Media-special: 35 jaar Decembermoorden in Suriname

31
Media-special: 35 jaar Decembermoorden in Suriname

Het is dit jaar, op vrijdag 8 december, exact 35 jaar geleden dat in Suriname de Decembermoorden plaatsvonden. Intussen groeit er een generatie jongeren op in Suriname, die de Decembermoorden van 1982 niet bewust hebben meegemaakt. Hoe kijken jongeren van ná de Decembermoorden aan tegen die gebeurtenis en wat houdt ze bezig?

Vijftien critici van het militaire bewind onderleiding Desi Bouterse – de huidige president van Suriname – werden op 8/9 december 1982 vermoord. Vorige week nog sloeg één van de verdachten van de moorden de hand aan zichzelf, nadat de openbaar aanklager 10 jaar had geëist. Tegen hoofd-verdachte Bouterse werd 20 jaar cel geëist. De uitspraak wordt volgend jaar verwacht.

Verslaggever Sam Jones zoekt voor het programma Bureau Buitenland van de VPRO-radio in Nederland, drie verschillende jongeren op, en maakte deze media-special “35 jaar Decembermoorden”:


31 REACTIES

 1. Een programma over de decembermoorden met jongeren, die dat niet hebben meegemaakt en dus (bijna) niets van afweten!! Wat voor reacties krijgt men dan? Waarom niet met mensen die het bewust hebben meegemaakt? Steek je er meer van op, zou je denken. Vooral als het doel is om zoveel mogelijk duidelijk- en bekendheid over te geven.


  Maak melding

 2. Na 35 jaar loopt deze moordenaar nog steeds vrij rond,sterker nog, hij is zelfs president van het land geworden, zegt al genoeg over een bepaalde bevolkingsgroep die meestal in de getho,s woonachtig zijn, en met criminaliteit opgroeien, en nul, nul scholing hebben, die ervoor gekozen hebben om deze moordenaar en veroordeelde drugsdealer te aanbidden, zelfs al moet het tenkoste van hen zelf gaan, wat momenteel ook het geval is, en willen het ook niet beter krijgen of vooruit gaan, want in 2020 stemmen ze weer op die moordenaar, mocht hij nog niet onder de grond liggen.


  Maak melding

 3. Een goed initiatief om de jongeren hierbij te betrekken. De huidige generatie jongeren kent hun geschiedenis niet, zoals hun algemene kennis de laatste jaren ook drastisch is gedaald.
  Echter is er één voorwaarde: Dat het waarheidsgehalte aannemelijk is en geen geschiedvervalsing zoals in de schoolboeken staat. Manipulatie is de jeugd gevoelig voor.


  Maak melding

 4. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  ddb had never, nada, nooit, nul, negatief, nunca, notie, president van Suriname mogen worden op grond dat die man volgens de persoonlijke eisen oa, niet over een goed gedrag beschikt en ook zijn kwaliteiten eisen voor de functie van President van de republiek Suriname.

  Hij mocht ook op grond van niet over goed gedrag te beschikken niet de functie van dna-lid of een publieke functie hebben in de republiek Suriname.

  Hier enkele namen die op de dodenlijst waren, maar omdat ze niet in Suriname waren of vluchten of een andere rede aan de 8 december 1982 moorden ontkwamen:
  in het buitenland
  – Notaris Fred Manichand ( was in het buitenland),
  – Eigenaar, journalist, De Vrije Stem, Wilfred Lionarons (was in het buitenland),
  – Romeo Hoost, (( was in het buitenland) nog in Leven)

  Gevlucht:
  – Johnny Kamperveen, ondernemer, radiojournalist, radio ABC ( was in Suriname),
  – Paul Salem Somohardjo, Politicus, (( was in Suriname) nog in leven)

  – Fred Derby Vakbondsman C47, ( was wel opgepakt en aanwezig op 8 december 1982 in Fort Zeelandia/Suriname.

  Het Surinaamse Volk moet heel goed kijken wie hun politieke leiders zijn, hun persoonlijke kwaliteiten,eigenschappen en functie eisen en ervaringen, competenties. En dus het werk nationaal en internationaal naar behoren kunnen (zouden kunnen) doen. Let op ook op je vreemde talen in woord en geschrift.

  Wie niet de juiste competenties heeft zet niet alleen zich zelf te kijk, maar ook de Surinamers en het land. Let op oa, misdaden tegen de menselijkheid, enz.

  Deze man is alleen bezig met zijn enige eigen belang, nl niet in de gevangenis terecht willen komen.

  Sari (his)tori

  Niemand staat in een democratische rechtsstaat boven of onder de grondwet van een land en internationale Verdragen, cq mensenrechten. De wet is voor iedereen gelijk en voor iedereen van toepassing in een democratische rechtsstaat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. De moordenaar heeft ervoor gekozen dit jaar ver weg van de 8 december herdenking te zijn.
  Starnieuws 6 december:
  “06 Dec, 12:01

  President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van Remie Tarnadi als districtscommissaris meegedeeld dat hij morgen naar het buitenland vertrekt. Starnieuws verneemt dat hij naar Cuba gaat voor medische controle.

  Het staatshoofd was op 28 augustus met Fly All Ways naar Havana vertrokken, waar hij is geopereerd. Hij keerde op 17 september terug in Suriname. Het genezingsproces nam wat meer tijd in beslag dan hij had gedacht. Hij droeg zijn functies over aan vicepresident Ashwin Adhin, die een maand heeft waargenomen.

  Hoe lang de president in Cuba zal blijven is nog niet duidelijk. Er zijn nog geen officiële mededelingen gedaan vanuit de regering. Bouterse gaf aan dat hij het nog heel druk heeft voordat hij naar Havana vertrekt. Zoals gebruikelijk zal Adhin waarnemen als president gedurende de afwezigheid van Bouterse. ”
  Het zou geen verlies zijn als hij nog een tijd in Cuba blijft.


  Maak melding

 6. -Weer voor een controle, gaat deze man nou echt dood gaan voor het einde van het jaar????

  =President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van Remie Tarnadi als districtscommissaris meegedeeld dat hij morgen naar het buitenland vertrekt. Starnieuws verneemt dat hij naar Cuba gaat voor medische controle.


  Maak melding

 7. 3 jongeren wellicht van 3 verschillende niveaus. Hoog (curtis) , midden (aboi koni) en de laag opgelegde kapper met hun eigen mening. Natuurlijk hemels breed verschil.
  De huidige macht hebbers hebben dezelfde hersenen als die kaper van de straat.
  Gewoon weg straati waka mangs in de regering . DAT is het beleid NU!!!!
  A No Mi-go Dok beleid! !!!!


  Maak melding

 8. Suriname zal bevrijd zijn van deze moordenaar psychopaat en fantast. Hopelijk keert HET niet terug uit Cuba.

  1 medische misser, kan 500.000 mensen bevrijden van soso ellende


  Maak melding

 9. kan niemand wat aan doet, zodat hij heeeeeeeeel lang weg blijft liefst voor eeuwig.., dan zijn wij tenminste bevrijdt van deze meneer, zouden de persoon heel dankbaar zijn..

  jammer dat meneer Ruben heen is gegaan alleen, hij kom hem ook meenemen na goed overleg..


  Maak melding

 10. Onze broeders zijn gemarteld en op een beestachtige wijze afgeslacht. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. De daders zullen hoe dan ook berecht worden en men zal over gaan tot executie van de vonnis.


  Maak melding

 11. Wat de zestien militairen hebben gedaan op acht december 1982 is duizendmaal niet goed te praten. De rechters zijn bezig. Wat de nabestaanden en sympathiseerden bezig is te doen is twijfels etaleren aan het adres van de rechtsstaat en de rechters.

  Als men niet eens is met de werkwijze van de rechters dan maar je eigen recht gebruiken. Dit staat je vrij en niemand zal je in de weg staan. niet blijven lullen maar handelen als ja man bent.

  Een stelletje viswijven zijn deze klote mensen.

  .


  Maak melding

 12. Het is wel zo dat Suriname voor eens en voor altijd geleerd heeft dat een staatsgreep en 8 Decembermoorden het land tot de afgrond brengen. Die weg is dus niet de oplossing. Er zijn weer nieuwe bankbiljetten in omloop, de geldpersen draaien dus weer. Lekker zwemmen in doekoe als Dagobert Duck.


  Maak melding

 13. President Desi Bouterse heeft bij de beëdiging van Remie Tarnadi als districtscommissaris meegedeeld dat hij morgen naar het buitenland vertrekt. Starnieuws had vernomen dat hij naar Cuba gaat voor medische controle. Dit wordt ontkend door het Nationaal Informatie Instituut (NII).

  De president participeert aan de Caricom-Cuba summit, welke gehouden wordt in St. Mary’s, Antigua and Barbuda. De bijeenkomst wordt gehouden van 7 tot 9 december, deelt Clifton Limburg, directeur van het NII, mee. Er zijn nog geen verdere details bekendgemaakt over wie met de president meereizen.

  De president gaf aan dat hij het nog heel druk heeft voordat hij naar het buitenland vertrekt. Zoals gebruikelijk zal vicepresident Ashwin Adhin waarnemen als president gedurende de afwezigheid van Bouterse.

  ======================================

  Aaaai baja deze pleesident is ziek. De man moet per direct aftreden. Suriname is niet gebaat bij een kreupele pleesident.


  Maak melding

 14. Wat die Amerikanen en joden al jaren doen is wel goed het uit moorden van andere bevolkingsgroepen.En probeer ook even te kijken naar de geschiedenis van de Europese landen wanneer het gaat om uit moorden.En niet direct gaan lullen van Bouterse aanhanger.De waarheid kan soms heel confronterend zijn.


  Maak melding

 15. Passant
  Ik heb in mijn posting aangegeven dat je iemand bent vergeten te noemen die gevlucht is en nog in leven is (denk ik)
  Alleen is mijn posting verdwenen kennelijk door de censuur van de redactie.


  Maak melding

 16. Die moordenaar Bouterse zie je op alle foto in Suriname.Wat een schande voor ons land in het buitenland.Het volk van Suriname weet niet welke satan hun president is.Als zo een idioot ons land moet besturen betekend het dat wij diep zijn gezonken als land.Het arm volk weet het niet beter want ze zijn allemaal bang dat ze ook doodgeschoten kunnen worden door Bouterse.


  Maak melding

 17. Blabla……nog steeds die slaven mentaliteit wat je niet weet is dat Holland meer hiermee te maken heeft dan jullie denken…maar daar hoor ik niemand over maar ik hou mijn mond niet meer Holland is de hoofddader…..ga eerst goed onderzoeken voor dat je iets zegt Rutte Heeft de stukken achter slot en grendel en mogen pas over zestig jaar naar buiten zegt al genoeg……ik moe van jullie


  Maak melding

 18. Vraagje
  Op de site van starnieuws staat een foto.
  Is dit Gordon Rahman?
  Ik heb een keer of 4 ene Gordon R gezien. Hij studeerde rond 1980 economie (MO-B) in de avondopleiding? aan de VU.
  Hij zag er héél anders uit.
  starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/44564


  Maak melding

 19. Ik snap nog steeds niet waarom niemand een pistool gepakt heeft en zich heeft opgeofferd om pief paf poef te doen naar Bouterse, zodat de Surinaamse ellende een halt wordt toegeroepen. Neen zoveel lef hebben de anti-Bouta’s niet, maar zeuren, zeiken en mieren dat ze kunnen!! Mi boi a no spotu.

  We zijn moe!! Ja ja, Moe dat de groep van 16 niet met rust wordt gelaten. De onfortuinlijke slachtoffers waren zeker niet heilig, maar omdat Holland achter ze stond zou hun tegencoup legitiem zijn?

  Let op; de moordenaars zijn in het dagelijkse leven diegenen die steeds roepen dat de ander een moordenaar is, maar het liefste staat de stuurlui aan wal en wacht als een aasgier totdat hun prooi bezwijkt.


  Maak melding

 20. Hansje ,

  Als er ook maar iemand minimaal 100.000 euro overgemaakt krijgt naar zijn rekening, dan is die zeker bereid om dat uitwerpsel neer te knallen…

  Die kale naast de moordenaar gaat eerst.


  Maak melding

 21. hij heeft aan tarnadi gezegd na de beëdiging, dat hij naar Cuba gaat voor gezondheid redenen..

  even later ergens anders gezegd, dat hij naar Cuba gaat voor een Caricom bijeenkomst

  ergens wordt dus gelogen zo als altijd..


  Maak melding

 22. Bigi Sma

  Ik zie je berichten, maar kan je helaas het antwoordt niet geven.

  Bij je eerste posting dacht ik, ze bedoelt zeker mr Andre Haakmat. Dat kan toch niet waar zijn, omdat hij gewoon in het kamp van ddb zat in die periode, dus niet bij mensen die werden opgepakt.

  In je tweede posting heb je het zo te zien over de voorzitter van Telesur in die periode. Ik heb naar de naam, voorzitter van Telesur in die periode proberen te zoeken, maar kan die niet vinden.

  Ik denk dat je bericht te zijner tijd wel bij de racties op dit bericht wordt geplaatst. Het is tot die tijd uitkijken of ik gelijk heb of niet.

  Er zullen wel meer mensen op de dodenlijst gestaan hebben die door de bloedraad was gemaakt. Er werden als ik het goed hebt, namen geschrapt of bijgezet op een bepaalde moment. Hopelijk dat leden van de bloedraad de dans niet ontspringen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 23. @bigisma

  Ik kan niet iemand van het leven beroven die mij noch mijn familie kwaad heeft aangedaan. Zou dat wel het geval zijn, dan zou hij nooit president kunnen worden, want wie dood is kan niets meer worden.

  Ik reageerde alleen maar omdat gelet op de ellende die Bouterse heeft veroorzaakt zoals vele tongen beweren, zou deze man dan niet meer in leven mogen zijn.

  Recht en waarheid maken niet vrij, want God bestaat niet, maar komt alleen maar voor in het hoofd van kwaadaardige mensen. Surinamers aanbidden de blanke god en bijbel, de verzinsels van de moordenaar van hun voorouders, derhalve rust er een vreselijke vloek op alle gelovigen wereldwijd.


  Maak melding

 24. Er waren volgens deze onderstaande bron, 22 personen die op de dodenlijst stonden van ddb en gangsters.

  De Surinaamse decembermoorden
  Bloed voor de revolutie
  Deze week besloot zowel Suriname als Nederland alsnog over te gaan tot vervolging van de daders van de decembermoorden. Wat gebeurde er nu precies op 8 december in Fort Zeelandia?
  Het kersverse alibi van Desi Bouterse blijkt in elk geval flinterdun

  door René Zwaap, 25 november 2000

  Recht En Waarheid maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.