Ook Rotterdam stopt met Zwarte Piet

44

De organisatie van de Sinterklaasintocht in Rotterdam heeft na gesprekken met vertegenwoordigers van de ‘zwarte’ gemeenschap in de stad afspraken gemaakt over modernisering van het kinderfeest. Iedere verwijzing naar zwart en andere mogelijk kwetsende stereotypen verdwijnen, meldt RTV Rijnmond. Eerder deed ook Amsterdam de oude Zwarte Piet in de ban.

Volgens de omroep is sinds september gesproken tussen het Sint Nicolaas Intocht Comite (Snic) en Platform Rutu dat diverse Afro-gemeenschappen in Rotterdam vertegenwoordigt. Ze hebben een overeenkomst gesloten van acht punten. De belangrijkste wijziging op de oude traditie van Sint en Piet is dat het woord zwart verdwijnt.

“Piet wordt niet langer verbeeld als dom en onhandig en pratend met een karikaturaal accent, maar als volwaardig individu en hulp van Sinterklaas.” Piet zal geen oorringen meer dragen of rode lippen hebben. Ook verdwijnt zijn kroeshaar en zijn egaal zwarte huidskleur. Piet wordt een roetveeg-Piet: “Hij is door de schoorsteen gekropen om schoentjes te vullen en is zo vies geworden.”(Bron/Lees verder: RTV Rijnmond)


44 REACTIES

 1. HET ENIGE WAAR ZWARTE SURINAMERS ZICH BEZIG HOUD IS ZWARTE PIET EN NIETS ANDERS.
  DAT HEEL VEEL ZWARTE MANNEN WERLD WIJD ROOF MOORDEN PLEGEN EN VERKRACHTEN VOOR AL IN SURINAME DAAR HOOR IK GEEN EEN ZWARTE SURINAMER OVER. ZE PRATEN ALLEEN, ALLEEN MAAR OVER DISCRIMINATIE, DAT IS HET,
  KIJK EEN KEERTJE ZELF IN DE SPIEGEL IN PLAATS VAN OUWE HOEREN. LAAT DIE NEDERLANDERS MET RUST. WEES DANKBAAR VOOR HET SOCIALE VOOR ZIENNING. EN LUL NIET TE VEEL. DENK EVEN HOE WIJ AFRIKA KUNNEN HELPEN. HOU OP MET DIE KORTZICHTIGE DRAMA.


  Maak melding

 2. Wanneer houdt dit geouwehoer een keer op? Zijn er geen belangrijker zaken om je druk over te maken?
  Zwarte piet is voorheen binnen de Surinaamse gemeenschap nooit een issue geweest. Waarom nu – sinds enige jaren – opeens wel?


  Maak melding

 3. Als wij geen zwarte Piet mogen hebben, dan schijen wij er uit om voor sinterklaas spelen, wie discrimineerd wie, haal je nek uit de strop en leef verder, het valt wel op dat kinderen er niet malen.kinderen discrimineren niet kijk maar in de peuter speelzaal zalen.
  Het zijn de ouderen die de discriminatie in stand houden en juist die moeten zich kapot schamen


  Maak melding

 4. In Suriname was er nooit een probleem en waarom hier?
  Waarom houden ze meer van blanke vrouwen en nemen
  ze geen donkere vrouwen? Zijn dat geen racisten?
  Waarom zijn de meeste trots op hun blanke familie namen?
  Namen veranderen kan wel en dat willen ze ook niet.
  Blijven jullie af van de kinderen feest en kijk eerst naar je zelf.


  Maak melding

 5. Zullen we maar ook de bruine bollen, blanke vla en jode koeken uit de schappen halen ?
  Zwarte Piet is geen racisme. Het zijn de facisten van DENK en Simons die rotzooi trappen.


  Maak melding

 6. Things change forever, the table is turned and you’ll have to live, and live and learn and don’t fret

  He have eyes to see, let them see. He who have ears to hear, let them hear


  Maak melding

 7. Eindelijk,..nog ff meer druk uitoefenen radicaal protesteren,wedden dat deze middeleeuwse gedrochten over 2 jaar van het toneel ,en uit het straatbeeld verdwijnen.en in het museum tot het verleden zullen behoren !! net zoals de primitieve oude gebruiken en ambachten !


  Maak melding

 8. Nu kan kareltje en jantje lekker gaan slapen en niet nachtenlang wakker liggen rond het sinterklaas feest weg met die rode angst koontjes en die zwarte kindertjes kunnen nu zonder geplaagt te worden naar school.
  Ziezo leuk feest voor alle kindertjes , of is het soms een feest voor de volwassenen?????
  Niemand schijnt door te hebben dat het niet gaat om het sinterklaasfeest afschaffen maar
  Komt u maar binnen met u slaaf sorry knecht.


  Maak melding

 9. Weg met Zwarte Piet, en hou nou eens op mij telkens te vragen wat ik van Zwarte piet vind ?
  Jullie weten bliksems goed dat het racistisch is, toch willen jullie altijd van mij als zwarte man weten wat ik er van vind, en daarbij vertellen dat het onschuldig kinderfeesje is….


  Maak melding

 10. Genoeg over mensen. Nu over dieren, aangezien we zo te lezen en zo te zien geen ene moer meer hebben te doen.
  Waarom een wit paard? Alleen omdat het lied over een schimmel gaat?
  Of omdat de prins op zijn wit paard kwam?
  Nee, ook geen mooi zwart paard. Daar reed Zorro al op.
  Doe mij maar een bruin paard. Zoiets als de picolet.
  (doordenker).
  Ik zie de racisten al helemaal gek worden: zeker VHP. hahaha


  Maak melding

 11. Wat een belediging dat Zwarte Piet met een surinamer wordt vergeleken!! Of met een afrikaan!?

  Sinds wanneer lopen wij hier rond met rode lippen en een raar mutsje op de kop met veer en witte handschoenen aan en een korte pofbroek met sport patta’s? Gouden oorbellen yep…Braziliaans goud uiteraard…die patta’s uiteraard chinees….

  En sinds wanneer is zwarte piet een neger? Een Moor, yep die stal van de mensen en het niks uit maakte dat ze kinderen waren.

  Elke neger die zegt dat hij zich gediscrimineerd voelt door Zwarte Piet makeert iets aan z’n toitoi…zoek niet altijd overal ergens iets anders zodat je kunt klagen en je hand ophouden..vanwege het woord knecht?…Die traditie moet een keer afgelopen zijn…Get a life


  Maak melding

 12. Sinds wanneer lopen wij hier rond met rode lippen en een raar mutsje op de kop met veer en witte handschoenen aan en een korte pofbroek met sport patta’s? Gouden oorbellen yep
  Braziliaans goud uiteraard
  die patta’s uiteraard chinees


  Maak melding

 13. @stenley
  Uw opmerking is gespeend van welk argument dan ook dat te maken heeft met de onderhavige discussie. Het lijkt mij niet verstandig om hier voor u meer te schrijven dan dat criminaliteit niet gebonden is aan ras.
  @Esther van Duijn
  Is het verschijnsel van “Zwarte Piet” geen racisme omdat de voorstanders dat zeggen? Is het juist dat de dominant aanwezige groep bepaalt hoe de andere zich moet voelen?
  Als een persoon zich, om welke reden dan ook, gediscrimineerd voelt zou het al helpen als gevraagd wordt wat maakt dat die persoon dat gevoel heeft. Het begint met een klein beetje empathisch vermogen.

  Als we allemaal harde standpunten innemen en altijd vinden dat het gelijk aan onze kant is zijn we bezig een heel vijandige wereld te maken.
  Het is goed dat Rotterdam dit deel van het feest heeft veranderd. Soms is het goed als veranderingen geleidelijk plaatsvinden……de rest van het land volgt wel, daarvan ben ik overtuigd. Redelijke mensen zullen vroeg of laat tot inkeer komen. Dan zal het een mooi feest zijn voor iedereen…toch


  Maak melding

 14. Is dat allemaal vanwege het woord knecht?

  Dus als ik taken uitoefend ter ondersteuning van een witte man dan moet ik mij gediscrimineerd voelen? Dus als neger mag ik geen stalknecht of paardenknecht zijn, want dat is discriminatie.

  De enige traditie die moet stoppen is het geklaag over discriminatie.


  Maak melding

 15. Laten we dan ook de kerststalletjes gaan aanpakken.

  Waarom moeten daar alleen maar witte mensen in voorkomen en 1 zwarte?
  Ik stel voor allerlei kleuren.

  En laten we dan ok gelijk de bijbel herschrijven. Surinamers zijn kleurenblind zegt men toch?


  Maak melding

 16. Helemaal mee eens. Waarom moeten er twee blanken en 1 neger de drie Koningen zijn? Waarom niet twee negers en 1 blanke?

  Waarom moeten die blanken steeds in de meerderheid zijn?


  Maak melding

 17. Helemaal mee eens. Waarom moeten er twee blanken en 1 donkere de drie Koningen zijn? Waarom niet twee donkere en 1 blanke?

  Waarom moeten die blanken steeds in de meerderheid zijn?


  Maak melding

 18. Is dat allemaal vanwege het woord knecht?

  Dus als ik taken uitoefend ter ondersteuning van een witte man dan moet ik mij gediscrimineerd voelen? Dus als donkere mag ik geen stalknecht of paardenknecht zijn, want dat is discriminatie.

  De enige traditie die moet stoppen is het geklaag over discriminatie.


  Maak melding

 19. @ een van de wijzen:

  “Waarom moeten die blanken steeds in de meerderheid zijn?”

  Nu is bij Sint en Piet de banke in de minderheid……willen ze weer de meerderheid of in iedergeval geen donker pieten meer…..dat is pas discriminatie

  Mi no sabi moro


  Maak melding

 20. Weg met de kerstman!

  Zielig de rendieren die maar dwangarbeid moeten verrichten onder erbarmlijke omstandigheden.
  Wederom een witman aan het roer.

  Weg met Pasen!
  Het haas dat zich helemaal suf moet rennen.

  Weg met Roodkapje! Daardoor worden de wolven nu doodgereden. Actie Actie


  Maak melding

 21. Fawaka nanga Jezus volgens de bijbel is die ook een witte maar Judas na wan blaka mang.Wanneer gaan we hiervoor protesteren?Volgens de rastas was Jezus wel een neger.Waar het op neer komt als je een hond wil slaan vind je altijd een stok.


  Maak melding

 22. Ik sta geheel achter dit plan van de gemeente Rotterdam en trouwens ook van de gemeente Amsterdam. Zwarte Piet gaat weer terug naar hoe hij van oorsprong was: een witte roetpiet met zwarte vegen op zijn gezicht. Overigens vind ik het Sinterklaasfeest zo niet meer van deze tijd met bijbehorende verzinsels (lees: fantasie versus leugens) die jaar in jaar uit aan kinderen worden verteld. En niet te vergeten het koop-aspect van steeds maar kopen en kopen: dat vind ik zo oppervlakkig en zo tien keer niks.


  Maak melding

 23. Zwaarte piet met bijbedoeling
  Witte misikaba zonder bijbedoeling
  Zoekt het maar zelf uit.

  Als men Allah opzoekt dan vindt je hem nergens
  Maar zoek je naar een beeld van Mohammed dan vindt je hem wel.

  Als men God opzoekt dan vindt je hem ook nergens
  Maar zoek je naar een beeld van zijn zoon Jezus Christus schrik u niet, dan vindt je dit overal

  Hier begint de indoctrinaties tot overheersing. Of anders gezegd de geestelijke marteling.

  God en Allah vind je overal, alleen het verschil zou je niet kunnen uitmaken. In feite is het de een en dezelfde. Alleen de omlijsting (verhaal) is anders.


  Maak melding

 24. Zwarte Piet d’r uit, Witte Pier d’r in mang . De tijden veranderen, zo ook tradities. De kleine steden zijn ook al gevolgd. Zie nergens Pietje Pek in de winkels meer. Nog niet zo lang geleden konden ze niet vroeg genoeg beginnen.


  Maak melding

 25. @REALIST.
  De moderne geschoolde Surinamer, zoals u ze noemt, blijkt vaak erg gefrustreerd te zijn. Snap dan ook niet waarom
  velen zich nog steeds met ZP identificeren, modern en geschoold als ze zijn.
  Het lijkt wel alsof men collectief een minderwaardigheids- complex heeft.


  Maak melding

 26. van Zijsburg,

  VAN JANUARI TOT JANUARI PROTEST.
  EN DAN DIE KINDEREN BANG MAKEN VIND U DAT GOED.
  GA LEKKER BIJ DE TWEEDE KAMER EN NIET BIJ DE KINDEREN WANT DIE WETEN NIKS WAT DIE DEMONSTRANTEN WILLEN KINDEREN VAN 2 EN 4 JAAR DIE BEGRIJPEN HET NIET DUS NIET BIJ DE KINDEREN. OPHOUDEN OM KINDEREN BANG TE MAKEN.


  Maak melding

 27. Tja, worden er alleen maar Sinterklaas leugens en fantasie verhalen verteld?
  Hetzelfde gebeurt ook met Kerst en Pasen.
  Met Kerst worden de cadeaus door de kerstman rondgebracht en met Pasen worden de eieren door de paashaas verstopt.
  Ook met die feesten worden kinderen opgezadeld met leugens en fantasie. Echter dat wil men niet inzien.

  Wat betreft zwarte piet, hopelijk gaat heel Nederland inzien dat de zwarte pieten niet meer van deze tijd zijn.
  Ik zie kinderen in deze tijd kijken naar donkere mensen zich afvragend of hij/zij ook zwarte piet is?

  Ik zeg niet dat de kinderen discrimineren (dat begrip is voor velen nog moeilijk) maar ze maken wel associaties.
  Dat kun je als volwassenen kinderen niet kwalijk nemen.

  Zelf heb ik een ‘wit’ meisje van vermoedelijk 3 jaar zien wijzen naar een donkere man waarbij ze heel hard riep: “Mama daar heb je zwarte piet”.
  De moeder werd vuurrood van schaamte en zei tegen mij dat ze haar dochter dat niet heeft geleerd.
  Dat meisje heeft de donkere huidskleur van die man geassocieerd met ‘zwarte piet’.
  Het was zonder meer een zeer pijnlijke ervaring voor die moeder. Op dat moment is ze ook gaan beseffen dat ‘zwarte piet’ moet veranderen. Toen ze dat tegen me zei, gaf ik als reactie dat die verandering zeker komen, het zal alleen nog een aantal jaren duren eer heel Nederland om is.

  Daar gaat het ook bij de mensen die zich gekwetst voelen om. Niet dat het Sinterklaasfeest moet ophouden met bestaan, maar dat ‘zwarte piet’ anders moet gaan uitzien.

  Amsterdam en Rotterdam hebben het voortouw al genomen, de rest van Nederland zal ook wel volgen.

  In een geciviliseerd land (Nederland vindt dat te zijn) dient men rekening te houden met mensen die zich door de creatie ‘zwarte piet’ gekwetst voelen.

  Het gaat bij deze mensen echt niet om het Sinterklaasfeest af te schaffen, maar slechts om ‘zwarte piet’ aan te passen.

  Nu zullen er personen zijn die gaan beweren dat ik zou willen dat Kerst en Pasen worden afgeschaft.


  Maak melding

 28. Verwacht niet veel van de blanken op dit gebied. Ze noemen hun kinderen nog steeds Alexander, Napoleon, Julius enz, naar al die massamoordenaars uit de geschiedenis.
  Heb je ook maar in een geschiedenisboekje gelezen dat Alexander en Naopleon massamoordenaars waren die miljoenen mensen hebben (laten) vermoorden? Integendeel, ze worden bewierookt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.