar portfolio kunnen schuiven. De bedoeling is om met grote bedrijven in de branche in zee te gaan. Het streven is om tussen de 1 miljoen en 2 miljoen plantjes per jaar te produceren voor de lokale markt en export. Het project heeft al US$ 250.000 gekost. In totaal zal het een investering van US$ 800.000 worden.

  Over de voedselschuur is het volgende gezegd “In het verlengde daarvan hebben wij gekeken naar de visie van de regering om voedselschuur te worden.
  Voedselschuur worden is leuk, maar je moet wel de randvoorwaarden hebben.
  +Daarvoor moet je wel een opleidingsniveau hebben voor landbouwers, je moet wel investering in infrastructuur hebben voor landbouwers, je moet plantmateriaal hebben etc.”,+ zegt Akiemboto.


  Maak melding

 13. Misikeba zijn gezicht is zo lelijk, dat is visueel. Dus wat je ziet.
  Maar zijn gezicht kan je ook in geuren beschrijven. In mijn woorden zou dat zijn , caster.

  Andre yu fisie smeer caster


  Maak melding

 14. Begrijp ik goed dat eigenlijk de ndp parlementariërs geen wetten mogen lezen, niet mogen nadenken etc. Dus ze moeten doen wat hun gezegd wordt. Dan is de conclusie dat het parlement een sekte is olv van dictator Desi en kes kesi Misikaba is de woordvoerder. Abboel gaat iedereen schreeuwen afmaken


  Maak melding

 15. Het Parlement moet niet alleen dicht,maar moet ook dicht getimmerd worden want de meesten of de zogenaamde Ministers met 1 lage opleidingsniveau die de tent daar bezoeken zijn Plunderaars! Mooi aangekleed,stropdaassen enz enz soso show en toneel en gebeurd decennialang al.Mijn vraag is hebben Surinamers soms zand in hun ogen! En t mooiste hiervan is dat ze gewoon nog door gaan net als de Hoofd Verdachte,maar aan alles komt er 1einde in 2018.


  Maak melding

 16. Amzaad , je weet je gaat KLAPPEN krijgen als je openbaar zou lopen op straat. Je bent een klein slaafje van die kleine lelijke gorilla en bouler bouva , vieze boeler

  Je tanden zouden eruit geramd worden, daarna zouden we je het woord ‘devaluatie’ laten zeggen zonder tanden in je mond !!

  ju sabi mpp !


  Maak melding

 17. alleen een idioot zal de minister van onderwijs afzetten..
  maar moet gezegd worden deze man heeft ook in het field gezeten heeft ook ondervonden hoe je, je zelf kan verrijken. en nu wil hij daar paal en perk aan stellen. wat is daar mis mee. ik heb al eerder gezegd en nu herhaal ik dat ook weer vakbond in Suriname wil niet mee helpen het land op te bouwen maar om het kapot te maken. ik heb vanaf de jaren 70 alleen maar slechte ervaring met de vakbonden. waterloo kapot gemaakt. bananenplantage bijna kapot gemaakt. marineburg naar zijn moer gebracht. en nog meer. vakbond. ben benieuwd wie hun rijke salaris betalen.


  Maak melding

 18. Sang brombere mannetjes mie-sie-dubai-keba en adboel proberen de assamplee te schonen van desie en zijn schoonzoons stront. We kijken uit naar bouta’s gouden kerst.


  Maak melding

 19. DDB heeft de DNA altijd een poppenkast genoemd. Over die situatie wil ik het niet hebben, maar nu beginnen de poppen eindelijk te dansen. Het is gewoon een stukje toneel, want deze zelfde Abdoel ging af als een gieter toen hij het volk garandeerde dat een géén devaluatie zou komen, terwijl een ieder het aan zijn ballen kon voelen dat het niet anders kon. Kijk. in welke tijd leven wij nu? Wij leven nu in een tijd waarin alles wat DDB aanraakt of heeft aangeraakt fout gaat. De oppositie hoeft niets te doen want de coalitie ondermijnt zichzelf. Laten wij het omschrijven als: de coalitie voert zijn eigen oppositie. Om de echte oppositie wind uit de zeilen te halen hebben ze zogenaamd kritiek op hun eigen beleid, dat ze in het verleden te vuur en te zwaard verdedigd hebben. Dit is in de achterkamer reeds bekokstoofd. Het plan is al gemaakt alleen het draaiboek nog. In Nederland wordt dit Poldermodel genoemd, maar aangezien Suriname meer zwampen dan polders heeft zou ik dit zwampmodel politiek willen noemen. Of probeert die meneer Abdoel zijn eigen hachje te redden bij de volgende verkiezingen, die waarschijnlijk niet wordt gehaald omdat Suriname in 2018 gaat BOSSEN als ze dit beleid onverkort continueren.
  Kiezers : bij de volgende verkiezingen in ieder geval niet stemmen op de:
  NDP
  HVB
  PALU
  DOE
  BEP
  Deze politieke partijen, vertegenwoordigd in de coalitie, zorgen dagelijks voor uw ellende op het gebied van financieel/economisch, gezondheid, veiligheid en onderwijs en waarvan het eind nog lang niet in zicht is.

  Sorry, ik had u graag iets positiefs willen melden.


  Maak melding

 20. @ A-No-Mie

  De meeste Corrupte Surinamers leven met zand in hun ogen en zijn criminelen!Maar let op alles houd op 1 dag! Gelijk hebt U. Zand erover met zand in hun ogen en gaan ze Masaal zeggen,zo bezoedelen ze de naam van Suriname.Momenteel ben ik heel ziedend hierover.


  Maak melding

 21. mpp bouta , bitri den volk executeer ju tap strati !

  Alles wat een didibri aanraakt wordt vernietigd, yu mpp kaolo saka saka nep ingi !!!!


  Maak melding

 22. In Suriname knipt men met de vingers en er komen honderde miljoen in het laatje,
  Het begint zo langzamerhand echt ziekelijk te worden, en succes met uw aloivera, kwaliteit weet u nog.
  Kennis motivatie, en handels geest en vooral elkaar vertrouwen


  Maak melding

 23. Het doel is de gehele begrotingsbehandeling te torpederen. Dan kunnen ze tot April doorgaan op basis van de oude begroting die veel ruimer is en dus meer mogelijkheden biedt om maties te accommoderen en in het gareel te houden.

  Immers op de gepresenteerde begroting voor 2018 staan veel lagere bedragen.

  Door tijd te kopen tot April, dan zou Hoeffie de alternatieve begroting pas presenteren,hopen ze een oplossing te vinden voor het proces. Dat is immers het enigste dat telt.
  Zonder begroting is er meer geld om mensen om te kopen.


  Maak melding

 24. Laat bouta opdonderen!
  Om 1 moordenaar kijk wat met hele land gebeurt!
  Triest ik heb er geen woorden voor!
  Deze man bouta moet men liquideren dang a herie mppppp sang foe armoe Kong kba!


  Maak melding

 25. De hoofdverdachte moet inderdaad geexecuteerd worden.
  Alles wat narcisten aanraken, wordt vernietigd.

  Narcisme is heel diepe materie. Deze mensen hebben geen ziel en zijn bezeten, en toch lukt het ze om mensen met een ziel voor zich te winnen simpelweg omdat deze niet door hebben dat er zulke zieke geesten bestaan.

  Het kan zo niet langer. Hoofdverdachte heeft een kogel in zijn schedel nodig


  Maak melding

 26. Wie haalt nu in zijn/haar hoofd voor deze paarse boeven bende te gaan stemmen……???

  Zij laten nu toch (en ook eerder) duidelijk zien dat zij oncapabel zijn.

  Wat kunnen deze mensen wel…????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies, Veel Wijsheid…!!!


  Maak melding

 27. @ R. Lalbhadoer.

  Jouw vraag is heel simpel om te beantwoorden ; Rijke en groot grond bezitters, zaken lieden allemaal Hindustanen !
  Niks mis mee, ze doen dit voor bescherming en de andere optie is, dat ze meer grond etc etc van DDB kunnen krijgen.

  De volgende mensen die op de NDP hebben gestemd zijn de arme sloebers die ingetrapt zijn op de belofte van DDB.

  Nu krijgen we de ergste soort stemmers : Dat zijn de jeugd die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen, deze jongelui zien in DDB de grote ( held ) ivm de December
  moorden. Ik ben benieuwd over 2 jaar op wie deze domme massa gaan stemmen, één ding weet ik al heel zeker.
  Als ze over 2 jaar niet meer aan het bewind zijn. din mang sakka furu keba, no wan broko éde tapu ding ouwru dey.
  Dang A jungu generatie é K@ fu pai na paimang, din dong beest ! De Chinees zegt : wanneer mijn L.L stijf is, is mijn hart mild, dan kan je alles krijgen Is mijn L.L slap dan bigieng hari a K@ dang !!!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 28. In Suriname doen ze aan komedie.Eerst het land leeg roven door Bouterse en zijn regering van al zijn reserves en dan de begrotingsbehandelingen aan de kant schuiven.Het volk moet in opstand komen en de boel plat leggen want zo kan het niet verder.Als Bouterse van Suriname houdt dan stapt hij onmiddellijk op want hij heeft geen verstand van zaken.Hij heeft het land failliet gemaakt met zijn beleid.Hij is een domkop die alleen maar verstand heeft van wapens om te doden.


  Maak melding

 29. De kritiek volgt op uitleg van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Die zegt dat ruim vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf miljoen euro) extra zal worden binnengehaald. Onder meer zullen panden van de overheid worden verkocht.

  Wat een ongelooflijke lulkoek.
  Dit is te vergelijken met die luie donder die niet werkt en aan zijn vrouw zegt: maak je niet ongerust, er komt extra geld binnen. Ik heb je auto en inboedel verkocht.

  Hoezo extra? Je had het al en je hebt het alleen omgezet.


  Maak melding

 30. Sommige Srananmans, WILLEN het nog NIET SNAPPEN !

  Sranan is door PAARS Wanbeleid FAILLIET !

  Nu gaan GILMORE en Desi, alles wat nog van waarde is in

  ons Land, gewoon bij OPBOD VERKOPEN AAN HUN

  POLITIEKE VRIENDEN !

  In ZEVEN jaar, heeft PAARS immers GEEN PRODUCTIE

  KUNNEN OPBOUWEN !

  Maaaaaaaaarrrrrrr Ons Geld , Goud en Deviezen zijn wel

  allemaal VERDAMPT !

  PS : STOP DE PAARSE INCOMPETENTE/CORRUPTE REGEER-CLAN !

  STOP DE PAARSE SLAVERNIJ ! VRIJ SURINAME, NU !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.