Bloemen voor 8 decemberslachtoffers in Suriname

37
Bloemen voor 8 decemberslachtoffers in Suriname

Nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers, vertegenwoordigers van de Nederlandse en de Amerikaanse ambassades en anderen hebben vrijdag bloemen gelegd bij Bastion Veere in het Fort Zeelandia. Op die plek zijn rond 8 december 1982 vijftien mannen omgebracht. Het Comité Herdenking Slachtoffers van Politiek Geweld heeft de decembermoorden buiten het Fort Zeelandia moeten herdenken.

De strafzaak naar het bloedbad, vandaag 35 jaar geleden, bevindt zich thans in een vergevorderde fase. De auditeur-militair heeft onlangs strafeisen gedaan tegen een groot deel van de 24 verdachten. Het strafvoorstel tegen de hoofdverdachte, de toenmalige leger- en regeringsleider Desire Bouterse (nu democratisch gekozen president) is 20 jaar celstraf.

De aanklager vroeg overigens aan de Krijgsraad om enkele verdachten vrij te spreken, aangezien het Openbaar Ministerie niet genoeg bewijsmateriaal tegen ze heeft kunnen verzamelen.


37 REACTIES

 1. Wat moet het ieder jaar weer een zware periode zijn, om als nabestaanden de moorden die gepleegd zijn op hun geliefden, te moeten herdenken, en telkens weer gefrustreerd worden met allerlei listen en bedrog door politieke aanhangers zoals die jaknikkers van de coalitie in de Dna, die er alles aan doen , om hun voorzitter,tevens moordenaar buiten de gevangenis te houden,daarbij moet het voor hun onvoorstaanbaar zijn, dat de moordenaar van hun geliefden, ook nog president van dit land heeft kunnen worden, dat moet wel de grootste frustratie zijn.


  Maak melding

 2. deze mensen zijn zielig…..vinden leuk voor aandacht.elk jaar zelfde figuren ,,, met krokodilen tranen….
  Als of ze beter zouden gedaan hebben na de coup.
  hypocrieten zijn ze


  Maak melding

 3. Beetje erg domme reactie die nergens op slaat. Jij bent vast een paarse lage NDP klojo. Maar jou baas gaat ook een keer onder de grond en ik denk voor 2020 nog dan zal ik dansen op zijn graf.


  Maak melding

 4. Bouterse voelt zich niet goed en heeft diarree gekregen van die moorden die op zijn geweten zijn.Als hij een echte man is dan komt hij voor de rechter en alles vertellen wat hij zelf heeft uitgespookt.Een moordenaar blijft een moordenaar punt uit.


  Maak melding

 5. Stelletje runderen
  Behalve dat voor families van herdachten momentum zich aandient is het voor de overwinnaars op de vermeende couppogers ook momentum.
  Het is n verjaardag om het leven te gedenken dat zij zouden hebben verloren wanneer zij niet zouden hebben gereageerd.
  Het is zoals Malcolm X zei dat het nooit als geweld kan worden gezien als je in zelfverdediging Handeld, zelf zozeer dat het als intelligent Moet worden beschouwd en Worden toegejuicht.
  Ik juich het toe en distantieer mezelf van verraad van ons land.
  Ik begrijp het verdriet van de familieleden van de daders en Ik ben blij met de gepaste zwijgzaamheid over het verraad in onze recente geschiedenis door de overwinnaars.
  Het is geen verjaardag om ruchtbaarheid aan te geven en ook niet om verraad te proberen vergoelijken en politiek te misbruiken om persoonlijke doelen te bereiken.
  Suriname verdient beter en dat is afrekenen met verraad en met verraders.
  Stre def stre un no sa frede!
  Mvg
  Boy

  PS
  Gado na Wi fesi Man…


  Maak melding

 6. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Laat de strijd van deze 15 slachtoffers, die opkwamen voor de democratische rechtsstaat voor alle Surinamers het voorbeeld zijn. Het is beter om in een rechtsstaat te leven dan in een machtsstaat. Er is geen betere systeem voor burgers om in te leven dan een democratische rechtsstaat. Alle macht berust bij het volk volgens in een democratische rechtsstaat, waarin de grondwet de basis is en Internationale Verdragen.

  Sterker Door Strijd!

  Leve:
  – De Grondwet, grondrechten, wetten, normen, waarden, respect, vrijheid, principes, enz, rechten en plichten,
  – Internationale Verdragen, cq mensenrechten,
  – Trias Politica;
  – Wetgevende Macht,
  – Uitvoerende Macht,
  – Rechterlijke Macht,
  – Het Volk,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Wat er op 8 december 1982 in Suriname heeft plaats gevonden, Moiwana86 moorden, alle moorden die hebben plaats gevonden en waaraan tot nu toe niet een vonnis is geveld nooit meer plaats vinden in Suriname en een waarschuwing zijn voor alle Surinamers, gewapende machten die hun boekje te buiten gaan. Deze dagen moet men gedenken en voorgoed in stand houden, waardoor de rechtsstaat gehandhaafd blijft

  8 december 1982 moorden, Moiwana86moorden, alle andere moorden.
  Eens Maar Nooit Meer. Wees Waakzaam.

  Suriname Voorwaarts!, rust, vrede, veiligheid, ontwikkeling en gaan voor nationale en internationale uitdagingen en doelen voor welzijn en welvaart voor iedereen.

  Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen, Sterker Door Strijd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. De grote afwezige is dhr. Bouterse, NOOIT gaat hij naar het buitenland en uitgerekend NU moest hij zo nodig naar een bijeenkomst.
  Heel uitgekookt heeft niet met de SLM gevlogen maar met een Cubaans vliegtuig.
  Ik heb er maar 1 woord voor LAF heel LAF dat je het land uitgaat als er 35 jaar geleden door jou toedoen zoveel leed is veroorzaakt.


  Maak melding

 8. @Boy,

  “Suriname verdient beter en dat is afrekenen met verraad en met verraders.”….helemaal eens…

  Zullen we beginnen met figuren zoals jou??? Jullie zijn zelf de grootste verraders gebleken. Jou soort heeft Suriname toch voor eigen gewin naar de verdoemenis geholpen? Ook als het een keiharde waarheid zou zijn dat mensen bezig waren met een coup, dan nog, zou het handiger zijn geweest de voormalige coupplegers een handje naar het hiernamaals te helpen. Niemand die er rouwig om zou zijn…kijk maar wat jullie zogenaamde nationalistische bevlogenheid Suriname heeft gebracht. Suriname is 50 jaar terug in de tijd en alleen maar armoe voor het volk…


  Maak melding

 9. De terroristen krijgen bloemen maar die andere mensen die dood zijn,krijgen geen bloemen omdat zij geen mensen waren maar dieren.
  Het is dus duidelijk dat mensen waar je geen politiek mee kan bedrijven geen mensen zijn,rotten jullie allemaal op.


  Maak melding

 10. Isabelle
  Je denkt toch niet dat de president de datum heeft bepaald?
  Als hij met SLM had gevlogen was het ook niet goed geweest, dan had je gelezen dat hij het toestel gebruikt terwijl anderen enz.


  Maak melding

 11. ran

  deze mensen zijn zielig…..vinden leuk voor aandacht.elk jaar zelfde figuren ,,, met krokodilen tranen….
  Als of ze beter zouden gedaan hebben na de coup.
  hypocrieten zijn ze

  Je hoofd zit vol van boutas paarse schijt.


  Maak melding

 12. @Boy,

  “Suriname verdient beter en dat is afrekenen met verraad en met verraders.”….helemaal eens…

  Zullen we beginnen met figuren zoals jou??? Jullie zijn zelf de grootste verraders gebleken. Jou soort heeft Suriname toch voor eigen gewin naar de verdoemenis geholpen? Ook als het een keiharde waarheid zou zijn dat mensen bezig waren met een coup, dan nog, zou het handiger zijn geweest de voormalige coupplegers een handje naar het hiernamaals te helpen. Niemand die er rouwig om zou zijn…kijk maar wat jullie zogenaamde nationalistische bevlogenheid Suriname heeft gebracht. Suriname is 50 jaar terug in de tijd en alleen maar armoe voor het volk…


  Maak melding

 13. Nog steeds is in de geschiedenisboekjes niet opgenomen dat op 8 december iets verschrikkelijks is gebeurd. En dan verwijten ze anderen dat die hun geschiedenis hebben vervalst.


  Maak melding

 14. Stelletje runderen en adspirant runderen
  Het afwijzen van Alle vormen van verraad is wat thans opgeld doet in Suriname.
  Wij lopen nietmeer als n stel herkauwers achter n boer aan
  Het moet duidelijk zijn voor alles en iedereen dat wij ons schamen voor het redi musu gedrag van de daders van December 82.
  Wij zullen nimmer meer over ons laten kopen.
  Wie wil mag het weer proberen, we zullen ze wederom uitroken en neerhalen.
  Nooitmeer nunca jamais nooitie nooitie nooitie zullen wij de vijand toelaten om onze mensen als schild tegen ons te gebruiken
  Want wij zullen ze opofferen ten voordele van onze soevereiniteit ondanks hun ongegronde klaaggezangen en klaagliederen en juridische scenarios
  Wij zullen geen millimeter wijken.
  Laat dat vooral gezegd en duidelijk zijn.
  We weten met Wie te doen hebben en we kennen hun overheden en hun methodiek.
  We hebben kruiden die tegen hen opgewassen zijn
  Let maar op!

  Mvg
  Boy

  PS
  Te a San kon fu doe we du
  Tantiri a no dong
  Now now de konman hati e Bron
  Sranan gron tron gowtu noja


  Maak melding

 15. Wat ik weet is dat de rechters en advocaten in Suriname heel dom zijn.
  Je kan toch als rechtbank geen zaak beginnen die niet door een normale weg bewandeld wordt.
  De rechtbank is op de eerste plaats illegaal,en op de tweede plaats mensen zomaar op een lijst gaan zetten en weer weghalen.
  Als je een recht zaak gaat beginnen die tenslotte heel moeilijk is dan moet je iedereen die op de loonlijst heeft gestaan ten tijde van de gebeurtenissen als verdachte op de lijst zetten.
  Want de rechtbank weet helemaal niet wat er precies gebeurd is.
  De rechters in Suriname maken zich gewoon belachelijk door
  advies te gaan volgen van Spongbob.
  De advocaten die lopen achter de rechtbank aan,in plaats dat ze geen aandacht geven aan deze zaak.
  En wat het grappige is, laten zij de nabestaande de recht zaak bepalen.
  Alle rechters en advocaten in Suriname kunnen paarden gaan rijden.


  Maak melding

 16. Boy jij verdient een grote stok, jij geboelde boeler. Een stok?
  Jullie in Su, als wij er niet waren zullen jullie pinaren in de derde graad.
  Jij moet een geboelde zijn. Alle verstand is uit je domme kop weg geboeld.
  Zielig dat er zulke figuren bestaan. Dacht dat de wet van Darwin nog opgeld deed. Voor de natuur en overleving van onze soort heb je geen enkele waarde. Hoop dat de natuur korte metten met je maakt.


  Maak melding

 17. Stelletje runderen behalve Anne
  Wat n stelletje onbenullen zijn jullie
  Vooral anoniem wiens interesse anaal georiënteerd is.
  Maar enfin, Anne heeft dat ding begrepen.
  Hoe kun je mensen vervolgen terwijl hun gelijk of ongelijk in dossiers in Nederland liggen op geborgen.
  Het spreken van recht geschied op basis van “beyond a reasonable doubt” en dat is in casu niet het geval.
  Daarom zijn wij in verhoogde staat van paraatheid als het gaat om ons recht en onze waarheid te verdedigen.
  Wij hebben alles in de peiling en niks ontgaat onze radar.
  Anne je hebt dat ding juist gezien, blijf nadenken en laat je niks influisteren door Columbus en zn maten.
  Wees van een ding verzekerd dat de indianen op ons wapen klaarwakker zijn.
  Mensen als jij hebben we nodig in Suriname.
  Aan anoniemen doemdenkers runderen en runderen in opleiding en verraders hebben we niks.
  Met hen rekenen we nog altijd af zodra ze ons grondgebied willen verkwanselen onder welke vlag of onder welk voorwendsel ze dat ook zouden proberen.
  Onze God sluimert noch slaapt.

  Mvg
  Boy

  PS
  Sranan sa wini!
  Bika
  Gado na wi fesi man.
  Blessi!


  Maak melding

 18. 35 jaar na dato en toch wil men doen voorkomen dat de massamoordenaar en drugsveroordeelde crimineel, waarvan een zoon en een stiefzoon voor criminele activiteiten met een internationaal karakter thans in de nor zitten. Bouterse is schuldig. Dat weet ik en dat weet iedereen die hem een beetje Kent. D. Baboeram is bezig met een beweging die door alles heen stapt om de moordenaar van 15 onschuldige mannen op een voetstuk te plaatsen. Het zal jou broer, zoon, vader, opa, schoonzoon zijn geweest die door de beulen van Bastion Veerle op die manier afgeslacht zijn. Schande aan iedereen die na 35 jaar nog de durf heeft om aan de onschuld van de grootste bedrieger en leugenaar te willen geloven.


  Maak melding

 19. Dossiers in Holland, het laatste verzinsel/leugen van Didibri en co !

  De PLEGERS van de massamoord zijn bekend bij de Krijgsraad ! Het dossier heeft niet geschoten, dodenlijst gemaakt, gefolterd of de massamoord uitgevoerd !

  Surinaamse geheime dienst heeft ZELF dossiers met de waarheid, laat DDB en co die stukken op tafel leggen en overhandigen aan de KRIJGSRAAD !

  PS : Dossiers in Nederland (Immigratie en Naturalisatie Dienst IND) wijzen uit dat DDB, Nederlandse Nationaliteit bezat (NEDERLANDER WAS) ten tijde van de gepleegde MASSAMOORD !

  Meneer DDB heeft samen met de NED MIL INL dienst (oa kolonel VALK ! ) zijn COUP tegen rechtsstaat Sranan gepleegd ! Een Koloniale coup door Redi Musu Desi !

  De VERDACHTEN kunnen NOG STEEDS dossiers aan de Krijgsraad zenden omtrent hun aandeel in de moorden, mbt verzachtende omstandigheden, resp gegevens van eventuele andere mede-daders !

  Het gaat bij de Krijgsraad niet om gelijk of ongelijk, het gaat om WIE de daden heeft GEPLEEGD, de misdaden, de misdaden tegen de menselijkheid ! Massamoord !

  WIE (welke daders !) HEBBEN ONZE ONSCHULDIGE SRANAN STAATS-BURGERS GEMARTELD EN VERMOORD !

  PAARSE BABBELS, ZONDER BIJBEHOREND BEWIJS, TELLEN NIET BIJ DE KRIJGSRAAD (trouwens bij GEEN ENKELE RECHTER !)


  Maak melding

 20. Hey slaaf en andere horigen
  Voor wat betreft de krijgsraad moet ik concluderen de marionettenraad en je op je onkunde en je onwetendheid wijzen.
  Mbt de feiten waar jij het betweterig over hebt die zijn er niet omdat die pas bestaan als ze volledig zijn.
  Feiten zijn feiten als ze n feit zijn en tot die tijd zijn ze nietig.
  Dwz ze bestaan in feite niet.
  Om recht te spreken en om over andermans vrijheid te willen oordelen moet je goed voor de dag komen en geen halve waarheden en hele leugens proberen te masqueren.
  Als je niet weet waar je over praat houd dan gewoon je domme mond dicht ipv nonsens te ventileren uit je lege wanna be kop.
  Tz verzachtende omstandigheden kunnen we kort zijn die zijn aan Fred derby verleend vanwege zijn verraders rol in de coupplannen.
  Niemand anders is in staat om wie dan ook nog VW verzachtende omstandigheden clementie te verlenen.
  Behalve als er opnieuw sprake zou zijn van onrecht ten opzichte van de Staat en onrecht ten opzichte van millitairen en burgers en er oprechten zich zouden aandienen en melding zouden maken van ophanden zijnde onrechtmatige handelingen tegen het bevoegde en tegen het door het Surinaamse volk gekozen gezag.
  Houd verder je stommiteiten voor jezelf en je kornuiten.

  Mvg
  Boy


  Maak melding

 21. De Sranan-MASSAMOORDENAARS zijn totaal in de WAR door de Rechtvaardige STRAFEISEN (20 JAAR !) van het Openbaar Ministerie !

  OPA D, is zelf zo in Paniek en Ziek, dat hij het land ontvlucht voor de HERDENKING van de MASSAMOORD !

  De KOLONIALE COUPPLEGERS zijn allemaal LAFFE Landverraders, die samen hebben gewerkt met onze Koloniale vijand, HOLLAND !

  En dan zoeken zij dossiers uit HOLLAND om zogenaamd aan te tonen dat Nederlanders Onze Onschuldige en Ongewapende Landgenoten hebben gemarteld en vermoord bij December-massamoord !

  DENG MANG VETRE KONG LUSU TOTALMENTE !

  KOM NAAR DE KRIJGSRAAD MET JOUW EIGEN Sranan-DOSSIERS !
  WEES EEN ECHTE SOLDAAT EN KOM VOOR DE DRAAD MET DE WAARHEID !

  DENG KUNU E NAK ALLA DENG MANG H E B I S I K I !!!

  PS : Internationaal-rechtelijk wordt er GEEN AMNESTIE verleend voor misdaden tegen de menselijkheid !

  Dus ook niet voor de 8 December-massamoord, en ook niet voor de Moiwana-massamoord, beiden GEPLEEGD onder leiding van verdachte DESI-D-B !

  Zie oa de rechtszaken tegen de militaire MOORDENAARS in Argentinie, Chile en Peru !


  Maak melding

 22. In Nederland is het zo, als iemand wordt berecht voor celstraf die iemand wordt meteen vast gezet.
  En dat gebeurd op dat ze zeker weten dat die persoon het heeft gedaan.
  Bij twijfel wordt er meer onderzoek gedaan.


  Maak melding

 23. Bouterse is al jaren een gevangene van zichzelf in en met een ziek lichaam. Hij kan alleen nog naar landen reizen met een dictator als president.
  Kijk en let goed op met welke personen en landen hij zaken kan en mag doen.
  Hij zit met denkbeeldige kettingen aan zijn enkels al jaren vast.
  Dit is zijn straf voor alle slechte daden die hij heeft gedaan en nog steeds doet.
  Dit is zijn straf voor liegen en bedriegen.
  Dit is zijn straf voor het feit dat hij het volk met beloftes voor de gek houdt.
  Gods molen maalt langzaam maar zeker.


  Maak melding

 24. @ Anne,

  Nogmaals ik heb je om uitleg gevraagd waarom de rechtbank volgens jou illegaal is.
  Je blijft me het antwoord schuldig. Waarom?
  Heb je de klok horen luiden en weet je niet waar de klepel hangt?
  Blijkbaar wel, want anders stel je mij geen wedervraag.


  Maak melding

 25. TWEE PERSONEN ANNE EN BOY STRALEN DE BESMETTING V D NDP VIRUS
  HET IS TE MERKEN DAT ZE VPRATEN OVER ZAKEN WAAR ZE NIETS VANAF WETEN ZE VERTELLEN DE ZAKEN ZONDER KENNIS TE HEBBEN
  GEWOON ALS VOLGZAME GATLIKKERS VD SUR DUIVEL
  DIE ANNE ZOU BETER SCHOREN OP DE WALLETJES


  Maak melding

 26. Meneer kan niet eens meer zelf naar de Kumakoisi gaan, maar wil dossier in Nederland komen ophalen, om te bewijzen dat Marsmannetjes Onze Sranan Helden hebben gemarteld en doorzeefd met kogels op 8 december !

  Alla Sranan dossiers heeft deze bange Landverrader/ ex-legerleider vernietigd en verbrand !

  MA A MAN DISI DONG, KRIJGSRAAD HABI NOFFO (HIPI HIPI ) BEWIJS !

  MEK A KON TIKKI DOSSIERS, DEN KOLONIAAL PTATTA E WAKTI DESI !

  PS : STOP A PAARS SRAFTENG INI SRANAN !


  Maak melding

 27. Bouterse komt nog eind van het jaar met een belangrijke mededeling. mensen let dus op. Alvast een prijsvraag voor de gene die komt met de juiste voorspelling over de inhoud van de boodschap


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.