Comité herdenkt decembermoorden buiten Fort Zeelandia

18
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 9 dec – Het Comité Herdenking Slachtoffers van Politiek Geweld heeft de decembermoorden buiten het Fort Zeelandia moeten herdenken. De leden en anderen wilden aanvankelijk binnen de muren van ‘Bastion Veere’. Maar dat kon niet omdat niet tijdig om toestemming was gevraagd van de beheerder van het fort. Binnen hebben nabestaanden van de vermoorde mannen wel kransen gelegd.

De kranslegging maakt deel uit van de jaarlijkse herdenking. Ook deze keer vielen de tranen rijkelijk en werd onderling getroost. Het Comité, een initiatief van Dew Baboeram alias Sandew Hira, heeft wel haar verzoeningsloop uitgevoerd. Het fort geldt als eindpunt van de loop die enkele tientallen meters verder begint bij het monument voor slachtoffers van politiek geweld. Hira zei zich emotioneel te voelen.

“Het doet zeker pijn”, zei de initiatiefnemer van het comité. Ook Gordon Rahman, broer van de eveneens vermoorde journalist Lesley Rahman, liep mee. De twee hebben in de avonduren de kerkdienst bijgewoond de Organisatie voor Gerechtigheid & Vrede. Volgens Hira gaat zijn verzoeningsinitiatief door, ondanks de kritiek. Het comité organiseert ook een verzoeningsconferentie haar voornemens verder uit te voeren.


18 REACTIES

 1. Het gaat mijn voorstellings vermogen te boven dat iemand met de moordenaar van zijn broer kan heulen en dat te benoemen als vergiffenis schenken.Dat doet God alleen.dat doet God alleen als je in deemoed oprecht berouw toon en je zonden belijd
  Maar als de hoofddader nog steeds mensen kleineert em beledigt ,als hij nog steeds niet inziet hoe belachelijk hij zich gedraagt een president onwaardig dan heb ik een zeer zwaar hoofd over alles wat nog moet gebeuren: een kat in het nauw maakt rare sprongen en hier hebben we te maken met een levensgrote kwaadaardige moordlustige poema !!! Klaar voor een sprong indien hij zich bedreigd voelt !moge God degenen die belast zijn met het ten uitvoer brengen van de vonnissen en o.a.die hele speciale vonnnis de moed en de kracht geven het uit te voeren nl: die kwal in de cel smijten !!!!


  Maak melding

 2. Ik vindt het niet kunnen dat gordon rahman en bakroe-ram (dew baboeram) door omkoping miljoenen us ontvangen van Desi, terwijl het volk crepeert.
  Een coup tegen Desi zal ik zeker ondersteunen.san-tokki , heb je nog een plek voor me?


  Maak melding

 3. Als ik erbij was , had ik deze man in elkaar gemept.
  Hij komt mij wel een keertje tegemoet. Vieze vuile koe-hond . Schaamteloos bedrieger. Ik kan niet anders dan vloeken en nogmaals vloeken deze kankerleiers


  Maak melding

 4. Ik begrijp niet wie sandew hira aan het herdenken is op deze tragische dag.Het is zeker niet zijn vermoorde broer om wie hij rouwt en om de andere slachtoffers geeft hij geen ene ziele moer.Hij is daar om een show op te zetten.We weten met zijn allen dat hij meer liefde en medelijden heeft voor de moordenaar van zijn broer dan zijn vermoorde broer zelf.
  Sandew en Rahman mogen de moordenaar vergeven namens hun zelf en niet namens ons,ze praten niet namens ons.Ze gaan tot het uiterste om een media show op te zetten! !Ze zijn geen rechters!
  De rechters in Suriname stellen ook niet veel voor,maar gelukkig hebben we de Opperrechter die daar boven woont ,nog!Natuurwet zal met deze 2 idioten afrekenen en met hun baasje!!


  Maak melding

 5. Baboeram mag dood neervallen met zijn verzoeningsproject. Surinaamse rechters moeten gewoon hun werk doen en een vonnis hoort gerespecteerd te worden.


  Maak melding

 6. Baboeram, zijn zus en broers zijn er niet te spreken over dat hun broer Dew Baboeram (Sandew Hira), die bij hen bekend is als René, de nagedachtenis van hun vermoorde broer John verzoedelt. Arthur Baboeram, die namens de nabestaanden het woord voerde vrijdagavond tijdens de herdenkingsdienst in de Kathedrale Basiliek, zei dat het een leugen is dat hun vermoorde broer John met een coup bezig was. Zij nemen hun broer René deze uitspraak bijzonder kwalijk en hebben daarover ook in november een verklaring uitgegeven. John Baboeram was een gerespecteerd advocaat die mensenrechten hoog in het vaandel had, benadrukte Arthur.

  De zus en broers Baboeram stellen dat met de uitspraken niet hen pijn wordt gedaan, maar ook de nagedachtenis van hun ouders wordt bezoedeld. “Ik zal afsluiten met een opmerking van mijn broertje Joy. Uiteindelijk zal ook René op enig moment weer oog in oog staan met onze ouders en onze oudste broer, en zal hij hun waarheid aan hen moeten vertellen. Dat wordt pas het moment van de echte waarheid,” zei Arthur Baboeram die vertelde over het leed dat het gezin heeft meegemaakt met de moord op John Baboeram.

  Sandew Hira om een reactie gevraagd na de herdenkingsdienst die hij ook bijwoonde, gaf aan blij te zijn dat de discussie met hem wordt aangegaan. “Het is duidelijk dat tijdens de dienst een aantal bijdragen gericht was tegen het proces dat ik op gang heb gebracht. Natuurlijk verschillen wij van mening. Pater Toon ging in op het begrip politiek geweld en dat vind ik een belangrijk winstpunt, ook al hebben wij meningsverschillen. Maar hij pakt de discussie wel op. Mijn broer heeft natuurlijk vertolkt het verdriet van de familie en heeft het op een goede manier gedaan. Ik ben ook blij dat hij pleit voor waarheidsvinding. Ik heb onderzoek gedaan de afgelopen jaren. Ik hoop dat dat onderzoek ook wordt meegenomen in waarheidsvinding,” zegt Hira. Hij heeft geen moeite met uitspraken van zijn broer. Het is zijn goed recht, net zoals hij ook zijn eigen mening en emoties heeft.

  Op de vraag hoe hij reageert op voor leugenaar te worden uitgemaakt, antwoordt Hira dat het om een moeilijk traject gaat, een ‘hebi’ van 35 jaar. “Het onmogelijk om zoiets op te lossen, zonder dat er emoties vloeien. Mensen gaan gepassioneerd ermee om”. Hira is blij dat hij de herdenkingsdienst, die hij waardig vindt, heeft mogen meemaken. Een aantal mensen ging behoorlijk tekeer tegen Hira en het Comité en slingerde verwensingen.

  ====================================

  Ken de familie Baboeram als fatsoenlijke mensen. Dew moet zich kapot schamen.


  Maak melding

 7. De zoveelste afleidingsmanoeuvre van deze door ddb en co. omgekochte familieverraders. Oma nanga opa taki, ze zijn naar alles waarschijnlijkheid behoorlijk omgekocht met gelden uit de staatskas die ddb en co hebben leeggeroofd. monie taki bullshit wakka. Het maakt geen ene moer meer uit voor Hira en Rahman wat men denkt of zegt, net zoals de vele politieke verraders, overlopers en paarse hoeren en hoereerders, want baas pai deng bun bigi moni foe ori eng en duivelse bende aan de macht. Ook Stef me paarse Anus Meyje en Misijie soso kaola Dubai staan op de paars corrupte loonlijst. Maar ook al wat deze paars verworden zombies ook zullen doen, de Waarheid en Gerechtigheid hebben niet van doen met de paarse leugen en het paarse onrecht, misdaad tot heden aan land, volk, mensen, dieren, vogels, vissen, insecten, bomen, planten en de bodem, alles lijdt onder het paars misdadig corrupt wanbeleid olv van de grootste aanbeden verderver die het land kent. Do ka, net als het gros der oerdomme debiele idiote paarse stommelingen zijn Hira en Rahman, aanhangers van de nationele Debielen partij.


  Maak melding

 8. Sandew, Ned huurling, u kunt elke dag herdenkingen houden, doch niet inbreken op een herdenking die al tientallen jaren wordt gehouden ! Daar komen nabestaanden die ijveren voor VERVOLGING van de Massamoordenaars !

  U Sandew bent massamoord-lover en bent door de geheime dienst ingezet om verdeeldheid te zaaien en straffeloosheid te bewerkstelligen voor de wrede massamoordenaars ! U past niet bij de normale herdenking van de slachtoffers !

  Bovendien maakt U Zonder bewijs, de vermoorde Surinaamse helden VERDACHT ! Laten Desi en zijn mededaders de BEWIJZEN voor malafide praktijken van de VERMOORDE-Slachtoffers van de militaire dictatuur, neerleggen bij de KRIJGSRAAD !

  U, Sandew bent er nog niet achter dat GEEN ENKELE PERSOON of INSTANTIE zich mag mengen in de rechtsgang, cq. bemoeien met zaken die onder behandeling zijn bij de Rechter !

  De geheime dienst, uw opdrachtgever, heeft u geen GRONDWET overhandigd, die moeder-wet is echter ook via internet te lezen !

  Stop uw gehuil, gemanipuleer en uw sabotage-pogingen van een doodgewone Massa-moord-rechtszaak ! Wacht het oordeel van de RECHTER, overeenkomstig Wet en Recht, af !

  PS : HELAAS BENT U GEEN JURIST, anders zou u de onzin van de geheime dienst, nooit/niet ondersteunen !

  Laat uw Comite actie voeren om tot berechting van de DADERS van de Moiwana-Massamoord te geraken !
  (Lees het Moiwana vonnis (Inter Amerikaanse Hof vd Mensenrechten !), meneer DEW !

  ELKE VERMOORDE, DOOR TOEDOEN VAN DE SRANAN MILITAIRE DICTATUUR OLV DDB, IS ER EEN TEVEEL !

  BESTRAF AL DEZE MOORDENAARS VAN ONS VOLK , LANDVERRADERS, ZEER FORS !


  Maak melding

 9. @Oom ludwig van Abrabroki

  Je praat alweer poep, zoals gewoonlijk dus. Iemand die in een God gelooft heeft anderhalve hersencel, want overdrijven is het godsgeloof eigen. Laat dat kind van god met rust yere, want die heeft tenminste 2x zoveel hersencellen dan u. Oma taki, mo foi nanga wan tiki, bika soso nonsens ye taki pikin boi oom ludwig fu abrabroki. Soso stront ye taki, go wasi yu mofo.


  Maak melding

 10. bhaai, Jij moet de Surinaamse taal niet bezigen. Het heeft niks met jouw van doen. Jij en jouw soort oa ram singh zijn slechts een gore blok aan de voet van het land Suriname!


  Maak melding

 11. hans

  @Oom ludwig van Abrabroki
  Je praat alweer poep, zoals gewoonlijk dus. Iemand die in een God gelooft heeft anderhalve hersencel, want overdrijven is het godsgeloof eigen. Laat dat kind van god met rust yere, want die heeft tenminste 2x zoveel hersencellen dan u. Oma taki, mo foi nanga wan tiki, bika soso nonsens ye taki pikin boi oom ludwig fu abrabroki. Soso stront ye taki, go wasi yu mofo.

  Alleen de reactie van jouw geeft duidelijk aan dat je een duivelse ddb vereerder bent zoals Stef Me Anus Meyjj, misjika Dubai, ddb’s paars verworden moderne farizeers en schriftgeleerden. Oma taki sma leki Hans, die doen het dagelijks paars schijterig in hun broek. Opa taki a lobi ddb paarse poep foe smerie vol van misdaad. Ndpsma zijn bezten paarse debiele diote dwaze voor wie paarse slogan is weggelegd……neks no fout, a wiens wi e ka, baas na mang. Feit is en blijft dat al die mpp ndpers misdaadaanhangers zijn omdat ze de grootse misdadigste mens van het gehele land als hun afgod blijven dienen. A waarheid tranga toemsi foe verwerk dant ddb na wang troe didibri in mensengedaante, gi deng mpp dong hersenloze met ddb paarse schijt gevulde koppen van deze oerdomme dwaze ndp idioten.


  Maak melding

 12. Er staat geschreven dat moordenaars vervloekt zijn. Maar nog meer vervloekt zijn allen die moordenaars eren en aanbidden en als leider verdienen. Do ka. Er is sinds 25 febr 1980 sprake van een misdaadvloek en die heet ddb en duivelse trawanten. Oerdomme paarse debiele idiote zombie paria’s als ..hans heeft weer paars flink vol zijn broek volgepoept…deze vloek verdienen en omarmen sa e meki heri kondre, volk en eigen oerdomme debiele ndper’s ka. Wahahahaha


  Maak melding

 13. De echtgenoten (nabestaanden) van de hebberige omgebrachte Industrieel en Advocaten waren niet allemaal op de hoogste waarmee hun geliefde bezig waren. Weet je wat het betekend om te zien hoe dingen van je werden afgepakt door vooraanstaande militairen.

  Dit heeft gemaakt dat deze terug wilde slaan en misbruikt hebben gemaakt van een deel nietsvermoedend zoals Cyriel Daal. Deze man zijn streven was gericht om de militairen terug te krijgen in de kazerne.

  De hebberigheid heeft gemaakt dat deze mensen hun leven hebben opgeofferd ten koste van hun aards bezittingen. En dat van anderen in gevaar hebben gebracht. Je kan zelf bepalen hoe makkelijk het toen is geweest om grote lappen grond aan partijgenoten (politieke vrienden) uit te geven om te verhandelen niet op naam maar op toonder. Dan krijgt je van die rotzooi. Het was een in en uit bij de advocaten kantoren in Paramaribo
  .
  Hebberigheid is een ongeneselijke ziekte. Nieuwe haven (Beekhuizen) Industrie trein (Saramaccakanaal) Phedra Steenslag het was geheel en al een money making business.

  Wat de nabestaanden allemaal verkondigen is doodgewoon onwetendheid of bullshit.
  De militairen hebben een heel grote fout gemaakt om de mensen dood te schieten. En dit kan je ze niet vergeven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.