Jetty Mathurin ontvangt Frans Banninck Cocqpenning

0
Jetty Mathurin ontvangt Frans Banninck Cocqpenning

Cabaretière Jetty Mathurin is gisteravond na haar voorstelling in Amsterdam onderscheiden met de Frans Banninck Cocqpenning. Ze kreeg de prijs uit handen van loco-burgmeester Simone Kukenheim vanwege haar bijdrage aan de kunst en cultuur en haar jarenlange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten. Mathurin ontving de penning nadat ze de laatste voorstelling van haar afscheidstournee ‘De overdracht’ speelde in DeLaMar theater.

Voor het eerst in haar carrière koos de theatermaakster ervoor om tijdens haar landelijke tour niet alleen op het podium te staan en de spotlight te delen met mannen en vrouwen van de volgende generatie. Op deze manier wil zij het stokje overdragen aan een nieuwe lichting theatermakers. “Je hebt de zichtbaarheid van zwarte acteurs en actrices vergroot. Je hebt samen met andere zwarte theatermakers van het eerste uur niet alleen het professionele theater maar ook de commerciële artistieke sector ontsloten voor de gemeenschap”, aldus de locoburgemeester. Mathurin was de eerste vrouwelijke comedian uit Suriname die met uitverkochte shows jarenlang in grote Nederlandse theaters heeft gestaan. Mathurin zal zich nu volledig gaan richten op haar evenzo succesvolle bedrijfsoptredens, optredens voor zorginstellingen en Motivational entertainment binnen bedrijven.

De cabaretière ontving de penning niet alleen vanwege het feit dat zij als de eerste zwarte vrouwelijke cabaretier het theaterlandschap ingrijpend veranderd heeft, maar met name vanwege haar “jarenlange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland”, meldt de gemeente. Ze realiseerde bijvoorbeeld een ambulance project en ondersteunde een bejaarden kliniek in Suriname. Ze helpt alleenstaande moeders in de schuldhulpverlening en treedt regelmatig belangeloos op om allerlei sociale projecten te ondersteunen. Daarnaast betekent zij veel voor de kwaliteit van de zorgverlening in Nederland door in zorgcentra speciale voorstellingen te verzorgen.

Het grote publiek leerde Jetty Mathurin vooral kennen door de razend populaire televisieserie ‘Vrouwenvleugel’ uit de 90-er jaren en haar rollen in bijvoorbeeld ‘Oppassen’, ‘Bradaz’ en ‘het Klokhuis’. Meer dan 30 collega’s en vakgenoten zoals Gerda Havertong, Oscar Harris, Anousha N’zumé en Helen Kamperveen brachten gisteravond ook een ontroerende ode aan de theatermaakster.

Bijzonder verdienstelijk
Personen die zich minstens twaalf jaar ‘bijzonder verdienstelijk’ hebben gemaakt voor Amsterdam komen in aanmerking voor de Frans Bannick Cocqpenning. Ook wordt deze uitgereikt aan Amsterdammers die grote prestaties voor de stad hebben verricht. Onder andere Liesbeth List, Jeroen Krabbé en André van Duin gingen Mathurin al voor.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.