dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIsraëlisch bedrijf ziet potentie om te telen in Suriname

Israëlisch bedrijf ziet potentie om te telen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 nov – Het Israëlische kassenteeltbedrijf Agro Business ziet mogelijkheden om gewassen te kweken in Suriname. Dit meldt de Ware Tijd. In Brokopondo wordt driftig en intens gezocht naar geschikte grond. Wat geteeld zal worden en hoeveel, moet nog worden beslist. In elk geval is er de bereidheid van wal te steken, zij het op bescheiden schaal.

Agro Business wil vijftien hectaren land bewerken en beplanten. Ter vergelijking, in Irak is geïnvesteerd in een areaal van tachtig hectare. De lokale autoriteiten hebben er alle begrip voor. “Je moet eerst kijken wat het wordt. Als je direct in één keer groot gaat en je faalt, heb je een probleem. Vijftien hectare is nog te overzien”, zegt districtscommissaris Kenya Pansa tegenover de Ware Tijd.

De leefgemeenschappen in Brokopondo, dat ligt ten zuiden van Paramaribo, zullen sowieso voordeel genieten. Maar ook nationaal wordt baat verwacht. “Het wordt een project dat rendabel zal zijn voor de lokale gemeenschap, het district en de centrale overheid”, aldus de districtscommissaris. Agro Business dat onder meer paddenstoelen en vis kweekt, heeft ook projecten lopen in Israël, Albanië, en Roemenië.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
 1. israel is het land van de gevestigde orde die de politieke agenda in amerika dicteert; dus als suriname denkt met iedereen in zee te gaan en daarnaast geld leent van arabische staten, zal dat conflicten geven en kan dat tot problemen lijden. bouterse en de surinamers zien alleen potentie in cocaine export naar europa en doorvoert land… eigenlijk wordt de huidige generatie erg lui en wil het land niet opbouwen en verwacht wordt dat de surneds het moeten opknappen….als suriname liever de les wil gelezen worden, kunnen ze liever een provincie van brazilie worden…


  Maak melding
 2. Geloof geen moer van, die israeliers komen en gaan, net als de chinezen, er was eens een grappenmaker die alle surinamers voor de gek hield door te vertellen dat china 2 landbouwonderzoeksinstellingen in Commewijne zou opzetten. De kust van Suriname heeft voldoende capaciteiten voor een goede volksvisserij maar het wordt gerampaneerd door venozolaanse en koreaanse visser die met hun dagnetten de zee kaal-kappen en volstrekt onproductief maken.


  Maak melding
 3. Dit soort projecten kost Suriname vrijwel niets. Maar vele jaren geleden,>35 jaar,had “backandneck” vele mensen uit zijn partij grote lappen grond en veel geld gegeven,want Suriname zou de grootste knoflookexporteur worden in Zuid Amerika. Dit heeft Suriname geld gekost!!!Hoeveel knoflook exporteert Suriname???


  Maak melding
 4. Dit soort projecten kost Suriname vrijwel niets. Maar vele jaren geleden,>35 jaar,had “backandneck” vele mensen uit zijn partij grote lappen grond en veel geld gegeven,want Suriname zou de grootste knoflookexporteur worden in Zuid Amerika. Dit heeft Suriname geld gekost!!!Waar zijn de knoflookplantages?


  Maak melding
 5. De Israëli’s staan bekend om hun innovatieve en efficiente werkwijze in de landbouw.Zij hebben de kennis in huis om onder de klimatologische omstandigheden van Suriname nieuwe landbouwgewassen te ontwikkelen en om bestaande variëteiten te verbeteren. Wat de Israelisch ook meebrengen is kennis om de wereldmarkt te betreden.Zij bezitten de netwerken om afzetmarkten aan te boren.

  Maar ik weet het nu al. Om de landbouw in Suriname van de grond te krijgen heb je deskundigen uit het buitenland nodig. Daarnaast moet het uitvoerend personeel ook afkomstig zijn uit het buitenland.Ik denk hierbij aan Haitianen die bijvoorbeeld op de Dominicaanse republiek laten zien dat zij uitstekend werk verrichten in de landbouw.Enkele honderden tot duizend Haitiaanse landbouwarbeiders zullen in Suriname nodig zijn.De tihden zijn veranderd. Er zijn nog maar weinig Surinamers die in de landbouw willen werken.


  Maak melding
 6. Dat moeten dan bijzondere gewassen zijn, want voor de lokale markt zullen ze het niet kweken.
  Btw, Jooden mogen geen vis eten, want hoe moet je vis nou kosjer maken?


  Maak melding
 7. @ Trident,

  Joden mogen wel vis eten echter. mogen ze geen glade vis eten. glade zee vruchten zijn niet kosher. (krab, garnalen, paling, katvis etc). geschubde vissen zijn wel kosher.


  Maak melding
 8. Haïtianen horen in Haïtie thuis, niet in Suriname. Geef de werkloze Surinamers de keus: of werken in de landbouw voor een redelijke loon of helemaal geen recht op welke overheidssteun dan ook.


  Maak melding
 9. Volgens RobG moeten voor landbouwprojecten in Suriname zowel het kapitaal, de deskundigheid en de werkers uit het buitenland komen. Kan men dan niet beter landbouwprojecten in dat buitenland opzetten waar grond en werkers zijn?
  Waarom investeren in een land waar de autochtonen niets willen en niets kunnen?

  Nederlandse tuinders hebben in landen zoals Kenia succesvolle miljoenenbedrijven opgezet. Daar wil men wel werken. Het klimaat is daar op de hoogvlakten ook beter geschikt voor jaarrond bloemen- en groententeelt.


  Maak melding
 10. Waar onze mensen goed in zijn,zijn feesten.
  Hun hals en armen met goud behangen. Geef ze verplichte scholing. Niet alleen de Hindoestaanse, boslandcreolen en Javaanse gemeenschap moeten zwoegen. De goede buitenbeschouwing gelaten.


  Maak melding
 11. het is jammer dat de luie Surinamer zelf niets meer wil ondernemen. er zijn genoeg producten die wij in coöperatief verband van de landbouw gronden kunnen halen en het beste eruit kunnen halen. het grootste probleem is bestrijdingsmiddelen . de Europese market accepteert geen vergift.zo zou je tonnen cucumis/rakhake kunnen exporteren . maar wij Surinamers willen gauw rijk worden en zijn niet gemotiveerd om in coöperatief verband zaken te doen.
  dus laat de jood maar komen en hun zakken vullen.

  tjee


  Maak melding
 12. Suriname is een schurkenstaat met en evenzo schurken mentaliteit.Generaties worden hierin opgevoed. Wat er ook mag gebeuren. Geld is niet de oplossing! Hoe groot de winst en het succes ook moge zijn, wanneer slechts geld geldt..zal de gehele natie doorzakken in de stront….zoals nu! Dat is het resultaat van de bananen republiek, met aan het hoofd een megalomaan. De enige hoop is dat Suriname investeert in
  -herstel van waarden en normen- al het andere is bijzaak.


  Maak melding
 13. HET IS TOCH LEKKER ALS JE GEEN BELASTING HOEF TE BETALEN DAT NOEMEN ZE BELASTING PARADIJS.
  WANT IN HET SURINAAMSE PARLEMENT ZITTEN TOCH ALLEEN MAAR MOGOLEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES