Surinames ‘no nonsense’ waarnemend legerbevelhebber vertrekt

35

PARAMARIBO, 17 nov – Zijn benoeming is nooit geformaliseerd en hij heeft er ook nooit achteraan gezeten. Vertrekkend ‘waarnemend bevelhebber’ Adolf Jardim heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt na ruim veertig jaar dienst. Hij heeft nooit mogen dienen als legerbevelhebber, hoewel hij aan alle vereisten voldoet. Jardim is een in Brazilië opgeleide ‘no nonsense’ officier, die wars is van de politiek.

In zijn carrière heeft hij ook nooit sympathie getoond voor deze of gene politieke grootheid of stroming. “Ik weet niet waarom ik nooit in de functie ben benoemd. Wat ik weet is dat ik mijn land met opgeheven hoofd heb gediend”, zegt kolonel Jardim tegenover de Ware Tijd. Aan zijn leiderschapskwaliteiten kan het niet liggen. Onder meer tijdens de oorlog tegen het Jungle Commando zijn die aan de dag gelegd.

Anders dan vele legerofficieren in de jaren tachtig, was Jardim niet bevreesd voor confrontaties met het Jungle Commando. Onder de manschappen behoorde hij dan ook tot een select gezelschap officieren, die hun ontzag genoten. Nu hij op vertrek staat, heeft Adolf Jardim ‘no hard feelings’. Hij maakt graag plaats voor zijn opvolger: “Ik ben geen president Robert Mugabe. Kijk wat nu met hem gebeurt.”


35 REACTIES

 1. Als je inderdaad als bevelhebber niets met de politiek te maken wilt hebben noch dat de politiek invloed heeft op jou functioneren dan zal je en kan je en mag je volgens vereisten van de coalitie (welke dan ook) never nooit bevelhebber worden.

  Ik ken een majoor, ene B, die ook nooit verder kwam dan majoor omdat hij zijn ongezouten mening ventileerde over de ex bevelhebber en thans de huidige president.
  Hij is thans ook met pensioen maar wilt niets maar dan ook niets weten over de huidige coalitie.
  Dus Jardim jij bent niet de enige die never nooit die positie zal bekleden die je volgens ervaring opleiding had moeten bekleden in het leger.


  Maak melding

 2. Bevelhebber worden dat is net iets voor de criminelen in Suriname.Zij bezitten de vereisten niet ,plegen coups,vermoorden burgers,zijn verliefd op amnestie en smeken om vergiffenis en beweren noooooit iets slechts gedaan te hebben.Wel ,bij ons is het 100% bewezen dat criminelen alleen succes hebben!


  Maak melding

 3. Geniet van je pensioen jardim,het is je niet gegund om bevelhebber te worden onder deze stront NDP Regering .

  Geen Bevelhebber
  Geen Korps Chef van politie
  Geen Minister van justitie

  Bouterse was maar een sport instructeur 1974
  2010 is Bo Bo Bouterse President van liegen .

  Ocer van NDP word in 2018 een dieren tuin met .
  Geiten
  Koeien
  Kippen

  Van Der San en Limbo SRS Radio hebben de leiding .

  Aan melden met je dieren bij Limbo grootste Racist

  Limbo je zij tijdens de verkiezing van mei 2015 Santoki mocht geen president worden want hij is een Hindoe .

  Limbo waarom mocht Adin tijdelijk President worden is hij geen Hindoe .

  Limbo weet wat je zeg want Adin is geen Moslim maar een Hindoe

  Limbo draai wat nummers van Papa Twautje voor Jardim al is hij geen Bevelhebber geworden liever ook geen Dino Bouterse als bevel hij had geen enkel opleiding .

  Limbo is de vice President een Moslim of Hindoe .

  Ik zelf kan geen beesten naar Ocer brengen want deze blaka mang Eet geen beesten of vlees meer .

  Sedert Pengel NPS en Lachmon VHP heb ik vlees leren eten .


  Maak melding

 4. Suriname is misschien ook rijp voor een Coupe
  Als het leger de orde hersteld en vrije verkiezingen uitschrijft zal het volk ze dankbaar zijn.
  Want met huidige NDP gaat het de kant op als Venezuela of Zimbabwe.
  Het is kiezen tussen 2 slechte.
  beter is er niet.


  Maak melding

 5. Wanneer Adolf Jardim een coup zou hebben gepleegd netals sergeant Bouterse in de jaren 80, en zich zelf hierbij bombardeerde tot opperbevelhebber, zou deze Jardim nu ook opperbevelhebber geweest zijn, en tevens het volk een grote dienst bewezen hebben I.p.v. grootspraak over gevechten tegen het junglecommando.


  Maak melding

 6. Jardim geniet van je welverdiende pensioen. Bedankt voor wat je voor ons land heb betekend.Hopelijk krijg je elke maand je pensioen op je rekening gestort. Je bent een voorbeeld voor velen. Bedankt en God Bless You.


  Maak melding

 7. @ Dubroe

  Waar denk jij dat Suriname ligt? In de Sahel?

  Vrije verkiezingen, orde herstellen? Weet je wel waar jij het over hebt?

  Wij hebben vrije verkiezingen en geen legermacht die over straat paradeert.

  De mensen hebben vrijwillig op de NDP gestemd. Ga je dit soort onzin ook roepen als bijvoorbeeld 70% op wilders zou stemmen en wilders het voor het zeggen zou krijgen in NL? Of nem je dat dan ineens democratie? Dat is nu eenmaal democratie. Men stemt en krijgt waarop men stemt. Bij de volgende verkiezingen herkansingen als je het niet eens bent met deze partij.

  Maar zo als het er nu uitziet zijn de tegenstanders van de NDP in de minderheid. Het vlk krijgt wat men verdiend door er op te stemmen. Zo simpel is dat.

  Maar een beetje raar dat je dan aan de ene kant roept Democratie maar als je verloren hebt roept “Ga een coupe plegen……..”


  Maak melding

 8. @Djhoetthe
  Geen wonder dat ons land in record tempo achteruit gaat,het heeft ndp liefhebbers zoals jou!
  Jullie die van de ndp die in de sprookjes van je baasje geloven. De realiteit is gewoon zoek bij jullie.Wees gerust je baasje zal de enige couppleger van Suriname blijven.Wij, de rest dus,gaan niet met geweld het land overnemen en onze grondwet beledigen.Wij geloven in recht en wet der natuur,Zij gaan hun werk doen ,waar de ene zal falen zal de andere het werk afmaken!


  Maak melding

 9. @ Ray

  Waar staat dat ik voorstander ben van de NDP?
  Of probeer je weer popie jopie te doen met domme uitspraken?

  En jij hebt over ons? Wij de rest? Jij woont in NL doe niet alsof je hier woont. Jij likt de hielen van de blanken omdat die je nog steeds met een aalmoes wegsturen en domme verhaaltjes laten geloven.

  Je weet niet eens wat er gebeurt in Su maar je probeert over te komen dat je de “verlosser” bent.

  Laat me niet lachen. Zelfs bij de VHP kennen ze je niet en willen ze je niet. Schreeuwers zoals jij moeten lekker daar blijven.


  Maak melding

 10. Ik wil dat Ray nooit naar surinam kom.
  Hy verpest alles en maakt alles kapot met zyn tories

  Hy doet dat hy goed voorheef met ons maar verpest alleen maar de geest van de menschen.

  Hy weet niet waarover hy praat. Hy moet dokter zoeken


  Maak melding

 11. Ddb achtte hem niet waardig, want hij is geen crimineel en heeft ook geen criminelen in de familie. Gelukkig zijn er nog mensen in het leger die nooit en te nimmer ddb op handen hebben gedragen.


  Maak melding

 12. djhoetthe# Neen, dat geldt voor die lui die zich denken te groeperen op basis van uiterlijk en cultuur. Contra Surinaams. Dan zeg ik, ja, ga dan naar dat land waar alleen maar dat voorkomt. Kijk naar die rohinjas! Waar moeten die naar toe?


  Maak melding

 13. Dat zou flets zijn. Surinamers kleuren blind! Ik had het over groepen. als je mij wilt raken zo nodig, djhoetthe je weet waar je jouw ‘racist’ kan laten! Ik schijt op zij die zich qwa uiterlijk groeperen. kar in fa joe wanni.


  Maak melding

 14. Ik ben geen president Robert Mugabe. Kijk wat nu met hem gebeurt.”

  ===========================================

  Bouterse moet ook per direct afgezet worden !


  Maak melding

 15. @Djhoetthe Bhaktie Waala

  Als je denkt dat de verkiezingen is Su 100% eerlijk verlopen zijn dan geloof je zeker nog in sprookjes.
  Een slager die eigen vlees keurt wekt weinig vertrouwen.
  Als drugs het land verlaat bij 100% controle. Tja dan gaat iets niet goed. NDP heft genoeg gefraudeerd om genoeg stemmen binnen te halen.


  Maak melding

 16. De sociale dienst moet iedereen controleren die op dit forum komen.
  Deze mensen zitten van s’morgens vroeg tot s’avond laat op dit forum.Dan denk ik dat dit forum binnenkort gaat sluiten.


  Maak melding

 17. Deze mannen waren toen al laf en nu nog steeds. Niet hij maar de indianen hebben voor hem de strijd gewonnen.Pronken met ander mans veren maar zelf te laf om een sergeantje van troon te stoten. Nooit zal je weten hoeveel baas hem heeft omgekocht! Stel leugenaars zijn het.


  Maak melding

 18. @ lelekoe

  Waarom zo negatief, denk je dat iederéén die veelvuldig
  reageert bij de Sociale dienst zit ?
  Misschien zijn het mensen die een snipperdag hebben, of
  mensen die reeds met Pensioen zijn !
  Het is momenteel koud in Ptata dus, zoeken mensen de warme huiskamer, en uit verveling gaan ze achter hun pc zitten !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 19. big up for this no nonsense officier hij heeft het land gediend met hart en ziel maar ja u heeft uw taak vervult ga nu en geniet van uw zuur verdiende pensioen hopende dat er nog zulke no nonsense officieren zijn bedankt ovi het gaat u goed


  Maak melding

 20. echte soldaten vechten niet voor roem of eer. de geschiedenis kent hun verhaal, en zij die erbij waren. in elk geval in volle kracht en gezondheid vertrokken. even uitblazen kolonel want er is nog meer werk aan de winkel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.