Expositie Zwart en Revolutionair in Vereniging Ons Suriname

7
Expositie Zwart en Revolutionair in Vereniging Ons Suriname

Vorige maand is de tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’ geopend in het pand van Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. In The Black Archives ontdekte New Urban Collective het verhaal van twee zwarte revolutionairen: Hermina en Otto Huiswoud. Het bleek een verborgen geschiedenis te zijn van een strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid.

Hun levensloop bracht Hermina en Otto Huiswoud in contact met een internationaal netwerk van antikoloniale denkers, schrijvers en activisten, zoals Anton de Kom, Marcus Garvey, W.E.B. Du Bois en Langston Hughes. Middels unieke archiefstukken en persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van kunstenaars Iris Kensmil, Brian Elstak en Raul Balai maakt The Black Archives een verhaal dat lang verborgen is gebleven weer zichtbaar. Bezoekers worden aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken. De expositie is ontwikkeld met ondersteuning van het Amsterdam Museum.

Open van t/m 24 februari 2018
Vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur
Entree: €5,- p.p. (korting voor groepen en klassen)

PLAATS:
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-A
1093 SK Amsterdam
Te bereiken met o.v. tram 14 (stopt voor de deur), tram 10 (halte Hoogte Kadijk) en bus 22 vanaf Adam C.S.


7 REACTIES

 1. Heel goed dat deze expositie er is. Trots ben ik op deze Surinaamse voorvechters tegen kolonialisme. Het Amsterdam Museum is een respectabele organisatie die beseft dat het van groot belang is om de diversiteit van de Nederlandse samenleving te erkennen en ondersteunen. Het gezin Huiswoud was ondernemend en heeft veel Surinaamse immigranten geholpen hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het zou voor velen die later naar Nederland zijn gekomen een eye-opener kunnen zijn om een kijkje te gaan nemen. Strijden voor je rechten is niet altijd strijden tegen racisme, maar soms is het gewoon onwetendheid wegnemen om aldus een rechtvaardige en prettige samenleving voor “allen” te bevorderen.


  Maak melding

 2. ik vind, dat er niet alleen voor de afro- suri een museum moet komen, máár voor de hele gemeenschap z.a. de slaven, contract arbeiders, hindoestanen, chinezen, Javanen, Libanezen. Portugezen enz,.

  er moet een collectief museum komen op één plek gezamenlijk zodat onze klein kinderen dat kunnen ervaren beleven ondervinden..

  we moeten nu ophouden om alles apart te doen, maar als volk gezamenlijk op te trekken een natie vorming te doen..

  dit gebouw zoals afgebeeld, is nou precies een uniek kans om er de vorm aan te geven staat op de goede plek alleen afwerken ..


  Maak melding

 3. @ Marcel: Het museum dat je wilt is een ander museum dan wat men in Suriname wil gaan opzetten. Dat is specifiek gericht op het continent Afrika.
  De zaken die jij noemt kunnen worden ondergebracht in een museum van de Surinaamse geschiedenis. Dat zou inderdaad beter passen in dat 1790 gebouw. Voor de Afrikaanse cultuur kan men beter een andere plaats opzoeken. Afrika staat grotendeels los van de Surinaamse geschiedenis.

  De initiator van het Afrika museum, Armand Zunder, zegt: “Afrikanen hebben piramiden gebouwd, ze hebben sterrenkunde beoefend, ze hebben geweldige zaken bereikt met biologie, natuurkunde en dermatologie. Maar in de schoolboeken staat er niets over.”

  Wat hij zegt klopt wel, als je het over Egypte hebt, dat ligt ook in Afrika, maar van buitengewone wetenschappelijke of bouwkundige prestaties van Sub-Sahara Afrikanen is mij niets bekend.

  Het valt te betwijfelen of dat museum er ooit komt. Wie gaat het betalen? Wellicht wil Zunder het financieren uit de herstelbetalingen, maar die komen zeker nooit. Voor een Surinaamse Geschiedenis Museum in het 1790 gebouw zou Nederland wellicht wel willen bijdragen.


  Maak melding

 4. Op grond van de band met het grondgebied Suriname, enige inzicht , de linga franca sranan tongo, Nederlandse taal, culturele waarden en normen van die etniciteiten, etce tera van of in Suriname, bestaat de Surinamer niet.

  Laat iedere etniciteit daarom zijn/haar eigen etniciteit museum maken in Suriname. Eenheid in Verscheidenheid is goed voor Suriname en internationaal om Suriname zo aan de wereld te verkopen.

  Suriname heeft nog een heel lange weg te gaan. Landen als Suriname verschillen van bepaalde soorten landen zoals, China,
  India, Japan, enz waar je naar lichamelijke kenmerken kan zeggen zeggen dat het een soort is. Ook binnen één soort kunnen er nog heel grote verschillen zijn zoals geloof, eetgewoonten, enz. Dus verschillen zullen er altijd blijven tussen mensen.

  Apartheid of verschillen zal altijd blijven, man, vrouw, anders, lang, kort, lippenneger of lippenindiaan, eskimo, peniskokers, menseneters, reus, pygmee, geloof,verschillende soorten lichamelijke kenmerken, culturele verschillen, klederdacht, roodhaar of vuurtoren, homo, lesbiene, koud daar boven, haardracht, sieraden, boeren, burgers, buitenlui, bosneger, bos-javaan, pikien ingie booi, legermuseum voor van drugsveroordeelde van 11 jaar in Nederland en een eis van 20 jaar van de krijgsraad in Suriname, Surinaams Museum Zorg en Hoop, open lucht museum Nieuw Amsterdam, Sport museum aan de Letetia Vriesdelaan, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.