Surinaams bankwezen durft overheid geen geld meer te lenen

32
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 5 dec – Het lokale bankwezen durft de overheid geen geld meer te lenen. Volgens de Ware Tijd vrezen bankmanagers massaal dat ze het geld nooit meer terugzien. Het vertrouwen in het financiële vermogen van de overheid is duidelijk tot een dieptepunt gedaald. Het risico is veel te groot geworden. Minister Gilmore Hoefdraad blijft optimistisch.

Weliswaar is formeel nog niets vernomen van de banken. Binnen de Surinaamse Bankiersvereniging is nog niet gesproken over het staken van leningen aan de overheid. “Dat moeten we eerst officieel vernemen. Maar onderschat de veerkracht van een regering niet. We komen er wel uit”, zegt Hoefdraad. Dat de banken er anders over denken, blijkt uit het besluit.

De financiële staatshuishouding draait bijzonder laag. Volgens de regering zelf is er alleen nog geld voor salarissen en subsidies. Er zullen ‘prioriteiten’ worden gesteld om 2018 door te komen. De afgelopen maanden is het er niet beter op geworden. Schuldaflossingen van ambtenaren worden ingehouden, maar niet overgemaakt naar banken en bedrijven. Het geld gaat naar andere posten.


32 REACTIES

 1. Hoefdraad geloof je zelf dat dit goed komt?
  Ga toch fietsen van Paramaribo naar Nickerie dan heb je tijd om na te denken en doen je tevens wat aan je conditie. De banken moeten de vingers goed op de knipad houden. Geld van de bevolking moeten ze over waken. Dit komt nooit meer goed. Zakkenwassers. Uitbuiting. Verspilling.
  Ezelsgedrag.


  Maak melding

 2. Boefie zet gewoon via schoonpa een pistool onder de neuzen van de bank directeuren, en ze komen wel over de brug!

  Dat kan ook allemaal in andere Afrikaanse landen, dus. i love Dubai & soso lobi NDP


  Maak melding

 3. Beste mensen zoals ik al eerder heb gezegd, met deze regering komt het nooit meer goed met SURINAME. Binnenkort wordt er beslag gelegd op uw banksaldo. Analyseerd Boefdraad en de regering uitspraken dan komt u zelf tot een conclusie. Sterkte met SURINAME


  Maak melding

 4. Het verwonderd mij niet dat Suriname geen geld meer heeft want als je 1.3 miljard USD dollars uit staatskas steelt zonder het te verantwoorden aan het volk is het een kwalijke zaak.Bouterse waar is dat geld is de vraag.Geef mij als Surinamer een antwoord. Je hebt mijn geboorte land vernietigd.Zo lang je de president van Suriname blijft komt het nooit meer goed.Dat is mijn constatering als burger van Suriname.Ik bid elke dag voor mijn land dat God het bevrijdt van de Satan.


  Maak melding

 5. De Nationale Assamble Is Een Koffie Shop.

  Hoefdraad zeg.. onder schat de veerkracht van Regering Bouterse niet..

  Ik weet echt niet welke kant ik hier mee heen moet..

  Ik weet dat ik mezelf hier mee niet gelief maak.. maar ik blijf dit benadrukken..

  In it regeer akkoord van de NDP staat.. het Surinaams volk is onderontwikkeld ze mogen bedrogen worden..

  Op alle fronten is het te zien dat de Regering Bouterse geem Empathie heeft voor het Surinaams volk..


  Maak melding

 6. Hoe lang moet dit zo nog door gaan waarom dit men niets hier aan dit is zo erg en men krijgt grote problemen ik vraag me af wat er gebeurt als het helemaal mis is wat gaan we dan doen


  Maak melding

 7. “U hoeft niet van mij te houden, want ik hou absoluut ook NIET van U”…Dat is inmiddels meer dan duidelijk geworden!! En onze paars ge-indoctrineerde super econoom RobG is de laatste week oorverdovend stil. Met het schaamrood op de paarse kaken heeft hij zich terug getrokken in de krochten van de Bijlmer. In zijn optiek is er mogelijk sprake van….heeft hij het vermoeden dat… er naar alle waarschijnlijkheid….het niet uitgesloten is, dat….kwaak, kwaak ,kwaak.


  Maak melding

 8. De regering heeft al lang de analyse gemaakt dat op de banken ongeveer 1 miljard USD geparkeerd staat van personen en bedrijven.
  mensen let op uw geld. Het ligt veiliger thuis dan op de bank.
  De kans dat de roverheid er aan gaat komen is groter aan het worden dat een blakka rover het thuis komt ophalen.


  Maak melding

 9. Nou het mag gezegd worden, meer dan 90% van het Surinaamse volk in onderontwikkeld en politiek niet bewust wat eraan het gebeuren is.
  Zie maar het parlement met de NDP fractieleden. 99% is zo dom als een deur. Allemaal jaknikkers. Intellectueel nul komma nul. Dommer heb ik niet gezien.
  zie ook maar de verschillende ministers van NDP signatuur. En zeg me mensen als Abrahams, Graanoogst en Doekhie, wat hebben deze mensen qua intellectualiteit voor te stellen? NADA. En weet je holle vaten hebben het hardst geklonken.
  En dit aan het volk. Alleen een ezel kiest een meester.


  Maak melding

 10. Mensen let op uw geld op de bank. Op straat kan je beroofd worden, maar de regering zal u legitiem beroven. Daaraan kunt u geen aangifte voor doen. Want de politie zit ook liever struisvogelpolitiek te voeren, en zitten het liefst s’avonds als ze moeten surveilleren bij hun buitenvrouwen. Ook zo de brandweer. Die komen pas bij een brand als er nageblust moeten worden. Kinderlevens en mensenlevens verloren. Die smerige honden. En ze worden nog betaald voor hun diensten. Smeerlappen zijn het allemaal.


  Maak melding

 11. De Puinhopen Van 7 Jaar NDP

  De Nationale Assamble is Een Koffie Shop..

  Conservatief Suriname.

  Mensen Die geld hebben liggen op banken in suriname.. ik zou U gaarne willen aanraden.. haal je geld van de bank investeer het liever in een stuk grond.. of koop een huis..

  De toekomst van suriname is onvoorspelbaar… Suriname gaat 20 jaar terug in de tyd.. wees waakzaam..Vertrouw deze gasten niet..


  Maak melding

 12. Dat het Suriname economisch niet voor de wind gaat is duidelijk. Maar dit verhaal van de Ware Tijd moet men met een korreltje zout nemen.Het past geheel in rijtje van stemmingmakerij tegen de regering. Op de binnenlandse markt kan de overheid altijd geld lenen omdat de banken altijd hun geld terug zullen krijgen ongeacht welke regering aan de macht is. Ik heb wel sterk het vermoeden dat de regering wel voor een dilemma staat. Er moet sterk bezuinigd worden in de uitgaven van de overheid. Men (internationale financiële en monetaire organisaties en Surinaamse economen ) zien graag dat de overheid meer dan de helft van de ambtenaren naar huis stuurt omdat het merendeel van deze ambtenaren geen toegevoegde waarde heeft voor de Surinaamse economie. Een groot deel van de staatsinkomsten gaat verloren aan salarissen van ambtenaren die in feite een gesubsidieerd baan hebben.


  Maak melding

 13. Dat wij dit allemaal laten gebeuren we kijken en praten er over. En doen niets er werden 2017 enkele demostraties gehouden en dat was het de partijen buiten de regering doen ook nie veel als alleen praten en zeuren verder kom men niet hoe kan dit mensen het land gaat zo ten onder aan wan beleid en dan hoe gaat het verder als er geen geld meer is en een hele grote schuldt


  Maak melding

 14. RobG
  Dat het Suriname economisch niet voor de wind gaat is duidelijk.

  Een paar oorzaken
  1. Onkunde
  2. Uitgaven worden gebaseerd op basis van eventueel toekomstige opbrengsten
  3 Verpilling


  Maak melding

 15. Er is 1 miljard dollar gedrukt om ambtenaren te kunnen betalen!
  Me bar joe!
  Jan 2018 wo kaaaaa no mppppp!
  Bouta bouta ezel als u het land niet kan besturen geef dan toch over! Kijk in wat voor soort ka en shit u het su volk
  Heeft aangedaan!
  Joe mppppp! Moordenaar!


  Maak melding

 16. We weten allemaal dat de helf van amtenaren heeft geen toegevoegdewaarde,de regering kan die mensen met behoud van minimum loon naar huis sturen en op die manier kan behoorlijk besparen…en niet vergeten Al die minister en directeuren die thuis zitten..


  Maak melding

 17. Het probleem van Suriname is dat de overheid heel weinig inkomsten heeft uit belastingen. Er moet net als in Nederland wetgeving ingevoerd worden waardoor de overheid meer inkomsten kan verwerven uit belastingen. In Nederland zin de banken verplicht om alle spaartegoeden aan de burgers aan de belasting door te spelen. Daarnaast krijgt de Nederlandse regering meer inzage in buitenlandse bankrekeningen van Nederlandse ingezetenen. De Nederlandse Bank heeft ook inzage in al de gelden die ingezetenen van het land naar het buitenland overmaken via banken, money transfer bureau’s,enz. M.b.t. tot Suriname komt het erop neer dat de belasting wetgeving nog steeds in haar kinderschoenen staat. Met een goede inning van belastingen achter de hand was het onmogelijk dat de overheid in tijden van crisis over minder inkomsten kan beschikken.

  Het is ongelooflijk dat de staat nog geen half miljoen US dollar aan vermogensbelasting binnenhaalt uit een totaal vermogen van ‘ the haves ‘ die meer dan 1 miljard US dollar op de banken bezitten. Het zwartgeld dat ‘ the haves ‘ thuis hebben opgeslagen zal het meervoudige zijn van dit bedrag.


  Maak melding

 18. Alsof deze regering veerkracht heeft, met al die gladde praatjes, wil Boefdraad doen geloven dat alles nog wel meevalt, maar dezelfde Boefdraad heeft wel de situatie gecreeerd waarin we nu zitten,in januari mag deze nepeconoom met zijn billen bloot tegenover Moody,s,om onder de junckstatus uit te komen.


  Maak melding

 19. @Robje-huisslaaf-van-Opa D, u jokt al weer ! De inkomsten van de Paarse overheid zijn juist gestegen in de de afgelopen jaren !

  Al deze inkomsten zijn volgens Paarse Gilmore VERDAMPT !!

  Paars geeft veel teveel uit door CORRUPTIE ! De bestaande belastingwetten worden om politieke redenen niet correct uitgevoerd ! Zie Commissie Goudordening, kost MILJOENEN, brengt niets op ! Door CORRUPTIE !

  Er worden van kleine porknokkers geen belastingen en andere heffingen geind vanwege politieke en corruptieve redenen !

  Er zijn nog steeds, al gevolg van corruptie van Paars, nog meerdere SCALIANS die ons goud wegslepen en niets betalen ! (die bovendien onze natuur vernietigen !)

  Sranan heeft een TEVEEL aan CORRUPTIE en TEVEEL: AAN ONNODIGE CONSUMPTIEVE POLITIEKE UITGAVEN !

  Een governor vd Centrale Bank die Miljarden drukt en uitgeeft als de staatskas leeg is, hoort te worden ontslagen !

  Deze figuur mag en kan geen andere financiele positie meer bekleden ! Hem tot minister van Financien maken, kan alleen maar in de BANANEN-REPUBLIEK Sranan !

  Gevolg : WIJ ZIJN SKEER, KONDRE FAILLIET !

  DE KLEINE MAN PINAART, HELAAS !


  Maak melding

 20. @ Rob G.,

  Jammer genoeg is Suriname Nederland niet!

  En hoe kun je lenen als men van tevoren weet dat je het niet terugkrijgt? Zelfs op de lokale markt.


  Maak melding

 21. RobG
  Boi wat kan je uit je nek kletsen.

  “Er moet net als in Nederland wetgeving ingevoerd worden waardoor de overheid meer inkomsten kan verwerven uit belastingen. In Nederland zin de banken verplicht om alle spaartegoeden aan de burgers aan de belasting door te spelen.”

  Ben jij van gedachten verandert? Heb je niet altijd aangegeven dat Nederland geen Suriname is?
  En nu kom je met je vergelijking en voorbeeld nemen hoe Nederland het doet?

  Ik ben het met je eens dat er belasting moet worden opgehaald en wel waar deze opgehaald kan worden dus bij de politieke figuren en hun familie en al die vrienden van de politieke figuren die een njang hebben gemaakt en die hun achterban ook nog veel toeschuiven.
  Niet vergeten de witte poeder dealers die bekend zijn maar ook de groot grondbezitters en superrijken in Suriname.


  Maak melding

 22. Drie criminelen hebben dinsdagavond een gewapende roofoverval gepleegd in een woning te Leiding 20. Twee personen zijn door de criminelen verwond.

  Starnieuws verneemt dat de slachtoffers letsels hebben opgelopen aan onder andere hun hoofd. Zij zijn per ambulance voor medische behandeling vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

  De indringers waren gewapend met een vuistvuurwapen en een jachtgeweer. Zij hebben ruim SRD 5000 buitgemaakt en mobiele telefoons. De politie van Santodorp is bezig met het onderzoek.

  Kijk waar het land naartoe gaat, het land is niet meer te redden. Het is een wetteloos land geworden.
  Elke dag een beroving of een roofmoord.


  Maak melding

 23. Als je geld leent aan deze roverheid,…. staat dat gelijk aan je geld wegsmijten of verbranden.
  Zodra het in de zakken zit van baas en z’n kornuiten, zie je het nooit meer terug


  Maak melding

 24. @RobG, een onafhankelijk persoon is er nu mee bezig en als het goed is zal ook mogelijk gestart worden met fiscaal nummer (sofi nummer) zodat men digitaal hun aangifte kan doen. Dit gaat komend jaar ingezet worden en men gaat met een groep ondernemers beginnen.

  Het probleem in Suriname is het feit dat een kleine groep mensen werken en de corruptie hoogtij viert bij deze regering.

  In Suriname heeft men niet een uitkeringssysteem als die van Nederland.


  Maak melding

 25. GEEN ENKEL SYSTEEM kan Sranan helpen, omdat de huidige UITVOERDERS CORRUPT zijn !

  Er zijn momenteel vele Sranan bedrijven die gedwongen worden maandelijks, VOORAF, loonbelastingen van de werknemers af te dragen !

  Maaaarrr, de door CORRUPTIE VRIJGESTELDE grote groep bedrijven, die dit ontwijken, benadelen de staat op grote schaal !

  Onder dit corrupte Paarse regiem zal daar geen verbetering in komen !
  Sranan gaat verder de goot in door WANBELEID van de Paarse regeringsclan !
  De PAARSE OLLO-OLLO-“Begroting” zal worden bijgesteld met Bakba-Winkri-GO-NO-GO-Nota van Wijzigingen !

  Alsof het Land daarna niet meer FAILLIET is !

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !


  Maak melding

 26. Het is reeds jaren bekend dat ons belasting systeem voor veel verbetering vatbaar is. Dat rijke Surinamers/groot grondbezitters (honderden en duizenden hectaren) meer belasting zouden moeten betalen zal niemand tegen zijn. De regering klaagt nu hierover. Maar men rept er met geen woord over dat men in de afgelopen 7 jaren meer aan inkomsten uit grondstoffen heeft gehad dan alle voorgaande regeringen. Het punt van deze regering is echter dat men teveel populistische zaken heeft doorgevoerd. Ondanks dat een ieder weet dat het ambtenaren-apparaat te groot is heeft deze regering toch duizenden ambtenaren aangenomen. Men heeft de kinderbijslag verhoogd, de AOV. er is een Basiszorg ingevoerd die voor een land als Suriname in de gegoten vorm onbetaalbaar is. Zo zijn er meer zaken te noemen. We zitten in deze situatie door de ongebreidelde drang van deze regering om geld (dat men {nog} niet heeft) uit te geven.


  Maak melding

 27. De belastingdienst is corrupt. Met een corrupte regering er boven op is er been zicht op meer belasting binnen te halen. Niet van de elite rijken en Groot grondbezitters.

  De banken hoeven maar naat de subank te kijken om te weten of ze de overheid kunnen lenen.

  De nieuwe biljetten verhaal is verdacht. Gersie wil het goed doen. Maar als boefdraad op je ballen stapt Dan for je dingen die je Anders niet doet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.