donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGeen Zwarte Piet meer bij sinterklaasintocht Amsterdam

Geen Zwarte Piet meer bij sinterklaasintocht Amsterdam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Bij de Amsterdamse intocht van Sinterklaas op 19 november zal geen Zwarte Piet meer te zien zijn. De gemeente kiest dit jaar voor pieten met slechts roetvegen en een compleet nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen de pieten het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw(FOTO: Fotograafniels.nl).

De nieuwe kledij en de roetvegen moeten het uiterlijk van de piet zo neutraal mogelijk houden. Volgens de organisatie is de traditionele piet voorbij en is met de nieuwe piet de zwartepietendiscussie voor de stad beëindigd. Hun uitgangspunt is om het sinterklaasfeest ‘op een voor een ieder acceptabele wijze te vieren’.

Vorig jaar begon Amsterdam al met alleen schoorsteenpieten met roetvegen, dit jaar is het gehele uiterlijk vernieuwd.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

45 REACTIES
 1. De gemeente Amsterdam geeft het goede voorbeeld. Andere gemeenten in Nederland moeten nog volgen. Deze ontwikkelingen zijn SUPER mooi. Clean the files of history.Proficiat Amsterdam.


  Maak melding
 2. Mij hoef je geen zwarte piet toe te spelen. Men reageert op site als je iets te melden hebt; Alle azijnpissers en bloedzuigers; Is dat niet zo en reageert, ja dan zoek je aandacht. Zit niet te wachten op erkenning van anderen, zkr awaridomries niet; Ken me zelf meer dan goed.


  Maak melding
 3. Time getting harder still striving for better and don’t stop till the battle is won and equal rights and justice is there for all. Don’t be discouraged by the pitfalls and their worries.
  If you lose your stance anyone will try to push you over
  Don’t bow because the colour of your skin.


  Maak melding
 4. Het is weer tijd over dat gezeik over zwarte piet, mensen gaan jullie iets nuttig doen voor je gezin en de maatschappij.
  De media moet er eigenlijk geen nieuws aan wijden !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 5. Ha nee,
  dat is een aanslag op onze cultuur. Discriminatie!Nu we juist zo bedreven waren in pietje pesten wordt de piet niet meer zwart.En daarmee ontneemt Ned. ons een element[onderdeel] van de zwarte cultuur. Namelijk Pietje pesten.


  Maak melding
 6. Maar het sinterklaasfeest bestaat zonder de hoofdattractie,de zwarte pieten!!
  Het is net alsof holi vieren zonder het gebruik maken van feestelijke kleuren ,kleuren horen bij het phagwafeest,
  De belangstelling zal niet meer daar zijn en de opkomst zal niet groot zijn .Nu even kijken hoelang de organisatoren dit volhouden…..


  Maak melding
 7. Allen,

  Eindelijk een oplossing, het gaat toch dat de kinderen blij zijn.
  Voor kinderen maakt het echt niet uit hoe de Piet eruit ziet.
  En volgens mij is het toch een kinderfeest ?
  Amsterdam petje af, goed gedaan.
  SUCCES.


  Maak melding
 8. @@ JZwartmans! Fafyu mi mati!! inderdaad het zijn nietsnutters, die alleen maar zeiken en aandacht vragen!! Het zijn juist de zwarte pieten die balken als de Ezel met de 5e poot!! Je weet toch wel, wanneer 12 uur s’ middags in de zon? Je hoort alleen maar hockey, hockey, hockey!!! en de 5e poot wiebelt met een gebaar als die van de zeurpieten!!


  Maak melding
 9. @ Ray,
  En ze moeten ook niet verder lullen “dat Nederland op Joods-Christelijke basis” geschoeid is !!! Weg met deze nonsens.
  Terug naar de basis van : WODAN -de oppergod-,DONAR en FREYA !!! Trouwens volgens wetenshappers zijn Europeanen afstammelingen van Afrikanen uit de oertijd die naar Europa waren gegaan ! Dus de basis eigenlijk Anana-god !!
  En nu nog de surinaamse zwarte piet: MASKER VAN BOUTA als zwarte piet naast de Sint !!


  Maak melding
 10. @Eerlijk
  Ben je serieus?Door lullen van de zwarte apen is het mooie van het sinterklaasfeest ons gestolen.Je mag de zwarte pieten vervangen door techni color aan mensen,voor de kinderen zijn het nog steeds zwarte pieten ,het oude in een nieuw verpakking…Technicolor.


  Maak melding
 11. @Bonkoro

  Hahahaaaa…bouta is de goe-doe pa van Suriname,zijn knechten zijn boefdraad,misiekaba,melvin de gevreesde kettingzaag maniak… en nog een heleboel anderen.En dan heb je de nietsnutters in Ned van surinaamse afkomst…die hebben geen zorgen,hoeven voor niks te staken,krijgen alles op tijd,Ze hebben zoveel vrije tijd dat ze uit verveling de oorlog verklaren aan onschuldige kinderfeestjes.


  Maak melding
 12. @RobG
  Waarmee feliciteer jij jezelf?
  Dat je een kinderfeest gestolen hebt?
  Heb je nog meer kinderfeesten in je vizier aan wie je de oorlog gaat verklaren?
  Stuk verdriet. dat je bent.


  Maak melding
 13. Ray,

  die paranoïde, geindoctrineerde pathologische leugenaar RobG heeft zich aangesloten bij Metoo. Het is een gefrustreerde stakker die de zeggenschap over zijn eigen doen en laten totaal kwijt is en overgeleverd aan zijn paarse broodheer uit de corrupte, criminele Bouta-maffia.f


  Maak melding
 14. Slaven hebben nooit model gestaan voor de figuur van zwarte Piet.
  Moren zoals afgebeeld op schilderijen van oude Nederlandse meesters wel.
  En die Moren waren beslist geen slaven.
  Als je de prenten van Stedman naast de figuur van Zwarte Piet legt, kan ik daar geen overeenkomsten uit halen.


  Maak melding
 15. Wat een goed plan ; Geen zwatie piet meer bij sinterklaasintocht in amsterdam dwz de afro nederlanders blijven op die dag lekker thuis, bovendien is het een feest van blanke nederlanders. De avro nederlanders hebben toch al kwakoe-feest in de Bijlmer en avro carnaval in Rotterdam gevierd. . allemaal blij En zo is de zaak in vrede afgesloten.


  Maak melding
 16. Ray, niemand steelt het kinderfeest. Het moet tot jou doordringen dat de houdbaarheidsdatum van Zwartepiet voorbij is. Velen hebben gestreden tegen de figuur van zwartepiet. Ik noem namen als Prem Radhakishun, Sylvana Simons,enz.enz. Ray jij snapt niets van de geschiedenis van zwartepiet. Ga jij maar lekker voor zwartepiet spelen voor de witte mensen. Ze zullen jou waarderen voor je inzet.


  Maak melding
 17. Stelletje runderen,
  Jullie hebben je weer enkele banen laten afpakken.
  Enkele van jullie waren elk jaar weer zeker van paar weken werk.
  Maar goed jullie hebben, zo blijkt, te weinig hersenen om de witte man te doorgronden.
  Elkaar dwarszitten is de enige baan die hij jullie past.
  Mvg
  Boy

  PS
  O ja de bijbaan van verraders is ook aan jullie bested.
  Fijne sinterklaas straks hoor, stelletje ezels.


  Maak melding
 18. Goh, straks wordt er een klacht door spanjaarden ingediend dat ze in Amsterdam belachelijk gemaakt worden, enne @Eerlijk, als het de kinderen het niet uitmaakt hoe de Piet er uit ziet , waar maken dan een bepaalde groepering surinamers zich zo druk om, het is toch het feest van de kinderen


  Maak melding
 19. Van Zwarte Piet tot immigratie, globalisering en ’diversiteit’ de randstedelijke culturele elite bepaalt de inhoud van het debat. Die staat niet zelden haaks op de opvattingen van burgers elders in het land. Reken maar dat de Pieten elders in het land zwart blijven. Men gaat daar niet aan tornen. En gelijk hebben ze.
  Handen af van deze kinderfeest !


  Maak melding
 20. Net als voorgaande jaren zullen de pieten (m/v), in de plattelands gemeenten steeds zwarter worden. Met gouden oorbellen en rode lippen. Met kroeshaar en een donkere stem. Net zoals men dat op Curacao doet.


  Maak melding
 21. Ghaghaghaaaa.GELIJK HEB JE ROB..DEZE DOMME KOE GAAT ER SERIEUS OVER NADENKEN ZWARTE PIET TE GAAN SPELEN. DEZE UILSKUIKEN..REKEN MAAR. IK KEN ME MENSEN.


  Maak melding
 22. @ Damsco

  Ben je met proef verlof of ben je nu al vrij gelaten uit de bajes ? Of heb je je oude nick name weer gebruikt, die je een maanden niet hebt gebruikt,en andere nick name wel ?? Je bent er weer maar begint al te schelden, welkom Damsco !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 23. De aan traditie gehechte Nederlanders mogen weer schoorstenen in hun huizen inbouwen. Maar niet dat ze dat gaan doen.
  Bovendien, als er maar één Sinterklaas was, waar komen al die andere vermommers vandaan? En moeten ze niet opgepakt worden wegens identiteitsvervalsing?


  Maak melding
 24. These days Post.nl distributes the presents. So why the need for a slave worker? The Dutch should adapt to the times or do they want to stay backward? Something they accuse others of?


  Maak melding
 25. Het zwarte pieten verhaal klopte al totaal niet. We weten allemaal dat zwarte pieten niet inbreken om kado’s achter te laten. Misdaadstatistieken bevestigen dat.


  Maak melding
 26. robg@

  waarom was het in de jaren 60 niet racistisch en nu ineens wel , wat is er in die 47 jaar gebeurd dat nu wel racistisch is.
  de sint en zwarte piet kwamen toen de Surinamerivier op varen aan de kade stonden honderden kinderen .
  zwart wit geel bruinen. en die stonden met hun ouders te zingen.
  waar is het fout gegaan , ik denk dat ik het weet ,toen Nederland stopte met geld doneren, toen werd een bepaalde groep ontzettend boos ,ze moesten in eens gaan werken en dat was er niet om dat jou paarse clubje de zaak heeft verstiert ,op hun pik getrapt


  Maak melding
 27. Aan diegenen die gehecht zijn aan Zwarte Piet, ondanks het feit dat het onterechte en foutieve waandenkbeelden kan versterken :

  Sint is een TURKSE Bisschop, waarom dan niet steeds TURKEN ingezet als Sinterklaas ?????????????????

  PS : Is het de babbelaars opgevallen dat SINT altijd BLANK is ???????
  Terwijl VELE Blanken NIET Goedheilig zijn !


  Maak melding
 28. Srafu@
  Hebt je mee gekregen dat in Suriname vanaf 1957-1975
  Sinterklaas feest is gevierd, met een witte sint en een groot aantal creolen, je hebt er jaren aan mee gedaan. Waar duizenden kinder een groot plezier aan beleefden.
  En jou laatste zin getuigt niet interlect, kijk maar wat er in ons mooie Suriname gebeurd die zijn ook vere van goed heilig,
  We maken ons druk om zwarte Piet, maar die paarse Piet die z’n eigen uithongeren en om het leven brengt, vind ik die zin tweeslachtig, sorry srafu


  Maak melding
 29. Juist een echte PAARS GEKLEURDE PIET lost alle welles/nietes discussie op !

  En dan steeds met alleen ZWARTE SINTERKLAZEN !

  PS : Een mens is nooit te laat om te leren en fouten in te zien !


  Maak melding
 30. Gerard,
  ben eens met jou.
  Ze zouden daar over druk moeten maken dan is er kans dat de werld er anders gaat uit zien.

  ZE ZEGGEN BEGIN BIJ JE ZELF.

  ALS DE ZWARTE PIET STOP DAN STOP DE ROOFMOORDEN NIET, HET TEGEN DEEL IS WAAR HET NEEMT JUIST TOE. IN SURINAME GEBEURD DE ROOFMOORDEN SINDS 37 JAAR GELEDEN MAAR IN AMERIKA GEBEURD DAT EEUWEN AL.


  Maak melding
 31. Vandaag in Amsterdam Noord.
  Stoet met alleen pikzwarte pieten
  Vandaag in Amsterdam West
  Sinterklaas kwam niet op een paard, maar op een kameel en de muziek was in het Arabisch.
  at5.nl/artikelen/175417/sinterklaas-komt-aan-op-kameel-in-osdorp
  Kom maar op jongens , maak elkaar maar af.


  Maak melding
 32. Als hier bekend wordt dat de antillen en suriname zelf nog gewoon het sinterklaasfeest vieren met zwarte pieten en dat het juist de blanken zijn die zeggen dat het racisme is. Wat zeggen jullie dan?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES