Koninklijke onderscheiding voor Roy Khemradj

14

Vandaag is journalist en media man Roy Khemradj benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding, als officiƫle blijk van erkenning en waardering, werd hem vanmiddag overhandigd door de burgemeester van Zeist, de heer drs. J.J.L.M. Janssen.

De in Suriname geboren Khemradj heeft 22 jaren voor de NOS gewerkt en is met name bekend geworden door het radioprogramma Zorg en Hoop, waar hij eindredacteur van was. In 2008 werd hij hoofd- en eindredacteur van de Caribische redactie van Radio Nederland Wereldomroep. Daarna werd hij directeur van het Surinaams Inspraak Orgaan en redacteur bij de OHM.

Momenteel werkt Roy Khemradj als freelance journalist en is hij bestuurslid bij het Stimuleringsfond voor de journalistiek.


14 REACTIES

 1. De passie en inzet waarmee Zorg en Hoop door Khemradj ( en daarvoor Rajendre Khargie) werden gemaakt waardeer ik ten zeerste. Elke week keek ik uit naar het nieuws uit Suriname en de ontwikkelingen binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Ik wilde op zo’n moment met rust worden gelaten en nam ook geen telefoontjes op. Het programma werd niet herhaald en je kon het dus ook niet op een later tijdstip beluisteren. Belangrijke gebeurtenissen werden door mij opgenomen op een cassettebandje. Een paar jaar geleden moest ik deze bandjes weg gooien, omdat de opnames achteruit waren gegaan. Jongeren kunnen zich in deze tijd nauwelijks voorstellen wat Zorg en Hoop voor de ouderen heeft betekend. Bellen naar Suriname was erg duur en de brieven lieten soms erg lang op zich wachten. Zorg en Hoop was zoals het programma toepasselijk heet, onze hoop maar de ontwikkelingen vaak zorgelijk. Vooral na 1980. Ik heb de indruk dat met het verdwijnen van Zorg en Hoop ook een stukje cultuur is verdwenen. Thans weten wij niet meer wat er landelijk aan activiteiten plaats vind onder de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Het doet pijn om te moeten ervaren dat de afstand tot Suriname groter wordt. Veel activiteiten die vroeger plaats vonden zoals Brasade zijn ook verdwenen. Vroeger konden wij met onze kinderen ernaar toe zodat ze van jongst af aan vertrouwd raakten met de Surinaamse cultuur. Met het afbouwen van de voorzieningen is ook veel verloren gegaan. Er zou mijns inziens een boek moeten komen over al die mensen die de belangen van Suriname in Nederland hebben behartigd. De groep levenden wordt alsmaar kleiner.


  Maak melding

 2. Gisteren heeft Ujala, een hindustaanse radiostation, van 13.00 tot 16.00 uur een programma uitgezonden.
  Roy Khemradj was 1 van de personen die in het kort iets heeft verteld over Suriname.

  Roy Khemradj schijnt zoals Ron het in zijn reactie verwoordt, veel betekend voor Surinamers in Suriname en in Nederland.
  Van harte gefeliciteerd meneer Khemradj.


  Maak melding

 3. Meneer { met een hoofdletter } Khemradj … van harte gefeliciteerd namens alle eerlijke en oprechte Surinamers. Een dubbele felicitatie.
  Op de eerste plaats het u de Onderscheiding dik en dik verdiend. Op de tweede plaats heeft u uw Onderscheiding niet ontvangen uit de smerige handen van Grootmeester Moordenaar DDB.


  Maak melding

 4. Allen die op deze site mij hebben gefeliciteerd ivm mijn decoratie tot Ridder in de orde van Oranje Nassau, wil hierbij van harte bedanken.Ik ben de afgelopen dagen in grote verlegenheid gebracht met de grani die uit alle geledingen uit de Surinaamse gemeenschap, zoals in NlL als in SME is uitgesproken. Aan Ron de mededeling dat het Zorg en Hoop-archief in veilige handen is om te zijner tijd te ontsluiten. Wij zijn gestopt toen internet en sociale media het van ons overnamen en nu iedereen zijn of haar informatie kan vinden om ‘Suriname’ te beleven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.