vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijEx-arbeiders Bruynzeel Suriname hopen nog op pensioen

Ex-arbeiders Bruynzeel Suriname hopen nog op pensioen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 nov – Voormalige werknemers van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij hebben de hoop op een pensioen nog niet opgegeven. Dit hoewel er niet veel van terecht kwam sinds het ter ziel gaan van de houtproducent. Hun strijd van sinds de jaren negentig werpt nog geen vruchten af. Maar aan opgeven wordt niet gedacht.

Onlangs is gesproken met minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. “We zouden weer praten, maar hebben nog geen uitnodiging van de bewindsvrouw gekregen. De tijd dringt en ons geld wordt steeds minder waard”, zegt Roel Barsati, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname, tegenover de Ware Tijd. De groep hoopt het pensioengeld in één keer te krijgen.

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De aanspraken zijn gebaseerd op geld dat gestort is in het pensioenfonds van het bedrijf. Volgens de groep is het fonds overgenomen door verzekeringsmaatschappij Self Reliance toen het bedrijf failliet ging. Volgens Self Reliance heeft het fonds een koopsom betaald voor een pensioenverzekering. Self Reliance heeft intussen een deel van de groep betaald. De rest is nog onzeker.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

10 REACTIES
  1. Ja , Bruynzeel en Surland en andere bedrijven zijn kapot geslagen door de FRONT Lijders. Toch willen ze weer aan de macht komen om andere bedrijven kapot te slaan.
    Laat deze fronten nooit aan de macht komen.
    Dank zij de NDP bloeit Suriname weer.

    Onafhankelijkheid van Suriname was ook Machtsdronken geval.


    Maak melding
  2. Ik wil de ex-werknemers van Bruynzeel niet ontmoedigen, maar het bedrijf is in 2008 al failliet gegaan, dus had de toenmalige curator moeten zorgen voor de pensioenbetaling. Als er tenminste nog iets over was! Jullie zijn bijna 10 jaar te laat! En bij Self Reliance is niets te halen, hoor.
    En via deze regering hoeven jullie het ook niet te proberen en jullie weten wel waarom! Ik leef met jullie mee, het zijn moeilijke tijden.


    Maak melding
  3. @ Surinamer,

    Veel bedrijven die worden geleid door een Surinamer gaan vroeg of laat naar de kloten! Daar hebben voorgaande regeringen nauwelijks schuld aan.


    Maak melding
  4. Heel veel bedrijven zijn tijdens de mislukte revo failliet gegaan en anderen verhuisden naar het buitenland. Ook vele ondernemers geloofden de revo leugens sinds 1982 ook niet meer. Oenoe egi sani, oenoe egi denki hebben werkelijk voor gezorgd voor wat er heden aan de hand is met het oerdom paars misdadig domvolk, de ndper’s. Net als in de jaren tachtig verwordt het, alleen zevenmalen erger als les uit het verleden. Vertrouw nooit op ddb en roversbende. Vele oerdomme ndpers e ka dagelijks wang paarse schijt foe overleef, hun kinderen nemen steeds meer het voorbeeld over van een Dino en Meriba. Do ka efoe do tang krijs…….soso libi ddb.


    Maak melding
  5. Blijf maar value hoop koesteren, vooral bij deze paarsecriminele bende, die alles al geroofd hebben wat er maar te roven viel,waardoor dit land zo goed als failliet is.


    Maak melding
  6. surinamer

    Ja , Bruynzeel en Surland en andere bedrijven zijn kapot geslagen door de FRONT Lijders. Toch willen ze weer aan de macht komen om andere bedrijven kapot te slaan.
    Laat deze fronten nooit aan de macht komen.
    Dank zij de NDP bloeit Suriname weer.
    Onafhankelijkheid van Suriname was ook Machtsdronken

    Na so joe dong no boi of ben je ook zo’n jong domme paarse snuiterige ukkie die de jaren tachtig en negentig niet hebben meegemaakt. Fa joe kan bribi in a nationale didibri partij? Of joe ooktoe na wang crimineel leki ddb. Of na so joe lobi ddb paarse schijt? Ndpers zijn werkelijk dieharde onverbeterlijke paarse oerdomme stommelingen. Voor een bordje rijst met bruine bonen verkopen ze hele leven aan ddb sa e meki deng ka, die liefhebber van de paarse leugen en onrecht moeten toch beter weten, oma taki. Opa zugtoe ieja a wiens fa wi e verterie ndpers in de familie, a moro deng krijs leki lawmang…stree de foe stree, didibri na onoe egte lijder in het al. Sari tori, jepi no de moro gi deng ddb verziekte sma disie. Als iets wit is en baas zegt dat het wit is terwijl het zwart is, dan geloven deze paarse debielen, ondanks ze zwart zien de paarse leugen van ddb en co, is wit zegt baas en daarmee basta. Ddb e mek deng ka.


    Maak melding
  7. 14/04/2015

    PARAMARIBO – Ex-werknemers van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (BSH) zijn niet tevreden met de hoogte van hun pensioengeld dat momenteel wordt uitbetaald door het verzekeringsbedrijf Self Reliance.

    Veel ex-werknemers vinden de kloof tussen pensioengeld van personen met hetzelfde aantal dienstjaren te groot.

    “Iemand die bijvoorbeeld 10 jaren heeft gewerkt, heeft SRD 2500 ontvangen terwijl een ander met dezelfde dienstjaren SRD 8500 heeft gekregen. Ik zal de klachten van de mensen aankaarten bij de minister van financiën (Andy Rusland…red)”, zegt Roel Barsati, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Ex-werknemers Bruynzeel Suriname.

    Self Reliance is de vorige week begonnen met de uitbetaling van het pensioengeld aan ex-arbeiders. Echter krijgen niet alle ex-werknemers hun geld, omdat de verzekeringsmaatschappij het pensioen uitbetaald aan hen die voor maximaal SRD 15.000 in aanmerking komen.

    “Deze zijn de instructies die we hebben van de Centrale Bank van Suriname, die ons toestemming heeft gegeven om het geld uit te betalen aan mensen die een verzoek hiervoor hebben ingediend”, zegt juriste Sophie Setrodjemino van Self Reliance, die de krant kort te woord heeft gestaan.

    Hardy Kartosonto die 14,5 jaar heeft gewerkt voor BSH zal SRD 6000 ontvangen. “Ik had verwacht dat ik meer zou krijgen, maar liever iets dan niets”, zegt hij kort nadat hij zijn stukken in ontvangst nam van Self Reliance. Ook Johan Neilstein (16 dienstjaren) had een hoger bedrag verwacht. “Ik ga SRD 11.000 ontvangen, maar had aan een bedrag van SRD 16.000 gedacht

    Bron: de Ware Tijd, Suriname

    Commentaar:

    Tijdens een radio-interview hoorde ik de heer Peneux, ex directeur, zeggen dat hij de pensioenreserve van de Bruynzeel werknemers zou gebruiken om in Bruynzeel te investeren en zodoende Bruynzeel te redden. Ik weet niet of hij dat heeft gedaan. Hopelijk niet omdat dit een totaal mislukte investering zou zijn, die de hoogte van de latere pensioenuitkering drastisch zou verminderen. Ik weet ook niet of de gepensioneerden van Bruynzeel op de hoogte zijn van het gegeven dat zij over hun pensioenuitkering belasting moeten betalen. Afkoop van pensioenrechten leidt tot een nog hogere belasting. Netto krijg je dus veel minder.
    Natuurlijk zullen persoonlijke omstandigheden een rol spelen in de keuze pensioen afkopen of niet.
    Bij mijn vorige verhandeling tegen meneer Bruynzeel zou ik de directeuren natrekken. Dat heb ik intussen gedaan.
    Zie onderstand tabel:

    Naam Periode
    Huidig Ir. Peneux, P per 1 Oktober 2003
    Oud Ir. Small 1976 – 1985
    Drs. Mungroo, A 1985 – 1990
    Ing. Jankipersad, K 1990 – 2003

    Directeuren van Bruynzeel


    Maak melding
  8. Self Reliance moet verplichtingen jegens ex-werknemers en pensioengerechtigden nakomen.

    De onderneming Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (BSH) heeft indertijd het werkgevers- en werknemersdeel van de pensioenpremie ondergebracht bij de Stichting Pensioenfonds van de Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij N.V. (Pensioenfonds). Het doel van onderbrenging is de pensioengelden buiten de risicosfeer van de onderneming te brengen. Hierdoor wordt voorkomen dat ingeval van faillissement de pensioenaanspraken verloren gaan. Als BSH geen gelden aan het pensioenfonds heeft onttrokken, al dan niet in de vorm van een lening, dan zijn de pensioenaanspraken bij het pensioenfonds behouden gebleven. Het pensioenfonds wenste na het faillissement van BSH niet zelfstandig door te gaan en besloot zichzelf op te heffen (liquidatie). Voor de uitvoering van de pensioenregeling van het fonds moest een nieuwe pensioenuitvoerder worden gevonden. Dat werd Self Reliance, aan wie de overdrachtswaarde werd overgedragen. De overdrachtswaarde is de som van de contante waarde van de pensioenaanspraak die elke ex-werknemer tot de ontslagdatum (alsgevolg van het faillissement) heeft opgebouwd. Voor de overdrachtswaarde werd door het pensioenfonds een koopsom betaald aan Self Reliance, die daarmee de pensioenverplichting op zich heeft genomen. Dat houdt in dat Self Reliance het pensioen aan elk van de ex-werknemers voor wie het pensioenfonds de waarde heeft overgedragen en daar de koopsom voor heeft betaald op de pensioengerechtigde leeftijd moet uitkeren of afkopen als de pensioenregeling daarin voorziet. Onbegrijpelijk dat Self Reliance onder zijn overgenomen pensioenverplichting probeert uit te komen.

    OPPS
    (Pensioenjurist)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES