Hoefdraad: overheid heeft niet geleend bij De Surinaamsche Bank

48
Suriname wil belastingovereenkomst met Nederland heractiveren

PARAMARIBO, 21 nov – “Er is geen monetaire financiering van De Surinaamsche Bank naar de staat. Die is er nooit geweest en is er nu ook niet. De Surinaamsche Bank belegt net als elke andere commerciële bank in schatkistpapier van de overheid, waarover de overheid rente betaalt en de aflossingen tijdig pleegt.” Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Nieuwsberichten die het tegendeel vermelden, berusten niet op waarheid.

De stelling in het Nederlandse dagblad trouw dat de beleggingen in overheidspapier de oorzaak zijn van de moeilijkheden bij Surinames grootste bankinstellingen, is onjuist. “Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid. Maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier”, zegt Hoefdraad in een officiële reactie.

Het beleggen in schatkistpapier is niet meer dan een normale bancaire handeling. Er wordt belegd in zowel binnen- als buitenland. “Indien Surinaamse banken in dergelijke waardepapieren van buitenlandse overheden beleggen heet dat ook niet monetaire financiering. Beleggen in overheidspapier geeft inkomsten, maar een commerciële bank creëert hiertoe geen extra geld”, aldus Hoefdraad.


48 REACTIES

 1. Ondertussen kunnen Zimbabwanen hoopvol de toekomst tegemoet zien ondanks de inflatie van meer dan 100.000% per jaar. Wanneer gaan die oerdomme debiele idioten hebzuchtige geldgierige elite paars corrupt rijke parasieten en wc wormen zich ontdoen van de werkelijk wortel van alle achteruitgang sinds 1980 van het land, didibri? Zolang deze Boefdraad legaal olv zijn dictatoriale baas kan leegroven zal het verder verworden als in Zimbabwe. Broodje ei 15.000 was het in het jaar 2000 en wie weet in 2020 wederom 15.000. Wie werkelijk de paars corrupte regering olv didibri geloven en deze paars verworden geboefte van een minister van monie zijn oerdomme bezten ddb paarse domme zombies en dat zijn alle ndpers gelovig of niet, die wel geloof hebben in didibri leegroof paars wanbeleid sa e meki deng ka. De Zimbabwanen zijn tenminste nuchter geworden na sinds 1980. het oerdomme ndpvolk verkeerd in een paarse coma. Alles geloven ze deze BGoefie en zijn misdadige baas didibri.


  Maak melding

 2. Hoefdraad…overheid heeft niet geleend, terwijl deze speknek stad en land heeft afgereisd om geld bij elkaar te harken.
  Hoefdraad ….er komt geen devaluatie, nu van 2.8 naar 9.0.
  Hoefdraad…half jaar geleden, we zijn in 2017 uit de crisis.
  Hoefdraad 4 maanden later…ik weet niet hoe de financiele situatie in Suriname is over 2 maanden.

  Kortom, deze gevaarlijke paarse volksmisleider liegt alles bij elkaar. STEL JE GELD VEILIG!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Aub www voor voegen onder de tab binnen land de jaren nalopen en u vindt de leningen bij DSB. Leningen die Boefdraad ontkent. Naast die leningen is er dus “belegd in schatkistpapier” .

  sdmo.org/leenovereenkomsten

  Wat voor de bank een “belegging” in Schatkistpapier genoemd wordt is voor de staat Suriname gewoon een Lening die niet openomen is in de overzichten van Bureau voor Staatsschuld.
  Boefdraad verkoopt weer mooie verhaaltjes die over een paar maanden grote onzin blijken. Ten aanzien van Moisson is het ketel die de pot verwijt dat die zwart ziet, soort zoekt soort.

  Boefdraad vertelt weer halve waarheden.


  Maak melding

 4. Inmiddels weten vele surinamers dat meneer Hoefdraad spreekt geen waarheid,zoals hele regering proberen mensen geloven dat alles koek en ei is…mensen met beetje verstand zie werkelijkheid.ik vind jammer dat oppositie heel weinig doen en journalisten niet doorvragen bij interview.. respect voor meneer Belfort zoals hij vragen kritische stellen in dna steld


  Maak melding

 5. Wel kijk,

  DSB heeft ons via mijn Handlanger in de Bank, HELEBOEL

  GELD toegeschoven en wij hebben hen opgezadeld met

  PAPIER !

  Trouwens mijn Handlanger in de bank, heeft vele leningen verschaft aan Paarse leveranciers voor leveranties aan de overheid !
  Mijn Handlanger kreeg deze opdrachten van Hogerhand !
  Ik beschik niet over informatie over AFLOSSING van deze leningen Hoe de aflossing van deze leningen , het is verder een zakelijke deal tussen bank en Paars bedrijf !

  PS : Indien een ondernemer grote leveranties aan lanti via de bank financiert, krijgt de bank zijn geld NIET TERUG indien de OVERHEID, LANGERE TIJD (JAREN !) FAALT OM DE FACTUREN VAN DE PAARSE ONDERNEMER TE BETALEN !


  Maak melding

 6. Ik ben geen fan van het beleid van Hoefdraad, maar dit keer gaat het niet om het beleid, maar om de persoon.
  De heer Hoefdraad is toch econoom (oprechte vraag)
  Twee zaken in dit artikel
  1. De discussie omtrent monetaire financiering
  2. De vergelijking met beleggen in het buitenland. Hier ben ik erg van geschrokken. Ik vind het moeilijk te geloven dat hij dit zo gezegd heeft.

  Hoefdraad zegt dat DSB een commerciële instelling is.
  Is het een commercíële bank is mijn vraag. Zo ja dan is het een primaire oftewel een geldscheppende bank.
  Zo nee, dan is het een secundaire oftewel een niet-geldscheppende bank.
  Wat maakt dit uit.
  Een primaire bank kan en mag meer geld uitlenen dan zij heeft (ga ik niet verder op in, is niet noodzakelijk voor het verhaal).
  Een secundaire bank (bijv een spaarbank) mag maximaal uitlenen wat zij aan spaargeld heeft.
  DSB is volgens Hoefdraad een primaire bank (PB) Ok dan
  Als de staat geld leent moet zij onderpand geven (schatkistpapier). E gaat nu geld van de PB naar de Staat.
  Hierdoor komt er meer geld in omloop (het geld dat bij de PB was behoorde niet tot de geldhoeveelheid in omloop.
  Er is nu dus meer geld in omloop. Dit heet monetaire financiering.
  Dus zodra er meer geld in omloop komt (van een PB of van de centrale Bank naar de staat ) noemen we dit monetaire financiering.
  De toevoeging over rente en aflossing maakt niets uit!

  Al een PB op de markt staatsobligaties zou kopen zou het anders liggen, maar dat is nu dus niet het geval. Dat brengt mij bij punt 2
  Hier schiet de heer Hoefdraad behoorlijk uit de bocht.
  Als een PB belegt in het buitenland, dan doet zij dit met vreemde valuta (bijv $ of €).
  Er verdwijnt vreemde valuta naar het buitenland en de PB krijgt waardepapieren. Na een bepaalde tijd wordt het afgelost en krijgt de PB haar vreemde valuta (deviezen) terug.
  DE GELDHOEVEELHEID IN SU IS NIET TOEGENOMEN
  Ik begrijp niet hoe hij deze vergelijking heeft kunnen maken.
  Het is gewoon fout.

  Ik snap het nu niet, de heer Hoefdraad en ik verschillen van mening over het te voeren beleid. Dat kan. Hij is minister van Financiën en ik niet, maar we kunnen Onmogelijk verschillen over punt 2 en zelf punt 1 is merkwaardig


  Maak melding

 7. Ik begrijp het echt niet. Is de heer Hoefdraad nou wel of geen econoom?
  De kop van het artikel alleen al
  Hoefdraad: overheid heeft niet geleend bij De Surinaamsche Bank.

  Hoe noem je het als meneer A geld “geeft” aan meneer B
  en meneer B geeft natuurlijk onderpand. Na een bepaalde periode “geeft” B het geld terug en ontvangt hij natuurlijk zijn onderpand terug.
  Ik noem dat lenen!!
  Meneer Hoefdraad niet

  In januari of februari ga ik naar SU. Ik ga maar eens solliciteren. Net 60 en hier met pensioen. Misschien vind ik daar een baantje


  Maak melding

 8. @Pico

  Nederlandse banken zoals bijvoorbeeld ABN Amro heeft ook een belang in staatsobligaties. Dat is toch exact hetzelfde en noemen we toch ook geen monetaire financiering? Ik ben geen econoom maar volgens mij is dit exact hetzelfde.


  Maak melding

 9. Neen, ABNAMROBANk kan waardepapieren kopen zoals staatsobligaties, maar doet dit niet op de primaire markt, maar op de secundaire markt. Dus ze waren al in omloop bij het publiek
  Afgezien daarvan zal zij niet voor eigen rekening beleggen is Staatsobligaties. Het rendement is te laag. Als zij deze waardepapieren koopt doet zij dit voor anderen.
  Zo heb ik in 1990 (kan ook een jaar eerder zijn) voor
  HFl 50,000 staatsobligaties gekocht (rente was toen 9%).
  De ABN kocht deze voor mij. Hierdoor komt er geen extra geld in omloop. Het gaat van mij (via de bank) naar de staat.
  Geldhoeveelheid onverandert


  Maak melding

 10. Vele paars gelieerde ondernemers wachten sinds 2000 op gelden die zede paarse roverheid hebben voorgeschoten. Boefdraad verdiende meer dan 80.000srd voor zijn falend krediet wanbeleid en nu komt deze paarse drol van ddb met een boze bui de oerdomme debiele idioten ddb bezeten paria’s uitleggen dat et is neks waar et is uit de duim gezoge van de Nederlandse journalist. Oma nang opa alla dee e warskow deng granpikien om nooit van je leven een ndper te geloven of te volgen, ook al zijn ze familie, want ze zijn allemaal besmet met het duivelse leugenachtig corrupt crimineel immoreel virus dat heet ddb. Tang ka bribi ddb en roverheid, misijiesosokadubai en Lee apostel STef Anus Meije.


  Maak melding

 11. @JoJo

  Het is Moisson die ontdekte dat Hoeffie en Proeve samen die truuk hadden gedaan om via een omweg monetair te kunnen financieren. Door toedoen van Moisson is Proeve toen weggestuurd. Het is alleen jammer dat de PG nog steeds geen onderzoek heeft gedaan en de verantwoordelijke aangeklaagd heeft.


  Maak melding

 12. @pico

  Je reactie begint gelijk met 2 grove leugens. Jij bent donker paars en Hoeffie is geen econoom. Dat laatste is zelfs een belediging naar alle economen.

  Inmiddels heeft ook VES zich achter de kritiek op de DSB geschaard. Dus alle economen in Suriname wijzen de onzin verhalen van Hoeffie en pajong waaiers inzake de DSB naar de prullenbak.


  Maak melding

 13. Van Maele heeft inmiddels gereageert en blijk gegeven van een stuk uitstekend journalistiek werk. Hij zet die volgevreten paarse pathologische leugenaar Hoefdraad ff in de hoek. Feiten en uitspraken van DSB en GH zijn onderzocht en wat blijkt…Bank is failliet en Hoefdraad heeft weer met droge ogen ten overstaan van volk en vaderland keihard staan liegen, zoals gewoonlijk.


  Maak melding

 14. @Oom Ludwig foe Abrabroki
  Ondertussen kunnen Zimbabwanen hoopvol de toekomst tegemoet zien ondanks de inflatie van meer dan 100.000% per jaar. Wanneer gaan die oerdomme debiele idioten hebzuchtige geldgierige elite paars corrupt rijke parasieten en wc wormen zich ontdoen van de werkelijk wortel van alle achteruitgang sinds 1980 van het land, didibri?
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Als je zo doorgaat met de onsamenhangende idiote anti Surinaamse onzin die je uitkraait val jij nog om .


  Maak melding

 15. Neus.
  Stuk onbenul.
  Je bent van mening dat je je tot mij mag en kan richten.
  Dat je er helemaal niets van begrijpt is jouw probleem, niet het mijne.
  Ilk zou je dan ook adviseren slechts die postings te lezen van maximaal.3 zinnen.
  Meer dan 3 gast je pet te boven. Geeft niets, maar loop er niet mee.te koop.


  Maak melding

 16. @Oom Ludwig foe Abrabroki
  Vele paars gelieerde ondernemers wachten sinds 2000 op gelden die zede paarse roverheid hebben voorgeschoten.
  bla bla bla,,,,,

  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  Jij met jou altijd domme commentaar,snapt er toch geen snars van,..en meneertje wil discuseren ,ga slapen man !


  Maak melding

 17. Robles.
  Ja dat klopt.
  De ECB en de FED zijn zelf een stap verder gegaan.
  Op een gegeven moment zal het omgekeerde moetem gaan gebeuren. Hoe zullen beurzen reageren is de grote vraag. De ECB herbelegt niet meer.


  Maak melding

 18. Deze boefdraad probeert steeds wanbeleid van moordenaar goed te praten!
  Niemand gelooft deze regering inclunief die boefdraad!
  Un mppppp Un ndp roversbende falliet a herie konde kba!
  Falliet en veilingen zijn aan de orde van de dag!
  Koulo sakasaka God slaapt niet!
  Gods molen maalt langzaam maar zeker onthouden jullie dat goed!


  Maak melding

 19. Surinamer.

  @Oom Ludwig foe Abrabroki
  Vele paars gelieerde ondernemers wachten sinds 2000 op gelden die zede paarse roverheid hebben voorgeschoten.
  bla bla bla,,,,,
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  Jij met jou altijd domme commentaar,snapt er toch geen snars van,..en meneertje wil discuseren ,ga slapen man !
  dinsdag 21 november 2017 om 22:56 uur.

  Snappen of niet feit is dat jij ook een oerdomme paarse surinamer bent. En over discussie gesproken, met pro boutisten van jouw kaliber heeft het geen zien, gezien de paarse corrupte misdadige feiten van je soso lobi ddb en paarse geboefte Surinamers.


  Maak melding

 20. boefdraad ging voor quantatative easing volgens de Bernanke formule, alleen de waarheid werkte hem tegen. Wanneer gaat het volk in Suriname op de straat om deze debiel en zijn seniele schoonvader weg te jagen zoals de moegabe.


  Maak melding

 21. Oom Ludwig foe Abrabroki, moeten zij jou wel geloven. Jij schrijft uit PURE HAAT. Bij jou is er geen enkele WERKELIJKHEIDSZIN te bespeuren.

  Daarom moet het u niet VERWONDEREN wanneer jou kleinkinderen roepen: “wie wil deze opa hebben”? NOBODY!

  Ene Pico als opa legt enigszins toch zoden aan de dijk.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 22. De Surinaamse Overheid zou toch al hun ENERGIE toch kunnen stoppen in de GOUDINDUSTRIE, gezien GOUD als GEDUCHTE tegenwaarde geldt voor elke MUNT. Dan is Suriname toch VOORGOED van af het GEZEUR over Monetaire Financiering en dergelijke.

  Het GOUD in de zachte bodem gevonden te Saramacca, mag nimmer worden VERKWANSELD aan alleen maar een I am Gold. Er is toch min of meer OOK een GRASSALCO N.V. het Goudverwerkingsbedrijf van Suriname, die onder lastigere omstandigheden (uit gesteente) te Maripaston goud verwerkt. Gezien de “zachte bodem” te Saramacca, zal het iets makkelijker zijn voor GRASSALCO N.V. om net als I am Gold om aan GOUD te komen.

  In Suriname zou men sneller moeten kunnen ANTICIPEREN. Bescheidenheid siert, maar biet in dit geval.

  De financiële BANKEN in Suriname zouden zich ECONOMISCH toch onder andere PREVENTIEF kunnen BEWAPENEN om ook BEWUST in de Goudsector een ROL van betekenis te gaan spelen.

  Een DIVERSITEIT aan optreden is GUNSTIG en GEWENST. Waar men in Suriname op wacht, wie zal het zeggen. WACHTEN. WACHTEN en WACHTEN totdat ALLEEN maar buitenlandse ondernemingen met het GOUD van SURINAME er van door gaan.

  SURINAME is te gauw tevreden. De Regering Bouterse/Adhin mag MEER DYNAMIEK aan de dag leggen om deze GOUD-SECTOR die ten alle TIJDEN iets op levert evenals STAATS-OLIE verder op GEDEGEN WIJZE te ontwikkelen als VOORAANSTAANDE Sector.

  Hoefdraad mag zijn hoofd hierover als Minister van Financiën, gauw over buigen, als OPLOSSING, NU en op TERMIJN voor de FINANCIËLE en ECONOMISCHE situatie in het land.

  GRASSALCO N.V. heeft al enige KENNIS verworven. SURINAME, doe wat met die KENNIS en BREID het UIT!!!

  SURINAMERS moeten OPTIMAAL kunnen PROFITEREN van haar BODEMSCHATTEN en niet één of andere ONDERNEMING. In dat opzicht mag de Regering Bouterse/Adhin VOOROP, zichzelf een SPIEGEL voorhouden voor wat men doet, als het OPTIMAAL en GENOEG is.

  Meer MENSEN, meer KENNIS bij betrekken door BEWUST op zoek te gaan naar. Geen HALF WERK verrichten!

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the TIGHT thing!


  Maak melding

 23. Zou de pseudo econoom RobG dit verhaal in Hoefdraad zijn oor hebben gefluisterd?
  Ik denk het wel.
  Hoefdraad hoe kan je zoiets verklaren weet je als minister van Financiën niet wat monetaire financiering inhoud?
  Als je dit niet weet kan je en mag je nooit en te nimmer minister van Financiën zijn.
  Je hebt de CBvS reeds teruggeworpen naar af door je wijze van handelen.
  Waar ben je mee bezig?


  Maak melding

 24. @Pico
  Met u zijn er velen in Suriname en misschien ook daarbuiten die zich de vraag stellen of minister Hoefdraad echt econoom is. Dank overigens voor uw heldere uitleg.

  Zelf ben ik geen econoom maar (monetair) economische en algemeen politieke vraagstukken interesseren mij wel.
  Mede daarom verbaast het mij steeds weer dat sommige Surinaamse gezagsdragers uitspraken lijken te doen al naar gelang de kleur van hun overhemd. Hierdoor is het moeilijk zo niet onmogelijk enige consistentie in het gevoerde beleid te ontdekken. Zeker het beleid van de minister van financiën.

  Zie het citaat hieronder uit DWT van vandaag.

  “Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld dat DSB-bank momenteel niet aan de normen voldoet. Van Maele confronteert Hoefdraad ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een “mythe” noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering”. Einde citaat
  Dit zegt Pieter van Maele de bekende journalist.
  Inderdaad was het in 2015 een grote vraag of wel of niet monetair werd gefinancierd. Dat is wel toegegeven na vragen van enkele DNA leden.
  Deze situatie is linksom of rechtsom slecht voor (het imago) van Suriname. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om als DSB, CBvS en Min. van Financiën om in goed overleg en in het belang van Suriname met een consistent, eenduidig verhaal naar buiten te komen.
  Petje af voor veel cliënten van DSB dat ze ondanks het gedraai en gedoe geen run hebben ontketend.


  Maak melding

 25. @ Do the right thing
  U pleit ervoor om alle inspanningen te zetten op onze natuurlijke hulpbronnen. Het is u misschien ook bekend dat die niet eeuwig duren, ze raken een keertje op…wat dan? Moeten toekomstige generaties het dan maar zelf uitzoeken?
  U zegt ook: “WACHTEN. WACHTEN en WACHTEN totdat ALLEEN maar buitenlandse ondernemingen met het GOUD van SURINAME er van door gaan”.
  Het moet u ook bekend zijn dat het heel veel kost om goud uit de grond te halen. Niet alleen veel geld maar ook veel knowhow. Daarom gaat men deals aan met multi nationals, die hebben beide. Zaak is dat je bij die deals ervoor zorgt dat je niet bekaaid ervan afkomt. Natuurlijk kunnen goud en olie ervoor zorgen dat we een financiële buffer opbouwen. Hetgeen verdiend is moet dan wel in de ontwikkeling van het land gestoken worden en niet worden uitgegeven aan prestige projecten.


  Maak melding

 26. Enkele definities over geld.

  1. monetaire financiering
  algemeen overheid – Financiering van het overheidstekort door plaatsing van kortlopende schuld bij het bankwezen, waardoor de geldhoeveelheid toeneemt…
  Gevonden op http://www.economischwoordenboek.nl/woordenboekEcomax.html#2816

  2. monetaire financiering
  is het financieren van het begrotingstekort van de overheid door middel van geldschepping. Technisch vindt dit plaats door plaatsing van kortlopende schuld bij het bankwezen. De laatste jaren is monetaire financiering niet meer toegestaan als gevolg van de krap-geldpolitiek
  Gevonden op http://www.xs4all.nl/~mkalk/begrip09.htm

  3. monetaire financiering
  is het financieren van het begrotingstekort van de overheid door middel van geldschepping. Technisch vindt dit plaats door plaatsing van kortlopende schuld bij het bankwezen. De laatste jaren is monetaire financiering niet meer toegestaan als gevolg van de krap-geldpolitiek , die wordt gevoerd met het oog op de komst van de Monetaire Unie.(uit: beg…
  Gevonden op https://mkalk.home.xs4all.nl/register.htm

  Verband geldcreatie en inflatie

  Het verband tussen de geldhoeveelheid en inflatie
  In het kader van het hoofdonderwerp van deze Special, geldschepping, is de relatie tussen de geldhoeveelheid en inflatie van belang. Grofweg kan men stellen dat, als de geldhoeveelheid harder groeit dan de hoeveelheid verhandelbare goederen en diensten, het gemiddelde prijspeil zal gaan stijgen. Ofwel, geld verliest aan waarde als er teveel van in omloop komt. Uiteraard moet dit nog worden gecorrigeerd voor de omloopsnelheid van het geld, want geld dat wordt opgepot en derhalve niet uitgegeven oefent geen koopkracht uit. Het verband tussen de geldhoeveelheid, de economische activiteit en het prijspeil wordt wel aangeduid als de Verkeersvergelijking van Fisher, naar dezelfde Fisher die al eerder is aangehaald. Overigens is deze naamgeving niet terecht, want de vergelijking is al veel ouder . Dus MxV=PxT.
  Money
  velocity
  Price
  Trade


  Maak melding

 27. Een Nederlandse interpretatiekader volgens EU regels / richtlijnen laat de onvolprezen en miskende Bigi Sma los laat op de kwestie Surinaamse Bank en de Surinaamse overheid. Nederland zit in een monetaire unie met vele andere EU landen. In de Unie voert men een krap-geld politiek. Suriname voert geen krap-geldpolitiek. Dit is beleid waarbij maatregelen worden genomen om de groei van de maatschappelijke geldhoeveelheid te beperken. Hierdoor wordt de groei van de kredietverlening door de banken afgeremd en dat er geen ruimte is voor investeringen. Deze beperking heeft weer tot gevolg dat de rente gaat stijgen. Bigi Sma, het vak economie moet je overlaten aan mensen die re verstand van hebben.


  Maak melding

 28. van Zijsburg, ik weet drommels goede dat ze, onze natuurlijke hulpbronnen, niet onuitputtelijk zijn. Sinds eeuwen wordt er goud gewonnen in Suriname en nog steeds is er voldoende. Dus zo DRAMATISCH zal het niet lopen.

  Uw opmerking om een financiële buffer te creëren, dat bedoel ik in zekere zin onder andere. Temeer goud als BETAALMIDDEL kan worden ingezet. Goud is één van de zo niet het meest gebruikte ERKENDE BETAALMIDDEL naast valuta. De waarde van GOUD blijft ALTIJD behouden. Er wordt een discussie gevoerd over VALUTA, terwijl men met MAN en KRACHT aan de slag moet, omdat die VALUTA onder je neus ligt.

  Het VERWERKINGSPROCES van GOUD is niet ingewikkelder zijn als het raffineren van aardolie. Anders zouden de mensen, vaak ongeschoold, die in het Binnenland om hun manier naar GOUD zoeken het nooit redden. Met deze LOGICA op ZAK kan er VOLOP geïnvesteerd worden in de GOUDSECTOR en is het in allerhande opzichten VERANTWOORD. De WAARDE van de SURINAAMSE DOLLAR wordt OPGEWAARDEERD. De discussie over DEVALUATIE is een OVERBODIGE ONNODIGE gedachtewisseling. SURINAME heeft het ALLEMAAL zelf in de hand. Zo kan SURINAME NATIONAAL zowel INTERNATIONAAL, monetair aan haar vereisten voldoen. IMF, Ratingbureau’s en overige ZOGENAAMDE WAAKHONDEN gelden dan NIHIL als storende factor.

  De SLEUTEL van een gedegen Monetair BELEID, heeft SURINAME in EIGEN HAND. SURINAME dient ter OPLOSSING bij ZICHZELF aan te kloppen en NERGENS ANDERS.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 29. RobG
  Er is zoveel geld beschikbaar voor de kapitaalmarkt dat dit geen schaars goed is waardoor de spaarrente nagenoeg nihil is (thans 0,05%).
  Economisch gezien stijgt de prijs bij schaarste en daalt de prijs bij overvloed.
  Suriname heeft schaarste aan kapitaal waardoor bijvoorbeeld de hypotheekrente (Finabank) 20% bedraagt.

  Onze econoom (pseudo) RobG beweert dat Suriname geen krapgeld politiek bedrijft. Ik giechel en lach.
  RobG rol even in je eigen braaksel en verzin wat anders


  Maak melding

 30. @Do the Right Thing

  Op het principe dat u aankaart ben ik het helemaal met u eens. De uitvoering is echter het probleem.

  Bijvoorbeeld Grasalco. Grasalco is een fake bedrijf dat minder winst maakt dan dat het aan Royalties van IAMgold ontvangt. Grasalco is onderdeel van Royalties inkomsten en subsidieert daarmee andere activiteiten.

  Op Maripaston haalt het Goud uit Backsands ofwel goud dat door de informele kleine mijnbouw is weg gegooid of als onwinbaar is achter gelaten.

  Het geld ligt op straat indien Suriname de informele goudsector serieus ordent en daar goede technieken introduceert ook belasting laat betalen:
  De informele goudsector is even groot als de formele goudsector maar betalen nagenoeg geen belasting.
  De informele goudsector spoelt 2 maal meer goud weg dan dat het uit de grond haalt. IAMGold en Newmont halen 90% van het goud uit de grond op locaties de porkknockers slechts 30% omdat zij de techniek niet hebben. DTRT met de zelfde inspanning kan Suriname 300% meer inkomsten uit goudhalen dan het nu doet. Waarom gebeurt dat niet? Simpel de huidige groot verdieners investeren niet. Uit het boekje GOWtu blijkt dat er één was die tijdens de hoogtijddagen achter zijn bureau in Paramaribo met het verzilveren van concessie rechten $ 500.000/week verdiende. Waarom investeren als het geld uit de kraan komt.

  Ik heb het zelf ook ervaren met een project dat de staat jaarlijks $ 100.000.000 op zou gaan brengen. Geen interesse omdat men de belegger de boom in joeg.

  DTRT Suriname heeft kans gezien om op de Doing Business Index absurd laag te scoren. Dat zijn wel de trends waar de financiers naar kijken.

  Om te kunnen verbeteren kijken de financiers naar de infra structuur aan menskracht en kennis. Beste DTRT Suriname komt zelden verder dan een kopje koffie en dan rent men weg. Beste DTRT hoe vaak is er nu al getekend voor de vervanging van de pompen in Wageningen, de Ziekenhuizen in Wanica en Albina. Wat is er ondertussen gerealiseerd.
  Niemand die geld kan besteden elders of in Suriname zal kiezen voor Suriname


  Maak melding

 31. “RUSTIG” maar Srananmans, Gilmore Hoeffie komt zo weer

  met en LIMBO-Sprookjesbericht :

  WIJ GAAN N I E T DEVALUEREN !

  PS : Isabi toch Paars MONNIE DE !


  Maak melding

 32. henkmolenaar2016
  NOS WAARSCHUWT DSB-BANK OVER ‘ONJUISTE

  PARAMARIBO – Het Nederlandse omroepbedrijf NOS waarschuwt DSB-bank om geen verkeerde voorstelling van zaken te lanceren omtrent verslaggeving van NOS over de situatie bij de bank. DSB-bank heeft, aldus NOS, een persbericht verspreid waarin “verschillende onjuistheden” staan.

  Een aantal daarvan betreft de het omroepbedrijf. Onder andere wordt gesteld dat het Nederlandse ex-directielid van DSB, Hans Moison, bij de NOS-radio heeft opgeroepen tot een bankrun. “De NOS-radio heeft Hans Moison echter nooit over dit onderwerp aan het woord gelaten, laat staan dat hij heeft kunnen oproepen tot een bankrun”, schrijft Suriname-correspondent Harmen Boerboom.

  Moison is slechts aangehaald in een internet-verhaal over DSB, dat afgelopen maandag op de NOS-website is gepubliceerd. De aanleiding van dat artikel was de oproep, eerder die dag, van de Centrale Bank van Suriname om vooral géén bankrun te laten ontstaan op DSB. Moison is in het artikel opgevoerd als oud-directielid van de bank, en als financieel deskundige die ingaat op de extreem lage solvabiliteit van DSB.

  ====
  Wie geloven mensen eerder: Onafhankelijke deskundige journalisten of aartsleugenaar/Pinokkio Hoedraad?

  Laat Boefdraaf maar met cijfers en feiten komen,.

  woensdag 22 november 2017 om 14:21 uur.
  Geef een reactie


  Maak melding

 33. Rob.
  Je posting is denk ik onduidelijk voor mij (of je zit er gruwelijk naast)
  Zesde regel vierde zin:
  “dit is beleid ….. investeringen
  Je grammatica is in orde, dus moet het woord “dit”slaat op de zin daarvoor,namelijk dat Su géén krap-geld politiek voert. (ook wel monetair restrictief beleid.
  Wel nu als Su geen krap-geld politiek voert dan voert ze een expansief monetair beleid, dwz, dat de centrale bank maatregelen neemt, zoals meer kredietverlening aan banken en een lage rente om de economie te stimuleren.
  Je schrijft precies het omgekeerde.
  Overigens, de heer Hoefdraad is van mening dat de problemen bij DSB zijn veroorzaakt door de forse kredietverlening aan particulieren (consumenten en bedrijven).
  Je start trouwens ook verkeerd.
  Je zegt dat de EU een krapgeldpolitiek voert. Niets is minder waar. Integendeel. (Zie Robles gisteren).
  De EU en de VS hebben een expansief monetair beleid gevoerd, waarbij ze zelf staatsobligaties hebben opgekocht, waarbij ze de depositorente voor banken zelf negatief hebben gesteld.
  Door dit beleid is de rente voor particulieren gedaald.

  Resumerend
  Krap-geld politiek of monetair restrictief beleid, zorgt ervoor dat er minder geld in omloop komt, waardoor de rente gaat stijgen. Dit doet men om oververhitting van de economie tegen tegaan
  Ruim geldpolitiek of monetair expansief beleid. Maatregelen waardoor er meer geld in omloop komt. Dit doet men vaak om de economie te stimuleren.

  Werkt dit altijd? Nee, maar dat is weer een andere kwestie


  Maak melding

 34. Zwakka
  @henkmolenaar2016,

  Iedereen wit dat de N O S al lang geen onafhankelijke organisatie is maar een spreekbuis van haar financierders.

  ====

  Zoals Limbo met al zijn onafhankelijke Paarse radio en tv programma’s betaald door de Surinaamse belastingbetaler?


  Maak melding

 35. @henkmolenaar2016 (of 2017? Je loopt achter man): Zoals Limbo met al zijn onafhankelijke Paarse radio en tv programma’s betaald door de Surinaamse belastingbetaler?

  Noem mij maar een staatsomroep waar ook ter wereld die geen sympathie betoont aan de zittende regering.

  Die Bolle met z’n LaTina en 3 fröbeltjes Ahalia Akalia en Azalia wordt zelfs door de commerciële omroepen te pas en te onpas opgehemeld. Ik heb jou nooit een kritische noot daarover horen kraken. Jij kraakt alleen niet- blanken af. Wat is er mis met jou?


  Maak melding

 36. Do the RIGHT thing!

  Oom Ludwig foe Abrabroki, moeten zij jou wel geloven. Jij schrijft uit PURE HAAT. Bij jou is er geen enkele WERKELIJKHEIDSZIN te bespeuren.
  Daarom moet het u niet VERWONDEREN wanneer jou kleinkinderen roepen: “wie wil deze opa hebben”? NOBODY!
  Ene Pico als opa legt enigszins toch zoden aan de dijk.
  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?
  Do the RIGHT thing!

  Pure haat tegen paarse leugen, misdaden en het onrecht veroorzaakt door jouw criminele ndp regering olv je soso lobi baas ddb vanaf 1980 tot heden. Maar ook het onterecht lijden door de misbaksel ddb. De werkelijkheid is dat het gros der oerdomme debiele idiote ndper’s dit gevolg van ddb’s wanbeleid tot diep in hun zakken voelen, ai meki deng egi dong ndpers ka dee nanga dee. En deng brini, dofoe, de no habi verstang leki joe, paars dongboi.

  En wat betreft mijn kinderen, Gode zij dank voor wat ze allemaal hebben bereikt zonder de hulp van de politiek die jij zo aanhangt in de hoop op gratis ete, drinke,kabouterhuisje, gronden, een paarse job of goudconcessies.
  Daarom houden onze kleinkinderen van Ludwigs opa, omdat hij steeds normen en waarden voor ogen houdt net als oma. Als eerste de Waarheid en als tweede de Gerechtigheid. Geen leugen en onrecht zoals jouw meest geliefde en gehate misleider van het volk, didibri foe sranang, zijn zonen Dino, Meriba en vele oerdomme paars misdadig verworden ndp idioten als jij, voorhoudt. Ndp en aanhangers zijn een verdoemd misdadig vervloekt slecht volk. Soortoe do the right thing als je daden en woorden anders spreken, boi ie njang bouta ka no?


  Maak melding

 37. Pico
  Hetgeen je aangeeft is juist. Het zis mij teveel werk om obG dit zo uit te leggen.
  Hij zal plagiaat plegen door jou stuk als leidraad te gebruiken om zogenaamd te doen lijken dat hij Econoom is wat m.i. verre van waar is gezien zijn reacties de afgelopen maanden.

  Thanks anyhow voor je tijd en geduld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.