Schulden ambtenaren bij Kirpalani worden niet afgelost

52
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 3 dec – Het lijkt al maar benauwder te worden met de publieke financiën. Nu blijkt geld dat ingehouden worden van ambtenarensalarissen zijn bestemming niet bereikt. Het ministerie van Financiën maakt het geld niet over. Onder meer Kirpalani, Surinames grootste warenhuis, is er de dupe van. De bedrijfsleiding heeft er schoon genoeg van.

Reeds drie maanden krijgt het bedrijf geen aflossing meer van schulden die ambtenaren hebben gemaakt. Het betreft de grootse groep werknemers waar zaken mee wordt gedaan. Volgens de Ware Tijd is besloten voorlopig geen krediet meer te verstrekken aan ambtenaren. Het zal ook voor deze groep het leven nog moeilijker maken dan het al is. Onlangs trokken handelsbanken aan de bel.

Ook daar was de schuldaflossing gestaakt door toedoen van Financiën. Ruim achtduizend ambtenaren bleken met een betalingsachterstand te zitten van twee maanden. Nadat het in het nieuws kwam, zei minister Gilmore Hoefdraad van Financiën dat het allemaal op een misverstand berustte. Het geld is daarna alsnog overgemaakt. Wellicht is de wanbetaling tegenover Kirpalani ook het gevolg van een misverstand.


52 REACTIES

 1. Het is nooit waar. De ene wanbetaling na de andere. Wie wordt de dupe? Het hele bestaansrecht van Suriname is een grote misverstand volgens Hoefdraad. Alle waarheden die de media bereiken berust op een misverstand. Het lijkt nu op de grootste misverstand dat jij Hoefdraad op deze wereld rond loopt.


  Maak melding

 2. 8000 NDP stemmers krijgen nu te zien waar hun stemgedrag toe heeft geleid. Ja NDP stemmers, “we gaan voor nog 5”. Gebruik je verstand volgende keer. En stop met lenen. Volg niet het voorbeeld van de staat Suriname.


  Maak melding

 3. misverstand ? Er zit ook ergens mis met het verstand van deze minister.

  hij heeft het zelf niet door. wie gaat hem nog aan het verstand brengen dat hij geen verstand heeft om met staatsgeld om te gaan.


  Maak melding

 4. Is het een “computerfout” ???????

  Of is er sprake van een hersenfout bij de PAARSE

  MACHTHEBBERS-CLAN ?

  PS : De FAILLIETMAKER en Ongedekte Miljarden-

  GELDDRUKKER, GILMORE HOEFFIE, is NOG STEEDS

  BEHEERDER VD Surinaamse STAATSKAS !

  MORO LAW NO E BESTAN !


  Maak melding

 5. Nu nog de billenlikkers van combe markt naar de klote helpen whaha. Weet men nog dat deze ondernemers ndp steun vorig jaar gaven door op straat te gaan wel nu deze zelfde likkers gaan naar de klote,heb geen medelijden met deze ondernemers.


  Maak melding

 6. Het grootste misverstand is, dat die moordenaar deze Boefdraad, voor 80.000 per maand, met veel fanfare heeft binnengehaald, om als gouvener van de Centrale bank, en nu als minister van financien, het land naar de afgrond te helpen.


  Maak melding

 7. Zijn deze soort tekenen geen symptomen van ons failliet sranang, jongens? ???
  Ik begin nu al het volk van sranang i.h.b. de mensen die het niet hebben, sterkte deze maand komende feestdagen.
  Jullie zijn niet verplicht kerst te vieren als jullie Blut zijn.
  gezegende kerstdagen alvast! !!!


  Maak melding

 8. @Birma

  Kirpalani heeft het geld geleend aan de ambtenaren en niet aan de overheid. Dus kan Kirpalani alleen die ambtenaren er op aanspreken.
  De ambtenaren op hun beurt moeten dan weer de overheid aanspreken.

  Het meest schandalige is dat we CLO nu nergens over horen. Die seniele opportunist is aan het dokken.


  Maak melding

 9. De ambtenaren worden dubbel gepakt.
  Het deel van hun lonen dat wordt ingehouden ter aflossing van schulden aan derden zijn ze kwijt, zonder dat deze gelden worden overgemaakt aan de schuldeisers.
  Dus minder loon en de schulden blijven bestaan.

  De regering maakt er wel een teringzooi van.


  Maak melding

 10. Geen medelijden mee hebben ze stelen van volk deze ambtenaren altijd tjoekoe vragen mensen laten wachten om dan tjoekoe te ontvangen.boeven zijn het. Nu ze zelf bestolen worden gaan ze piepen,maar de arme man laten betalen kunnen ze ook heel goed!


  Maak melding

 11. Die teringzooi, jiyani, is gemaakt toen de Hollanders van all over the place, parias binnen haalden! Suriname redt slechts wat er te redden valt. Houd een keer op met je valse hoogmoedigheid. ezel kar!


  Maak melding

 12. Een op de 75 bewoners is ambtenaar, dat betekent dat er een hele hoop mensen niks doen en toch een salaris hebben, krijgen ze zelfs aan de noordzee niet voor elkaar, gewoon weer paars stemmen, werelds met niks doen je zakken vullen, wat hebben we eigenlijk tegen ambtenaren, ze doen toch niks??????


  Maak melding

 13. Maar is is wel geld voor “snoepreisjes met daggelden” voor Ministers, DNA-leden recentelijk een “een groep chillers met
  gechaterde SLM toestel naar het buitenland !!

  Hoe gaan bedrijven overleven en hun wernemers betalen ??
  Er zullen geen nieuwe arbeidsplaatsen gecreerd worden !! op deze manier !!

  Terwijl alle minister ,DNA leden en DR en RR-leden brede botro !!

  Vooral van Misjieka-bakka Dubai-Somalia en de Judas, Carl die nu zoetsappige verhaaltjes verteld !!

  Kunnen Brunsie en Somo(de keffende hond), die de amnestiewet hebben ondersteund, nu de moed niet opbrengen om een “voorstel/wet in te dienen in DNA, om deze wet in te trekken ??? Kijken wat Carl de Judas Misjieka-bakka en Sapoen en Chitan zullen doen.
  Zelfs een “ezel” stoot zich niet 2-keer aan dezelfde steen,echter Surinamaamse kiezers zijn dommer dan
  “ston-boerikie’s !!
  In 2020 gaan zij weer stemmen “als boerikie;s” op NaDagoePartij, terwijl hun kinderen en de oudjes bijna niet te eten hebben !!
  Waar blijf de inning van “belastinggelden” bij de goudzoekers??


  Maak melding

 14. Iedereen wilde ambtenaar worden, stemmen op de NDP, vast inkomen plus emolumenten, veel voordelen bij aankoop van goederen, financieringen etc. Klinkt allemaal leuk, maar je ziet wat ervan terecht komt: soso rommel.
  De overheid komt zijn betalingsverplichtingen niet na en dat was al te voorzien voordat men koos voor de ambtenarij. Maar ja, horende doof en ziende blind zijn de ambtenaren. Niets medelijden, alleen met de benadeelde bedrijven! Het faillissement van Suriname is nabij! Koers € 100 = SRD 884,30. Tegen de Kerst 1 : 10?


  Maak melding

 15. De ambtenaren zitten bij CLO onder leidin van Mughabe-face Hoogie !!Daarom horen niets van hem !
  Ambtenaren/leerkrachten die gepensioneerd zijn en die jarenlang”bondslid-contributie” hebben betaald terwijl Hoogie na de bestuursvergadering als onkostenvergoedig zijn buik vol vrat met moksiemetie, daar komt hij nieteens voor op voor hun rechtmatige koopkrachtversterking !!!


  Maak melding

 16. Straks komt RobG de ndp econoom ons vertellen hoe goed het gaat met Suriname. En we hebben geen geld…Suriname is skeer…Tovenaar boefdraad gaat zweren dat
  er een overvloed aan geld is ,..onze vraag..hey boefie ,hey RobG …pe a moni de!? Show us the money….


  Maak melding

 17. Paarse GILMORE HOEFFIE zegt : ambtenaren NO SPANG, ik heb de inhoudingen op uw salaris tbv uw schuldeisers, EVEN OP MIJN LAPTOP GEPARKEERD !

  NEKS NO FOUT !

  WIJ PAARSE SUKKELS HEBBEN ALLES ONDER

  CONTROLE !!!!!

  PS : ENNE……………WIJ GAAN NIET DEVALUEREN !!!!


  Maak melding

 18. @Kushama,

  Het is makkelijk om te wijzen naar een ander in dit geval Nederland. Altijd maar de schuld bij Nederland en anderen leggen en die nooit bij jezelf zoeken.
  Je bent ook nog racistisch bezig.


  Maak melding

 19. @Jiyani, helemaal waar.
  Alles wat er hier mis gaat is altijd de schuld van de kolonisator die als sinds 1954 zich grotendeels heeft terug getrokken en sinds 1975 helemaal.Nu 73 respectievelijk 42 jaar later zijn het de buitenlandse krachten die debet zijn aan alles wat niet goed gaat.
  Alles wat wel goed gaat heet vertrouwen in eigen kunnen.
  helaas gaat er maar weinig goed hier.
  Dit volk is gewoon te eigenwijs om zelf zaken goed op te pakken, alleen kunnen ze goed vergaderen en dingen op papier zetten.


  Maak melding

 20. =Boefdraad zegt dat het komt door bureaucratische rompslomp van overheid, maar geld wordt wel ingehouden op de salaris van deze mensen, maar het wordt niet overgemaakt naar de crediteur.

  =Die geestelijke zieke die zich Hooghart mag noemen geeft de VHP de schuld van het probleem.

  Ik vraag mijn echt af of Hooghart zo een hekel heeft aan de Hindoestanen,
  -waarom rijd hij nog een auto die hij bij deze doelgroep mensen heeft gekocht?
  -waarom koopt hij nog producten die door deze doelgroep mensen zijn ingekocht in het buitenland??

  Hooghart geeft ook steeds af op de witte-man, namelijk Nederland, maar waarom draagt hij nog kleding die deze mensen verder hebben ontwikkeld??

  Triest dat deze geestelijke gestoorde mensen die een voorbeeld moeten zijn voor land en volk steeds een ander de schuld geven van problemen::::::::Een ander heeft het gedaan.


  Maak melding

 21. Bepaalde mensen…ken je de geschiedenis wel of kraam je maar verwijten uit naar anderen?

  Zag Nederland dit aankomen? Na hun “gouden” jaren van +/- 1667 tot jaren 50… En voor surinamers een grotendeels verschrikkelijke voorgeschiedenis. Je kan ze niet verwijten dat ze een slecht economisch vooruitblik hebben. Evenals dat de winst uit de natuurlijke bronnen van bijna 300 jaar, die ook ten goede is gekomen voor Nederland en haar burgers nu de dag. Talloze voorbeelden…

  Maar zoals bepaalde mensen schreeuwen dat schuldigen op de blaren moeten zitten, hun eigen fouten moeten toegeven, eerlijke democratie… Zeker Recht van vrije meningsuiting. Maar kijken ze ook naar zichzelf?

  Bevolking stemt toch zelf op een pol.partij en steunt diens leden ? Zetels, onafhankelijkheid, en de huidige presidenten zijn toch de eerlijk gekozen resultaten / gevolgen? Zelfs de keus om voor 1975 naar nederland te gaan als je het niet blij was met de te verwachten toekomst? En was zeker geen makkelijke optie. Erger zijn diegene voor alles waren, flink onafhankelijkheid mee gefeest hebben, maar meteen daarna zelf snel naar Nederland zijn gevlucht voor een beter toekomst.

  Helaas zal nu ook een groot deel van de surinaamse bevolking die anders wou, mee moeten branden ( Dus denk goed na mocht je ooit mag een keer kunnen stemmen
  ongeacht welke partij, maar voor de toekomst van SU, dat is je eigen keus… En gezonde NIET stemmers moeten al helemaal niet klagen wat nu beter zou zijn)

  Misschien was het verstandiger geweest om bijvoorbeeld eerst betere eisen aan Nederland te stellen voor de toekomst van suriname, voor onafhankelijk te worden? Of had een deel van de bevolking zich al rijk gerekend zonder enig kennis, maar zonder toezicht van de gemene adoptie moederland?

  Zelfs in zo’n geval zou je op je benen moeten kunnen staan voor je van huis wegloopt… Een land draait niet op 1 dag feesten en we kijken morgen wel…

  Hoop echt dat het ooit goed komt zodat suri-ned’s en andere STABIELE landen eindelijk een keer(/veel meer) kunnen gaan investeren in SU. Maar het begint bij jezelf EN voor een enkele…stop met het domme kansloze racisme en haat, want met eenheid win je…zeker met de totale kennis van ALLE culturen surinamers.


  Maak melding

 22. In 2010 oma beng warskow famirie no stem tapoe didibri. Soso hati brong tapoe oma. Anno 2017 deng kong ask oma geld en lekkers, oma bari lafu, go tkei lekkers na didibri, dong ndpesma. Ddb heeft voor heel veel tweedracht gezorgd tussen familie, vrienden, partijen.


  Maak melding

 23. Whome zojuist vernomen dat Venezuela haar eigen crypotomunt gaat lanceren. Een variant op de zgn bitcoin. Zie het die gekke Hoefdraad tzt hetzelfde doen….hahaaa.


  Maak melding

 24. Kijk no de waarheid is dat su falliet is!
  Bouta aka mppppp moordenaar heeft recent 1 miljard gedrukt om salarissen overheid te betalen!
  En combe markt is falliet moordenaar bouta heeft daar ook geld geleend en kan kalipdewsing van combe 30 miljoen $ niet terug betalen!
  Me barrrrrrr joeeeeeeeeee!
  Welcome in dubai!


  Maak melding

 25. Volk van Suriname, met name de ambtenaren. Mag ik u eraan herinneren dat wij de regering Pengel in 1969 ten val brachten door een heel pietlullig dingetje. Het overplaatsen van de leraar ING Davis. Toegegeven moet worden dat dit wel de druppel was die de emmer toen deed overlopen.
  Deze klote regering doet veel ergere dingen en jullie doen Niks?
  Jo, jaag deze regering nu weg. Ze hebben al honderden keren aangetoond dat ze hun taak niet aankunnen. Vervang ze of moet ik zeggen reshuffelen die handel. Het feit dat ze uw inhoudingen achterhouden wil zeggen dat ze in grote geldnood zitten. Het is een teken aan de wand. Ze zijn nu bezig om hun eigen ambtenaren te bestelen. A No Kang heeft DDB in 2007 zelf gezegd. Weg met ze. En als er nieuwe verkiezingen komen niet stemmen op:
  NDP
  DOE
  BEP
  HVB
  PALU.
  Jullie bronnen van ellende.


  Maak melding

 26. FAILLIETE Lotgenoot VENEZUELA heeft Cryptomunt gelanceerd de PETRO, in een poging om uit het financiele RAVIJN te komen !

  FAILLIET Sranan zal ook een Cryptomunt uitgeven op wat kleinere schaal : De Sranan DONNI !

  PS : Regering hoopt, dat vooral Srananmans buiten Sranan, de DONNI cryptomunt kopen, om de voortzetting van het Paarse wanbeleid te kunnen financieren !


  Maak melding

 27. Su heeft helaas sinds tientallen jaren al een crypTISCHE munteenheid! SF-CRYPTICcoin… hahaha. Science Fiction… terwijl je het in je handen hebt wordt het minder waard, verdwijnen er drie nullen en heet het opeens dollar… hahaha just joking


  Maak melding

 28. Mijn neef werkt bij de Centrale bank van Suriname. Hij was een echte NDP sympathisant. Hij had in Nederland een baan, maar was niet erg gelukkig en is daarom naar Suriname vertrokken.Hij was hier onlangs met vakantie en ik hoor nu dat hij ook plannen heeft om terug te komen. Zijn vrouw en kinderen zijn al een half jaar weer in Nederland. Ze zei tegen een ander familielid dat de koers van de SRD volgend jaar wel eens naar 1 op 15 zou kunnen gaan. Ik mag aannemen dat ze dit niet zomaar zegt omdat ze geen domme vrouw is. Haar man zal wel het e.e.a weten en haar hebben verteld.De Surinaamse gemeenschap is klein en zaken kunnen niet lang verborgen worden gehouden.


  Maak melding

 29. Alles berust op een misverstand en is alles alsnog rechtgetrokken. Inmiddels is Suriname een Afrikaans land geworden met een dictator aan de macht geholpen door corrupte ambtenaren, criminaliteit en totaal geen gezag meer.
  De wereld heeft het vertrouwen in Suriname opgezegd en het zal niet lang meer duren voordat Surinamers en masse het land verlaten.


  Maak melding

 30. @ John,
  Je schijnt een goed archief te hebben; maar even een correctie, het is geen ING Davis maar Ir Devid op Atheneum-Lyceum(huidige Lyco-!).
  Mie sref ben kies kies wan-toe bullepees van de politie toen we als toeschouwers in de buurt van de Coppenamestraat stonden.
  De uitbarsting van stakingen brak los toen Pengel op de TV/radio zei : “IK HEB GEZEGD”
  Stakingleiders bij het onderwijs waren PNR-voormannen:Rusland en Sylvester.De leerkrachten hadden dat nog niet door, dat deze PNR mannen een dubbele agenda hadden !!!


  Maak melding

 31. De regering Bouterse heeft er voor gezorgd dat deze overheid alle kenmerken heeft van een criminele organisatie.
  Ingehouden gelden niet dorbetalen aan de rechtmatige eigenaar. De overheid maakt zich schuldig aan diefstal van geld dat Kirpalani toebehoort. Misverstand? denk het niet. Niet betalen is beleid geworden bij deze regering.


  Maak melding

 32. A-no-Mi.
  Neen, ik heb hiervoor niet de archieven geraadpleegd. Het was parate kennis en eigen ervaring. In mijn enthousiasme d e naam verkeerd opgeschreven. Bedankt voor de correctie.


  Maak melding

 33. BANKEN STOPPEN LENINGEN AAN OVERHEID
  04/12/2017 08:25 – Ivan Cairo
  Banken stoppen leningen aan overheid
  PARAMARIBO – De commerciële banken hebben individueel besloten voorlopig geen leningen meer te verstrekken aan de overheid. Het risico dat ze hun geld niet zullen terugkrijgen, is de afgelopen periode alsmaar groter geworden, verneemt de Ware Tijd (dWT) uit bankierskringen.

  “De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Wij gaan geen cent meer lenen aan de Staat. Het risico van non-payment is nu levensgroot en dat vinden alle banken”, wordt de redactie voorgehouden. De banken vinden de financiële positie van de overheid “zeer zorgelijk”. De Staat heeft dit jaar gemiddeld SRD 100 miljoen per maand bij Surinaamse banken geleend. Het effect hiervan is hetzelfde als monetaire financiering, met als gevolg toenemende risico van inflatie en wisselkoersdepreciatie.

  Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van het besluit van de banken. “Ik weet het niet. Ik moet dat officieel horen”, antwoordt hij op vragen van dWT. Leningen via commerciële banken zijn geen monetaire financiering, aldus de bewindsman. “Dat moeten we eerst officieel vernemen. Maar onderschat de veerkracht van een regering niet. We komen er wel uit”, antwoordt hij op de vraag hoe de regering uitgaven zal financieren als de geldkraan via de commerciële banken dicht gaat.

  Het besluit om geen geld meer te lenen aan de overheid is niet binnen de Surinaamse Bankiersvereniging genomen. De banken hebben individueel hun positie bepaald. De afgelopen maanden werd duidelijk dat de financiële positie van de Staat veel slechter is dan de regering de samenleving wil doen geloven. Al twee maanden zijn onderstanden voor gepensioneerde landsdienaren heel laat uitbetaald.

  Ook zijn brandstofleveringen aan dorpen in het binnenland gestopt wegens geldgebrek, en konden ziekenhuizen alsook de Regionale Gezondheidsdienst niet tijdig over betalingen en subsidies beschikken. Daarnaast werd bekend dat de overheid inhoudingen op het salaris van ambtenaren voor het aflossen van schulden bij crediteuren en banken al enkele maanden niet had overgemaakt. Deze ontwikkeling wijt Hoefdraad aan de bureaucratische rompslomp bij de overheid.

  Even een kleine aanvulling meneer Boefdraad. Leningen die opzettelijk niet terugbetaald zullen worden is je reinste geldcreatie. Je brengt meer geld in omloop dan mag. Gevolg: inflatie en deze banken kunnen net als de DSB is gevaar komen en omvallen. De banken hebben dus gelijk om die geldkraan richting staat dicht te draaien.
  En veerkracht?? Welke veerkracht? Je mag en kan nergens meer geld lenen. Monetaire financiering mag volgen het IMF niet meer. Je doet dit via allerlei omwegen toch nog.
  Ik geloof niet meer in jouw sprookjes. De enige veerkracht waarin ik geloof is die kracht om deze regering zo hard en zo snel mogelijk uit je regeringsstoel te veren. Ceta Bever helpt niet meer.


  Maak melding

 34. leningen aan kirpa en anderen worden opzettelijk door boefie tegengehouden

  hij weet dat er een devaluatie (zware) op komst is

  daarna zal hij tot betaling overgaan

  robg kan musschien vertellen waarom boefje dat doet


  Maak melding

 35. RobG
  is slapende laten jullie deze pseudo econoom met rust want hij pretendeert de knappe econoom te zijn die Suriname kan redden door steeds te wijzen naar de wereldrecessie die van alles veroorzaakt in Suriname


  Maak melding

 36. regering en dna in spoedvergadering

  beste volk begin u voor te bereiden op zeer slecht nieuws over de financiele situatie v su
  su is falliet de kans is groot dat ddb de noodtoestand zal uitroepen om aan de macht te blijven
  den ndp er oka now letterlijk en figuurlijk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.