woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse padieboeren kunnen niet zonder glyfosaat

Surinaamse padieboeren kunnen niet zonder glyfosaat

-

PARAMARIBO, 11 nov – Glyfosaat blijft een noodzakelijk kwaad. Padieverbouwers hebben aan de bel getrokken bij de regering na de uitvaardiging van een verbod op het onkruidbestrijdingsmiddel. Dit meldt de Ware Tijd. In navolging van Europa, is vastgesteld dat glyfosaat schadelijk is voor de volksgezondheid. President Desi Bouterse is gevraagd om het importverbod op het te herzien.

De Surinaamse Padie Boeren Associatie, SPBA, ziet de herziening graag zo snel mogelijk tegemoet. “Wij van de organisatie uiten ons misnoegen, omdat we weten dat dit product onder de loep wordt genomen door internationale organisaties en dat de schade aan de volksgezondheid nog niet duidelijk bewezen is, zowel in Europa als in Amerika”, stelt SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw.

Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij heeft al geruime tijd het gebruik van sommige pesticiden verboden. Dit gebeurt op basis van de Rotterdam Conventie. Glyfosaat wordt niet genoemd in de conventie. De SPA vraagt om het instellen van een gedoogperiode eer tot een definitief verbod wordt overgegaan. De padieboeren erkennen weliswaar het belang van een deugdelijke gezondheidszorg.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

23 REACTIES
 1. Mensen beseffen niet dat 1 kg bio gewas minstens gelijk is aan 4 kg gif gewas voor de gezondheid, dus dat uiteindelijk bio producten goedkoper zijn, hahaha.


  Maak melding

 2. Wanneer je meer aandacht besteedt aan jouw planten besteedt, dan dat je uiteindelijk aan gifstoffen kwijt ben, houd je per saldo meer aan over dan het te gaan besputen.
  Jouw gezondheid op lange maar ook financien in korte termijn.


  Maak melding

 3. waar in de wereld is het het veiligst krijgt laag gelegen sariname een tzunamie waar blijft het dan en in chile beeft het voortdurend heb twee keer op deb grond staan dansen of in massachuset waar honderden gekidnapt/ontvoert zijn onder politie bescherming/die er het zwijgen toe doet. ja ik heb een veertienjarige met een geweer zien lopen maar de nederland tot nog toe pro brusselse politiek is te beschouwen als puur land en politiek en cultuur en geschiedenis verraad verraad aan de roots van nederland gelijkheid man en vrouw.Ik prefereer suriname en ben een witte bleekscheet zwerver bijna 50 landen


  Maak melding

 4. De padieboeren riskeren een exportverbod van hun product naar de EU. Deze boeren moeten gaan leren denken op lange termijn. Daarnaast moeten zij innovatief rijst gaan verbouwen. Waarom lukt het in veel landen om rijst te verbouwen zonder de chemische bestrijdingsmiddelen toe te passen?


  Maak melding

 5. RobG(elul) EU handhaaft hun gebruik van glyphosphaat voor de volgende 5 jaren. Lul niet over dingen waar je geen verstand over hebt, ga maar bouta’s toi toi likken.


  Maak melding

 6. Robg@
  Welke landen, noem er een paar, kun je mij vertellen waar tegen het gebruikt wordt, als jij er echt verstand zou hebben, zou je het gewas bescherming noemen, en niet chemische bestrijdings middel, willen jullie gewassen eten met allerlei troep er in, geiten wollen sokken figuren als je niet weet waar je over praat wees dan voor zicht met dit soort uitlatingen


  Maak melding

 7. Ram Singh, er is in de EU helemaal geen besluit genomen over het gebruik van glyfosaat. Jij verzint onzin ennleugens om het gelijk aan jou kant te krijgen.Waarom moet je liegen? Hier volgt het ware verhaal. Het is een kwesie van je hersenen goed gebruiken om deze informatie te kunnennbegrijpen. Men zit in de EU een impasse omdat bij het recent gehouden overleg blijkt dat de grote lidstaten tegen het gebruik zijn terwijl de leiding van de EU kijkt naar haar econonische belangen.

  De vergunning voor het gebruik loopt volgende maand af. De houding van de leiding van de EU moet je vanuit een bepaalde context begrijpen. In bijna alle groenten en fruit dat in de EU wordt geteelt zittenm restanten van de onkruidverdelver die kankerverwekkend zou zijn. Via primaire levensmiddelen en ook via granen voor de veevoer-industrie heeft het gif de menselijke lichamm bereikt. Veel van deze EU groente en fruit wordt ook geëxporteerd.Het levert de Unie per jaar honderden miljarden Euro’s op.Men wil geen verlies van deze lucratieve inkomsten.


  Maak melding

 8. Haco, ik was recent o.a. in Thailand en ik heb met belangstelling gekeken naar hun landbouw. Thailand heeft dezelfde temperatuur als Suriname. Veel groenten en fruit komt overeen met de groenten en fruit in Suriname. Ze hebben daar zelfs veel meer soorten groenten ennfruit dan in Suriname. Ik kwam daar ook awaras,acai, en Maripa tegen. Ik kocht er zelfs zaden van worteltjes, witte en bruine Chinese champignons,enz.enz.enz.enz. voor familie in Suriname.

  In Thailand en een aantal andere Aziatische landen is men begonnen met het verbouwen van rijst met behulp van organische hulpmiddelen. Men gebruikt koeienmest voor de plantengroei en insecten worden bestreden met behulp van planten. Men noemt dit ook biologische rijst. De resultaten zijn verbluffend omdat er zeer grote vraag is naar biologische rijst.Suriname zou hiermee goed kunnen verdienen op de wereldmarkt.


  Maak melding

 9. Waar word glyfosaat voor gebruikt, die biologische verhalen ken ik als mijn broekzak, ken je het westland in Zuid-Hollandse.
  Ik ben Daar groot gegroeit en je hoeft mij over tuinbouw of landbouw niks wijs te maken, nu de vraag waar tegen word glyfosaat gebruikt, ik ben ben benieuwd


  Maak melding

 10. Haco,

  NU haakt wijsneus RobG af…bek vol tanden.

  Redskin,

  mee eens, hij zat gewoon in het lokale buurthuis in de Bijlmer, mokrootjes verwennen voor een blikje soft.


  Maak melding

 11. WAT IS NOU NOG GEZOND AAN GROENTE EN FRUIT?!
  Vindt je het gek dat de gehele wereld onderhand, depri is en verkankerd ook nog: TOXINE.
  Vroeger belandden deze lui op de brandstapel; Nu is het slechts CALVINISME?! Het geeigene!


  Maak melding

 12. Haco, je hoeft mij helemaal niet te geloven. Wie neemt jou serieus? De informatie die ik verstrek gaat jouw verstand te boven. Het is daarom ook niet uniek dat je bij dat kamp thuishoort. Eerlijk gezegd, je hebt ook bewezen dat je niet van het niveau bent om constructief mee te discussieren.


  Maak melding

 13. Wanneer jij vanuit jouw toren hoog zit af te blazen en af te vallen, wat is daar nou constructief aan?
  Neem onderhand al jouw reisgeld, en investeer dat in het land waar je zoveel op consulteert. Theorie slechts, zal het niveau ook niet tot wasdom brengen.


  Maak melding

 14. RobG, econoom, politicoloog, psycholoog, specialist op vele andere vakgebieden en nu ook nog landbouwdeskundige, het houdt niet op, en ook nog dag en en nacht hier op WKN zijn alwetenheid ventileren, er is echt een talent in Suriname aan hun voorbijgegaan. wat zullen ze daar de pest in hebben dat hij al zijn talenten in Holland gebruikt heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES