Honger naar vlees, tanden en huid Surinaamse jaguar

17
Boete van 4.000 USD voor vrouw die probeerde jaguartanden uit Suriname te smokkelen
Tanden van een jaguar.

PARAMARIBO, 30 okt – De Surinaamse jaguar is nergens veilig meer. Sinds enkele jaren wordt intens jacht gemaakt op de grootste katachtige in de Surinaamse wildernis. Uitroeiing loert om de hoek voor het roofdier dat ooit zo goed als onbedreigd was. “Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid.”

Zoveel is wel al doorgedrongen bij de autoriteiten van Sipaliwini, Suriname’s grootste district. “Wij moeten nadenken over hoe wij dit prachtige dier kunnen beschermen”, zegt districtscommissaris Margareta Malontie tegenover de Ware Tijd. Onderzoek en maatregelen zijn dringend nodig om uitroeiing te voorkomen. De officieel beschermde jaguar had ooit weinig te vrezen, behalve dan wanneer hij te dicht bij woongebieden kwam.

Zo nu en dan konden burgers een exemplaar neerschieten. Dat was dan meestal als het beest runderen tot deel van zijn dieet maakte. Het is snel veranderd de laatste jaren. “De vraag komt vooral van de vele Brazilianen op de goudvelden. Maar ook Surinamers gaan er vanuit dat ze veel geld kunnen krijgen voor de dieren”, zegt Malontie. Chinezen zijn gretige afnemers vanwege de vermeende heilzame werking van jaguarvlees.


17 REACTIES

 1. Toen mijn buurman nog geen hek had geplaatst,renden zijn honden vaker de straat op achter de auto’s aan.
  Vaak kwam bij mij de gedachte op waarom wij geen honden boerderij opzetten om ingeblikte honden vlees te verkopen aan de chinezen.Voor zowel die in Sur. wonen en het miljoen markt op het chinese vasteland en Taiwan.
  Nu we dat niet doen,eten ze onze schaarse jaguars op.Onkan.


  Maak melding

 2. @ Jocobus, dit is een fantische plan.Minister Algoe gaat jou advies zeker opvolgen !!
  Trouwens hoeveel kg export heeft deze Agoe al gerealisserd met steeds iedere maand ons voor de gek houden met zijn geweldige agrarische projekten.De PALU commissaris in Coronie(Selbin) zou ook een Leguana kwekerij beginnen !!
  Zoals altijd van PALU gewend,een mislukte plan !!!


  Maak melding

 3. Mensen die geen binding met de natuur hebben, zijn ongevoelig voor alles wat leeft en bloeit. Het enige dat ze verlangen is hun onverzadigbare lust bevredigen. Ook als ze sterven blijven ze door kauwen. .


  Maak melding

 4. Zelfs zij die een binding hebben met de natuur laten het afweten. Die hebben met de hebzucht van de stedeling kennis gemaakt. En hebben ze inmiddels daarin overtroffen. Kijk maar wat ze met het water het bos en de grond uitspoken.


  Maak melding

 5. De verstandige Surinamers buiten beschouwing gelaten.De mensen die deze mooie dieren afschieten om hun vlees, huid,tanden en botten zijn ernstig ziek in hun hoofd. Deze dieren dragen zoveel bacterien en ziekten met zich mee dat je erg ziek van kan worden. Zij zijn opgewassen tegen de ziektes die ze in zich meedragen, maar het nuttigen van deze dieren door de mens kan fatale gevolgen met zich meebrengen.Onze mooie fauna gaat naar de knoppen door het onnodig vermoorden van deze dieren. De mensen die deze dieren vermoorden verdienen de strop. Onze dieren tuin heeft al niet veel om te laten zien en de dieren daar leven onder erbarmelijke omstandigheden. Wat bezielt deze gasten om zelf dieren van het leven te beroven om flauwekul van geneeskrachtige botten en tanden. De Chinezen in China en de Brazilianen zien dit als trofee waarmee ze geld kunnen verdienen.Zo blijft er niets meer over van wat er in onze mooie natuur leeft. Onze toerisme wordt door deze domme gewetenloze actie mooi naar de filistijnen geholpen. Laat de toeristen maar naar het binnenland gaan en de oude vieze afgedankte krotjes bekijken. Noemen wij dit toerisme bevorderen? Alles wordt mooi in de vernieling geholpen. Strengere wetten direct invoeren. Geld boetes en gevangenisstraffen op het hoogste niveau opleggen. Dit gedrag is bij beesten af. Geen enkel waardig gevoel hebben deze gasten voor het leven van de dieren. Mens en dier zijn geschapen door de hogere macht .
  Wat doet de dierenbescherming hieraan? Waar blijft de bewustwording van mijn volk die het leven van mens en dier niet respecteert? Wij moeten samen als bevolking onze mooie natuur beschermen of wachten wij weer op een seintje van uit het buitenland dat er barbaars wordt omgegaan met onze dieren in de natuur?


  Maak melding

 6. Prakserie
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Ook van de hondjes afblijven, je krijg veel liefde van ze, meer dan van mensen, iemand die dieren bewust wat aandoet verdient de doodstraf.


  Maak melding

 7. je hart bloed als je dit moet waarnemen.”verschrikkelijk!!!!
  met komst van de chinezen gaat natuur van suriname kapot.
  misselijk-misselijk-misselijk.


  Maak melding

 8. Het zou mooi zijn als er ook een afdeling dierenpolitie in het leven kan worden geroepen. Er is grote werkloosheid in ons land. Er worden opleidingen gecrieerd.Een opleiding dierenpolitie zou mooi zijn.
  In Amerika heet dit animalcops. De bevolking met hart voor dieren moet direct melding maken van ongewenst gedrag. Wat ik niet begrijp is dat sommige mensen of ze zijn oerdom of gewetenloos denken dat dieren geen ziel hebben. Dieren hebben net als wij mensen ook liefde nodig.
  Ik zag een flimpje op YouTube waar een alleen wonende man zonder familie om zich heen een hartaanval kreeg. Deze man woonde alleen zijn hond heeft zijn leven gered. Die hond ging vreselijk te keer blafte zo verschrikkelijk en bonkte met zijn lichaam tegen de deur, sprong tegen het voorraam om aandacht van voorbijgangers te trekken en dat is gelukt.Mensen zagen dat er iets aan de hand was, belden de politie die brak de deur open vond de man op de vloer, gingen aan de slag met reanimeren de ambulance kwam nam de man mee naar het ziekenhuis.
  De politie nam de hond mee naar een tijdelijke opvang tot zijn baasje weer hersteld was. Na herstel werden baasje en hond herenigd. Hoe mooi is dit? Zo zijn er nog miljoenen voorbeelden te noemen.


  Maak melding

 9. Bij de chinezen gaat het meer om de botten van de Zuid-Amerikaanse Jaguar. Zij gebruiken dit botten voor medicinale doeleinden.
  Niet alleen in Suriname wordt op deze mooie beesten gejaagd, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen.

  Onder de chinezen in China zijn natuurliefhebbers opgestaan tegen het jagen op tijgers. In China worden bedreigde diersoorten nu beschermd.
  Dus gaan de chinezen op jacht naar tijgers in andere landen.
  Suriname heeft de chinezen heilig verklaard. Telkens weer worden leningen door China aan Suriname verstrekt, maar daartegenover staan wel voorwaarden waaraan Suriname moet voldoen.
  Misschien dat het jagen op de jaguar 1 van de voorwaarden is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.