Hindoes vieren ‘Ganga Nahan’ in Suriname

20
Hindoes vieren 'Ganga Nahan' in Suriname

Vicepresident Ashwin Adhin(m) heeft afgelopen weekend meegedaan aan het Hindoeritueel ‘Ganga Nahan’ bij de Surinamerivier, met nadruk op de aanbidding van de godheid Ganga Mata. Op Ganga Nahan neemt men massaal een bad in de heilige rivier de Ganges in India. Deze dag wordt in haar originele vorm in India gevierd. In andere landen waar Hindoes wonen vinden er alternatieve vormen van viering plaats.

In Suriname gaan hindoes jaarlijks op verschillende plekken langs de rivier en de Atlantische oceaan bidden. Bloemen en lichtjes worden geofferd en gelovigen nemen er een bad. Dit ritueel wordt uitgevoerd op de dag van de volle maan van de Kartik maand (oktober/november). Daarmee wordt ode gebracht aan de godin Ganga en wordt haar gevraagd alle zonden en onreinheid mee te nemen.


20 REACTIES

 1. k ga het artikel niet lezen. Ik volsta met de kop van het artikel
  Echter zo lang er feesten, verkiezingen of wat dan ook worden gehouden voor één speciale bevolkingsgroep hou je de segregatie in de hand.
  Is er dan geen minister die dit kan bedenken?
  Doe hier wat aan als je wilt dat bevolkingsgroepen meer naar elkaar toegroeien.

  Dit heb ik geschreven naar aanleiding van miss Kroeshaar verkiezing.
  Dit zou ik hier ook willen schrijven, maar misschien is dit een ander geval. Dit is een religieus viering.

  Misschien moet er een commissie worden benoemd, naast de 1000 andere die moet gaan werken aan integratie.
  (Overigens, in deze commissie moeten alle bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd)


  Maak melding

 2. Die arme hindoes, die denken alleen aan bidden. Zij vergeten om te vechten tegen het Kwaad DDB. Straks zijn zij dood, omgekomen van honger. God Krishna heeft het kwaad bestreden tijdens de Mahabaratha. Dat is het voorbeeld. Wordt wakker gelovigen. Niet alleen Tempels bouwen maar ook Fort bouwen, vecht om gerechtigheid voor een ieder dan ben je een goed mens.


  Maak melding

 3. Om te vechten tegen het kwaad moet je eerst weten wat het kwaad is. Daarvoor moet je dus een zuivere geest (verstand) en leven krijgen. Daarvoor zal dus die zuiveringsbad bedoeld zijn.


  Maak melding

 4. Adhin had de ingi boi moeten meenemen.Die moet juist gezuiverd worden van zijn zonden.Hij draagt zoveel hebi’s met zich mee.Een wasi zou hem misschien wat meer levens ruimte en vreugde geven dan dat hij nu heeft.Hij is de pres.maar wordt er overal geweerd en de rechters zitten achter zijn vodden aan.


  Maak melding

 5. Misschien had Adhin ook heel wat zondes weg te wassen.
  Jammer dat Sandew Hira niet is geweest. Misschien zou zijn geest zijn opengegaan en het bloed dat op zijn handen kwam wegens het vasthouden van een bebloed hand zijn weggewassen. Nu moet hij opnieuw een jaaar wachten op deze jaarlijkse gebeurtenis.


  Maak melding

 6. Hindoe wordt tog wakker,jullie allemaal leven in droomwereld.zoals Karel Max zei geloof is erger Dan opium het is erger vorm van verslaving.en een hele grote groep hypocriten profiteren van die arme bevokingen…kerk,tempel,moskee,bedeoorden zie als supermarket keten on geld te verdien
  !!!


  Maak melding

 7. Voorzover ik het weet is iedereen vrij om hun godsdienst te beleven naar hun eer en geweten. Een ieder die aan godsdienst doet is op dat moment niet bezig om te stelen, roven of hard rijden.


  Maak melding

 8. Leven en laten leven, in verschillende postings hier merk ik behoorlijk wat onbegrip (begrip moet je op willen brengen voor je medemens) en intolerantie


  Maak melding

 9. Toen de hindoe god kwam zijden ze dat zij de werld gemaakt hebben en toen jezus kwam zij die dat hij de werld gemaakt heeft maar de realiteit is dat de werld al bestond de wetenschappers hebben het ondekt dat de werld al sinds zeven miljard jaar al bestaat.
  Het is allemaal leugens en die domme mensen geloven het hoe dom kun je zijn.
  Ik geloof in mijn eigen god want uiteindelijk moet ik in mijn eentje terug. Iedereen zou in zijn eigen god moeten geloven want het leven is tijdelijk. Alles is tijdelijk. rijk betekent veel geld met geld en met geld kan je als je in het bos ben dan is het geld niks waard. geld is alleen bij de mensen werld waard.


  Maak melding

 10. @ pico,

  Jouw mening deel ik niet.
  De hindu’s hebben veel feestdagen, waarvan 2 nationale feestdagen zijn.
  Voor de andere feestdagen nemen ze vrij als ze die willen vieren. Bovendien zorgen ze zelf voor alles.

  Suriname kent vrijheid van godsdienst, dus zijn alle gelovigen vrij hun feestdagen te vieren zoals zij dat willen.

  Breng je in herinnering dat de christelijken de meeste nationale religieuze feestdagen hebben dan de gelovigen van de andere godsdiensten.
  Misschien wordt het tijd dat de regering dat eens goed gaat bekijken.

  Maar van mij mogen alle nationale feestdagen gebaseerd op religie afgeschaft worden.


  Maak melding

 11. Jiyani,
  Je bent een voorbeeld hoe we hier met elkaar zouden kunnen discussiëren. Beschaafd. Met elkaar eens zijn of niet.
  Volgens mij verschillen we niet (veel)van mening, misschien heb ik mij niet helemaal juist uitgedrukt.

  Ik ben ook van mening dat er teveel vrije dagen zijn in SU.
  Ook ben ik het met je eens dat het aantal vrije dagen beter verdeeld zouden moeten zijn.
  En wat men op andere dagen wilt doen moet iedereen zelf weten en zoals je schreef zelf verzorgen. Niets mis mee.


  Maak melding

 12. Kan zijn dat er veel christelijke vrije dagen zijn in Su. Het vrij krijgen op die dagen is naar mijn mening in het leven geroepen door een lui iemand en bovendien staat het niet in de bijbel. Wat Karl Marx betreft wel gestudeerd maar O zo onwijs als maar kon. Ik hoop dat hij met zijn studies veel voor zichzelf kan betekenen.


  Maak melding

 13. Jiyani,

  ik heb niet gezegt dat je niet mag geloven ik heb gezegt dat als je wil geloven geloof dan in iets die echt is waar mee je iets merkt. Als de geloven zouden werken dan zouden de gelovigen geen misdrijven plegen zo als het nu is.
  Kijk Bouterse en zijn leden zij hebben geen moer aan het volk. En in India met zo veel miljoenairs lopen kinderen zonder schoenen op straat en hongerig. zij hebben ook geen moer te maken. ER ZIJN TE VEEL CRIMINELEN OP DE WERLD MAAR DE MEESTE CRIMINELEN ZIJN GELOVIG. MENSEN GELOVEN MET HUN SMOEL ALLEEN MAAR. DAT LIJK MIJN ERG DOM WANT MET WIE GAAN ZIJ SAMEN DOOD EN WAT GEBEURD ER NA DE DOOD KOMEN ZIJ IN DE HEMEL OF DE NATUUR. VOLGENS MIJN KOMEN ALLE HEBZUCHTIGEN IN DE NATUUR OM TE LEIDEN IN ZIJN EENTJE, BIJ DE CHTE GOD IS NIET MOGELIJK VOOR ADVOKAAT, IK ZEG NIET DAT WIJ PERFECT KUNNEN OF MOETEN LEVEN DAT ZOU IK WILLEN MAAR DAT IS NIET MOGELIJK OP DEZE AARDE, MAAR ALS IK GENOEG HEB DAN GA IK GEEN BLOED ZUIGEN VAN DIE MENSEN DIE AL WEINIG HEEFT DAT GEBEURD TE VEEL OP DE AARDE WAAR MENSEN WONEN.


  Maak melding

 14. ik had toch verwacht dat de gelovige Adhin samen met vrouw een duikje zouden nemen in de Sommelsdijkse kreek ,is toch vlakbij DNA en kabinet Pres.
  hij kon ook bij Weg naar Zee een duikje wagen maar hij staat te staan met een bananenblad in zijn hand ,kijkend naar het vervuilde water en denkt bij zichzelf ,dit durf ik toch niet aan ,straks kijk ik allerlei uitslag op mijn baby fase .


  Maak melding

 15. GOD ZIT IN JE, ALLES HEEFT TWEE KANTEN,
  BIJV, GOED-KWAAD, LINKS-RECHTS, WARM-KOUD,
  HEMEL-AARDE ZWART-WIT, KLEIN-GROOT, WIE RAAR DOET ONTMOET RAAR,
  HET GEDRAG VAN DE INDIVIDU BEPAAL HET BEDRAG. IN DE VOLGENDE DAGEN EN NA DE DOOD IN DE VOLGENDE FASEN,
  het kennis zit in je alleen mag je tijd maken om het te ondekken. door het normale gedrag kun je de schoonheid bereiken. de schoonheid is bestemt voor ieder mens maakt niet uit welke ras. OP DEZE WERLD IS ER MAAR EEN GOED EN KWAAD EN DAT GELD VOOR ONS ALLEN, DIE MENSEN AAN DE HOGE KANT DENKEN DAT ZIJ TERUG KOMEN IN DE ZELFDE FAMILIE EN KRIJGEN DE ZELFDE BANK REKENING DIE ILLUSSIE MOGEN ZIJ HEBBEN MAAR ZE WETEN OOK DAT HET NIET WAAR IS, HECHT NIET VEEL OP DEZE WERLD JE BEN TIJDELIJK,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.