Suriname moet af van lood, koper en troep in drinkwater

10
Actie bij Waterleiding Maatschappij in Suriname

PARAMARIBO, 17 nov – Er moet een eind gemaakt worden aan het voorkomen van metaal- en vuildeeltjes in drinkwater. Dit zegt universiteitsdocent Ricky Stutgard. Surinames enige levensmiddelentechnoloog heeft vaker geageerd tegen het hygiënegehalte in drinkwater dat geleverd wordt door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM. Behalve een beter dienstverlening vanuit het drinkwaterbedrijf, moet ook de hygiëne in opslagtanks worden afgedwongen.

Om het eerste te bereiken, gaat de Anton de Kom Universiteit van Suriname samenwerken met de SWM. “Het wordt een winwinrelatie. Studenten hoeven niet in hun zak te gaan om hun onderzoek te financieren en de SWM komt er goedkoper van af dan wanneer ze een consultant zou moeten aantrekken”, zegt Stutgard tegenover de Ware Tijd. Het schoonhouden van opslagtanks is iets ingewikkelder.

Het gaat niet alleen om opslagtanks bij de SWM. Ook bij onder meer zorginstellingen wil het wel eens fout gaan. Er zijn zelfs bejaardentehuizen waar de opslagtanks nooit worden gereinigd. Om af te dwingen dat het wel gebeurt, is extra wetgeving nodig. Stutgart wil daartoe NDP-fractieleider André Misiekaba aanspreken: “Ik zal hem vragen zijn invloed aan te wenden dat de wetgeving daadwerkelijk komt.”


10 REACTIES

 1. Misiekaba is nou net de verkeerde persoon om aan te spreken, anders zou hij het kwikprobleem in het binnenland, waar hij vandaan komt,allang aangepakt hebben.


  Maak melding

 2. Oplossing: waterfilters gebruiken. Dat het water van Suriname in kwaliteit achteruit was gegaan wist ik al. Ik had een vreemde huidziekte die tijdens mijn vakantie in Suriname spontaan verdween. Mijn ziekte had voor een groot gedeelte met vervuiling te maken. Naarmate de tijd verstreek verdween mijn kwaal steeds minder bij vakanties in Suriname. Op gegeven moment werd het zelfs erger. Bij nader onderzoek en ingewonnen informatie kwamen 2 dingen aan het licht, te weten:
  1. de kwaliteit van het water in Paramaribo holde heel hard achteruit en
  2. Door de vele auto’s was Paramaribo een stinkstad geworden..


  Maak melding

 3. Er wordt maar gesold met mensen hun gezondheid. Dit is al jaren zo.Ouderen en jonge kinderen lopen ziektes op dit hoeft niet. Nu dit wereldkundig wordt gemaakt moet je niet de domste ezel van een misbaksel benaderen voor een oplossing. De beste oplossing is maak gebruik van de media, ook in het buitenland. Toeristen waarschuwen geen water uit de kranen te drinken. Flessen water te kopen is het beste.
  Door de jaren heen zijn er al veel toeristen doodziek geworden van het drinkwater in Suriname. De ijsco mannen op straat met hun schaafijs is diarree..


  Maak melding

 4. @ John

  Ik weet waar je woont, maar in NL rijden ook veel auto´s.
  Je bedoeld fijn stof ?

  @ Boeboe bit Sjorie

  Mensen moeten water uit de fles kopen ?
  Waar komt dit water vandaan ?
  Naar mijn weten, kan je ook diaree krijgen van bepaalde
  kruiden die men in Su gebruikt.
  Blanke Nederlanders eten niet zwaar gekruid, dus deze gasten hebben meer last dan doorgaans SuriNeds.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Je hebt fijnstof en smog. De auto’in Suriname produceren door het slechte onderhoud 10 keer meer fijnstof dan een gemiddelde Nederlandse auto. Dit betekent dat de tegenwaarde van 200.000 auto’s gelijk staat aan 2 miljoen auto’s en dat alles in Paramaribo geconcentreerd. Ik praat liever over smog. In Nederland rijden zeker 8 miljoen auto’s rond, maar gespreid over meerdere steden en snelwegen. Ik woon op het platteland en heb dus minder last van fijnstof als je dat bedoelt.


  Maak melding

 6. Ik kook mijn water elke dag. Want mijn kinderen worden ziek wanneer ze water uit de kraan drinken. Ik laat het afkoelen en vul flessen en zet het in de koelkast. Flessen water in de winkel zijn duur.Dus dit is mijn optie. Koper en lood stapelt zich op in je lever en nieren kan niet makkelijk afgebroken worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.