Spoedberaad: regering sleutelt aan eigen begroting

24

PARAMARIBO, 5 dec – De regering gaat de ingediende begroting aanpassen. Dit zegt vicepresident Ashwin Adhin. Het was de reden voor het ‘spoedberaad’ met president Desiré Bouterse. Het parlement mag binnenkort een gewijzigde begroting tegemoet zien. Bij het spoedberaad zaten ook parlementariërs aan van regeringspartij NDP.

De parlementariërs mochten hun visie geven op de begroting. In het parlement was al kritiek geleverd op sommige delen van de begroting voor het komend jaar. Volgens de critici worden sommige ministeries of onderdelen te karig bedacht. Volgens Adhin was het spoedberaad nodig om “zaken scherp te kunnen plannen.” Bekeken zal worden aan welke projecten echt prioriteit moet worden gegeven.

Ook moet duidelijk worden of er geld genoeg voor is. De regering wil ook meer geld verdienen om uitgaven te kunnen dekken. Deze geldstromen moeten het komend jaar al op gang komen. Vooral de oppositie had kritiek op de manier waarop het spoedberaad in elkaar is gezet. De regering stond op het punt vragen over de begroting te beantwoorden. Te elfder ure werd meegedeeld dat het niet doorging omwille van het spoedberaad.


24 REACTIES

 1. Laat die hele ka geboefte ndp met moordenaar ophoepelen!
  Bouta kan men vegelijken met die afrikaanse leiders en al deze gasten brengen hun land naar de klote!
  En zelf leven ze op grote voet en zijn machtsdronken!
  Maar ook daaraan komt er een eind!
  Deze lage pres heeft geen kaas gegeten van goed bestuur!
  Om mensen op de vlucht dood te schieten daarin is hy goed!
  Schande man!


  Maak melding

 2. Men hoeft echt geen deskundige te zijn om met geld weten om te gaan. Geld is niks anders dan een hulpmiddel als je dit niet kan bijhouden of voorzichtig en accuraat weten mee te gaan dan ben je niet geschikt om met geld om te gaan.

  Op de eerste plaats weet een neger niet met geld om te gaan en dit is overal in de wereld bekend. Bepaalde functie in de maatschappij of met de beste diploma’s op zak rond loopt. Dan toch zou hij/zij het beroep van geldzaken/financiën en industrieel/bedrijf niet mogen uitoefenen. Dit is wat de ervaring ons geleerd heeft, voorkomen is beter dan genezen.

  Ook is dit duidelijk te merken bij de verschillende regeringen in dit land. Vanaf de tijd van het Statuut tot heden is het geen enkele regering gelukt om dit land tot betere hoogte te brengen.

  Wat zou moeten gebeuren is dat deze mensen hun mentaliteit zal moeten gaan ombuigen en serieus werken aan de toekomst van land en volk.
  Ze zullen beter met elkaar moeten leren om te gaan en het teveel (gelul) gepraat achterwege laten.

  Geen woorden maar daden
  Iedereen probeert aan de macht te komen om het arme volk te benadelen. Kijk maar naar de You Tube film/nieuws uit de districten en het binnenland. Is doodsgewoon mensonwaardig en onbegrijpelijk wat die stomme (als je een ezel teveel aandacht geeft gaat het zich een paard voelen) politiek met dit land doet.

  Terwijl het gras groeit sterft het paard
  (dit moet nog bewezen worden) terwijl het arme volk gebrek lijdt smijt ( ministers en parlementariërs) anderen met bogobogo geld!
  Je zou het eerst moeten hebben om iemand 10.000,00 Amc $ als cadeau te geven.
  De zoon van een bekende parlementariërs is met 30.000,00 Amc $ vandoor gegaan.

  Terwijl a volk e Pinà leeft anderen in weelde. Hoe dan?
  Ai mi Boi alweer de zoveelste Zwarte Piet
  Er is geen land te bezeilen met deze mensen.

  Ik begin te geloven, dat er iets mis is bij deze mensen (brein) hersenpan.
  Niet te spreken over de slordige seksuele leven. 10 kinderen met 10 verschillende vrouwen!
  En what about de rest dat niet zwanger is geraakt.


  Maak melding

 3. Stelletje onbenullen,Afrikaanse tafrelen, met al dat gestolen geld door die paarse rovers zoals Abrahams,had de begroting gedekt kunnen worden, nu zitten die zelfde rovers te bedenken op het kabinet, hoe de begroting kloppende te maken, stelletje Ndp debielen.


  Maak melding

 4. Bakba winkri begroting ingediend door een popki skoro regering.
  Ze hebben een jaar gehad om een goede begroting op te stellen en hebben dat niet gedaan. Waar waren de ministers die te karig zijn bedeeld met begrotingsgeld. Hebben ze geen invloed op de opstelling van hun eigen begroting?
  En nu gaan ze in 24 uur een juiste begroting in elkaar draaien en meer geld vinden . Wie houden ze voor de gek.
  Een grote poppenkast.


  Maak melding

 5. Wat zij kennelijk vergeten zijn is dat de begroting over 2017 zich wreekt op de begroting 2018. De begroting 2017 is veel te laat opgesteld en ingediend nadat het jaar 2017 al voorbij was. Om een juiste begroting 2018 te maken had men zich moeten laten leiden door de jaarrekening oftewel realisatie van 2017 en niet door de fictieve (waardeloze) begroting.
  Als je die fout begaat kom jij jezelf zeker tegen en dan moet je de begroting 2018 van alle kanten aanpassen. Tot en met 2017 was het schuiven met geld.Vanaf 2018 is het vechten om geld. Wat een waardeloze regering hebben we toch. waar hebben wij deze mensen gevonden?
  Ik wens ze in ieder geval veel succes voor 2018 bij de realisatie van de begroting. We gaan nog lachen.
  En Misikaba: Correctie:

  Jouw citaat: Misiekaba brengt in herinnering dat hij tijdens de eerdere begrotingsbehandeling al aangegeven had dat de regering prioriteiten moet stellen. Het heeft geen zin programma’s op te nemen in de begroting die niet uitgevoerd kunnen worden, want ‘a moni no dé’, benadrukt hij. Het land is bezig uit een crisis te klauteren, de middelen zijn beperkt.

  Neen Misikaba: Het land is niet bezig uit een crisis te komen maar het land is juist bezig nog dieper in de crisis te geraken. En dat hebben wij te danken aan deze klote regering en waarvan jij deel uitmaakt.


  Maak melding

 6. Hoe wil je de begroting corrigeren wetende dat dit niet kan want dan zijn er helemaal geen overheids projecten die in tijden van neerwaartse economische activiteiten juist zorg moeten dragen voor de nodige investeringen om zo in ieder geval de arbeidsmarkt draaiende te houden en particuliere investeringen te stimuleren.
  Maar koeien hoef je niet te leren grazen maar wel kunstjes leren bijvoorbeeld stilstaan als je wordt gemolken


  Maak melding

 7. Voorlopig geen Dubai aan de Suriname rivier. De bedenker hiervan geeft nu zelf toe: “A moni no de”.
  Uit Starnieuws, 5 december 2017:
  ” De regering moet met een realistische begroting komen. Zoals de begroting nu is ingediend bij De Nationale Assemblee, zal die niet uitgevoerd kunnen worden omdat het geld daarvoor niet aanwezig is. De NDP-fractie vindt dat bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gesneden moet worden in de subsidie van bijkans SRD 600 tot 700 miljoen per jaar. De kleine huishoudens worden ontzien, maar de mensen die het kunnen betalen, moeten niet gesubsidieerd worden. Dit zegt NDP-fractieleider André Misiekaba in gesprek met journalisten na een spoedoverleg van de coalitie maandagmiddag.

  Misiekaba brengt in herinnering dat hij tijdens de eerdere begrotingsbehandeling al aangegeven had dat de regering prioriteiten moet stellen. Het heeft geen zin programma’s op te nemen in de begroting die niet uitgevoerd kunnen worden, want ‘a moni no dé’, benadrukt hij. Het land is bezig uit een crisis te klauteren, de middelen zijn beperkt.

  Tijdens de bijeenkomst is erop gewezen dat de verdiencapaciteit van de overheid moet worden vergroot. De subsidie van de EBS is één van de zaken waar de regering geld kan halen om de begroting te kunnen financieren. “Sinds de tijd van het Front praten wij over subject subsidie,” voerde de politicus aan. De mensen die het niet kunnen betalen, moeten worden ondersteund. Voor de rest moeten zo veel mogelijk de marktconforme prijzen gelden.

  De begrotingsbehandeling is nog in een fase waar de Assembleeleden aan het woord komen. De regering heeft op basis van wat tot nu toe naar voren is gebracht, besloten om met een nota van wijziging te komen. Daarvoor was er overleg met de coalitiefractie nodig. Op basis van het onderhoud zal de begroting aangepast worden. Er moet geld gehaald worden bij onder andere de grondhuur. Veel mensen die over grote lappen grond beschikking, speculeren hiermee. De regering moet komen met inkomstenverhogende maatregelen en het geld halen bij degenen die de bredere schouders hebben, waardoor “de kleine man zo min mogelijk wordt geraakt”.
  Sinterklaas cadeau van NPD !!


  Maak melding

 8. De Staat heeft dit jaar gemiddeld SRD 100 miljoen per maand bij Surinaamse banken geleend. Het effect hiervan is hetzelfde als monetaire financiering, met als gevolg toenemende risico van inflatie en wisselkoersdepreciatie.

  RobG
  Jij als econoom beweerde met bravoure en zogenaamd veel kennis en kunde dat Suriname nimmer aan monetaire financiering heeft gedaan.
  Welnu zie hier de eigenhandige verklaring van de commerciële banken

  Wat is je onderbouwde reactie hierop?


  Maak melding

 9. Misschien aantal figuren op gepakt Worden,en grote boete betalen voor hun vrijheid…net recent gebeuren.saudiarabia.sardjoe,Abraham,graanoost..enz…


  Maak melding

 10. Opa taki, dit geeft weer de paarse onkunde aan olv ddb en paars verdorven roverheid. Oma taki, wi e sjie dee nanga dee, vergadering nanga vergadering dat het met de vervloekte misdaad syndicaat ndp olv duivel dididbri steeds verder bergafwaarts gaat. Geen rust, vrede en voorspoed is voor de komende paarse nakomelingen weggelegd, maar soso pai mang, soso schuld, soso onrust, soso onvrede, soso armoede en soso stijgende misdaad. Wie nog steeds geloeen en hopen na zeven jaren nationale debielen partij, zijn werkelijk debielen tot op het bot.
  Ondertussen te Abrabroki, fruitbomen, huizen, vervoersmiddelen, have en goed, alles wat los of vast zit wordt weggedragen of losgemaakt, van gasbom, tl buis, shutters en fietsen. Veel oerdomme paarse paria’s van Abrabroki e ka dagelijks wabg ddb paarse schijterijge buffel hoe te overleven. net als hun baas kunnen ze niet afblijven van andermans have en goed. Oma taki ndp ndp ndp na wang troe troe misdaad vervloekte demonische partij. Opa taki, aan de vruchten herkend men de boom en de paarse bittere vruchten zijn afkomstig van ddb en duivelse trawanten, maar ook het zeer oerdomme debiel dwaas idiote paars volk dat hem aanbidt olv awarie domrie STef Meyje en Andre Misika Dubai. Paarse klote religieuze ndp sekte misleiders met de bijbel in de hand. Oma taki ach libi mi, het zijn paar verworden corrupte geldwolven in schaapskleren.


  Maak melding

 11. Voorspelling van Robg@,
  Hoogst waarschijnlijk, ik kan het niet met zekerheid vast stellen, zijn er door ict ers een loop gemaakt in het begrotings programma van de rekenkamer, is waarschijnlijk iets fout gegaan, A no mie.
  Aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt suriname geld te kort.
  En dit is vermoedelijk de schuld van Moodys van wegen een te lage rating.
  Of toch nog te weinig geleend, zand er over


  Maak melding

 12. Hoefie moet meer lenen, hij hoeft niet te dokken want desi krijgt r geen slapeloze nachten van. Als hij maar uit jilla blijft en het domme volk dit uitwerpsel maar blijft steunen. Dan is alles goed. I love dubai , africa , congo , haiti en zimbabwe 💗


  Maak melding

 13. Wijzigen van een begroting is het afgeven van een brevet van onvermogen en een bewijs van gebrek aan visie op korte en lange termijn. Tevens geeft het nu duidelijk weer dat de staatskas inderdaad tot op de bodem is leeggeroofd. Hoefdraad gaat 100 duizend oude bankbiljetten vervangen door 1 miljoen nieuwe. Hoezo monetair financieren.


  Maak melding

 14. Haco
  Voorspelling van Robg@,
  Hoogst waarschijnlijk, ik kan het niet met zekerheid vast stellen, zijn er door ict ers een loop gemaakt in het begrotings programma van de rekenkamer, is waarschijnlijk iets fout gegaan, A no mie.
  Aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt suriname geld te kort.
  En dit is vermoedelijk de schuld van Moodys van wegen een te lage rating.
  Of toch nog te weinig geleend, zand er over

  ===========================================

  Hoefdraad wil een gesprek met Moodys maar in tussen kan de regering alleen vaste lasten betalen. Probeer ze maar te overtuigen om de rating niet omlaag bij te stellen. Dat gaat Hoefdraad nooit lukken. Na Moodys volgen S&P en Fitch.

  Lenen was nog nooit zo duur voor Suriname. Volgens jaar heeft met de Junk status.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.