Meer bewustwording over antibiotica gebruik in Suriname

3
Meer bewustwording over antibiotica gebruik in Suriname

In Suriname wordt van 13 tot en met 19 november de antibiotica awareness week gehouden. Doel van deze bewustwordingsweek is om mensen te wijzen op het gebruik van antibiotica en wat de gevolgen kunnen zijn van het niet op de juiste wijze gebruiken van de antibiotica.

Jan Sinnige arts microbioloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zegt dat het juist gebruik van antibiotica zeer belangrijk is. Een ding waarmee rekening moet worden gehouden is het feit dat de antibiotica kuur afgemaakt moet worden.
Het gevolg van het onjuiste gebruik van antibiotica kan resistentie veroorzaken van de bacteriën. Dat wil zeggen dat de bacteriën niet meer reageren op de antibiotica. Beterschap blijft dan uit met als gevolg de dood, zegt Brian Mangroe, hij is medisch analist

Volgens Jan Sinnige is een teveel gebruik van antibiotica de reden waarom bacteriën immuun raken. Volgens hem heb je niet voor elke infectie antibiotica nodig. En mocht je antibiotica krijgen gebruik dit op de juiste manier. Maak de kuur in elk geval helemaal af en drink het ook zoals aangegeven door de arts.

De meeste patiënten die last kunnen krijgen van een resistente bacterie zijn patiënten die vaak het ziekenhuis moeten bezoeken maar dialyse patiënten vormen een grote risico groep. De meeste resistente bacteriën komen vaak voor op afdelingen van het ziekenhuis waar veel antibiotica wordt gebruikt.

De medische wetenschap is nog altijd bezig om nieuwe antibiotica te ontwikkelen die ook de resistente bacteriën kunnen tegengaan. Maar voor als nog denk er goed over na alvoor je met een antibiotica kuur begint. Overleg eerst goed met de huisarts als dat echt nodig is. Indien je het echt moet gebruiken, zorg ervoor dat het op de juiste manier gebruikt wordt.


3 REACTIES

 1. Ook het drinkwater kan voorkomen op overstappen tot antibioticum. En die marlon oosterling mag een toontje lager zingen. Het liefs gaat hij pepers planten. Zegt Jahjah.


  Maak melding

 2. Bewustwording????? Bij de medicatie verstrekking horen mensen geinformeerd te worden wat ze gaan inslikken, hoe zij dat moeten innemen. Met water en niet met melkproducten. Melkproducten kunnen invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen.
  De hoofd en de bijwerkingen.Waar moeten de mensen opletten na de inname en de bijwerkingen direct melden bij de arts of apotheker. De mensen bij het verstrekken van de medicijnen een bijsluiter mee geven zodat zij ook zelf de informatie na kunnen lezen. Mensen krijgen hun medicijnen in een rot plastic zakje en slikken maar tot de dood erop volgt. Dit heeft met bewustwording te maken. Mensen sikken maar want de dokter of de apotheker heeft dit meegegeven. Mensen wordt bewust van wat je inslikt. Sommige medicijnen hebben invloed op de lever en nieren. Richten meer schade aan je ingewanden dan je lief is.Kom op voor jezelf. Laat je goed informeren. Sommige medicijnen brengen de suikerspiegel omhoog, laat je suikerspiegel controleren. Wees je ervan bewust wat je eet en slikt.
  Zelfs een teveel aan paracetamol kan je leverwaardes en functies naar de knoppen helpen.Teveel aan alcohol vernietigd te lever ook. Alcohol en medicatie gaat ook niet samen.Wil je je gezondheid niet in gevaar brengen, wees dan alert op jezelf. Doe je mond open en vraag informatie of zoek het op. De artsen geven geen informatie hier. Zeggen alleen ik geef u medicijnen. Maar wat voor soort krijg je amper informatie hierover. Vaak genoeg ben ik met mensen meegegaan bij het bezoeken van hun huisarts of specialist. Nou hier zakt te broek van je kont af. Informatie is minimaal.Dus deze het gaat niet alleen om het Academisch ziekenhuis maar ook de huisartsen en alle ziekenhuizen. Mensen doe je mond open. Mijn moeder is ook jaren geleden onnodig overleden in het AZ hier. Zij was diabeet die goed onder controle werd gehouden en ook op haar voeding werd gelet. Ze kreeg een klein wondje op haar rechter teen. Het weefsel was zwart geworden en er volgde een kleine ingreep om het afstervend weefsel te verwijderen in het AZ, door een vrouwelijke arts in opleiding. De ingreep is goed verlopen. het gevolg is dat mijn moeder de volgende dag is overleden. Oorzaak zij kreeg een bloedvergiftiging (Sepsis). Zij heeft uit voorzorg geen antibiotica gekregen en ook geen pijnstillers. Steriel werken is heel belangrijk.Hier trek je lering van. Dus mensen wees kritisch en laat je goed informeren. Stel vragen en blijf vragen stellen.Het gevaar schuilt in een klein hoekje. Ben je diabeet let op beginnende wondje en vermijdt wondjes. Let op je voeding zoals geraffineerde suikers, rijst, aardappel, bamie en frisdranken.
  Vraag desnoods aan familie in het buitenland om een bloedsuikermeter voor je te kopen. Trouwens als de diabetesverpleegkundige hier zo goed voorbereid is en haar werk goed doet hoort zij al haar diabetes patienten een bloedsuikermeter compleet te verstrekken voor thuisgebruik en de juiste bloedwaardes voor de individuele patient te verstrekken en dit is gratis. Wanneer zij het buitenland willen na doen hoort dit gratis verstrekt te worden. In Nederland wordt het gratis verstrekt en mensen worden geleerd om zichzelf te prikken en zichzelf de juiste dosering medicatie te geven. Heeft ook met bewustwording te maken. Dagelijks medische informatie in de media is geen luxe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.