dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Surinamers hadden nu welvaart en welzijn kunnen beleven’

‘Surinamers hadden nu welvaart en welzijn kunnen beleven’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 nov – Surinamers zouden nu welvaart en welzijn kunnen beleven. Dit zegt Chandrikapersad Santokhi, parlementslid en voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Hoe anders is het nu toeven in Suriname. Een land dat bestuurd wordt door een regering die in de afgelopen zeven jaar een ware ravage heeft aangericht. Op zoveel gebieden.

Suriname scoort slecht op alle internationale beoordelingslijsten. Het varieert van financiële en monetaire ratings tot ratings voor veiligheid, mensenhandel, mensenrechten, democratie, kinderarbeid en bestrijding van terrorisme en drugshandel. Santokhi wees bij de aanvang van de begrotingsdebatten op dit verval van stabiliteit naar instabiliteit. Zeven jaar geleden werden een redelijk stabiele economie en dito samenleving overgenomen.

Suriname zit nu met een negatief imago dat de samenleving treft in al haar bestanddelen. Santokhi vraagt zich af hoe een regering het zover heeft weten te schoppen. In de staatskas zat ruim een miljard dollar. In deze zelfde periode verdiende Suriname drie miljard dollar extra aan exporten. Bovendien heeft het land bergen aan natuurlijke hulpbronnen. “En een klein inwonersaantal, dat niet moeilijk is te dienen.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

63 REACTIES
 1. Conservatief Suriname.

  Santokie Is de beste president die Suriname nooit gehad heeft.. Jammer genoeg zit deze man in de verkeerde PARTIJ.

  De VHP: De Verenigde Hindoestaanse Partij Is niet meer van deze tijd.. De Heer Santokie moet over stappen naar de NPS… Zo maakt hij meer kans om President van het land te worden.

  De Heer Santokie Is nog jong hij is getalenteerd.. Ambitieus
  Ik vind hem geestig.. Goed gebekt.. Hij schets vaak een duidelijke Toekomst beeld.. Hij is zeker niet Conservatief.. hij is toch wat (bestuurlijk getalenteerd)( Nau).. Zo iemand zou geschikt zijn om een klein land als ons geliefde land Suriname te mogen besturen.. (leiden)

  DE VHP Moet Men Niet vertrouwen.
  Dus heer Santoekie.. mijn advies… verlaat de VHP.. stap over naar DOE… Of NPS..

  Suriname Is een Regenboog Natie.. dus geen Tijd vr etnisch SHIT


  Maak melding
 2. @Ivanof,

  De NPS moet overstappen naar de VHP. Ook PL, ABOP etc moeten overstappen naar de VHP. Dan krijgt het land eindelijk een goed bestuur.


  Maak melding
 3. Santokhi heeft nog steeds niet verklaard wat hij dan stiekem enkele keren met Bouterse heeft besproken. Waar gingen hun onderonsjes over? Mag je zo’n man die stiekem dingen doet en nooit een verklaring daarover afgeeft wel vertrouwen?


  Maak melding
 4. Verdoemd tot de komende generatie is dat deel van het volk dat oerdom heeft gestemd op moordenaars, drugsbonzen, bankrovers, dieven, corrupte politici, geweldenaars, kortom alles wat misdadig en crimineel van aard is. Hun kinderen verworden net als hun afgod misdadigers. Ndp is de vloek van het gehele land, te beginnen bij misleider en lijder tot paars verslaafde oerdomme straat paria. Wo ka.


  Maak melding
 5. @@ Jan Van Loen.

  De VHP heeft zelf goed bestuur nodig Jonge.

  Er lopen zijn te veel CONSERVATIEVEN in de VHP..ze zijn blijven hangen in de tijd van RAM en Mai.. dat is 1

  Punt 2: er zijn heel veel Financieel sterke Conservatieve Handelaren die heel veel geld in die partij stoppen.. Met als doel als de VHP ooit eens aan de macht kom.. gaan ze van alles terug eisen.. Daarom zeg ik Vertrouw de VHP niet Beste mensen.. Ze houden een schaduw agenda op na

  ABOP van Ronnie Brunswijk moet men ook niet vertrouwen.
  onder de radar is Ronnie brunswijk een trouwe bond genoot van Desie Bouterse.


  Maak melding
 6. VHP is niet conservatief integendeel,de VHP is een liberale partij met een sociale inborst. Het is waar dat VHP conservatieven uit andere gelederen toegelaten heeft tot haar partij. Maar het grootste nadeel maar tegelijkertijd het voordeel van VHP is dat ze nooit met een massamoordenaar, een drugsveroordeelde crimineel en leugenaar gaan samenwerken, noch dat soort mensen ooit gaat toelaten.


  Maak melding
 7. Touwtjie @@@

  Zit rustig Boy.. Blijkbaar ben jij ook iemand die al it contact met de REALITEIT bent kwijt geraakt.

  Weet je hoeveel Opper VHPers de VHP hebben verlaten en die zich Hebben aan gesloten bij de NDP van wat je zegt die moordenaar..

  DILP Sardjoe de rijkste Surinamer is er 1 van..


  Maak melding
 8. Je kunt schelden op de VHP wat je wilt, maar het is de enige partij die opkomt voor Hindoestanen (of hoort op te komen voor Hindoestanen). Geen enkele andere partij doet dat.
  Dus als een Hindoestaan op een andere partij stemt, dan vind ik hem/haar een echte ezel. Iemand dus die ten onrechte beweert dat hij/zij een Hindoestaan is.
  Je hebt van die nulletjes rozewater die beweren dat ze eerst Surinamer zijn dan Hindoestaan. Maar pas later komen ze erachter dat dit niet klopt. Wanneer bijv. ter sprake komt dat een Hindoestaan president van het land zou moeten worden. Dan vertonen de zwarten hun ware aard en landt de Hindoestaan met 2 voeten op de grond. En dan nog leren deze hardleerse mensen het niet. Vreselijk!
  Elke partij heeft interne strubbelingen, ook de NDP en de ABOP. Dit wordt hen niet kwalijk genomen. Maar wanneer de VHP interne ruzies heeft, dan deugt er ineens niets van die partij, althans volgens sommige blinde figuren hier. Alweer meten met dubbele maten dus wanneer het op de VHP aankomt.
  Ik waarschuw alle Hindoestanen, van Dilip Sardjoe tot Mansaram: als je de VHP wilt verlaten, ok, maar ga je niet aansluiten bij hun politieke tegenstanders, want daarmee vernietig je het belang van ALLE Hindoestanen!! Wees dus geen haraamzaada/haraamzaadi.


  Maak melding
 9. In 1980 namen de militairen in hun ‘recht’, Suriname over. Andersom kropen naar gelang, tegen elk systeem in, burgers in de wapens. Bij electoraal overdraag, werden deze lieden in het geheel amnestie verleend en gevrijwaard van een totaal vernietigd Suriname.
  Waarom dan zouden de militairen, deze militairen niet hetzelfde lot beschoren zijn?
  Ik krap me toch nog ff achter de oren hoor!


  Maak melding
 10. Geen enkel president gaat Suriname kunnen leiden.

  1 bepaalde bevolkingsgroep zal nooit accepteren dat een ander ras president wordt. Ook al gaan ze honger lijden.

  Dan kunnen ze andere bevolkingsgroepen altijd nog beroven en overvallen. En goedpraten dat het hun eigen schuld is.

  Suriname’s democratie en onafhankelijkheid is totaal mislukt.


  Maak melding
 11. BadSanta
  Het probleem met Suriname is dat er Surinamers wonen.
  Een andere verklaring kan ik niet bedenken.
  ===

  Beste BadSanta,

  Dat is inderdaad de meest logische verklaring na 40 jaar onafhankelijkheid.


  Maak melding
 12. Hadden welvaart en welzijn kunnen hebben, Maar met dit paarse geboefte, waarbij een Abrahams en nog andere
  Paarse prominenten, voor miljoenen gestolen hebben, is het voorspelbaar, dat je dat wel kunt vergeten.


  Maak melding
 13. Santhoki vraagt zich af hoe het zo verkeerd kon gaan in Suriname. Echter, het zou eerder verbazingwekkend zijn als het anders was gegaan. Vooral in Afrika zie je dat het na de onafhankelijkheid overal alleen maar slechter gegaan is. Suriname is gewoon één van die zwak bestuurde ex-koloniën.
  Waarom gaat het slecht? Kolonies werden bestuurd door benoemde bestuursambtenaren. Onafhankelijke landen worden bestuurd door gekozen politici, en dat is het probleem.

  Koloniale bestuursambtenaren hadden één taak, zorgen voor goed bestuur in het aan hen toegewezen gebied. Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland bestuurden wereldrijken en dat doe je niet met incompetente lieden. Bestuursambtenaren werden degelijk opgeleid. Wie het goed deed kreeg promotie, wie het niet goed deed kreeg ontslag.

  Hoe anders is dat met politici. Die hoeven niet bekwaam te zijn, en vaak zijn ze dat ook niet. Politici worden zelden gedreven door het verlangen het algemeen belang te dienen. Ze zijn ijdel, onbetrouwbaar, opportunistisch en egoïstisch. Wat hen drijft is:

  – Eigenbelang, zie de NDP,
  – Ideologie, zie Palu, SP,
  – Groepsbelang. zie VHP, NPS, Pertjaja Luhur.

  Politici die uit hebzucht en machtswellust in de politiek gaan horen in de gevangenis.

  Ideologische gedreven politici hebben de neiging hun waarheid als enige waarheid te zien en andersdenkenden als vijanden. Zij zijn gevaarlijk want uiteindelijk streven ze naar een dictatuur.

  Vertegenwoordigers van groepsbelangen zijn de meest acceptabele politici. Helaas, in Suriname gaat het dan om etnische belangen terwijl het om principiële zaken zou moeten gaan.

  Op grond van deze feiten kan het niet anders dan dat politici het slechter doen dan koloniale bestuurders.
  In volwassen democratieën zouden politici gecontroleerd worden door het volk, geholpen door een onafhankelijke pers. Dat is de enige weg naar verbetering.
  In de meeste ex-koloniën is geen onafhankelijke pers en is het volk niet opgewassen tegen de regeerders en hun machtsmiddelen.

  In Suriname is het niet anders. Bouterse schudde de protesten van zich af zoals een eend water van zijn veren, en alles bleef zoals het was. Het is niet vreemd dat het slecht gaat in Suriname, integendeel, het is volstrekt vanzelfsprekend. Zoals het nu gaat zo gaat het namelijk al sinds Suriname zelfbestuur kreeg in 1953. Alleen nu zonder toezicht van een hogere macht.


  Maak melding
 14. @@@ Slachtoffer van Roofoverval.

  Jij praat alleen maar Raas.. ga maar lekker fietsen in de KOEN TUNNEL.

  shankar was in de jaren 80/90 president van Suriname
  de VP van Suriname is ook een HINDOESTAAN.. Ofa met dat.. heb je gedronken..


  Maak melding
 15. haco@ Desi gaat de geschiedenis in als een president elect van 2 termijnen. Maar dan nog laat de grondwet toe, dat eerste, beste leger officier, een gekozen regime, corrigeerd (lees: Naar huis stuurd.). Een stok achter de deur.
  Trobiman moes di! konkruman e konkru, dat no mag.


  Maak melding
 16. Santhoki heeft ergens gelijk. Maar om kort te zijn, zijn partij heeft jarenlang de gelegenheid gehad om die welvaart te brengen. Helaas is alleen een kleine groep van mensen erop vooruit gegaan en dat zijn de mensen die op Santhoki lijken.


  Maak melding
 17. Bouterse is de eerste president in Suriname die met iedereen heeft samen gewerkt.
  Bouterse had Ramdat Missier tot president van Suriname gemaakt,vervolgens Shankar en Adhin.
  Je mag alles zeggen wat je wilt van Bouterse,maar deze man heeft altijd samen gewerkt met hindoestanen.
  Hij is die taal machtig,is keeper geweest van een hindoestaans te Domburg.


  Maak melding
 18. Iedere Surinamer/kiezer moet goed naar zijn/haar leven kijken en zich afvragen, wat wil ik?

  Kijken naar zijn/haar doelen, kwaliteiten, naar de omstandigheden van het land, oorzaken, gevolgen, politieke partijen, leeftijd, tijd en het moment en waar men wil zijn kort, middellang, lang, normen, waarde, principes, grondwet, internationale wetten, respect, brood op de plank, veiligheid, orde en rust, opbouw en vooruitgang, welvaart en welzijn, bezittingen, vermogen, hoe staat het land ervoor en waar gaat het naar toe, de koers is belangrijk.

  Het gaat niet alleen om het spel, maar ook om het aantal knikkers die men wil hebben. De tijd van poppenkast is voorbij. Spijkers men knoppen moeten er geslagen worden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 19. Mi gado.oeng loekoe-bong dat “Jerrycan” ook geen censuur gaat toepassen op “Waterkantnet” ! Oeng-dede srefsrefie !!
  Hopelijk dat er geen krantenuitgevers in de fik gaan en radio
  omroep stations. Onderzoek zal leiden tot de “bekende blinde muur” .


  Maak melding
 20. Ach,jerrycan is maar een onopgevoede puber.In Para was hij dc en dacht dat hij God was.Heeft de gele vuilnis zakken door de keel van de Paranen geduwd.Geen gele vuilnis zak,wordt vuil niet meegenomen.

  @Pa Henkie van Latour

  Alles kan.Roozendaal leeft nog.


  Maak melding
 21. Feit is dat desi bouterse suriname rechtstreeks naar de klote heeft gebracht!
  Su staat echt zware tijden tegemoet met desi aan het roer!
  Waar in de wereld hoor je dat een militair pres wordt?
  Deze mensen horen in het bos thuis!
  Jammer voor het su volk dat nu zware tijden doormaakt!
  Hopelijk leren jullie van je fouten!


  Maak melding
 22. @Haco, bedankt voor jou reactie richting @Baiwa.

  @Djoeka boy, jammer dat die brandweerpost en politiepost in aanbouw toen door de NPS/VHP in Albina en Moengo stop is gezet door de NDP. Al dat geld hebben zij in hun zakken gestopt. Er is trouwens nog heel veel die gestopt is door deze NDPérs.

  Ontwikkelingshulp van Nederland was toen 3 miljard+ en over de periode van 2010 -2015 heeft Bouterse en co een overschot van 3 miljard+ ontvangen.
  Zie waarom een tweede Dubai zou komen. Ze hebben allen gegraaid in die honingpot en nu buiten zij het volk uit.

  De NDP heeft veel kapot gemaakt.


  Maak melding
 23. Passant
  “Iedere Surinamer/kiezer moet goed naar zijn/haar leven kijken en zich afvragen, wat wil ik?”
  Je overschat de mensen in Suriname.
  Mensen denken niet rationeel, maar puur emotioneel.
  Ze zijn misschien te lui..
  Ik kreeg in september het gevoel dat de mensen in Su nog maar één ding kunnen:
  klagen klagen klagen.


  Maak melding
 24. Welke keeper is hij Bouta geweest en van welke Hindoestaanse voetbalclub op Domburg???? Ben nu effe de weg kwijt.

  Een aanvulling op het verhaal van Hans. In Suriname bestaan er geen nationale- en altruïstische leiders die het algemeen belang van de natie Suriname voorop heeft gesteld. Leiders in Suriname zijn allemaal gedreven door eigen etnocentrische- en eigen belangen. Tenzij Santhoki de leider is of wordt van het algemeen belang.

  En vergeet het fysisch determinisme niet. Het fysisch klimaat van Suriname die een grote belemmering vormt voor de ontwikkeling van het land. Het klimaat vormt een dempend effect op de ontwikkeling van het land.


  Maak melding
 25. Santhoki spreekt WARTAAL zoals we van hem gewend zijn. Wat RAMTHAHAL niet kan AANRICHTEN bij (RACISTISCHE) mensen. Zijn RACISTISCHE VHP – zijn RACISTISCHE Verschrikkelijke Hypocriete Partij ofwel zijn RACISTISCHE Valse Hoop op Paé-partij, zit nog steeds te BEDELEN om twee NIET-BESTAANDE zetels van een GEESTESZIEKE Paé, de PL – Paé Law.

  Santhoki wil de WIL van het SURINAAMSE Volk negeren. Wat een NEP-democraat zeg.

  Dat SURINAME onder Bouterse bezig is AF te REKENEN met RACISTEN binnen de SURINAAMSE politiek ofwel het GROOTSTE probleem binnen de SURINAAMSE politiek, heeft deze DEBIEL Santhoki NOG STEEDS NIET in de gaten.

  De REGERING Bouterse wil een “SCHOON RECHTVAARDIG SURINAME”, gevrijwaard van RACISTEN.

  Kortom, SURINAME zit niet te wachten op WELKE RACIST dan ook binnen het MACHTSCENTRUM van SURINAME.

  Bij de volgende verkiezingen, komt deze uit DROMENLAND afkomstige Santhoki, wederom met zijn lijst met BABOENG en MAI – kandidaten op de proppen. NOG STEEDS niet beseffende dat hij in SURINAME woont, die niet ALLEEN bestaat uit BABOENGS en MAI’S.

  Zeg daarom NEE tegen deze ONVERVALSTE RACIST, met wie SURINAME weer bij AF is.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding
 26. Anoniem,
  Hij is geen keeper van een voetbalclub geweest. Er staat hij is keeper geweest van een Hindoestaans (e) te Domburg.
  haha
  Wat je tweede alinea betreft; ik ben het met je eens
  Wat je derde en laatste alinea betreft; ik ben het met je oneens.
  Dit is te gemakkelijk. A faja, hoor je men vaak zeggen.
  Ok bekend. Pas je aan! Neem het als een exogene grootheid aan en werk hiermee. Maar opgeven omdat het te warm is of het klimaat anderszins als excuus gebruiken vind ik onjuist. Je kan er ook je voordeel mee doen.


  Maak melding
 27. Alle ndpers zijn oerdomme debiele didibri aanbidders, gelovig of niet, awariedomrie of niet, wahaha, didibri bouta e mek deng ka, op zijn duivelse paars corrupte criminele maffia hofhouding en paarse roverheid na, schijten en pissen al die verarmde debiele idiote zombies zich dagelijks paars hoe te overleven. Velen zijn als zijn zoon en zgn stiefzoon misdadiger verworden. Tjies deng dong moro buruki takroe soso lobi didibri ndpers, mooi beet dat bouta didibri mek deng ka. Wahahahahahaha


  Maak melding
 28. De NDP van Bouterse heeft het land geroofd en failliet gemaakt en chaos gecreëerd.Maar het betaamd een mens eerlijk te zijn.De vhp heeft daarvoor zich ook niet ten volle gegeven…heeft echt het groepsbelang gediend.Ipv het totaal Surinaams belang.Anders was het nu anders met ons land gesteld.De vhp verdient een goede tweede plek.Toch wil ik ze de kans geven gezien het feit dat er weinig te kiezen valt.In 2020 mogen jullie voor de ABOP kiezen dan zijn jullie nog verder van huis..ik zou zeggen Surinamers ga vooral je gang en schakel je denk en reflectie vermogen uit…DAN ZIJN DE RAPEN ECHT GAAR…EN ZUL JE DEZE ZONDER GEZEUR ETEN OOK!!


  Maak melding
 29. De meeste Suri’s zijn dom lui klagerig en willen dat alles op hun bord word gezet zonder iets voor te doen.
  Ja Santoki heeft gelijk staats kast was vol voor de huidige regering aantrad nu is het helemaal leeg men had liever een regering die de stabiliteit had voort gezet maar de oer domme Suri’s werd van alles beloofd en ze zijn lekker erin getrapt ai kies ding mooi wie niet horen wil moet voelen want ze waren gewaarschuwd.


  Maak melding
 30. @Baiwa

  Ik zou mij ook niet verbazen als Hitler hebreews verstond. Maar dat is niet relevant.
  Relevant is of een politicus of andere bestuurder competent en integer is. Bouterse is geen van beide!!


  Maak melding
 31. De heer Santoki heeft kennelijk een goede analyse gemaakt. Hij benoemt enkele feiten. Onder andere de slechte ratings van bureaus als S&P. Dat:
  -de SRD sterk in waarde is gedaald;
  -veel leveranciers van diensten niet of niet tijdig worden betaald;
  -voornemens zoals een met veel tamtam aangekondigde spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht niet zijn gerealiseerd heeft niets met vermeend racisme te maken. Omdat het beleid van de regering op veel onderdelen is mislukt, maken sommige aanhangers nu hun eigen rookgordijn, namelijk: De grote roerganger is bezig met iets wat groter is dan het belang van een goed draaiende economie.Hij zou bezig zijn Suriname van racisme te ontdoen?? Wat een onzin, plaatsvervangende grootheidswaanzin….kortzichtig en zielig! Immers er wordt geen enkel bewijs geleverd.


  Maak melding
 32. Citaat van Diana: De vhp heeft daarvoor zich ook niet ten volle gegeven…heeft echt het groepsbelang gediend

  Alweer een flapdrol die weet dat de afride geen bestuurlijke competenties hebben maar afgeeft op de VHP.
  Over de hele wereld is het bekend dat in alle sub Afrikaanse landen een tering zooitje is geworden met al hun natuurlijke rijkdommen !!!!!!
  Overal met dit soort heerst er wetteloosheid en dat zie je nu ook in Suriname vooral in het binnenland !!!!


  Maak melding
 33. Dan maar Suriname delen in drieën,beste oplossing. Ieder zijn eigen deel en verantwoordelijkheid.
  Afrikanen apart, enz.enz.Ze deugen toch voor geen meter, ja sporten, dansen , zingen top top top
  Ook einde discussie, en vernederingen.
  Salaam


  Maak melding
 34. Het is allemaal ‘ podium taal’ van Santokhi. Deze gast wil graag president van Suriname worden. We weten nu al dat deze figuur geen goede president voor Suriname kan zijn. In zijn vorige carrière als minister en als leider van de oppositie zien wij dat hij de vaardigheden mist om mensen van alle gezindten mee te krijgen. Santokhi mist ook de gedrevenheid en de doelgerichtheid om zijn eigen nest om te vormen. waarschijnlijk is dit een zeer zware klus voor hem, een klus die hij niet voor elkaar zal krijgen.

  Hij kan niet verder kijken dan alleen maar naar de mensen die op hem lijken. Hij mist het vermogen om daarover heen te stappen. Hij had zijn partij, de VHP al lang open moeten stellen voor diversiteit. Dat zag je al vroeg gebeuren bij de NPS en de NDP.

  Zijn partij had samen met de NPS voor kunnen zorgen dat de Surinamers een welvarend land zouden hebben. Zij hadden alle middelen en mogelijkheden om dit te realiseren. Laten we eerlijk zijn, noch de VHP, noch de NPS kunnen het volk de beloofde welvaart geven. Toen president Bouterse het roer overnam van zijn voorganger zat er reeds weinig geld in de staatskas. De bodem was in zicht. Het is zondermeer duidelijk dat VHP en NPS niets van hebben gebakken.

  De gelden die de regering Bouterse uitgaf vanaf het begin van hun aantreden waren inkomsten uit de goud- en oliesector. De inkomsten van deze twee exportproducten waren hoog en Suriname kon goed geld verdienen. Santokhi en zijn partners denken de indruk te kunnen wekken dat de gelden die door Bouterse zijn uitgegeven door de regering Venetiaan waren gereserveerd. Dit was helemaal niet het geval. VHP en NPS kunnen het Surinaamse volk niets bieden.


  Maak melding
 35. Je fulmineert als van ouds. Commentaar leveren op VHP en NPS. Deze partijen hebben het volk niet de welvaart gegeven schrijf je. Je mening omtrent anderen ken ik nu wel
  Edoch, wat heeft déze regering gegeven?
  Wederom een instortende economie, die de schuld is van het buitenland.
  Torenhoge inflatie die de schuld is van het buitenland
  Instorten van de externe waarde van de valuta, die de schuld is van het buitenland.
  Instorten van staatsfinanciën, die de schuld is van het buitenland.
  Ik noem een aantal meetbare zaken.
  Ik laat zaken als gezondheidszorg, prestaties op het gebied van onderwijs, achterwege.

  Ja, met dit rapport kan je thuiskomen.
  Een ware prestatie.

  Hou op, je weet net als ieder ander dat de regering er een teringzooi van heeft gemaakt.
  Knap dat je toch blijft vechten


  Maak melding
 36. Robje-huisslaafje-van Opa d : Makkelijk zat, een politicus die aangeeft dat De Paarse bende de staat FAILLIET heeft gemaakt, neerzetten als een racist !

  Zitten wij nu opgescheept met een Afro-faillissement, een Bonkoro-faillissement, een Hindostaans faillissement etc ???

  Heeft Sranan nu een Afro-Mega-staatsschuld, een Chinese Mega-staatsschuld of een Javaanse ?????

  IN ELK GEVAL LIJDT HET VOLK EN ER IS HONGER !

  Via ONAFHANKELIJKE Permanente Screening politici en hogere ambtenaren, Suriname schoonmaken : weg met corrupte politici en ambtenaren ! Weg met Racistische politici !

  Nooit en nergens ter wereld heeft een partij onder leiding van een misdadiger (veroordeelde drugshandelaar en hoofdverdachte van Massamoord) een Volk of Land Welvaart en Ontwikkeling gebracht !

  SLUIT CRIMINELEN UIT, HOU HEN UIT DE POLITIEK EN UIT HET LANDSBESTUUR !

  LEVE PERMANENTE /ONAFHANKELIJKE SCREENING POLITICI !


  Maak melding
 37. In campagne van de verkiezingen was het zo racistisch geworden dat elke blakaman Chan afwees.Vaker kon gehoord worden dat ze liever arm zijn onder de ingi boi dan rijk onder Chan.
  Maar nu het armoede lijden is,geven ze Vene en front de schuld dat zij geen goede fundament[spaarfonds]heeft gelegd voor de toekomst.Met zo een stom volk valt geen land te bezeilen.


  Maak melding
 38. Jacobus….Waarheid doet pijn om te horen hij wou de criminaliteit keihard aanpakken en dat zat de rovende,berovende,verkrachtende en moordende parasieten niet aan want ‘eerlijk’ je geld verdienen zit helaas niet in het bloed. Neem een kijkje in de gevangenis je zou zeggen dat je in Afrika was.Dieventralies zijn niet gemaakt om Chinezen,Hindoestanen of Javanen tegen te houden.


  Maak melding
 39. wie is dan goed in Su om president te worden ? wat ik hier lees dan is niemand goed .
  een groot deel van de Suri’s zijn gewoon zeurpieten en voeren geen klap uit en schelden op anderen die wel hun best doen en de handen uit de mouwen steken .

  het is een feit dat een koe meer schijt dan een geit maar het is ook een feit dat de huidige Pres. niet de capaciteiten beschikt om deze functie uit te oefenen omdat hij in zijn carriere het land 3x naar de afgrond heeft gebracht en zelfs tot een faillissement . het begon met Aaron en Bruma en Bouterse heeft het afgemaakt .
  het is ook een feit dat geen enkele Afro Surinamer ooit heeft bewezen het land te kunnen besturen . dus ik zou zeggen geef een Aziaat de kans . de Aziaten in Su hebben ook al bewezen dat ze van niets, iets kunnen kunnen maken .kijk maar naar de bedrijvigheid in Su door wie dat allemaal gedraaid wordt.


  Maak melding
 40. Een volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  weg met ddb en gangsters, ndp. Opzouten!, ddb en gangsters zijn criminelen, die in de gevangenis thuis vele jaren moeten worden opgesloten.

  De beste man, politicus, die Suriname momenteel heeft om de uitdagingen, doelen die (inter)nationaal zijn en Suriname hierin leiding kan geven samen met andere betrouwbare politici van andere politieke partijen is Chandrikaperkash Santohki (CS) van de Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP).

  Vele paarse kakkerlakken zijn zo oerdom dat ze liever in armoede met hun (klein)kids blijven wonen, dan voor een beter leven te kiezen onder CS en andere betrouwbare politici. Gelukkig dat ze heel langzaam wakker worden door de ondragelijke financieel-economische situatie van hun leven en het land. Ze zien dat ze moeten overleven.

  Sranansma Oe Wiki No!

  Time4Chan(ge)!

  Leve:
  – VHP,
  – Andere betrouwbare Politieke Partijen met hun leiders,
  – de Surinamers,
  – grondwet, Mensenrechten,
  – Welvaart En Welzijn,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  De Waarheid Is Hard, Maar IS Wel Diamand Hard.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 41. Pico, die Santokhi en zijn makkers maken continu gebruik van container-begrippen.Er kan in een container van alles in gesmeten worden om de tegenstander ,in dit geval de regering zwart te maken. Op het podium zal hij daarom van alles roepen van om de massa te bespelen. Het begrip podium taal bestaat al tientallen jaren. In dit geval is het van toepassing op Santokhi.


  Maak melding
 42. @ RobG

  Als er een partij is die hoogdravend van alles in container teksten belooft en vooral niet nakomt of realiseert dan is het wel de regering Bouterse.

  Zelfs Sapoen heeft in spreektijd van de NDP hier de zere vinger op gelegd door te verwijzen naar het diepte punt in realisatie cijfers over het dienst jaar 2017. Hij merkte nog op dat de laatste paar weken ook weinig soelaas meer zullen kunnen bieden.

  Bouters vult geen enkele container anders dan met poeders. Bouterse plaatst bouwborden voor projecten die symbolisch gestart worden maar nooit verder kommen dan mooie beloften


  Maak melding
 43. Dit forum is m.i. bedoeld om met elkaar van gedachten te wisselen over zaken die Suriname betreffen. Er is veel en breed commentaar op politici, zowel coalitie als oppositie dus. Van alle kanten wordt gewezen op raciale elementen in de Surinaamse politiek. De ene vindt de oude partijen racistisch of op z’n minst raciaal.De andere vindt juist de nieuwe partij(en) raciaal of racistisch. Uiteraard zij ieder z’n mening gegund. Maar wat de klagers misschien vaak niet beseffen is dat zij zelf hier vaak racistisch getinte meningen fulmineren. Zolang de ene bevolkingsgroep zich verheven voelt boven de ander zal het niet goed komen met geliefd Suriname. Optimistisch als ik ben heb ik de hoop gevestigd op mijn achterkleinkinderen. Het zal in het onderwijs moeten beginnen waar men het Surinaamse kind zal moeten opvoeden in het besef dat iedere mens uniek is, anders uitziet dan de ander,een andere cultuur kan hebben dan de ander, maar dat er wetenschappelijk gezien maar 1 (een) ras is en dat is: DE MENS. Wij gaan er prat op dat Suriname een melting pot is. We maken wereldwijd reclame voor het feit dat een synagoge naast een moskee staat. Dat de bezoekers van een mandir geen problemen hebben met een kerk als buur en andersom. Is dat allemaal dan toch uiterlijk vertoon terwijl we van binnen overlopen van racistische gevoelens?.. Wat dat betreft schrik ik soms van sommige opvattingen op dit forum. Maar goed, ieder het zijne.


  Maak melding
 44. Als een bepaalde groep faalt dan krijg de andere groep de schuld, ze worden uitgemaakt voor racisten !!!
  Dat is altijd zo geweest bij de ene groep, ontwikkeling zit niet in hun genen maar wel Fiësta en Siësta !!!!

  Maar zij zelf zijn de grootste racisten. De slavernij gebruiken ze als een kapstok.


  Maak melding
 45. Beste Srananmangs niet zeuren jullie wilden gratis eten en drinken en een sociale uitkering levenslang helaas jullie lijden weer honger.
  In 2020 krijgen jullie weer de kans jullie mogen kiezen tussen Dubai en Haïti !!!!!!!!


  Maak melding
 46. @ Van Zijsburg.

  U schrikt van de teneur van sommige reacties op Wk. Gaat u er dan maar vanuit dat dit als voorbeeld dient van de huidige situatie en mentaliteit van de Surinamers.


  Maak melding
 47. Robg@
  Uit de Volkskrant, 1996
  Twee bruggen te ver,
  Twee stuks, te bouwen door de aannemer Ballast Nedam voor 140 miljoen gulden. Het is het zevende plan voor een vaste oeververbinding over de Suriname- of Coppename-rivier, maar deze keer, bezweren president Jules A. Wijdenbosch en Adviseur van Staat Desi Delano Bouterse, komen ze er écht.Acht miljard Surinaamse guldens (veertig miljoen Nederlandse) wordt dit jaar aan de voorbereiding voor bruggenbouw uitgegeven. Het bedrag is opgenomen in de begroting 1997, die afgelopen week door het Surinaamse parlement is behandeld. Uit die begroting blijkt dat de nieuwe NDP-regering, gesteund door vijf kleinere partijen en de hindostaanse handelselite in de partij BVD, weinig geleerd heeft van de economische lessen uit het verleden.Populaire maatregelen als bruggenbouw en een verhoging van overheidssalarissen met ruim 50 procent, zorgen dit jaar voor 30 procent méér uitgaven dan aanvankelijk geraamd. Met omzetbelasting, accijnzen en hogere prijzen voor brandstof en elektriciteit hoopte Wijdenbosch de balans te bewaren. Maar halverwege het jaar is nog geen van deze impopulaire maatregelen doorgevoerd, terwijl de veel leukere uitgaven direct zijn ingezet. Er dreigt daarom een record-tekort te ontstaan van 470 miljoen Nederlandse gulden, zegt het Warwick Research Institute dat de Surinaamse economie ‘monitort’.Dit is een dramatische ommekeer in de Surinaamse staatshuishouding. Die kende tussen 1994 en 1996 onder minister van Financiën Humphrey Hildenberg en president van de Centrale Bank André Telting namelijk een sluitende begroting. Aan mega-projecten werd niet gedacht. Er werd belasting geheven. De verleiding om bij tegenslag bankbiljettenpers te laten draaien, werd weerstaan. En aan de chaos van zeven verschillende wisselkoersen werd een einde gemaakt.Maar dit jaar rekent Suriname zich al weer te rijk. ‘En dat terwijl het eindelijk weer goed ging’, verzucht de teleurgestelde Telting, voormalig president van de Centrale Bank. Hij analyseert de situatie op de veranda van zijn bescheiden villa in de wijk Uitvlugt. Zijn vrouw serveert ranja en zijn pekineesjes dartelen vrolijk in de huiskamer.Telting zit thuis sinds hij begin dit jaar werd vervangen door NDP-kandidaat Henk Goedschalk, die ook vóór Telting de scepter zwaaide bij de Centrale Bank. Dat was in de tijd van ongeremde monetaire financiering. ‘In die periode was de bank niet autonoom, een belangrijk verschil met mijn tijd vanaf 1994.’ Het was, vreest hij, tevens een kortstondige anomalie in de Surinaamse geschiedenis.Direct na het aantreden van de nieuwe regering is er volgens Telting alweer fors gegraaid uit de publieke middelen. Hij legt de bewijsstukken op tafel: officiële weekstaten van de Centrale Bank. De regering-Venetiaan liet 11,4 miljard Surinaamse guldens in kas voor opvolger Wijdenbosch. Tussen september vorig jaar en mei dit jaar bedroegen de inkomsten van de staat 48,8 miljard, en de uitgaven 51,2 miljard. Zodoende had er op 2 mei nog negen miljard over moeten zijn. Maar in werkelijkheid was er nog maar 2,8 miljard. Wat er met het restant van 6,2 miljard (31 miljoen Nederlandse gulden) is gebeurd, weet Telting niet.Een financiële chaos is het volgens hem.
  Er nog veel meer te lezen Rob doe je best, of is dit ook podium taal???!!!
  Even Google voor meer commentaar


  Maak melding
 48. het is alom bekend Sur een van de rijkste landen ter wereld zou kunnen zijn als de regering dat echt zou willen. Met alle grondstoffen, landbouw, bosbouw goudwinnig moet het toch lukken? Zelfs al zou de regering een beetje stelen, dan moet er nog genoeg zijn voor het volk en voor de opbouw. In de welvarende landen is de regering zeker ook corrupt maar ze zorgen wel dat ze vooruit gaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES