Centrale Bank Suriname: nieuwe biljetten om oude te vervangen

28
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 4 dec – De nieuwe Surinaamse dollarbiljetten die in omloop zijn, betekent niet dat er monetair wordt gefinancierd. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, (CBvS. In een persbericht worden geruchten van de laatste tijd met klem ontkend. Het was hoog nodig om oude biljetten te vervangen. De bank heeft zich te houden aan afspraken.

Zoals in de overeenkomst die is getekend met het ministerie van Financiën. Dat was ten tijde van het aantrekken van het Internationaal Monetair Fonds. Toen is overeengekomen dat de CBvS zou stoppen met het financieren van de regering. Volgens de bank slaan suggesties over het acuut bijspringen van de regering nergens op. Bankbiljetten moeten lang van tevoren worden besteld.

“Bestel je dus laat dan loop je risico’s dat het binnenlands betalingsverkeer niet meer vlot verloopt”, stelt de bank. Het ging er gewoon om de oude versleten biljetten te vervangen. De geldhoeveelheid verandert dus niet. Dat geen ruchtbaarheid is gegeven aan de vervanging heeft alles met veiligheid te maken. “Om veiligheidsredenen” wordt ervoor gewaakt berichtgeving te doen over geldverschepingen.

- Advertentie -

28 REACTIES

 1. Mensen . bouta is wederom van plan zijn eigen waardeloze versie van bankbiljetten in omloop te breng,Eerder heeft hij hetzelfde gedaan en het heeft geen enkel winst ,geen enkel voordeel voor ons opgeleverd, ..misschien gaat deze keer zijn kop prijken op de bankbiljetten… akelig …gewoon waardeloos net als eerder,

 2. bouta laat op het ogenblik een paar miljaard geld drukken

  abdoel zal schreewen moni de

  misie ka keba we zijn opweg dubai te worden

  boefdraad de economie draait weer

  de domme ndp massa leve de ndp

 3. Feest in Ocer.met kerst,wan moni dé ..hahaha
  maar januari un ka baka..moni klari…wat een beleid sari tori.

 4. DWT geeft aan dat comm banken geen geld meer lenen aan de staat…..

  Boefdraad…blijft de massa bedriegen…alhoewel de massa wilde hetzelf…

 5. Zou Ray toch heimelijk zijn gelieerd aan dit bewind? Ze is altijd als eerste op de hoogte van de ins and outs van de regering Bouterse.

 6. Regering is niet te vertrouwen,eerder heeft Boefdraad ook mensen voor de gek gehouden day er is geen monitaire gefinanceerd is terwijl hebben zei 2 miljard geld in omloop gebracht….sari Tori…volgende rond komt eraan.

 7. Duidelijk draaien de geldpersen weer op volle toeren. Deze pathologische leugenaarsbende beloofde ook geen devaluatie. Bij de vorige monetaire financiering kwam Hoefdraad ook achteraf pas met de waarheid. Let op:…voor 1 Maart is de koers 1:11

 8. Conservatief Suriname.

  Ik dacht.. ik ga effe de ochtend bladen door spitten en dat ik zou lezen: Minister LVV Per Direct ontslagen…
  De Gevangenis in.

  kan zijn dat ik in de verkeerde bladen heb rond zitten neuzen maar ik heb er nix daar om trend kunnen vast stellen.

  Waar gaan we naar toe met dit land.. als iemand wat uit de winkel pikt gaat hij de bak in… Op regering nivo gebeurt dat dagelijks.. blijkbaar is dat legaal geworden.

  Ik stel voor om ons geliefde land terug te geven aan de oorspronkelijke bewoners.. de indianen ..

 9. Het is maar wat je wilt geloven,want dit paarse geboefte weet namelijk met alles aan elkaar te liegen, en met valse beloften, in het zadel te blijven zitten, en zullen er alles aan doen, met allerlei listen en bedrog, De verkiezingen van 2020 te winnen.

 10. A begin keba. Wie nog steeds volhardend oerdom blijven geloven in dit paars monetair wanbeleid zijn olv de verderver van land en volk is paars ddb bezeten. Duivels bezeten. Oma taki ai laat die oerdomme paarse aanhangers maar kreperen onder het corrupt beleid van ddb en gebvoefte. Opa taki, Surineds no e go jepi neks, na deng sreef sa musu ruim ddb en roversgangsta op, zoniet voor 2020 koers na leki in 1999, 4000 vo 1 US.

 11. een half miljard oude biljetten worden vervangen door een miljard nieuwe bankbiljetten.

  sneeky, maar slim van Boefdraad

 12. Kan, de uitleg van De CBvS klinkt logisch. Maar de financiele autoriteiten en met name Boefdraad hebben we al op 1000 leugens betrapt dus vertrouwt niemand ze meer.
  Eerst zien en dan geloven. Als de koers binnenkort weer stijgt dan weten we zeker dat ze geld erbij hebben gedrukt

 13. Als ze dit vooraf gemeld hadden was het wat netter geweest.
  Waarom moet het weer pas achteraf als er paniek is ontstaan.
  Komt de koers allemaal niet ten goede.
  regeing moet vooraf en open comuniseren naar zijn burgers.

 14. Daar heb je ’t al. Een goede alibi/smoes om de pers weer aan te zetten!!! En iedereen gelooft dat tóch. Niets aan de hand..

 15. Niemand ja geen ene burger kan controleren als de oude biljetten uit de roulatie zijn genomen.
  stel 1.000 oude 100 SRD biljetten worden zogenaamd vervangen door 1.000 nieuwe biljetten.
  achteraf blijkt dat Hoefdraad opdracht heeft gegeven de oude biljetten te gebruiken om de subsidies te betalen aan de dagopvang etc.
  Dus zijn er toch 2.000 biljetten in omloop dus is de SRD 50% in waarde afgenomen.
  DUS NU DE VRAAG wat is waar

 16. AAY MI BOI……SURI People wordt nu weer in de MALING genomen met de KLIEK van de Paarse Bende.
  Nu wordt een paar miljard SRD gedrukt.Dan wordt er gezegd,dat ze de oude gaan vervangen. GI WAN BREAK!!!
  Dus NEKS NO FOUT –MONI DE…..CHE CHE!!!!.
  Nog 5 jaren…….Hahaha!!!!!

 17. Het kan zijn dat het inderdaad niet gaat om monetaire financiering maar om vervanging van bankbiljetten die uit de roulatie worden gehaald, zoals door Hoefdraad aangegeven….Maar inmiddels is er zoveel gebeurd dat de gehele regering niet meer wordt vertrouwd. @ jaar geleden werd beweerd dat geen devaluatie zou plaatsvinden…We weten nu wat er is gebeurd. Er zou voldoende geld zijn om aan alle verplichtingen van de overheid te voldoen….Ziekenhuizen krijgen niet datgene waar ze recht op hebben, ambtenaren moeten maandelijks zowat smeken om hun salaris, etc, etc. Men werkt het zelf in de hand dat men niet wordt geloofd.

 18. Goed voor de toeristen toch? Hoge koers, is toch lekker? Voor ons wordt het dus wel een paradijs…Laat hoefdraad maar blijven persen!!

 19. A monie-boto foe Sinterklaas nanga aan boord Pieterbaas Misika-kaba Dubai tjaar a monie gie Hoedraad kabba ! Wang container vol bankbiljetten !!!
  Wi e-go-prei Sinterklaas nw in Ocer !!

 20. Ik en de redimusu’s hebben gezellig en lekker de €€€€€’s!! Stop de valse SRD’s in de reet van de paarse strontvliegen!! na soso ka ding sa go vreet!!

  Fijne St.Nicolaas feest en prettige kerstdagen en een zalig uiteinde!!! Piet ey kong!!! fu Wiep Ding stronters vd paarse Fronters!!

 21. Broodje ei srd 15.000,- met sap in plastiekzakje met rietje srd 3.000,- Jaren 1999-2005 komen wis en zeker terug. 3de handse auto bij Hilly’s srd. 4.000.000,-. Wo ka, ndp dongsma.

 22. Wat gaat met die oude biljetten gebeuren????

  Heeft iemand dat zich wel afgevraagd indien dit verhaal op waarheid is berust…

  Hetzelfde als wat met cocaine gebeurd als het terecht komt bij de politieburo’s, cocaine veranderd in bakpoeder, oude srd veranderd in krantenpapier en niemand die het zal merken en kunnen die oude biljetten onder de grote rovers verdeeld worden..

  De koers gaat in januari naar 12 of 13….

 23. De komende downgrade van Moody’s naar B hakt er nu al flink in. Deze overheid heeft zoveel schulden dat zij steeds weer nieuwe leningen moet aangaan om aan de verplichtingen van andere leningen te kunnen voldoen.

  En de kapitaalmarkt is nu niet meer bereid geld te gaan uitlenen.

  De Surinaamse banken gaan nu ook niet meer uitlenen om de ambtenaren salarissen te betalen.

  En om de problemen bij de DSB op te lossen heeft men kennelijk alvast flink veel geld moeten storten voor het behouden van vertrouwen.

  Gevolg is dat er nu dus helemaal geen geld meer is want men zit nu helemaal vast.

  Eind deze maand gaat het heel spannend worden, want er is geen geld meer.

 24. Als gevolg van Paars overbestedingsbeleid zijn er al SRD-bankbiljetten van duizend, vijfduizend en tienduizend geleverd, om in zetten als de SRD volledig instort !

  Alle contracten met bedrijven en leveranciers zijn door het regiem opgezegd, waardoor er opnieuw ontslagen zullen vallen en de werkloosheid verder zal toenemen !

  Het verdoezelen van het STAATSFAILLISSEMENT wordt steeds moeilijker voor de Paarse regeringsclan !

  Vrijwel geen instantie krijgt op tijd geld van de Sranan overheid en ambtenaren bidden/smeken om eind van de maand hun salaris te mogen ontvangen !

  PS : Er is zogenaamd SPOEDBERAAD van de Paarse politieke top, echter met BABBELS kunnen de gaten in de OLO-OLO-Begroting niet worden gestopt !

  Met PAARSE BABBELS kunnen de TIENTALLEN Onnodige Leningen, plus rente, niet worden afgelost !

  SET THE SURINAM PEOPLE FREE !!!!!

 25. Robg@
  Wat een uitleg zeg, ik val stijl achterover, wat een intelligente uiteen zetting, de kennis druipt er van af.
  Hebben ze bij jou ook de geld kraan dicht gedraaid jammer.
  We hebben nog 400 jaar om een tweede Dubai te worden, hou vast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.