dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentJarige Naks geeft Surinaamse iconen kalender uit

Jarige Naks geeft Surinaamse iconen kalender uit

-

Does Travel - naar Suriname

De sociaal culturele vereniging Naks heeft in mei van dit jaar haar 70 jarig bestaan herdacht. Daaraan gekoppeld is er een jaar programma uitgezet met verschillende activiteiten. Een belangrijk activiteit is de launch van de Sranag Tongo Iconen Kalender.

Binnen Naks is er een Sranang Tongo Werkgroep die zich bezig heeft gehouden met de Sranang Tongo iconen in beeld te brengen en daaruit een selectie te maken. Er is gekeken naar gendergelijkheid, de leeftijd, wat zij betekent hebben voor de samenlevingen en wat wij nog van ze kunnen leren, want op Iconen kalender zijn mensen opgenomen die al overleden zijn maar ook mensen die nog in leven zijn en hun sporen nog steeds verdienen in de samenleving.

Enkele Saranag Tongo Iconen die zijn opgenomen in de kalender die absoluut niet mochten ontbreken zijn Harold Braam die een hele grote SranangTongo Icoon is geweest en heel veel heeft betekend voor de ontwikkeling van de Surinaamse taal, kunst, cultuur en theater. Tot ver buiten de grenzen was Harold Braam zeer bekend. Een andere persoon die ook is opgenomen is Louise Wondel. Zeer zeker een vrouw die te vroeg is overleden maar ook haar sporen heeft achtergelaten in de Surinaamse dans, kunst en cultuur.

Aan de launch van de deze Sranang Tongo Iconen kalender is er ook een expositie verbonden waarbij attributen tentoongesteld zullen worden waarmee deze iconen hebben gewerkt en nu nog steeds gebruiken. Het is ook een streven van de organisatie om het Sranang Tongo verder in Suriname te ontwikkelen. Het moet een taal worden die alle bevolkingsgroepen met elkaar bindt. Het mag niet vergeten worden. De taal moet doorgegeven worden aan volgende generaties.

De launch van de Sranang Tongo Iconen kalender vindt plaats op vrijdag 10 november in Naks aan de Thompsonstraat om 18.00 uur.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. Ja Naks heeft in feite en met name de vrouwen het voetbalstadion leren kennen via hun voetbalclub, die in de hoofdklasse speelde. Ik hoop dat Naks Ikonen zoals Harry Jong looi, Andre Kamperveen, Wilfred Grimmer (radiohoorspelen) en Texeira (famirie mie sma en van halte tot halte met lijn E) niet is vergeten.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES