donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijManifestatie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht

Manifestatie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht

-

Does Travel & Cadushi Tours

Onder zware politie-escorte zijn zo’n driehonderd demonstranten tegen Zwarte Piet vandaag vanaf Duivendrecht naar het Friese Dokkum vertrokken. Daar organiseren zij van 14.00 – 16.00 uur de ‘Manifestatie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht’. De groep wordt onderweg begeleid door agenten op elf motoren, tien ME-busjes, een commandowagen en agenten in burger. Ook zijn twee vrachtwagens van de wegenwacht paraat, die eventuele wegblokkades uit de weg kunnen ruimen.

In Dokkum is op dit moment een noodbevel van kracht. Die maatregel is genomen omdat de politie informatie heeft dat behalve tegenstanders van Zwarte Piet van de Stichting Nederland Wordt Beter, ook andere groepen zich zaterdag zullen melden in de Friese stad. Zo wil het extreemrechtse Pegida Nederland vanaf 12.00 uur met zwarte pieten pepernoten uitdelen in het centrum van Dokkum.

Eigenlijk moest het protest twee weken geleden al plaatsvinden tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. De demonstratie werd die zaterdag verboden nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

38 REACTIES
 1. Zag net de sint en wat pieten lopen! Ik zei : hé, wie zijn jullie? Zijn jullie soms Allochtonen? Neen, was het lichtelijk geïrriteerde antwoord van de sint; Wij zijn gewoon Nederlanders. Dan fa? Ze kwamen toch uit Spanje? de rest ziet zelfs en nog steeds, Zwart!


  Maak melding

 2. waardeloze landgenoten,
  ga wat nuttigs doen met je tijd en verpest een kinderfeest niet. wel handje ophouden en alle voorzieningen willen en een beetje slachtoffer spelen. jullie doen alsof jullie erbij waren tijdens de slavernij. dus kom niet met argument dat het racistisch is. ga wat aan slavernij doen in Afrika, daar worden ze nu als slaven verkocht, waarom gaan jullie daar niet protesteren? wel uitkering genieten en niet willen werken en een kinderfeest verpesten.


  Maak melding

 3. Oma nanga opa taki, deze jongeren hebben werkelijk geen en moer om te doen, ze misbruiken zwarte Piet zelfs om zo in the picture te komen. Opa taki ze moeten blij zijn dat ze in Nederland zijn geboren en niet in Zimbabwe.


  Maak melding

 4. Belachelijke vertoning,om nu, na 2 weken terug te gaan om je punt te maken.
  We weten het standpunt en er is alreeds verandering gaande, dus om nu op deze manier nogmaals naar Dokkum te gaan en daar te gaan protesteren is bijna banaal.
  Als ik zo de sfeer in de bus ziet lijkt het meer op een schoolreisje.


  Maak melding

 5. Deze mensen begrijpen niets van de Zwarte Piet figuur. Ze zijn hetzelfde als witte mensen die naar Afrika verhuizen en daar allerlei dingen zien die hun niet bevallen en dus moeten veranderen. Omdat zij dat vinden.

  Figuren met een zwart gezicht spelen al van voor de jaartelling een rol in vele culturen.
  In de 19e eeuw heeft men die figuur het uiterlijk van een zwarte Afrikaan gegeven, want dat was de zwarte man die men kende. In die zin is het dus wel degelijk een raciale karikatuur, maar was het ook racistisch bedoeld?
  Wie zich gekwetst voelt zegt ja, maar gekwetst zijn is een subjectieve zaak. Waar de een boos om wordt daar lacht de ander om.
  Racisme heeft een negatieve klank, daarom gebruiken tegenstanders die term in combinatie met Zwarte Piet, want racisme is een zware beschuldiging.

  In de praktijk blijkt dat Zwarte Piet een populaire en gewaardeerde metgezel van de kindervriend is. Zwarte mensen zullen daar eerder voordeel van hebben dan nadeel. Zwarte mensen zijn leuk, dat is de boodschap van Zwarte Piet.

  De anti Zwarte Piet activisten maken van zwarten negatieve figuren. Wie zwart is die is fout en moet verdwijnen. Er zijn mensen in Nederland die er ook zo over denken en dat zijn niet de aardigste Nederlanders.


  Maak melding

 6. Het Sinterklaasfeest met zijn zwarte pieten gaat door,hoera..

  Degenen die protesteren ,mars ga terug naar je land van herkomst , verpest het feest voor anderen niet


  Maak melding

 7. Wat hoor ik?? Willen ze hun zwarte Piet traditie niet afschaffen, maar mijn oudjaarsvuurwerktraditie wel??
  Handen af van mijn vuurwerk. Dat is toch maar een keer per jaar.


  Maak melding

 8. IRA

  Protest bij intocht Sinterklaas op Curaçao
  Door redactie op donderdag 26 november 2015
  Protest-bij-intocht-Sinterklaas-op-Curaçao
  Tijdens de intocht van Sinterklaas op Curaçao dit jaar is geprotesteerd tegen Zwarte Piet. In verschillende media stond dat dit voor het eerst was. Maar klopt dat wel?
  De actie werd georganiseerd door Fundashon Museo Tula. Ze hadden als leus ‘Piet bai flit’ oftewel ‘Piet donder op’. Fundashon Museo Tula wil niet alleen Zwarte Piet, maar het hele Sinterklaasfeest op Curaçao afschaffen. Daarom werd er bij de intocht geprotesteerd.

  Populair feest
  Ook op Curaçao wordt dit kinderfeest gevierd met de intocht van Sinterklaas. Het feest is heel populair. De intocht was zaterdag 21 november. Op een sleepboot kwamen de goedheiligman en de pietermannen de haven binnenvaren. Na een warm onthaal vertrok de stoet naar het Brionplein te Otrobanda voor een groot feest.

  Meer discussie
  In 2011 was het eerste protest in Nederland. De Curaçaose Kunstenaar Quincy Gario en zijn groep droegen bij de intocht een T-shirt met ‘Zwarte Piet is Racisme’. Sindsdien staat Nederland op zijn kop vanwege de Zwarte Pieten-discussie. Door de actie van Gario in Nederland werd er op Curaçao meer gediscussieerd over Zwarte Piet. Maar er waren geen protesten of demonstraties.

  Wel stil protest
  In 2011 was er wel een openlijk protest tegen de Goedheiligman en zijn zwarte Pieten. Onbekenden hingen een spandoek bij de vestingmuren van het Plaza Hotel. Daarop stond in het Papiaments dat het Sinterklaasfeest racistisch is.

  Subsidie intrekken
  Ook dreigde de regering Schotte de subsidie voor het ‘Nederlandse feestje’ in te trekken, nadat Quincy Gario was opgepakt bij protesten tijdens de Sinterklaasintocht in Dordrecht.

  Politiek
  De emoties rond het kleurrijke kinderfeest bestonden op Curaçao, maar speelden nauwelijks een rol. Onder aanvoering van Helmin Wiels leek in eerste instantie ook Zwarte Piet op Curaçao een kort leven beschoren. De sentimenten waren daarbij niet zozeer gericht tegen een mogelijk racistisch element, maar meer tegen het Nederlands karakter van het kinderfeest. Na de dood van Wiels verstomde de discussie. Andere politieke partijen op Curaçao hadden in het verleden vaker aangegeven tegen de koloniale verklaring van Zwarte Piet te zijn. Maar de intocht ging altijd door met subsidie van de regering.

  Regenboogpieten
  De discussie die voorzichtig ontstond werd in de kiem gesmoord door de Pakjesboot door een regenboog te laten varen en ook gekleurde Pieten in te voeren. Sinterklaas had behalve Zwarte Pieten ook gekleurde Pieten meegenomen naar het Caribische deel van het Koninkrijk. In het gevolg van de Sint waren onder meer roze, blauwe, groene en gele Pieten te zien.

  Blanke school
  In 2014 klonken opnieuw wat tegengeluiden. Opvallend genoeg vanuit een overwegend blanke, Nederlandse school. De vier jaar geleden vanuit Nederland naar Curaçao verhuisde Eveline Wouters startte toen een petitie om “de racistische Zwarte Piet” van haar school te weren en blies daarmee de discussie op het eiland nieuw leven in.

  Verbreding protest
  En nu lijkt het protest te verbreden. De eerste demonstratie tegen Zwarte Piet is een feit. En een ander detail; het Sinterklaasfeest moet het nu doen zonder financiële steun van de overheid. De commercie heeft dit jaar extra geld gestoken in de Sinterklaas-business.

  aanvulling:
  Dit is een kopie van één van de vele berichten die ik op het internet ben tegengekomen. Zie voor meerdere berichten hierover het internet.
  In Suriname is het Sinterklaasfeest wettelijk verboden.
  En niet alleen Suriname , maar ook Canada schijnt dit “feest” verboden te zijn .


  Maak melding

 9. Overal waar Nederlanders emigreren exporteren ze de racistische karikatuur blackface, waarom niet een witte clown (witte piet ) figuur….of die eeuwen oude europese krampus,( rode demon) figuur als helper van sinterklaas…..Shalom


  Maak melding

 10. Het wordt tijd dat een zwarte sint met witte knechten komt opdagen, want waarom zou een bissschop niet zwart kunnen zijn? Bisschop Tutu is toch zwart? Doe Pik Bota en z’n broer zouden uitstekend geschikt zijn als z’n knechten.


  Maak melding

 11. Eigenlijk heb ik liever een hoer die cadeautjes uitdeelt aan stoute mannen dan een kruisvaarder die voor z’n jihad kindertjes lokt met cadeautjes.


  Maak melding

 12. Verbazingwekkend hoe kortzichtig men kan zijn. In India werden de Indiërs destijds door de Engelsen niet voor vol aangezien. In Indonesië behandelden de Hollanders de Indonesiërs ook als minderwaardige mensen. In beide genoemde landen heeft men karikaturen gecreëerd van de oorspronkelijke bewoners. Nu de zwarte piet discussie woedt doen sommige op dit forum voorkomen alsof de zwarte mens zielig zou zijn. Het feest heeft met zwarte piet ontegenzeggelijk een racistisch element. Is het destijds door de bedenker ook racistisch bedoeld? Misschien niet. Maar daar gaat het niet om. Er zijn Nederlanders met een kleur die zich aan de karikaturale zwarte piet storen. In een goede en democratische samenleving horen mensen naar elkaar te luisteren. Als je, algemeen gesproken, een opmerking maakt naar een vriend toe en die zou zich beledigd voelen. Dan zou je als je de vriendschap wenst te bestendigen je verontschuldiging aanbieden en aangeven dat het niet je bedoeling was. Vervolgens zet jij je in die relatie in om in het vervolg in het bijzijn van die vriend niet dezelfde opmerking meer te maken. Zo zou het moeten zijn. De zwarte piet adepten hier hebben daar geen zin in. Het zou bij de Nederlandse cultuur horen? Waarom spreekt zwarte piet nu dan niet meer gebrekkig, waarom haalt hij geen infantiele capriolen uit, waarom draagt hij geen oorringen meer, waarom worden zijn lippen niet extra dik en vuurrood gemaakt, etc, etc. Dat heeft men bewust veranderd omdat men weet dat men daarmee kwetste..Ik heb waardering voor de anti zwarte piet activisten. Zij hebben tenminste voldoende moed om te strijden waarvoor zij staan. Zij strijden niet alleen voor vrijheid van meningsuiting, maar ook tegen stigmatisering van een deel van de Nederlandse samenleving.


  Maak melding

 13. Stuk voor stuk beroepsdemostranten. Gros leeft van een uitkering en demostreren is een dagje uit. Klootzakken. Ze geven de gekleurde gemeenschap een slechte naam.


  Maak melding

 14. @ van Zijsburg: Je zegt: “Zij strijden niet alleen voor vrijheid van meningsuiting, maar ook tegen stigmatisering van een deel van de Nederlandse samenleving.”

  Je zou ook kunnen zeggen: Zij strijden om de vrijheid van anderen te beperken. Van die mensen mag ik niet mijn gezicht zwart maken,en een pietenpakje aantrekken want dan ben ik een racist en voelen zij zich gekwetst.
  Zij strijden naar hun idee tegen stigmatisering, maar wat ze doen is het beeld dat veel Nederlanders hebben van migranten bevestigen. Zij stigmatiseren zichzelf en iedereen die Zwarte Piet wil houden.

  De afgelopen decennia zijn er heel wat mensen uit den vreemde naar Nederland gekomen omdat het daar beter was dan waar ze vandaan kwamen. Velen van hen zijn aangewezen op de liefdadigheid van de Nederlanders en leven van een uitkering. Tweederde van de uitkeringen gaat naar mensen met een migratieachtergrond. Voor hen is Nederland te moeilijk om mee te kunnen doen en bij te dragen, maar gelukkig is Nederland een sociaal land waar niet naar kleur of achtergrond wordt gekeken.

  Leven van een uitkering is slecht voor je zelfrespect en daardoor zijn zij gevoelig voor extremistische types die zich ook miskend voelen en een schuldige zoeken. Dat zijn natuurlijk de autochtone Nederlanders. Voortdurend zijn ze op zoek naar stokken om de hond te slaan en slakken om zout op te leggen.

  Zij wensen niet te begrijpen dat een multiculturele samenleving inhoudt dat je elkaars eigenaardigheden respecteert en accepteert.
  Wat ze ook niet begrijpen is dat ze stemmen aan het ronselen zijn voor de PVV en voor Het Forum voor Democratie.
  Alleen de pieten van Sinterklaas zijn leuk, zij niet.


  Maak melding

 15. Lees wat je schrijft en in ander posting heb jij het over mpp ingi.voor mij ben je net zo hypocriet als Rob G en misschien nog lager dan hij,kortom je bent een waardeloos mens.


  Maak melding

 16. @ koos
  Ze geven gekleurde mensen een slechte naam.
  Praat voor je zelf wannebe hollander.
  Zegt genoeg over jou slijmbal. En nog wordt je never nooit geaccepteerd. Al draag je elke dag een pietenpak, trouwens dat hoeft niet bij jou.


  Maak melding

 17. nihil est, de zwarte piet discussie is echt een discussie om niets. De pieten zijn de knechten van de Sint volgens het tijdsbeeld van de 18de eeuw. Heden ten dage acteren de pieten als de kindervrienden waar heel veel mensen een positief gevoel bij houden ook als ze ouder worden. Dat een paar van die azijn zeikers hier een andere mening over hebben mag. Is een vrij land. Maar door te eisen dat het feest wordt aangepast naar hun versie van hoe het moet zijn gaat wel wat ver. je mag mee doen met het feest maar is niet verplicht.
  De demonstratie van zaterdag was ronduit een zielige actie van een aantal lozers die quot que quot willen laten zien dat ze recht hebben op demonstreren terwijl ze feitelijk het lachertje van de dag waren.
  Wie gaat er nu op een koude zaterdag demonstreren in Dokkum waar alleen de pers en wat locals hoofdschuddend aan het kijken waren. Ga dan op het Leidsplein staan daar is tenminste nog leuke horeca om na je feestje nog wat te drinken.
  Met deze actie bereiken ze totaal het omgekeerde van wat ze willen bereiken. Onder escorte van de ME naar een pleintje gevoerd 150km van de Bijlmer om daar met wat bordjes je punt te maken op een dorpspleintje. pfff


  Maak melding

 18. De politie paakt altijd de demonstranten tegen zwarte piet op en nooit de demonstranten pro zwarte piet. Dat komt omdat die lui (politie) zelf zwaar geïndoctrineerd zijn door de cultuur van een blanke kruisvaarder met zwarte knechtjes.
  De kerk gebruikte sinterklaas(feest) als een jihadistische werving van kinderen voor het grote kruisvaardersgevecht. Kinderen werd dan cadeautjes gegeven en ze werden gehersenspoeld om die kruisvaarder te adoreren en in de strijd te volgen. Ruwwweg 99% van de blanken is in hun jeugd zwaar gehersenspoeld voor dit karwei. Velen sluiten zich dan ook aan bij de politie en andere gevechtsinstituten denk ik om een kruisvaarderstocht te beginnen tegen iedereen die tegen een zwarte piet is of ze gaan naar Afghanistan en zo om niet-blanken neer te kanllen of via F16’s bommen op hen te werpen.


  Maak melding

 19. De zwarten in Nederland, net zo goed de hindus en alle andere Babylonische zooi, zitten dikke mikk onder de plak bij de nederlandsche Hollanders. Anders dan in de US; Schreeuwen ze met haastige spoed en masaal, zelfs Oprah doet mee, ‘BLACK LIVES MATHER’. Plukken ze vruchten van broer konijn en vergeten niet hun ‘stresspepernoot’ in te nemen. Hier in blanda worden ze doodgegooid met de verworvenheden van dominee konijn; Komt het hun de neus uit, en wenden zij zich tot de bakra, zijn kont te likken in ruil voor broer konijn maar al te snel te weg te doen voor ‘ezel’; Zijn plotsklaps zij de legendes en de sterren. Zien ze alle splinters van broer, maar niet de balken in hun kijkers. Hypocriet noem ik dat. Daarom dan ook; Weg met deze minkukels uit mijn land.
  One Culture; Surinamese.


  Maak melding

 20. @ Kashuma,

  Met hindu’s bedoel je de aanhangers van het Hinduïsme.
  Waarom heb je het niet over andere gelovigen?

  Welk land is jouw land. OMG, je bent zeker een Indiaan, maar wel 1 die behoorlijk is verroest in zijn bovenkamer.


  Maak melding

 21. Ik ben Surinamer meiske, maar jij ken dat nog niet in jouw masalla bovenkamer snappen. Met hindoe bedoel ik de koeli zoals wij die in Suriname hebben gekend; En maar niet wil inzien, dat hij of zij als paria in SU redding is komen zoeken. En zich nu verbeeld, amitha bechan te zijn. die bedoel ik; Niet die een geloof dienen; Daar heb je ook zwarten onder die zijn hindu geloof; Maar ja waar horen zwarten niet bij? komen je neus uit.


  Maak melding

 22. Balai@
  Ziiieeeeeeelllllllliiiiiggg,jij bent zeker historicus, waar is het fout gegaan, in de jaren 50-60-70-tot ver in 2000 werd er sinterklaas en zwarte Piet gevierd, tientallen 1000 mensen stonden aan de suriname rivier te kijken naar de intocht van sinterklaas en zwarte Piet toen heten het geen discriminatie men besefte dat het een kinderfeest is, en kinderen discrimineren niet het zijn de de ouders die in de slaven tijd zijn blijven hangen.
  En als het om discriminatie gaat spannen mensen hier op waterkant de kroon, suriname heeft sinterklaas en zwarte Piet in de ban gedaan voor suriname, hou het daar bij.
  Surinamers worden ook niet gestopt als ze srefidentie of keti-koti in Nederland willen vieren daar hebt je recht op.
  Maar laat de ziele Piet z’n zijn werk doen triest heel triest


  Maak melding

 23. @ Kashuma,

  Over racisme gesproken!

  Wist je dat racisme en discriminatie in Suriname zijn uitgevonden?

  Wist je dat die Ant Zwarte Piet-beweging bestaat uit onwetende kansloze uitkeringstrekkers en meelopers?


  Maak melding

 24. Hans, ik heb jarenlang op een lagere school gewerkt en rara welke kinderen werden daar het vaakst voor domme zwarte piet uitgescholden ? Zo voordelig is het dus niet om een donkere huidskleur te hebben bij Sint en Piet.


  Maak melding

 25. Geloof me fbiiers, zelfs in kkk heb je zwarten. Maar dan ook echt zwarten. Menigeen vondt Obama, niet zwart genoeg voor zwarte president. De grootste minachters ( schepsels die anderen minachten) zijn zwarten; Voelen zich verheven boven anderen. Dat ben ik van overtuigd uit ervaring. Één wilde mij doen geloven, een zwarten in Schotland, dat hij en met hem, van goden afstammen; En daarvoor dat hij een god was! Dispicable. WEET JIJ DAT?


  Maak melding

 26. Ik vond het ook wel grappig om juist pegida, die zwaar tegen islam is, in een protestactie als zwarte pieten te zien. Die zijn nl gebaseerd op Moren, die vnl moslims zijn. 🙂


  Maak melding

 27. @@John, zoals altijd heb ik aangegeven dat het een en ander wel kan veranderen en dit doe je niet in een keer, omdat het tijd nodig heeft en nu al merk je dat men veranderingen doorvoert. Het feest hoeft helemaal niet afgeschaft te worden.

  Als het goed is heeft men al aangegeven dat binnen de vijf jaren het veranderingsproces al afgerond zou moeten zijn.

  Nu al willen ouders hun kinderen ook niet meer naar school sturen vanwege het feest met piet op de achtergrond.

  Waarom kunnen deze mensen nou niet eens afwachten totdat er wat rust komt en kijken hoe het veranderingsproces zich ontwikkeld???
  Het zijn inderdaad een stelletjes uitkeringstrekkers die helemaal niets te doen hebben.
  Hun gedrag om zaken op deze manier aan te pakken vraagt om discriminatie en racistische gedoe vanuit de ander kant. Emoties zullen hier de overhand nemen,

  Ik heb zelfs geen face-book, maar ik kan jou vertellen dat mijn hele lichaam trilt als men mijn films en foto’s laat zien hoe men zich gedraagt op feesten of op seksueel gebied, en ja hoor :::::::het zijn vaak de afro mensen die zich zo ordinair misdragen op sociale media.
  Zie ook de criminaliteit in Suriname en de tiener zwangerschap. De goede NIET na gesproken.

  Ik zet mij al jaren in voor mensen, maar de waarheid is soms heel erg hard om aan te horen, maar het is wel een harde feit.


  Maak melding

 28. @Soldier,

  Yoe ziekie boi, en wang boeng ziekiemang.
  Wat hebben hindoes te maken met sint en blakka piet.
  Breng een bezoek aan dr. d.bouterse.


  Maak melding

 29. Hoe staat het met de kerstman die bemoeit helemaal niet met negers.Moet kerst dan ook niet afgeschaft worden.Als je een hond wil slaan vind je wel een stok.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES