zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieBouterse krijgt rol in verzoeningsplan RK-bisschop

Bouterse krijgt rol in verzoeningsplan RK-bisschop

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 nov – Voor Desi Bouterse is een voorname rol weggelegd in het verzoeningsproces dat de rooms-katholieke kerk van Suriname heeft ingezet. Verzoening dan na voltooiing van het strafproces rond de decembermoorden. Dit blijkt uit de woorden van Khermchend Raghoebarsing. De ex-minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking en rooms-katholiek, is lid van de adviescommissie die is ingesteld door bisschop Karel Choennie.

Leiders moeten met elkaar gaan zitten en zorgen dat er vrede komt na het strafproces rond de decembermoorden. “Het strafproces gaat ooit tot een eind komen. Het moet goed worden afgerond, zonder te eindigen in een sitruatie van onzekerheid. De kans die de president heeft, is de situatie van verdeeldheid en wantrouwen omzetten in eenheid en vertrouwen, juist omdat hij de functie van president vervult”, zegt Raghoebarsing.

Leiderschap en goede moeten de boventoon voeren. “De bedoeling is niet wraak, maar herstel van ons land. We worstelen al vijf en dertig jaar lang met wat 1982 met zich heeft meegebracht. Dat is wat zou kunnen veranderen. Dat doe je niet met het recht opzij te zetten, maar door een proces van eerst recht, dan waarheid, dan barmhartigheid. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen onrust ontstaat”, aldus Raghoebarsing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Alweer een koetta kuli die aandacht zoekt. Figuren als Bouterse hebben het land geruïneerd, tienduizenden in armoede gestort, velen vermoord en ’s lands kas flink geplunderd en het bestuurlijke structuur van het land vernietigd en meneertje Raghoebarsingh – zelf een overloper blijkbaar qua godsdienst – pleit voor barmhartigheid! Vuile stinkende koetta kuli!!


  Maak melding
 2. Dat er nog mensen zijn die geloof hebben in deze moordenaar,die alles heeft gedaan, en nog doet om onder zijn veroordeling uit te komen, deze moordenaar, tevens leugenaar,Wil geen verzoening, deze slechte inborst heeft al lang genoeg bewezen, dat het in zijn genen zit, vandaar zijn zoon Dino uit het zelfde hout is gesneden,en achter slot en grendel zit. Deze moordenaar heeft voor de zoveelste keer het land kapot gemaakt,en het land verdeeld, en dit volk laat dit allemaal gebeuren, in de greep van ėėn monster.


  Maak melding
 3. Voor mij mag bouterse dood!
  Vandaag de dag pinaart meer dan de helft van su!
  Dit door wanbeleid van desi en desi zelf leeft op grote voet
  NET die afrikaanse leiders!
  Bouta hagu geen drupje respect verdient nu hoor!
  Val dood!


  Maak melding
 4. Die moordenaar krijgt een rol in het verzoeningsproject, deze crimineel zijn rol is uitgespeeld, hij heeft al 37 jaar de hoofdrol gespeeld,en zie nu het resultaat, ėėn grote crisis, land bankroet, miljarden schuldenlast en op weg naar een junckstatus, dan moet je echt naief Zink, om deze schijndood nog een rol toe te bedelen.


  Maak melding
 5. Bisschop Choennie heeft veel … heel veel … uit te leggen wat betreft …” een voorname rol in het verzoeningsproces.”
  Grootmeester Moordenaar Desire Delano Bouterse zijn ROL is aan het SCHAVOT en niet anders.

  @ K. Rabijn … na een veroordeling van Grootmeester Moordenaar Desire Delano Bouterse gaat niets gebeuren.
  Jawel … er gaat veel gebeuren … geen onlusten …. maar zie de duizenden die juichend de straat opgaan.
  Die grote schare zal geleid worden door RobG, To{d}RT, Parbo, Paraman, Mazda … allemaal PEOPLE van zeer laag ALLOOI !!!!!!!!!


  Maak melding
 6. De moordenaar/crimineel Desi krijgt in alles een voorname rol. Deze idioot moet met zijn handlangers net als ieder ander gelijk behandeld worden en dat is levenslang in boma.


  Maak melding
 7. Ik ook een rol voor die mpp; bouta,levenslang in Club Santo. Verantwoordelijk voor meer dan 500 doden, Moiwana, misdaden tegen mensheid, multiple staatsgrepen, moord op Herman Gooding, creatie van een narcostaat, criminele onteigening van staatseigendommen, corruptie etc etc. samen met zijn handlangers abrahams, de 16 sergeantjes die nog in leven zijn en die honden van palu


  Maak melding
 8. Eindelijk heeft men ingezien dat het zo verder niet kan. Het arme volk wordt de dupe van dit alles. Ik hoop alleen maar dat het tot een goed einde komt.
  Dit land heeft echt rust nodig en zou goed zijn om met de fractieleiders van de verschillende politieke partijen te praten.

  Het zijn wij personen van dit land die het gelag moeten betalen en niet zij in het buitenland. Deze hebben geen interesse voor oplossingen. Mocht men tot een oplossing komen en niet te vergeten de uitspraak van de rechter. dat de broodnodige rust zal terugkeren.

  Er zullen altijd mensen zijn dat ontevreden zullen met de bereikte resultaat. Desalniettemin zullen wij toch verder moeten.
  Suriname zal zich niet moeten storen met waardeloze peutergebabbel anders komt er nooit een oplossing en een redelijke uitspraak in belang van land en volk.

  De mensen weten niet wat het betekend om elke dag weer je hoofd te breken hoe verder. Zij kunnen het nog permitteren om van hun uitkeringen te leven, maar wij niet Deze hebben het gewoon op het droge. Dit is ook alles. Ze hebben wel welvaart maar geen welzijn!


  Maak melding
 9. Bisschop Choenni begeeft zich op GLAD IJS en is zo te merken een persoon die heel graag naast z’n SCHOENEN loopt. De Bisschop zou het toch moeten weten dat volgens het Surinaams (staats)bestel kerk en staat GESCHEIDEN dienen te zijn en is feitelijk nu WETSOVERTREDER.

  Dat Bouterse als President van Suriname een vooraanstaande ROL heeft voor wat betreft de 8 decembergebeurtenissen en als PRESIDENT nog veel meer, hoeft hij datgene niet te horen te krijgen van Bisschop Choenni, die hier op zeer BELACHELIJKE ACHTERLIJKE wijze een OPEN DEUR intrapt. Temeer als Bisschop.

  Hoe GOED de bedoelingen van de Bisschop ook lijken, mag de SURINAAMSE President – of die toevallig nu Bouterse heet – niet ingaan op een dergelijke WAANZIN. Anders schept de Surinaamse President een PRECEDENT waar NIEMAND op zich te wachten en dicht hij Bisschop Choenni tegelijkertijd een POSITIE toe welke hij volgens het Surinaams BESTEL niet bezit.

  Het is Bisschop-ONWAARDIG om te vissen in TROEBEL WATER. Als Bisschop Choenni VERLEGEN zit om WERK, zou hij mogen worden VERWEZEN naar de diverse SCHANDELIJKE ZEDENMISDRIJVEN gepleegd binnen de Rooms Katholieke Kerk WERELDWIJD. Het zou zijn GELOOFWAARDIGHEID goed doen, door na te gaan of Rooms-Katholieken in Suriname ook niet hebben GELEDEN en/of LIJDEN aan deze MISSTANDEN, waar normaal gesproken, ZWARE GEVANGENISSTRAFFEN op staan.

  Wie WEET is de Bisschop hier min of meer een (GOEDKOPE) DEAL aan het BEKOKSTOVEN voor deze EVENTUALITEIT over ZEDENDELICTEN in en vanuit de Rooms Katholieke Kerk, die in Suriname NOG NOOIT zijn onderzocht.

  Schoenmaker/Bisschop Choenni houd je bij je leest. Nogmaals dienen Kerk en Staat GESCHEIDEN te FUNCTIONEREN. Dat schrijft de Surinaamse ORDENING voor.

  Dat Bisschop Choenni zich NOG STEEDS in de MIDDELEEUWEN waant is zijn EIGEN probleem. Het zou GOED en VERSTANDIG zijn zich ALLEREERST te buigen over de RAVAGE aangericht door de Rooms Katholieke Kerk in de gehele wereld. Het zou een WONDER boven WONDER heten of Suriname daar geen deel van uit maakt dan wel heeft uitgemaakt. Dat behoort de Bisschop na te trekken en niet de LACONIEKE WETSOVERTREDER uithangen.

  De SURINAAMSE President zou goed doen de Bisschop “hartelijk” te BEDANKEN voor deze VALKUIL en hem NADRUKKELIJK op te wijzen over het GESCHEIDEN dienen te OPEREREN van Kerk en (Surinaamse) Staat.

  Dat de Rooms Katholieke Kerk niet zo GEZAGHEBBEND is als men zich voordoet, is GEEN NIEUWS. Het VERVAL van de Rooms Katholieke Kerk is er één van DECENNIA. Aan deze “VRIJE VAL” kan NIEMAND tippen.

  Deze DOMME MANOEUVRE van de Bisschop met welke (ex) minister dan ook aan zijn zijde, zal de ingezette VERVAL van deze Kerk in Suriname “on the LONG RUN”, alleen maar doen toenemen, hetgeen niemand ook vijanden niet, deze Kerk dat toewensen.

  Eerst maar naar de BALK in eigen OOG kijken dient het DEVIES te zijn, alvorens zich druk te maken over de SPLINTER uit die van de ander trachten te HALEN, lijkt hier op z’n plaats en is daarom MEER dan VERSTANDIG.

  Deze feitelijke DWALING door Bisschop Choenni van de POSITIE van SURINAAMSE President, dient Bouterse SURINAME een halt toe te roepen, door niet op deze zogenaamde “ROL in Verzoeningsplan” in te gaan. Bouterse zou de POSITIE van hem als SURINAAMSE President en van SURINAAMSE President in het ALGEMEEN, alleen maar (helpen) ONDERMIJNEN.

  Bisschop Choenni is als WAANZINNIGE WETSOVERTREDER bezig en kan Bouterse op geen enkele wijze één of andere “ROL” geven in welk “PLAN c.q. VERZOENINGSPLAN” dan ook.

  Bouterse heeft als PRESIDENT van SURINAME de HOOGSTE POSITIE. Of bestaat er een “ROL” boven die van President in Suriname? Koning, Keizer, is dat hetgeen Bisschop Choenni bedoelt.

  Er zijn meer GEKKEN buiten dan binnen. Dat betekent nog niet dat deze Bisschop NIET bij z’n POSITIEVEN kan worden gebracht.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 10. Deze verzoening vind ik niets.De rechter moet eerst zijn vonnis uitspreken over die december moorden punt uit en die schuldige moeten bestraft worden.De rest zijn indianen verhalen.Ze zijn allemaal bang voor Bouterse want hij kan weer beginnen te schieten.Surinamers zijn bang van wapens.Dat zo een idioot nog president is geworden in mijn geboorte land is al de grootste schande voor ons als land.


  Maak melding
 11. @ Badloo

  Yu habi littie ; wat een slijmbal is die man, hij is zeker bang dat DDB zijn koppie kleiner gaat maken !
  Erger nog wat heeft die Noenie nou te maken met politiek ?
  Boer ké chaat !!!!

  @ Do the Right thing.

  Deze keer heb je gelijk ; waar bemoeit Choennie zich mee ?
  Inderdaad schoenmaker hou je, je bij je leest !

  Zorg maar voor je kerk en hou je,je buiten van Politieke toestanden in het land.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 12. Bisschop choennie kan beter een andere beroep gaan uitoefenen…
  Hij is een grote kontelikker…
  Of leg je taak neer en sodemieter op uit de kerk.
  Een moordenaar als bouta hoort achter de tralies te zijn of aan de hoogste boom opgehangen te worden…
  Een moordenaar tevens drugscrimineel die het land kapot heeft gemaakt…
  Maar God slaapt niet…
  Deze meedogenloze moordenaar krijgt langzaam maar zeker zn straf…
  Nierziekte…prostaat…en nog veel meer…
  Go to hell bloody murder…


  Maak melding
 13. De bisschop stelt heel duidelijk dat het strafproces voortgang moet vinden. De verzoeningscommissie zal eerst daarna daadwerkelijk aan de slag gaan. Dat is ook nodig. We kunnen wel allerlei stoere dingen roepen, maar is contraproductief. Zoals bijvoorbeeld de president dood wensen.Wat is daar nu in hemelsnaam stoer aan? We gaan toch allemaal dood? Na dit soort processen (Suriname is daarin niet uniek!) moet men verder. Het land moet ook dan bestuurt worden. Het volk wil net als elk ander volk vooruit gaan. Daartoe moeten de juiste omstandigheden worden geschapen. We zijn nu al 35 tot op het bot verdeeld. Moet het zo blijven doorgaan? Degenen die Suriname een warm hart toedragen zullen wel eindelijk een gerechtvaardigde rust verlangen. En dat geldt voor zowel aanhangers als tegenstanders van de president. Immers ze hebben een ding gemeen, ze zijn Surinamer. Men moet niet vergeten dat bij de laatste DNA-verkiezingen de president meer dan de helft van de zetels heeft verworven. Dat betekent in een democratie simpelweg dat men niet om de president en zijn aanhang heen kan. Ook bisschop Choennie en alle andere verstandige Surinamers weten dat. Daarom verdient de poging van de bisschop in ieder geval voorzichtige support. De scheiding van kerk en staat is in dit geval op geen enkele wijze een belemmering. De kerk(leider{s}) staat midden in de samenleving en heeft als zodanig ook een rol te vervullen. De paus is, “as we speek”, nu in Miyanmar en de hele wereld is benieuwd hoe hij de kwestie van de moslim-minderheid in dat land gaat aankaarten. Kerkleiders moeten niet met hun rug naar de samenleving staan, maar met de voeten in de modder als het nodig is. Immers hun volgelingen maken voor een niet onaanzienlijk percentage deel uit van die samenleving. Dit heeft niets te maken met scheiding van kerk en staat. Dus bisschop Choenni en alle andere maatschappelijk relevante leiders doe er aub van alles aan om er voor te zorgen dat NA HET STRAFPROCES, Suriname verder kan en hang aub het hoofd niet naar schreeuwers en negativo’s, daar heeft Suriname helemaal niets aan. Negatief zijn kost geen enkele inspanning en is bovendien in dit geval zeker gespeend van elke realiteitszin.


  Maak melding
 14. Hahahahaa…wat gaat de moordenaar bouta preken dan?Misschien dit…’.ik vergeef jullie het volk van Suriname’…!?
  Raghoebarsing en Choennie…wanneer gaan jullie 2 ezels beseffen dat jullie geen rechter noch God zijn?!
  Een moordenaar verdiend straf geen vergiffenis en geen medelijden!!Jullie 2 praten niet namens het volk, Als jullie 2 vrienden van de moordenaar willen zijn dan mogen jullie vrienden zijn met hem!Wie de 2 van jullie gaat vergeven weten wij niet.Wat heeft bouta jullie 2 beloofd…rijkdom,luxe wat…vertel ons!,Ik heb medelijden met de mensen die naar het gelul van jullie 2 komen luisteren.
  Straks wanneer bouta gekruisigd zal worden zullen jullie twee , aan de linkerzijde en rechterzijde ,samen met hem gekruisigd worden,en we hopen dat jullie in hell zullen belanden .


  Maak melding
 15. @JZwartmans (& Zijsburg)
  En juist dit keer ben ik het met je oneens.
  Ik ben dezelfde mening toegedaan als van Zijsburg.
  Je reactie was voor die van van Zijsburg. Als je deze (nog) niet gelezen hebt, is het zinvol het alsnog te doen.
  Als Bouterse wordt veroordeeld zal Suriname toch verder moeten. Elkaar dan de tent uitvechten is in niemands belang.
  Er zal iemand moeten zijn, die zijn volgelingen duidelijk maakt dat een strijd tussen groepen in Suriname alleen verliezers zal kennen. Bouterse zou die rol kunnen vervullen.


  Maak melding
 16. Er zal nooit verzoening komen zolang wet en recht niet van toepassing zijn, nu niet en ook niet na de dood van deze grootste aanbeden misdadiger.
  Voor Desi Bouterse ( de verderver van land en volk )is een voorname rol weggelegd in het verzoeningsproces dat de rooms-katholieke kerk van Suriname heeft ingezet.
  Wie met de duivel ddb aan tafel gaat zitten in de hoop en geloof dat hij rust, vrede en voorspoed gaat brengen is oerdom. Oma taki sinds 1980 heeft deze duivel voor dood en verderf gezorgd. Nog nooit in de geschiedenis van het land hebben mensen hun hoop gesteld op een duivelse mens, allen duivels geroepen paars verdoemd vervloekte ndpers. Opa zugtoe, wat hadden wij ook in 1980 gehoopt dat ddb veranderingen zou brengen aan land en volk, oma taki hij heeft ons ook gepakt. Ma sind 1982 wi nooit moro bribi a didibri foe a kondre disie, daarom wi no mang begrijp fa sma kan wakka bakka a didibri disie, ooktoe Stef Meyje, misika en Dodgsombo. Opa taki deng njnang dringi didibri karoe vol van bloedgeld van land en volk, ddb brini deng verstang, want met de bijbel in de hand deng aanbidt ddb. Do ka.


  Maak melding
 17. De eerwaarde Bischop Choenie probeert de oude bewoner van RK-internaat Bonifatius Bouterse,vrij te pleiten !!
  Laat hij onderzoeken wat sommige fraters(ik zal geen namen noemen) in de 50-tiger jaren deden met jongens die daar woonden en ook met de Chevrolet bus naar school werden gebracht o.a. de St.Paulusschool (sommige leerlingen herinneren zich nog de boel.rs) !


  Maak melding
 18. Ik denk dat choennie minister van vergiffenis worden,
  De bewoners van Santo boma jail kunnen dan terecht bij het ministerie van vergiffenis in de zondaarse kerk olv choennie ,minister van vergiffenis….


  Maak melding
 19. Bouta, geef toe dat jij de hoofd dader bent. Je zal innerlijk meer rust vinden dan je nu hebt en ga je straf uitzitten. Bisschop Choenie zal voor je blijven bidden voor een vervroegde vrijlating. Door toe te geven Verhoog jij je juist en je krijgt meer aanzien en innerlijke rust. Doe het aub voor jezelf en voor je hele familie zodat ook zij met opgeheven hoofd kunnen leven en waardering krijgen. Veel Surinamers (1000den)willen terug naar Suriname maar ze zijn bang voor jou. Door toe te geven laat je zien dat je echt van je land en het Surinaamse volk houdt.Ach als je jong bent maak je vele fouten.Je denkt er niet aan dat je ook oud en zwak zal worden. Laat zien dat je nu ouder en wijzer bent geworden. Nu straal jij uit dat je heel erg lijdt innerlijk en je verbergt moorden.Geef toe en je krijgt een positieve uitstraling.Eind goed al goed.


  Maak melding
 20. Zelf God kan de mens niet zo ver krijgen om gezamenlijk met elkaar naar oplossingen te zoeken in plaats om elkaar te beschuldigen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat wij de ontevredenen kunnen verwaarlozen. Om de leden van de adviesraad de kans te geven om met raad en daad de bisschop van dienst te zijn.

  De leden van de adviescommissie die is ingesteld door bisschop Karel Choennie zijn:
  Wim Udenhout, Stanley Raghoebarsing, bisschop Emile Ritfeld, Marie Levens, Cornelis Ardjosemito, Margo Waterval, Harold Rusland, pandit Rabinder Nandoe, Hans Breeveld, Robbert Bipat en pandita Soesila Baldew-Malhoe.
  Ik hoop en verwacht dat zij hun hersens gebruiken en niet hun emotie.

  Deze 12 personen zijn de twaalf discipelen van de bisschop dat moet zorgen voor een vredig oplossing en geen partij politiek spelletjes gaan spelen met het leed van de bevolking. Anders kunnen zij nu direct de tent sluiten en weg wezen.


  Maak melding
 21. Laat deze bisschop de zaak onderzoeken aan de Fatima kerk
  in 1957,toen werd deze pater niet aangehouden maar naar Nederland terug gestuurd.
  Hij moet niet aan politiek doen laat andere mensen dat doen.
  De rooms katholieke kerk is een vreselijke kerk,een kerk bepaald niet wat een rechter moet doen.
  Laat al die vieze rikken in deze kerk voor een vuur zetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES