‘Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet tegengehouden’

34
'Vreedzaam protest tegen Zwarte Piet tegengehouden'

Op weg naar een vreedzame demonstratie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet is de weg van de bussen van Kick Out Zwarte Piet geblokkeerd door een groep van ongeveer 30 agressieve mannen en vrouwen met auto’s, motoren en vrachtwagens. De blokkade heeft zo’n 45 minuten geduurd, waarbij de aanwezige politie zichtbaar geen haast maakte om de blokkade op te heffen. Ook hielp de politie de anti-zwarte piet demonstranten niet om hun weg te vervolgen. Uiteindelijk is het recht op demonstratie ingetrokken door de autoriteiten uit Dokkum via een noodbevel. Het vreedzaam protesteren is door de politie en relschoppers onmogelijk gemaakt.

Nadat de blokkade is opgeheven heeft de politie beloofd de groep naar Dokkum te begeleiden. Dat gebeurde met een escort van agenten te motor en ME. Onderweg werd duidelijk dat de bussen niet naar Dokkum, maar naar het westen van Friesland werden geleid. Pas in Harlingen, tenminste 45 minuten na de beslissing, is gemeld dat de demonstratie in Dokkum op last van de burgemeester was verboden. De bussen zijn onder begeleiding via de Afsluitdijk terug naar Amsterdam en Rotterdam geleid.

“Het is meer dan duidelijk geworden dat ons recht op demonstratie en onze vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden”, aldus Kick Out Zwarte Piet. Ondanks overleg vooraf met burgemeester, politie en andere instanties, en ondanks dat alle instructies van de politie zijn opgevolgd, is een noodbevel ingesteld om de demonstratie voor een inclusief sinterklaasfeest te verbieden. Ook werd de demonstranten gesommeerd om terug naar huis te gaan onder de politiebegeleiding, terwijl het onduidelijk bleef wat de juridische grond daarvoor was.

Vorig jaar, bij de intocht in Rotterdam, heeft de politie van tevoren voldoende capaciteit geregeld om de vreedzame demonstratie tegen te houden en zijn de demonstranten direct aangehouden, een deel met geweld en nog voor het bereiken van de intocht. Dit jaar heeft de politie de racistische, agressieve en onrechtmatige acties van relschoppers heel anders behandeld. Pas na 45 minuten werd de blokkade opgeheven. Bovendien zijn deze agressievelingen niet aangehouden of tegengehouden om de demonstranten te beschermen, maar konden zij hun weg vervolgen.

Tot slot zijn er meerdere onjuistheden door de politie gecommuniceerd. Auto’s achter de bus in de file werd verteld dat de blokkade werd veroorzaakt door anti-zwarte-piet-activisten, aldus een automobiliste. De blokkade zou zich niet op de actiegroep richten, maar op iedereen in de file, en daarom hoefde de politie niet met de demonstranten te communiceren, aldus een politieagent ter plekke. En de politieagent die de bussen mededeelde dat ze niet meer naar Dokkum mochten, gaf als reden dat ze nu “te laat waren voor de demonstratie”, terwijl dit veroorzaakt was door het trage optreden van de politie zelf. Ondertussen werden demonstranten die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gereisd en op de afgesproken plaats en tijd aankwamen, ook tegengehouden.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is boos en teleurgesteld dat het vreedzame protest voor een inclusief sinterklaasfeest en een racismevrij Nederland niet heeft kunnen plaatsvinden. Ze beraden zich op vervolgstappen en zijn in overleg met een advocaat.


34 REACTIES

 1. Lees de NEN 0512. Even Googelen en je hebt hem. Daar staat in dat Piet elke kleur mag hebben. Voor sommigen is Zwart blijkbaar geen kleur. Daar komt bij dat de plattelands bevolking het gezeik van de Randstedelingen meer dan zat is. Waarvan akte!


  Maak melding

 2. De friezen hebben een statement gemaakt, lettelijk en figuurlijk, tot hier en niet verder, een onderschatting van de feitelijke relschoppers uit de randstad.


  Maak melding

 3. Vandaag heb ik een heel enthousiaste intocht meegemaakt van de Sint en bijkans tactig zwarte pieten in Willemstad.Er was welgeteld 1 rode piet en 1 goudkleurige piet.
  Er waren zelfs kaboela densende pieten en enkele agenten dansten ook op de tonen van de brassband.De Sint zat statig op een schimmel.
  Alleen de Suri’s in Ned. en Sheppard zien racisme in de piet.


  Maak melding

 4. In Willemstad geweldig Sinterklaas met zwarte pieten gevierd.
  Heb genoten als vanouds.Wacht even komt dit feest niet uit Turkije oorspronkelijk vandaan? Volgens de geschiedenis wel.
  Ik ga het nogmaals opzoeken. Doen jullie ook mee?


  Maak melding

 5. Een oproep aan afrikanen en hun nakomelingen dat ze liever meer aandacht morten schenken aan hun broeders en zusters die bezig zijn een tocht maken van hun geboorte dorp naar paradijs Europa. Die anti zwarte piet afrikanen kunnen hun handen beter inzetten voor het redden van hun broeders en zustters op zee en ook op de slaaptenten in griekenland, italie en frankrijk. Maar waarom maken de anti zwarte piet organisatie zich zorgen om de zwarte piet in Nederland. Die zwarte piet is toch goed opgevangen en verzorgd door de blanken hier en de afrikaanse vluchtelingen willen dat toch ook. De anti zwarte piet demomstratie is dom en egocentrisch en denkt alleen aan zichzelf en denkt niet aan het lot van hun broeders en zusters die elke dag hun leven met de dood moeten bekopen bij de sahara en de middelandse zee. Daar moeten de anti zwarte piet zijn om hun broeders en zusters te HELPEN EN redden. En op dit moment doen alleen de blanken dat en WAAR BLIJVEN DE AFRIKANEN EN HUN NAKOMELINGEN DAN.


  Maak melding

 6. Moengo tappu
  Je hebt groot gelijk.Ze moeten nu ophouden met hun zwarte pieten geouwehoer. Iets aan hun algemene ontwikkeling doen is ook een optie. Elk jaar weer hetzelfde gedonder. Ga jaar je eigen geboorteland als je er zoveel last van heb.De blanken hebben je niet gevraagd hierheen te komen. Ik ben trots op mijn donkere huidskleur en ben niet bezig mijzelf te denigreren tot zwarte piet en voel mij ook niet zo.Is het daadwerkelijk zo dat men zich pas in Europa zich bewust is geworden van hun huidskleur? Hhhhmmmm vreemd hoor.


  Maak melding

 7. Het zijn deze mensen die zeggen dat ze trots zijn op hun kleur. Maar……dat is dus niet zo…..wahahahaha….. Ze hebben nieteens door dat ze tegenstrijdig zijn….hoe dom kun je zijn!!!


  Maak melding

 8. Maar de grootste Nederlandse massamoordenaars en racisten uit het VOC tijdperk waren toch Friezen ? Ook de NSB’er Anton Mussert had zijn roots in Friesland. Dus verbaast mij de houding van de Friezen niet. Blijft iets achterlijk de Zwarte Pieten vernedering. Waarom draait men de rollen niet om; Sinterklaas zwart en zwarte Piet blank, Ja dan krijg je de poppen aan het dansen want dan komt men aan het superrieriteitsgevoel van de Nederlander.

  A-No-Mie
  Waarom op DENK stemmen ? Die partij komt alleen maar op voor de Turkse belangen en als jij denkt dat die partij ook voor jou opkomt dan heb jij het mis !


  Maak melding

 9. Mandela werd van terrorist uitgemaakt en moest 28 jaar gevangenisstraf uitzitten, Martin Luther King bekocht het met de dood, vandaag de dag zijn ze helden van weleer zijn ze onruststokers en terrorist. De kukluxklan wordt nog steeds getolereerd.


  Maak melding

 10. @ JAPANESIE

  Voor Uw onderzoek naar Sinterklaas leest U het boek “1000 jaar Sinterklaas” van Peter van Trigt. ISBN 978 94 6022 4324.
  Daarnaast Googled U naar: NEN 1205
  Als U die materie heeft gelezen bent U echt op de hoogte van de geschiedenis van Sinterklaas en de manier waarop het gevierd wordt.
  Hulde aan Curacao voor hun uitbundige en juiste viering van de Sinterklaas intocht.


  Maak melding

 11. Er gaapt een reusachtige kloof tussen de provincie en de Randstad. Thema’s als genderneutrale toiletten, diversiteit en vooral het debat over de kleur van Zwarte Piet worden door een kleine culturele elite in met name Amsterdam aan de rest van Nederland opgedrongen, terwijl de burgers in de regio’s hier helemaal niet op zitten te wachten.


  Maak melding

 12. Ka ka sani, wie houd je tegen gewoon doen toch een zwarte sinterklaas en witte pieten, maak je je zelf wel lachwekkend hoor, maar dat ben je toch al met je posting, gewoon doorgaan zo, carnaval komt ook zo.


  Maak melding

 13. Dit probleem kan alleen worden opgelost als mensen gaan inzien dat de ene zijn macht om te scheppen optimaal beheerst , zijn grenzen blijft verleggen en met God noch gebod rekening houdt en dat de ander angstig is voor uitdagingen en zich het liefst laat leiden en overheersen.
  Niemand is ooit belet om kwaad te doen of verplicht om goed te doen. Een ieder heeft de ruimte om naar eigen wil en verstand te handelen en is verantwoordelijk voor zijn creaties .


  Maak melding

 14. En toen gingen we verder met ademhalen !!!!!
  Er zijn belangrijkere zaken dan dit jaarlijks gezeur.
  Laten we ons liever bezig houden met onze plek op de maatschappelijke ladder.
  Die is al jaren in een neerwaartse spiraal.


  Maak melding

 15. De indoctrinatie bij de mens is iets dat niet meer weg te denken is, Vanaf het intreden van de moderne wetenschap hebben de blanke mens zich gezegend met alles dat toont op heer en meester te zijn op de andere bevolkingsgroepen.

  Is een heel grote denkfout wat de mens maakt om in zijn hoofd te halen dat de religie duizenden jaren bestaat. Niks is minder waar.

  Onthoud een ding stevig vast in je hoofd en dit mag je nooit meer vergeten, dat alles wat je doet of zegt is je aangeleerd. Wat voor taal je dan ook gebruikt maakt niks uit..

  Het antidateren heeft een heel grote rol gespeeld in ons leven van bestaan (tegenwoordig weigert de christenen om jezus christus aan te duiden als een oriëntatie middel ) te accepteren.

  Luister naar wat jou innerlijk tegen jou zegt en wees niet bang of angstig van dat ding dat jou is aangeleerd. Ga op onderzoek uit en zal je zeker vinden wat je zoekt.

  Ik zegt dit nogmaals: Het kwaad (de blanken) hebben altijd geregeerd. Nu is het de HAAT dat gaat regeren. Tenminste als de tekenen niet bedriegen.

  Na zwarte piet volgt er nog meer en als men dan nog dom dapper blijft doen. Dan zijn de consequenties niet te over zien.


  Maak melding

 16. Och, het is van alle tijden dat zelf mensen met een kleurtje het belangrijk vinden dat zij lichter van kleur zijn dan anderen. Dat even vooraf. zwarte piet is misschien van oorsprong niet racistisch bedoeld. Maar dat het nu een racistische uiting is kan door een beetje nadenkende mens niet worden ontkend. Bij racisme gaat het niet om wat al dan niet de bedoeling van de dominante groep is. Het gaat om wat voor gevoel teweeg wordt gebracht bij de groep die zich gekrenkt voelt. In Amsterdam en Rotterdam zijn de autoriteiten in ieder geval empathisch genoeg om dat in te zien;pluimpje. De rest van het land en niet in de laatste plaats ook sommige mensen met een kleur begrijpen het nu nog niet. Maar ze komen t.z.t. ook wel tot inkeer. En…waarom de betreurenswaardige situatie van Afrikaanse migranten wordt gekoppeld aan de zwarte piet discussie is mij een raadsel en raakt kant noch wal. Het sinterklaas feest is een kinderfeest. Dat mag niet verpest worden. Wie de discussie goed heeft gevolgd weet ook dat de activisten dat nooit hebben ontkend en het feest niet willen verpesten voor de kinderen. Waar zij voor vechten is om het racistische element uit het feest te slopen. En overal waar ik dat kan zal ik hun acties steunen. Niet door te schelden en grof te worden maar door het rustig en kalm uit te leggen.


  Maak melding

 17. @Fredyyy en anderen….
  Er zijn inderdaad veel belangrijkere dingen in het zaken in het leven. Dat gold ook in de tijd toen “gewone” mensen en vrouwen nog geen stemrecht hadden. Door acties van activisten is dat veranderd en nu weten wij niet beter. Als Marcus Garvey, Martin Luther King jr, Malcolm X en anderen hun mond hadden gehouden was als Obama als zwarte man nooit president van de VS geworden. Hetzelfde geldt ook voor de strijd van Nelson Mandela. LET WEL in vergelijk de zwarte piet-activisten niet met Obama of Mandela. Het gaat wel om het principe dat als je ergens voor staat dat je er ook voor uitkomt, wat anderen ook ervan mogen denken/vinden.


  Maak melding

 18. Van Zijsburg, maar ook zijn er fanatici in het verleden in Nl. geweest die hun ideeen, idealen etc, door wilden drukken, waar nu alleen de herinneringen aan bestaan, moet iets veranderen omdat er ideeen bestaan bij een verrekt kleine groep en dan voornl. in de randstand, die niet overeenkomen met wat de rest van voornl. Nederland er van vindt, Er zullen altijd overgevoelige en nu stel ik het mild, mensen bestaan die altijd en overal iets achter zoeken wat er niet is, alleen al om het feit om zich ergens tegen af te zetten, ga bij de verschillende protestgroepen kijken uit wat voor mensen deze bestaan en je zult veel overeenkomsten ontdekken, of ze nu wit of zwart of welke kleur dan ook bezitten , en behoorlijk negatief afwijken van de gemiddelde inwoner van Nederland


  Maak melding

 19. In plaats dat deze Afrikaanse afstammelingen blij zouden moeten zijn gaan ze zich wederom bezighouden met hun zwarte piet geleuter. Waarom komen ze niet op voor de steeds groter wordende criminaliteit begaan door Afrikaanse afstammelingen in Nederland. Oma taki ze hebben geen ene moer te doen, na soso aandacht, Opa taki, mi breti dati mi gebore na swietie Sranang, lokoe sa e pesa na Ghana, Kenya, Zimbabwe, Sierre leone etc. soso onderdrukking en verpaupering door dezelfde blakka mangs. Oma taki, efoe joe no lobi a torie foe zwarte Piet, mars gwe tang bakka foe pe zwarte Piet kmopo.


  Maak melding

 20. Na gisteren de intocht meegemaakt te hebben,weet ik zeker dat het feest in huidige vorm mag blijven bestaan.Misschien dat ik in het verleden een beetje getwijfeld heb maar nu ik gezien heb hoeveel plezier zwarte kinderen aan beleven,moet je een hart van steen hebben om het feest te willen vervangen


  Maak melding

 21. Deze demonstranten hadden hun lesje niet geleerd uit het verleden. Ze hadden de groep moeten splitsen. Een groep die inderdaad met het busje ging en de andere groep die onaangekondigd naar de plaats van demonstratie zou gaan en dus niet kon worden gestopt. Deze mensen hebben de werking van de blanke geest nog niet door.


  Maak melding

 22. Ik ken wel een zwarte Piet. Wat een gedoe om een naam. Die zwarte piet snapt het echt niet.
  Stelt U zich eens voor dat die zwarte Piet nu voor zwarte piet gaat spelen, zou u het dan erg vinden? Ook als die zou zeggen ik ben zwart en ik heet Piet.

  Dit is niet iemand die ik ken de zwarte Piet toespelen.

  De zwarte piet doorspelen = de schuld doorschuiven
  Een hele piet = Iemand die iets voorstelt
  Een hoge piet = iemand van hogere stand of hoge functie
  Een pietje precies = iemand die dingen altijd keurig/precies wil doen.
  Er voor piet snot voor zitten = er voor niets bij zitten
  hij is een piet Lut = hij is kleinzerig,
  iemand de zwarte piet toespelen ( bij het zwarte piet van Sinterklaas) = iemand behandelen,
  jan pet en piet boezeroen = de arbeiders,
  staan kijken als piet snot = voor gek staan.
  Je hebt ook Ingie (booi) Piet,

  Pieterman, Deze soort is wel een heel bijzondere, zoek op.

  Er zijn heel veel soorten pieten, waarvan zwarte piet er één van is. Hij is zwart en heet piet en hoort bij sinterklaas.

  Piet, Piet, Piet! Zwarte Piet met de zak op de rug.

  Als er sprake is van Zwarte Piet, ja dan moet er bij die groep van mensen wel wat aan gedaan worden, maar als het gaat om dat iemand zwart is en zwarte piet heet, dan is het gewoon om aandacht vragen die je niet krijgt. Je moeder, taante of oom Juuljez had je dan een andere naam moeten geven, kwakoe, kwassi, of tot maandag!, enz.

  In Nederland wordt er wel gediscrimineerd, maar je moet er wel mee om weten te gaan. Iedereen discrimineert elkaar, mannen, vrouwen, armen rijken, gehandicapten, schele, gebochelde van norte dam, kleur van de haar. roodhaar, vuurtoren, koud daar boven, hoe je spreekt ; oeWoeW,, OewegenOewacht, eruit ziet, kort lang, boer, platteland, je accent,


  Maak melding

 23. WAT EEN BRUTALITEIT, VAN DE ZWARTE SURINAMERS ZE WILLEN DAT HEEL NEDERLAND MOET STOPPEN MET ZWARTE PIET,
  WILLEN ZIJ HET LAND HEROVEREN OF ZO.
  BUSSEN HUREN TEGEN ZWARTE PIET EN GAAN NAAR EEN DORP WAAR JE GEEN REET TE ZOEKEN HEB.
  DIT GAAT TE VER.
  HUUR EEN KEERTJE EEN BUS OM TE DEMONSTREREN VOOR AFRKA OM TE VERTELLEN DAT ZIJ DAAR GENOEG SCHOON WATER KRIJGEN DAT IS BELANGRIJK MAAR DAN DOEN JULIE NOOIT,
  DIE SILVANA SIMONS DIE VIND IK EEN DOMME TRUT, HET ENIGE WAT ZIJ DOET IS TEGEN ZWARTE PIET EN NIETS MEER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.