dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoutzagerijen in Suriname staan op instorten door export

Houtzagerijen in Suriname staan op instorten door export

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 nov – De export van rondhout houdt de locale houtproducenten in een een dodelijke wurggreep. Volgens de Times of Suriname hangt ruim dertig eigenaren van zagerijen een faillisement boven het hoofd. De exporteurs bieden onmogelijk hoge prijzen aan voor partijen hout. Houders van houtkapvergunningen hebben hun keus dan snel gemaakt.

De lokale producent kan niet tippen aan de aangeboden prijzen. “Hotzagerijen en meubelmakers kunnen niet aan rondhout komen. Men kan de tent sluiten vanwege bedrijfseconomische oorzaken, want het rendeert niet meer. Het is echter zonde van de gepleegde investeringen, dus kapitaalvernietiging”, zegt André Soeltansingh, voorzitter van de Surinaamse Houtunie.

Het heeft niet alleen gevolgen voor de producenten. Ook de woningbouw ondervindt last van de toenemende schaarste aan hout. Slechts enkele producenten kunnen leveren, omdat die zelf een stuk bos hebben om te kappen. Het hout wordt uiteraard duurder en zelfs onbetaalbaar. De regering heeft wel beloofd de export aan banden te leggen. Maar de producenten vinden het veel te lang duren. De nood is hoog.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
  1. Van dik hout zaagt men planken! Zonder moreel besef, staat alles, maar dan ook alles op instorten. So bigi smoel.
    Begin een spuughekel aan ” Surinamers ” te krijgen.
    Jullie verkopen je damn ziel. foe plei mooi boi. Dan zo aarts lelijk. Me bar oen. Sab anga soema wi deal! Mi taigi unu kba, Na mi Kondre.


    Maak melding
  2. Tweede Dubai we komen er aan even een dipje maar dan?????
    Uit de start blokken, of is het toch suribabwe, worden schieten te kort, als Robg@ hier iets goeds uit weet te halen ga ik hem geloven, bank failliet, SLM aan geeuwhonger hout zagerij naar de kloten goud en olie deals houtkap plus verwoesting van de bush, geen herbeplanting, bij bauxiet het zelfde verhaal, goudzoekers en kwik, mooie we stonden er bij en keken er naar.
    Het word steeds erger, al ben je nog zoeen grote optimist, dit kun je niet meer recht praten. Hout handel net als Bruynzeel naar de gallemiesse. Het ene gat wordt met het ander gedempt alleen worden de gaten steeds groter, regeren is vooruit zien, nu moet er ineens in de agrarische sector geïnvesteerd worden tourisme waar veel geld mee te verdienen valt, heeft men te lang links laten liggen.
    Jammer


    Maak melding
  3. Net als in de rijst sector:
    De concurentie haalt hoger opbrengsten omdat die wel geinvesteerd hebben in kennis/scholing/wetenschap.
    Nu men dus niet meer mee kan komen heeft iedereen het gedaan behalve de bedrijven zelf. Laten we het kaf van de koren maar eens scheiden en niet gelijk roepen dat de overheid moet ingrijpen. Wedden dat er genoeg bedrijven zijn die het wel kunnen redden!

    Het mocht niks kosten, duku was het enige dat men wilde, investeren in kennis, moderne machines, digitaliseren en mee gaan met de behoefte van de klanten was totaal overbodig…..en nu klagen.

    De meesten redden het niet meer omdat de waardeloze meubels en planken gemaakt van hun hout niet worden verkocht. Mensen willen geen rommel meer maar kwaliteit. een nette afwerking en geen kromme planken.

    Er is een hele grote groep die alles bij het oude wil laten zowel in de rijst en landbouw as ook in de houtbewerking en transport. Zodat zij hun geld kunnen blijven verdienen zonder te investeren en over de rug van de Republiek Suriname. En uiteraard zijn dan de chinesen de schuldigen als diat niet meer lukt.

    Eigenschuld dikke bult.


    Maak melding
  4. Der Grosse kladderadatsch (klaboem) heeft zijn intrede in mijn geliefd Suriname gedaan. De totale financiële ineenstorting wordt nu gevolgd door de economische.
    Een reageerder op het forum heeft het heel mooi verwoord. Onze regering lijkt op een horde termieten (oedoe losso)in een houten huis. Ze vreten alles op en kapot. Het wachten is nu op de totale instorting van het huis.


    Maak melding
  5. Ete-vijvie in 2015 ! wo ka go moro-fara !!!
    In 2020, president voor het leven !!!
    Stemmers op Na DAGOE Partij, wo ka go moro fara ook de kinderen en kleinkinderen van alle Surinamers !!!
    Coblijn en andere Redi-Musu’s, oeng draai kon bakka na mamma prtij NPS !!


    Maak melding
  6. Quote (John):

    “Onze regering lijkt op een horde termieten (oedoe losso)in een houten huis. Ze vreten alles op en kapot. Het wachten is nu op de totale instorting van het huis”

    Als de vorige regering kwaliteitsmaterialen had gebruikt voor hun “huis” dan hadden we nu minderlast van ongedierte dat het “huis” opvreet.
    Met andere woorden we bouwen een goedkoop kwalititief rotzooihuis en als het wordt aangetast wijzen we met onze vinger naar het ongedierte.


    Maak melding
  7. Surinamers en in het bijzonder onze politici zijn hardleers. Ze maken steeds weer dezelfde fouten. Toen was het Bauxiet, nu hout.

    De vrije stem van donderdag 14 augustus 1969

    REMEMBER ORMET Het hele ORMET-SCHANDAAL, dat in 1963 tenslotte leidde tot de val van de regering-Pengel. ging om het feit dat onze natuurlijke rijkdom, bauxiet, praktisch gratis zou worden weggegeven, zonder de minste verwerkingsplicht. De hele gemeenschap heeft toen haar rijkdom met hand en tand verdedigd en zowel de regering-Pengel als de profiteurs hebben het onderspit moeten delven. „Ik sta met mijn rug tegen de muur”, aldus Pen- gel)- Wat in 1963 gold, geldt nog steeds namelijk dat natuurlijke rijkdommen onder geen enkele voorwaar- de voor niets kunnen worden weggegeven. Elke regering zal zich wel honderdmaal bedenken, alvorens tot een dergelijke stap te besluiten. Daarom ook, dat de Houtunie niet veel sukses zal hebben met haar aktie het uitvoerrecht op hout af te schaffen


    Maak melding
  8. Hoelang nog,en niemand in suriname maakt geen drukte van de situatie elke dag is erger geworden..Maar wij surinamers die in het buitenland wonen , zien en leest haast elke dag.Allen maar Slecht nieuws..
    De lokale bevolking moeten in opstand komen,om een betere suriname..zo lang dat niet gebeurd …sari tori.


    Maak melding
  9. Ondertussen zijn de ndp aanhangers onder hen, vreselijk teleurgesteld. Tjies deng dong mang disie mooi. Didibri en paars corrupte trawanten zijn niet te vertrouwen. Vraag het maar aan het gros der debiele idioten verworden paarse paria’s.


    Maak melding
  10. Dit is de vooruitgang die de NDP bewerkstelligd. Productiebedrijven failliet , snelle njan maken met export en het verarmde volk trakteren op hogere prijzen.


    Maak melding
  11. Nu de export niet meer volledig in handen is van de hindoestanen beginnen ze te klagen en te dreigen dat alles duur gaat worden. Uiteraard.
    Zij willen hun inkomen alleen vergroten en niks opbouwen voor dit land. Alleen voor zich zelf opbouwen.

    Hebben ze ooit iets geinvesteerd in deze tak? Meer dan alleen verrotte truck die ze veel te zwaar beladen? Onveilige zaagmachines uit hun zogenaamde vaderland omdat ze daar waren afgekeurd (en dat kan al bijna niet). Veiligheid voor hun werknemers? Een normaal loon voor hun werknemers?

    Ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Nu worden ze ingehaald en dan beginnen ze te janken. Karma?


    Maak melding
  12. @ Sjaamie,

    Volgens mij moeten ze “onze Mughabe-face dubbelganger Hoogie” de NPS-redimusu ,ook onder huis arrest plaatsen ! ,op verzoek van de CLO-leden .


    Maak melding
  13. Dir komt allemaal door de klote NDPers!! Maak een grote brandstapel van dat zelfde hout, leg alle paarse strontvliegen erop en steek vervolgens gelijk in de fik!! Vergeet de Surinaamse aardolie niet in en om de stapel te gieten!

    @@we run things
    Het volk moet gewoon een coup plegen op deze rot regering.

    wrt! de burgers kunnen geen haar van deze regering krenken, want het zijn mietjes en pikkelikker van de NDPers!!
    Surinamers en daden??? forget it!! het zijn vliegenmeppers met open bek en die gaan ze ook straks opvreten in opdracht van de paarsestronters!!


    Maak melding
  14. RobG zou inbrengen
    Van dik hout zaagt men planken er zijn figuren die de vooruitgang van Suriname ondermijnen.

    RobG
    ze hebben een docent economie nodig om het standpunt van de coalitie uit te leggen.
    Wees niet te beroerd om dit op je smalle schouders te nemen


    Maak melding
  15. Pas als we een natie zijn zal het dan goed gaan met dit land. Wanneer de ene groep tot rust is gekomen is de andere gestart met actie voeren. Zo gaat dit steeds door. Er is altijd iets dat naar een oplossing vraagt. Het gaat echt niet goed met mijn landgenoten. Klagen en nogmaals klagen.

    Fysiek zijn ze wel dichterbij gegroeid maar Geestelijk nog heel ver uit elkaar. En de politieke partijen maakt dus gretig gebruikt van de situatie dat zijzelf hebben gecreëerd. Men denkt niet aan natie vorming zoals in Guyana.

    De verschillen bij de verschillende bevolking is hemel groot en alles is de schuld van de politiek. De hokjesgeest weigert om gezamenlijk een natie te vormen, door te doen van hun politiek leiders. De naam zegt het al.

    Dit is nog steeds niet doorgedrongen tot de mensen/kiezers dat zij worden misbruikt.
    Bouterse had zoveel commentaar en gelijk had hij op oude politiek. Maar sorry je merk echt geen groot verschil.

    Misschien meent hij goed met dit land maar kan tot dus ver geen grote leiderschap tonen Mijn twijfel over de a.s. presidentschap van de Heer Chandrikapersad Santokhi zegt mij ook niks.
    Deze man vind ik een nog grotere misleider met zijn diaspora gedachten.Terwijl men juist in andere landen bezig zijn om de diaspora te beëindigen.Ik vindt persoonlijk dat hij te opdringerigs doet om in de machtscentrum te komen.

    De geheimhouding en scheiding tussen de groep Santokhi en Mahinder Jogi zal vroeg op laat zijn tol eisen.


    Maak melding
  16. Hout mag dan duurder worden maar olijfolie wordt goedkoper:

    “Wereldwijd steeg de olijfolieproductie met 12% naar 2.854.00 ton olie. De EU levert een derde van de mondiale olijvenproductie en 70% van alle olijfolie. De grote opbrengst is een meevaller voor consumenten, die na drie jaar van onafgebroken prijsstijgingen een prijsdaling kunnen verwachten” (bron: © Aangeboden door Foodlog)

    Zal mij benieuwen of we daar in Su iets van gaan merken? Of de importeurs de prijs ook gaan verlagen als iets goedkoper wordt.


    Maak melding
  17. Suriname staat op instorten.Het is a matter of time.Dit mooie land dat door de politiek kapot word gemaakt.Als een volk massaal achter een moordenaar staat is dat wel een logish gevolg.


    Maak melding
  18. Kom kom niet zo somber.
    Ik was in september in Su. Vorig jaar ook Een oud vrouwtje bezoeken. Amper in Paramaribo geweest. Excursies? Nee, ik wil gewoon in Su zijn. Niets doen. Heerlijk
    Iedereen klaagt in SU. Dat is zo irritant. Veel lege schappen.
    Ik ga binnen nu en drie maanden weer. Dit keer op uitnodiging van een vriend.
    Zo beroerd is het dan toch niet?


    Maak melding
  19. Aiy im plaats van oplossing voor dit probleem maken ze het nog erger.
    Lobby een beetje bij de overheid om extra export heffingen op ruwe stammen in. Dan word het minder lucratief om rechtstreeks naar het buitenland te exporten en bescherm je je interne economie. Zo’n oplossing had een middelbare scholier kunnen bedenken.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES