Surinaamse ondernemers willen wel akkoord met Europa

25

PARAMARIBO, 12 nov – Ondernemers zijn wel voorstanders van een akkoord met de Europese Unie. Hun standpunt staat zelfs loodrecht op dat van regeringspartij NDP. De fractieleider van de NDP in het parlement, André Misiekaba, is faliekant tegen ratificatie van de Economic Partnership Agreement, EPA. Het akkoord met ex-kolonies in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Zuidzee, zou tegen het Surinaamse belang zijn.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, vindt het akkoord juist van levensbelang. “Willen we de export stimuleren, dan moeten markten aangeboord worden en de Europose Unie blijft een interessante markt voor ondernemers, vooral omdat in Nederland en België een groot aantal Surinamers en personen met innige banden met Suriname wonen”, zegt VSB-directeur Steven MacAndrew tegenover de Ware Tijd.

Misiekaba zei onlangs in het parlement dat het parlement niet moet meewerken aan goedkeuring van het akkoord. Onder meer wordt er vrijdom van invoerrechten in geregeld. Dat gaat volgens Misiekaba ten koste van overheidsinkomsten. Bovendien zal de Surinaamse markt nog meer overspoeld worden met spotgoedkope Europese producten. Daar zal het lokale ondernemerschap uiteindelijk aan ten onder gaan.


25 REACTIES

 1. Ik geef toch liever de voorkeur aan die “spotgoedkope Europese produkten” dan aan – in alle opzichten – non valeurs die Suriname rijk is.


  Maak melding

 2. Misselijk makende kaba.
  Staats blaas balg van de bovenste plank, enig idee wat ontwikkeling is, ga terug naar school, stap over je eigen schaduw heen en ga doen wat het land nodig heeft


  Maak melding

 3. Met figuren als Misiekaba,kun je alleen maar stilstand verwachten, zijn denkwijze is nog uit de slaventijd,ga lekker zaken doen met Afrikaanse landen,dan ga je het wel redden,jammer dat dit soort figuren het hier voor het zeggen hebben, waardoor je I.p.v. in Dubai, terecht bent gekomen in Haīti.


  Maak melding

 4. Dit paarse Ndp geboefte,vraagt niet naar de mening van in dit geval de Surinaamse ondernemers,laat staan dat ze naar het volk luisteren, ze leggen dankzij hun meerderheid,gewoon hun wil op, ze kunnen beter gaan nadenken over een andere partijnaam, want dat democratische, wat ze pretenderen te zijn, is ėėn grote schijnvertoning, die d van democratische moet zijn, dictatoriaal.


  Maak melding

 5. WAT EEN DOMME BOERKI ,IS DIE MISIBAKA..GA BETER JE VERSTAND GEBRUIKEN…ZULKE DOMME BOERKI MOET NIET DE SURINAAMSE BELANGEN BEHARTIGEN….Wat is goedkoper produkten uit europa…dan heb je huis werkt niet goed gedaan,…zijn de chinese beter hahaha die hebbe dingetjes..pleur op man…zulke lui moet niet het land regeren,zijn dom om te begrijpen…denk alleen zijn eigen smoel werk ..sari tori..


  Maak melding

 6. We moeten er zo zoetjes aan geloven, dat Suriname is een importland! Wat is er mooier en prettig, dan dat alle producten van Nestle en Unilever in de schappen liggen?! Dat kan op midden lange termijn het toerisme een boost geven, maar dan ook rijke toeristen, wanneer je een hilfinger en boss aanbied. Ik zou zeggen maakt van het wereldlijke SU, een proef station van Europa, maar dan ook van de rest van de wereld. Maakt van de nood een deugt en verkoopt de huid niet slechts je de beer hebt gepakt.


  Maak melding

 7. Misiekaba heeft gelijk PUNT uit! deze akkoord is door Europa opgesteld in Europa voordeel. Suriname en die Ander Zuid-Amerikaanse landen zijn geen grote exportlanden die het van Europese landen kunnen winnen. Het doel van deze akkoord is take over van de Zuid-Amerikaanse landen die met Europese producten zullen worden overspoeld om de Zuid-Amerikaanse binnenlandse markten kapot te maken en over tenemen. De zogenaamde Surinaamse ondernemers, de hindoestanen zien het akkoord wel zitten omdat ze denken dat hun coca export minder streng zullen worden gecontroleerd en daardoor meer geslaagde coca levering kunnen exporteren. Laten wij eerlijk zijn de Surinaamse producten in Nederland zijn nu geheel in handen van Marokkaanse en Turkse toko’s die deze artikelen goedkoper verkopen en de overgebleven hindoestaanse toko’s kan je nu op je vinger tellen en die gaan als geslachte doksie failliet. Wat voor de hindoestaanse ondernemers overblijft is hun beroemde coca export, deze fraudeurs denken door deze akkoord te steunen hun coca pompoenen makkelijk door de Nederlandse controle zullen komen maar dit wordt de zoveelste Bollywood nachtmerrie voor deze hindoestaanse coca exporteur.


  Maak melding

 8. Corrupte leidinggebvende ndpers zijn de oerdomme debielen paarse dwaze idioten olv ddb. Zelfs zoon en stiefzoon zijn verworden criminelen alsook het gros der oerdomme paars verworden criminele paria’s. oma taki ze hebben op school de Nederlandse taal moeten leren en hebben gestudeerd uit Nederlandse boeken. Zelfs sturen ze hun kinderen naar Nederland om te studeren, zoals Julleke Wijlenbos. In Europa dus, en nu willen die paarse bavianen met hun paars domme kronkelige redeneringen, uitmaken wat goed is voor hun oerdomme aanhangers, vnl afstammelingen uit Afrikaanse landen waar men het minder goed heeft dan in verworden Suribabwe. Ndp is een mpp misdaad religieuze sekte verworden olv van ddb en criminele paarse drugsmaffia gangsters, meye en misikaolo.


  Maak melding

 9. Ergens moet je dat gaan categoriseren; Import en export landen. Jij hoort niet bij de grote boys, weet je die boys met de girls en lid van het schoolteam. Je moet gaan importeren. In alle maatstaven heb je grote boys en de ptjien boi’s. Ons land is in maatstaven massief, maar de bevolking is te klein en zelfredzaam productief; Wat men voortbrengt, is voor zelfgebruik.
  Je moet wel iets gaan voortbrengen, wat nergens ter wereld kan worden gevonden of geëvenaard. Wil je tot de grote jongens, de mannen horen; En alle chicks de ogen uitknijpen. Laten we zeggen, je moet een Jahjah hebben voortgebracht, en deze ook voor jouw economie en profiel naar buiten toe, weten initiëren.


  Maak melding

 10. Het is weer tijd voor een commissie, die de concept overeenkomst nog eens gaat bestuderen. Vervolgens met de twee partijen om de tafel gaat zitten om de pijnpunten te bepreken. Vervolgens gaat Misiekeba terug naar de onderhandelingstafel.
  Zo zou het kunnen gaan.
  De commissie wordt wel in het leven geroepen en gaat ook praten en besluit om de zijde van misiekeba te kiezen.
  Niks geen conceptovereenkomst bestuderen. Kom op zeg.


  Maak melding

 11. Liever kwaliteits goedkope Europese produkten dan goedkope “originese”
  Ik heb Jardin tuinstoelen op mijn binnenterras, ongeveer
  38jaar terug gekocht bij KASIMEX aan de Keizerstraat, en ze zijn nog prima. Originese plastiek,stoeltjes,bakken,kommetjes vallen na 3-jaar uitelkaar of breken als “sodabeschuitjes”.
  Afwas teilen van Brazilie, na 35-jaar, ook Keuken apparaten uit Brazilie na 35 jaar doen het nog prima !! Van “originese” oorsprong, blenders, boormachines,slijptollen vallen na enkele jaren uit elkaar (zoals ook de geasfalteerde wegen door “originees Dahlian” !!
  Laat Misieka-bakka, weer gaan kijken naar zij eigen poep van NaDagoePartij, voordat hij zijn bek open maakt en denkt dat hij de deskundigheid in pacht heeft.


  Maak melding

 12. Ik refereer aan de periode toen de Europese boeren zwaar werden gesubsidieerd door de EU. Er ontstonden ontzettende ‘bergen met boter, vlees en een enorme plas melk’ in Europa en kon men deze goederen nergens kwijt.
  De boeren leefden toen in weelde maar bleven alsnog klagen.

  En opeens kwam men op het idee om deze producten te dumpen in Afrika, hetgeen ook gebeurde.
  Een Ghanese parlementslid had hiervoor gewaarschuwd en wilde er een stokje voor steken.
  De EU heeft toen gelijk kenbaar gemaakt dat ze alle humanitaire en ontwikkelingshulp voor Ghana te gaan stoppen als dit land niet zou tegen stribbelen.

  Het resultaat hiervan was dat de EU alle kleine boeren en lokale ondernemers in (vooral) West Afrika kapot hebben gemaakt.
  De meeste import zuivel en vleesproducten waren zo goedkoop dat de lokale boeren er niet tegen op konden concurreren.

  Alleen de lokale importeurs (net als nu in Su) hadden hiervan geprofiteerd want die hebben er enorm aan verdiend. Men heeft toen de lokale productie kapot gemaakt en de locals helemaal afhankelijk gemaakt van import producten.

  Ik ben van mening om dit EPA verdrag geheel van tafel te vegen, en eerst aan de EU vragen van; what’s in it for me ?

  Suriname moet halffabrikaten en ook eindproducten kunnen afzetten in Europa, en mogen er niet al te veel drempels zijn om onze producten buiten Europa te houden.

  Andre Misikaba, ik geef jou 100% gelijk !


  Maak melding

 13. Erratum !

  M’n tekst zou als volgt moeten lezen:
  ——
  De EU heeft toen gelijk kenbaar gemaakt dat ze alle humanitaire en ontwikkelingshulp voor Ghana te gaan stoppen als dit land zou tegen stribbelen.
  ——


  Maak melding

 14. Wat is men weer paranoïde. Suriname dat “overspoeld wordt door spotgoedkope Europese producten”.
  Spotgoedkope Europese producten bestaan helemaal niet. Zelfs de armste Europeanen verdienen in een week meer dan een Surinamer in een maand, dus hoe kunnen ze dan goedkope producten leveren? De spotgoedkope producten komen uit China, niet uit Europa. Europa levert Mercedessen en BMW’s, geen ezelkarren.

  De regelingen van de Europese Unie voor ex-koloniën zijn bedoeld om die landen een bevoorrechte positie te geven om hun economieën te stimuleren. Maar als Suriname daar geen behoefte aan heeft, ook goed. Europa zal er niets van merken. Bovendien heeft Suriname toch vrijwel niets om te exporteren en als men dat zo houden wil, prima!

  Misiekaba is bang dat de overheid invoerrechten misloopt. Dat meer export naar Europa harde valuta oplevert, dat vergeet hij even. Pennywise en poundfoolish zeggen de Engelsen in zo’n geval.


  Maak melding

 15. Het zou goed voor Suriname zijn wanneer er eindelijk weer eens kwaliteits producten uit Europa komen. Ook al zijn deze duurder (goedkope Europese producten, waar haalt ezel Misikba die onzin vandaan???), het is beter dan de onveilige, Chinese troep die er nu binnen gehaalt wordt. Te denken aan kranen die na 3 weken al lekken, gloeilampen die brand veroorzaken, schakelaars die kortsluiting veroorzaken, electrisch gereedschap die uit elkaar spat, (levensgevaarlijk!), en voorde rest keuken apparatuur dat binnen drie maanden kapot gaat. dan praat ik niet over schoeisel en slippers en kleding. Weg met die troep, geef mij maar “goedkope” europese producten.


  Maak melding

 16. Het EPA-verdrag zit ingenieus inelkaar.De landen die het verdrag ratificeren zijn verplicht om producten uit de EU vrije of onbelemmerde toegang te geven tot hun markten.Het verhaal van de honderden Ghanese kippenboeren staat me nog duidelijk voor de ogen.Deze kippenboeren werden weggeconcurreerd door de Europese plofkip.Duizenden mensen werden hierdoor werkloos.

  De Surinaamse kippenboeren wacht hetzelfde lot. De kippenkwekerijen zulken allen failliet gaan. Ook de Surinaamse veeteelt zal een zware klap worden toegebracht. Volgens het verdrag zullen Surinaamse producenten vrije toegang hebben tot de EU markten.Laten we eerlijk wezen. De Surinaamse producten kunnen niet door de zware Europese eisen. Men zal alleen rijst, kiyseband, antroewa,sopropo kunnen exporteren voor de Surinaamse klanten in de EU.Het zal daarbij ook blijven.

  De Surinaamse handelselite ziet dit verdrag wel zitten. Deze elite heeft altijd de opkomst van een eigen Surinaamse industrie tegen gehouden. Zij hebben groot belang bij de importen uit het buitenland.Een eigen Surinaamse industrie betekent voor hen broodroof.Zij laten hun handel niet afpakken. Met het EPA verdrag kan deze handelselite haar positie versterken.


  Maak melding

 17. Robg@
  Als de Surinaamse producten niet door zware Europese keuring komen moet je er iets aan doen.
  Dan moet je aan zware milieu eisen gaan voldoen.
  Investeren in goede bedrijfsvoering die de toets kan door staan.
  Daar is kennis voor nodig en die is er niet, ook geld in grote mate bedrijfsleven hygiëne.
  Goede school opleidingen, die moet je stimuleren en niet tegen werken,.
  Dit is de basis om een economie in een land vooruit te krijgen.
  En voor de rest hoe is het in China


  Maak melding

 18. Ik voorzie voor straks het faillissement van de Melkcentrale, Michi Natural Foods en vele kleine boeren in de kippen en varkenskwekerij !

  Ik was niet zolang terug in Su en kwam tot de ontdekking dat kip (consumentenprijs) er veel duurder was dan in Ned. Ook de prijs van varkensvlees in Su bleek vele malen hoger te liggen dan in Ned.

  Na acceptatie c.q. ondertekening van het EPA akkoord zullen de zuivelindustrie en veeteelt in Su het enorm zwaar krijgen, of in het ergste geval in z’n geheel worden weggevaagd.

  Suriname, u bent gewaarschuwd !!!


  Maak melding

 19. Ik voorzie straks dat jullie letterlijk stront gaan eten in Suriname wat zielige mensen milton en Rob G. Dit is een handreiking die niet meer terug komt.misikaba ziet hun inkomsten om te stelen minder worden. Dat is de waarheid achter de weigering van Europa. Bang dat men niet meer kan stelen.


  Maak melding

 20. Haco….

  onze zelfbenoemde “econoom” heeft ongetwijfeld diepgaande gesprekken gehad met Trump en de Chinese leider. Deze mensen zaten met smart op hem te wachten. Zo een “giga-wijsneus” (lees lulhannes) hadden ze niet eerder meegemaakt.
  Ze zijn daarna ook niet meer in slaap gekomen van het lachen.


  Maak melding

 21. Haco, ik denk niet dat Suriname op korte termijn zal voldoen aan de zware EU eisen. Het is een kwestie van scholing. Het onderwijs in Suriname is niet in staat om op korte termijn genoeg deskundigen aan te leveren. Om aan de strenge eisen te voldoen zal het onderwijs omgevormd moeten worden tot competentie-gericht-onderwijs. Het zal heel lang duren alvorens deze noodzaak zal doordringen tot bepaalde koningen keizers in het Surinaams onderwijs. De achterstand met andere landen worden alleen maar groter. De studenten moeten in de praktijk kunnen laten zien dat zij vaardig genoeg zijn om kwaliteit te leveren. Het is een kwestie van doen en laten zien dat je het kan.

  Ik ben inmiddels terug in Nederland. We kunnen gerust zeggen dat ” China gonna rule the world “. Chinezen gaan in hun samenwerkingscontacten met landen uit van een win-win situatie. Beide partijen moeten in de samenwerking er beter van worden. Alle grote machtige en rijke landen in de wereld willen graag dat China investeert in hun economieën. Hun economie wordt er alleen maar sterker en sterker door. Alleen in armlastige landen als Suriname denken sommige mensen er anders over. Een bezoek aan China brengen is een aanrader.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.