Vriend en vijand verrast met regeringssteun cannabisproject in Suriname

29
Caricom consultatie m.b.t. Marihuana voor medisch gebruik

PARAMARIBO, 12 nov – De regering heeft vriend en vijand verrast met haar steun voor een cannabisproject. Het project zal gericht zijn op productie en export van medicinale marihuana. Uitvoerder is het compleet onbekende Caribbean Management & Project Office. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid gaf al speciale toestemming. Ook binnen de regeringsfractie wordt kritiek geleverd.

Dit bleek tijdens een pubhttps://www.waterkant.net/wp-admin/link-manager.phplieke bijeenkomst van de commissie die aanpassing van drugswetgeving voorbereidt. De aanpassing moet het commercieel telen van industriële hennep mogelijk maken. Het project lijkt iets te ver te gaan. Economische doeleinden gaat nog, maar dan wel goed doordacht en beargumenteerd. “Als dat niet het geval is en zaken onduidelijk blijven zal ik er niet aan meewerken”, zei Roché Hopkinson (NDP).

Hij is voorstander van het toelaten van de teelt van industriële hennep. De manier waarop het project is ingevoerd, komt als een verrassing aan. Ook bij de oppositie wordt kritiek geleverd. Een dergelijk project is niet goed te praten. Volgens Krishna Mathoera (VHP) is het niet waarschijnlijk dat procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft ingestemd. Hij is namelijk vierkant tegen het legaliseren van welke vorm dan ook.


29 REACTIES

 1. De verdiencapaciteit van de Surinaamse economie moet verbreed worden. Suriname heeft een zeer fragiele economie omdat de inkomsten van het land afhankelijk is van een beperkt aantal exportproducten.

  In de beginjaren van president Bouterse groeide de economie hard. Er ontstonden energie tekorten door de economische bedrijvigheid in het land. Deskundigen waarschuwden dat er niet genoeg arbeidskrachten beschikbaar waren om de economische groei te kunnen dragen. Men vreesde een over verhitting van de economie.

  Maar ineens stond daar de crisis op de goud-, grondstoffen,-en aardoliemarkten. De prijzen van deze producten kelderden naar een dieptepunt. De inkomsten van het land halveerden binnen de kortste keren.

  Met medicinale cannabis kan de verdiencapaciteit van het land vergroot worden. Dit product kan een bijdrage leveren in de verhoging van het welvaartsniveau van de bevolking. Een land als Canada verdient ruim 1 miljard US Dollars met de export van medicinale cannabis. Ook Nederland pikt er een aardig centje mee op. Met de export aan medicinale Canabis naar bijv. Duitsland, België , Frankrijk,enz. worden miljoenen verdient.


  Maak melding

 2. Suriname, moet een keer leren om van dit soort prestigeprojecten afstand te nemen en begonnen met goed onderwijs, gezondheidszorg, sociale vangnet, wegenbouw, energie voorziening, ouderenzorg, etc. Suriname kan niet met Canada vergeleken worden…daar heb geen moordenaar aan de macht, die alleen zijn vrienden, familie en hun netwerk met alles en nog wat bevoordeeld. De manager van dat project in Suriname is een ordinaire drugsdealer uit Schiedam. Hij heeft samen met enkele schimmige figuren enkele coffeeshops in Rotterdam, Nieuw Binnenweg, levert aan huis en bevoorraad coffeeshops in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Zijn zonen komen in en uit nij het gevangeniswezen. Zijn vrouw is een creoolse. Hij is er kaaskop, die vanaf 2010 al bezig is in Suriname….dus het doel is om van Suriname een drugsland te maken.


  Maak melding

 3. Rob G, ga poepen joh, je probeert alles goed te praten, ondanks alles…!!!Beter dat je niet reageert, i.p.v. alleen onzin uit te kraaien…..!!. Je lukt gewoon uit je nek!!! Je lijkt desie wel…


  Maak melding

 4. De regering heeft vriend en vijand verrast met haar steun voor een cannabisproject. Drugsbonzen ddb en boeroeveem e lafu. Nu kunnen ze ongelimiteerd wiet gaan exploiteren met de hulp van vele oerdomme verslaafde ndp paria’s. de komende tijd zullen nog meer paarse verslaafde oerdomme ndper’s de straten van Paramaribo paars versieren. Ndp na wang mpp drugs syndicaat oma taki, na wang mpp vloek. Allooo oma no taki doti taki fisie joe gran pikien. ndp is een vervloekte politieke partij en misdaad vervloekt zijn leider en alle aanhangers.


  Maak melding

 5. bouta wilt diversificatie in zijn cocainehandel. Wie gaat wiet produceren en exporteren? Surinamers zijn niet in staat of capabel om een supply chain te handhaven. Rijst dat ze daar al meer dan een honderd jaar telen kunnen ze niet eens exporteren en laten we niet over doksen, palmolie of bacoven beginnen.


  Maak melding

 6. Het kweken van medicinale cannabis is niet zo simpel als men schijnt te denken. Er zijn vele honderden soorten cannabis, elk met zijn specifieke eigenschappen. In Suriname weet men daar helemaal niets van, daar kent men alleen ganja.

  Medische cannabis moet gekweekt worden onder streng gecontroleerde omstandigheden om een gestandaardiseerd product te krijgen. Dat gebeurt altijd onder kunstverlichting in speciale ruimten. Dat kan overal, daar heeft men Suriname niet voor nodig.

  Zou men niettemin cannabis op de markt willen brengen dan is de vraag in welke vorm, op welke markt, en wie gaat Surinaamse producten vertrouwen?
  Voor vezelhennep heeft men Suriname ook niet nodig. Het groeit overal en brengt echt geen miljoenen op.

  Beter kiest men voor producten aangepast aan het Surinaamse klimaat met een hoge verkoopwaarde. Manja’s bijvoorbeeld, die in Suriname gratis uit de bomen vallen, worden in Nederland verkocht voor meer dan een euro per stuk. Ze komen uit Brazilië, Afrika, Azië, maar niet uit Suriname.
  Daar zit meer geld in dan in cannabis, waar men bovendien geen verstand van heeft.

  Misschien moest men toch maar eens met die Israëliërs gaan praten. Als die de Surinamers aan het werk kunnen krijgen dan kan er wel wat moois ontstaan.
  Israëliërs hebben trouwens ook veel verstand van cannabis. (Israëliërs hebben overal verstand van, het zijn net Nederlanders)


  Maak melding

 7. “De regering heeft vriend en vijand verrast met haar steun voor een cannabisproject.”

  Deze zin klopt niet! Er zijn veel mensen die het voorspeld hebben. Ik ben verrast door het fiet dat het nu pas in het openbaar wordt besproken.

  Gelukkig houd de PG vooralsnog zijn poot stijf. Ik hoop dat hij volhoud.


  Maak melding

 8. Sinds ik minister was wilde Desi het cannabis project, maar ik heb niet meegewerkt. De bedoeling van Desi is de cocaïne in de de cannabis tr verpakken voor export.
  En iedereen die schreeuwt dat ze verrast zijn met dit project, is onzin. Desi is een draaideur crimineel. Dus kan je zijn gedrag en die van zijn handlangers voorspellen.


  Maak melding

 9. Whahah whahaha energie te kort door productie lees wat voor onzin jij schrijf. Jij bent zo paars als die stront ndp. Wat maak jij jezelf belachelijk.te zielig voor woorden.


  Maak melding

 10. Is het geen strak plan om alle junkie’s in Parbo en omgeving te verzamelen, en ze te laten werken op zo’n cannabis plantage ?? Je krijgt hier door 100% gemotiveerde arbeiders, dus zoals bij de ambtenaren bekende 7 eve is er geen sprake. Maxi fu opo kawna Sabiman fu liba


  Maak melding

 11. Rob…hoeveel projecten zijn er de laatste 8 jaren gerealiseerd!!! Voeg ook meteen de jaarcijfers van de cassave fabriek toe aan je uitleg….slaap lekker


  Maak melding

 12. Dus de fam. van Bouta en de paarse criminelen zijn de mensen die al een vergunning hebben en nog zullen krijgen !! Een mooie manier om “zwart geld” wit te wassen door zg in deze canabis-produktie te investeren !!
  De pres. vader des vader land lacht zich krom !!
  Awari-domri’s gaan een canabis-sticky roken voordat ze hun preek gaan houden voor de achterban van Na-Dagoe-Partij en Huis Van Bewaring !!
  Een volgende niet Na-Dagoe-Partij regering gaat deze en
  andere nog uit te geven vergunningen niet kunnen intrekken !! De PG heeft maar lijdelijk toe te kijken.
  Hoofd-adviseurs Eugene(Jo Koe) en Dora zijn de bedenkers van dit plan !!


  Maak melding

 13. Een psalm ter bemoediging voor allen die de onrechtvaardige misleider ddb en zijn criminele gang haten.
  Psalm 7
  1 Een treurlied van David. Hij zong dit lied voor de Heer toen hij verdrietig was over wat de man uit de familie van Kis uit de stam van Benjamin tegen hem had gezegd.
  2 Mijn Heer God, ik vertrouw op U.
  Red me van de mensen die mij achtervolgen,
  3 zodat ze me niet als een leeuw verscheuren
  en wegslepen zonder dat iemand me redt.
  4 Het zou iets anders zijn, mijn Heer God,
  als ik zelf verkeerd had gedaan.
  5 Als ik iemand kwaad had gedaan die mij niets gedaan had.
  (Maar ik heb zelfs mensen gered die mij bedreigden
  zonder dat ze daar een reden voor hadden!)
  6 Maar als ik slechte dingen heb gedaan,
  laat dan mijn vijanden mij maar achtervolgen en inhalen en vertrappen.
  Dan mogen ze mij doden.
  7 Kom, Heer, en straf mijn vijanden.
  Help me tegen de mensen die me bedreigen.
  Zie wat er gebeurt en spreek recht tussen hen en mij!
  8 + 9 Heer, Rechter over de volken,
  neem plaats op uw troon.
  Laat alle landen vóór U komen
  en kom voor mij op, Heer, want ik ben onschuldig.
  10 Maak alstublieft een einde aan hun misdaden.
  Maar steun de mensen die leven zoals U het wil.
  Want U bent een rechtvaardig Rechter.
  U weet wat er in de harten van de mensen is.
  11 U beschermt mij als een schild.
  U redt de mensen die leven zoals U het wil.
  12 God is een rechtvaardig Rechter.
  Hij straft altijd de mensen die Hem ongehoorzaam zijn.
  13 Als iemand niet wil stoppen met de slechte dingen die hij doet,
  dan slijpt Hij zijn zwaard, spant Hij zijn boog en legt er een pijl op.
  14 Hij richt zijn dodelijke wapens op hem.
  Hij schiet zijn pijlen op de vijand af.
  15 Iemand die slechte dingen doet, wordt steeds slechter.
  Hij strooit leugens en bedrog om zich heen.
  16 Hij graaft voor iemand anders een valkuil,
  maar valt zelf in het gat dat hij gegraven heeft.
  17 Het kwaad dat hij een ander wilde aandoen,
  overkomt hemzelf.
  De klap die hij een ander wilde geven,
  komt op zijn eigen hoofd terecht.
  18 Ik prijs de Heer.
  Want Hij is voor mij opgekomen omdat Hij rechtvaardig is.
  Ik zing voor de Heer, de Allerhoogste God.


  Maak melding

 14. Hoog tijd marihuana te legaziseren en de belastingen op alcohol en sigaretten drastisch te verhogen om het gebruik
  van deze middelen te beinvloeden.Het gebruik van sigaretten en alcohol zijn wetenschapelijk bewezen nadeliger voor de gezondheid van de mens.De grootste drugsdealers zijn Malboro enz.Het verschil is dat deze gelagizeerd zijn terwijl Escobar niet.Deze wereld van ons zit vol hypocrieten.


  Maak melding

 15. Alle cannabis soorten kan je oproken, ben ik van overtuigt. Alleen de één is sterker en verslavender dan de ander. Ik denk dat die jonko zoals wij die kennen bij deze gesuggereerde, in het niet valt wanneer je die opsteekt!
  Zalig uiteinde vast!


  Maak melding

 16. Hans van den Broek,ik ben bang dat men in Suriname het basisproduct voor de medicinale canabis zal leveren aan producenten die in het buitenland.De winstgevende afgeleiden uit het product, dus de diverse medicinale canabis oliën, de psycho-farmaceutische en niet psycho farmaceutischecproducten zullen in het buitenland gemaskt worden.

  Het ontbreekt Suriname aan kennis op dit gebied. In Uruquay is men reeds begonnen met de verkoop in apotheken van medicinale canabis. Ook andere landen in Zuid-Amerika t.w. Argentinië, Chili, Puerto Rico, Colombia, Jamaica, en andere landen is men reeds begonnen met de teelt en productie van de afgeleiden. Suriname kan deze deskundigheid vanuit het buitenland aantrekken. Russen zijn experts op het gebied van chemie. Heel veel landen trekken Russische chemici aan voor hun eigen industrie.


  Maak melding

 17. -Om een land economisch te laten groeien en tot grote hoogte te brengen moet er samen gewerkt worden en vooral naar elkaar luisteren, maar die arrogantie van de NDP’ers maken dat zij nu gaan moeten knielen, omdat Suriname nu ook op het buitenlandsbeleid nu vast loopt, dit vanwege de houding richting Nederland. Dit heb ik kunnen volgen.
  Frankrijk is nu goed als springplank, maar Nederland/EU die slapen niet.

  -De NDP regering gaat eerst een beschikking uitgeven zonder een goed onderzoek te doen en pas daarna gaat men erover praten hoe het NIET moet.
  Zelfs Hopkins heeft kritiek geleverd. De pg heeft al laten weten dat het illegaal is, dus de regering NDP is gewaarschuwd.

  -Het volk moet nu voor een jaar vooraf betalen voor de basiszorg anders hebben zij een groot probleem. Voor extra zorg moeten zij zich apart gaan verzekeren.

  -Ik heb alleen een stukje tekst waarin wordt aangegeven wat Bouterse al voor elkaar heeft gekregen vanaf zijn periode in 2010. De rest heb ik weggelaten. Komt niet van mij::::::::::

  ==President Desi Bouterse noemde 2010 het jaar van keerpunt, 2011 het doe-jaar, 2012 het jaar van actie en prestatie en 2013 het jaar van uitvoering van de ingrijpende sociale agenda. In 2014 durfde hij niet met zekerheid te zeggen wat hij zou realiseren. En 2015 was het jaar van misleiding en beloftes.

  Tot op heden is er geen sprake van keerpunt, doe-jaar, actie en prestatie. Slechts holle frasen van Bouterse, alle mooie woorden en beloftes ten spijt. Vanaf het aantreden van Bouterse als president van Suriname schreeuwt hij elk jaar in het parlement en op de berm dat de explosief toegenomen criminaliteit hard aangepakt zal worden. Hij heeft onlangs wederom in het parlement gezegd dat veiligheid en bestrijding van criminaliteit prioriteiten zijn van de regering. De samenleving is zijn beloftes al beu, want vanaf 2010 draait hij dezelfde verroeste cd af.

  Ook zou hij Suriname maken tot voedselschuur van de regio, de schuur is er wel, maar dan eentje met cocaïne en andere drugssoorten. De opmerking van Bouterse dat hij de criminaliteit hard gaat aanpakken en Suriname tot voedselschuur zal maken, werkt op de lachspieren van de samenleving. Hij tracht de gehele samenleving weer te bedonderen met zijn mooie praatjes. In 2011 had de president de mensen beloofd dat ze het dievenijzer konden weghalen en rustig op hun balkon konden slapen, die belofte is nooit ingelost


  Maak melding

 18. Na paraindustries, diepzeehaven, cassavefabriek, 18000 huizen, tram van onverwacht naar onverdacht, highway naar Brazilie, 4 baansweg met viaducts naar Zanderij, graanschuur geblaf uit de n-d-plee komen ze met een nieuwe criminele slag ganja telen.


  Maak melding

 19. @ RobG: Ik denk dat men dit soort berichten niet al te serieus moet nemen. Wellicht is er weer iemand aan het dromen over miljoenenwinsten die behaald zouden kunnen worden, maar die bij nader inzien illusionair blijken te zijn.

  Het kan ook zijn dat men de term “medicinale marihuana” gebruikt als rookgordijn om de ware bedoelingen achter een humanitair klinkend rookscherm te verbergen, en wil men gewoon marihuana voor recreatief gebruik gaan kweken die men via de bestaande coca-kanalen de wereld in wil sturen in de hoop op die manier wit geld met minder risico te verdienen.

  Op zich heb ik daar niet echt een probleem mee, cannabis is de minst schadelijke drug. Niettemin zie ik de meeste gebruikers als zwakkelingen die wegvluchten voor de realiteit en dat is nu net waar Suriname en de wereld geen behoefte aan heeft.
  Bovendien, de Surinaamse cannabishandel zal in handen komen van dezelfde figuren die achter- en voor de schermen Suriname regeren, de coca-handelaars.
  Het is ook nog de vraag of de wereld toestaat dat Suriname deze markt betreedt. Kweken voor eigen gebruik is één ding, export is wat anders.

  Maar, als men er in Suriname geen problemen mee heeft, ach, wie ben ik?

  Niettemin, het zou echt beter zijn om die Israëliërs bloemen te laten gaan kweken. Dat is een luxe product waar veel geld mee verdiend wordt. Het vliegtuig uit Suriname landt in Nederland vlak naast de grootste bloemenveiling ter wereld, het centrum van de wereldhandel in bloemen. Jaaromzet 4,6 miljard euro.
  Suriname kan door haar klimaat exclusieve producten leveren en zit met de verbinding met Nederland op de eerste rij. Onbegrijpelijk dat men daar niets mee doet en maar steeds met die idiote en onhaalbare ideeën komt.


  Maak melding

 20. Robg@
  Hoor ik het goed dat in Suriname de kennis ontbreekt, vertel ons wat nieuws, ze hebben helemaal geen kennis, van niks en niemand.
  Ja lenen kunnen ze wel, maar ook dat word steeds moeilijker,
  Ze worden overal uit gekotst, jou land stort in een, het gaat van iets naar niets
  Al jullie vrienden als China Rusland marroko India Indonesië caraibe scherm landen die ook geen geld hebben, corruptie en werken zijn de toverwoorden, maar snappen jullie dat, sinds die bakras weg zijn, is het land ineen gestort,


  Maak melding

 21. Yes Legalize it,

  beste Reggae King (excellentie), ik ben voorstaander voor legaliseren, ten eerste hoeft de grote arm alleen controle hierover uit te voeren en wetgeving toe te passen namelijk:
  er komen gen coffeeshops
  er mag niet op de openbareweg/gebouwen gerookt worden en in cafe’s/bars/winkels.
  Wel in uitgaansgelegenheid, mits rookcabine geplaatst zijn
  je mag niet meer dan 5 gram in het bezit hebben op de openbare weg.
  Je mag alleen op jouw erf/woning gebruiken
  5 planten mag je telen voor eigengebruik
  Toerisme bevorderen met rook lokaties.
  Belasting innen bij meer dan toegestane waarden of hoeveelheid en zware boetes opleggen

  voordelen:
  – toerisme
  – minder arrestanten
  – minder rechtbank zaken , kosten besparend voor de staat
  – kosten besparend politie, gevangenissen, voeding

  Het is discriminerend tegen over de bevolking die wel gebruiken namelijk:
  – Barka bhai van VHP map in de bar zitten zich total loss drinken.
  – B Bijlhout, min. onderwijs mag bille man zijn
  – .. van VHP mag lesbisch zijn
  – de andere mag transgender zijn
  Fawaka met die mensen die dus wel een blowtje roken, die mag dus niet, andere kunnen wel op de openbareweg roken drinken waar de staat kosten voor moeten betalen bij gedragsverandering!

  Dus voor een democratie en kosten besparend voor de staat Suriname, zou dit zeer voordelig kunnen uitpakken.
  In NL als blijkt dat je hieraan hebt verdiend, dien je belasting over te betalen, tevens toeristen van de hele wereld komen hier naartoe.

  Dus mensen money komt binnen, denk erover na… Excellentie


  Maak melding

 22. Jeetje verdiep je eerst in de cannabis
  Leer het verleden kennen en zal zien dat hennep een veelzijdige productie heeft
  Drugs zeg je?
  Cannabis is geen drugs!
  Aan drugs ga je dood en is schadelijk en verslavend
  En dat is cannabis niet…


  Maak melding

 23. Er is een heel groot verschil tussen Industriële hennep en Hennep voor recreatief gebruik

  Industriële hennep is zo goed als vrij van de THC die zorgt de hallucinerende werking.

  Uit een publicatie door inagro in 2011, titel: groene grondstoffen, Industriële hennep;
  …Hennep gedijt goed op alle bodems, zelfs als ze met zware metalen vervuild zijn. Hennep zou op die manier een goede teelt zijn voor biosanering van vervuilde gronden….

  Als u verder leest op het net kunt u ook zien dat na de Tsjernobyl ramp massaal hennep is geplant om de radioactiviteit te stabiliseren. Ook in Japan zijn ze bezig op deze manier gebieden te zuiveren van radioactieve stoffen na de kernramp in 2011 bij Fukushima.

  Alle verontreinigde gebieden in Suriname, o.a. ontmanteling Suralco, kunnen dmv deze methode (fytoremediatie) toegepast worden.

  De natuur zorgt weer voor balans, mits de mens werkt mèt de natuur ipv ertegen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.