“Seksueel misbruik is een collectief probleem”

5

Het NPO tv-programma ‘De Nieuwe Maan’ besteedde op vrijdag 27 oktober 2017 aandacht aan seksueel misbruik en de internationale hashtag #metoo. De Amerikaanse Tarana Burke begon in 2007 met deze beweging om aan Afro-Amerikaanse slachtoffers van seksueel misbruik te laten weten dat ze niet alleen staan. In 2017 werd de hashtag door actrice Alyssa Milano internationaal geherintroduceerd nadat bekend werd dat de grote Hollywoodbaas Harvey Weinstein door meerdere actrices werd beschuldigd van seksueel misbruik. Intussen is Weinstein door tal van organisaties van de lijst gehaald en ontslagen door productiemaatschappij The Weinstein Company, het bedrijf waar hij bijna twaalf jaar lang de voorzitter van was.

Ook Surinaamse vrouwen deelden hun ervaringen op social media. Twee van hen deden mee aan de uitzending. In het programma vertelt Ernestine Comvalius (directeur Bijlmer Parktheater) voor het eerst haar verhaal. Journalist Usha Marhé is de eerste Surinaamse vrouw die in 1996 al openlijk sprak over haar ervaring met seksueel misbruik en in dat jaar het taboedoorbrekende boek ‘Tapu Sjén – Surinamers en incest’ publiceerde.

Om de grootte van het probleem duidelijker te maken, schreef Usha Marhé na de uitzending onderstaande toelichting op Facebook, waarvan de strekking voor alle landen geldt, ook voor Suriname, waar minstens een vijfde deel van de bevolking slachtoffer is van seksueel misbruik (DWT, 4 september 2017).

“…Officieel is er in Nederland sprake van een griepepidemie als bij gemiddeld 120 op de 100.000 mensen griep is vastgesteld. Dat is een percentage van 0,12% van de bevolking. Maar niet iedereen meld zich bij de dokter. Naar schatting is het aantal werkelijke zieken bij een griepepidemie tussen de 1% en 4%, dus tussen de 170.000 en 680.000 personen zijn dan ziek. (bron: internet) Het hele medische systeem wordt geactiveerd om deze griepepidemie op te vangen, want een griepepidemie is dan een nationaal probleem en het kost geld omdat mensen niet kunnen werken. Na een weekje ben je vaak al beter.

Hoe reageert het systeem bij een vrij continu aantal van minstens 2.000.000 seksueel misbruikte meisjes/vrouwen, die vanaf het moment van misbruik hun hele leven (vaak onbewust) last blijven hebben van deze afschuwelijke misdaad? Ja, twee miljoen. En ja, het is een misdaad. En ja, minstens twee miljoen, want het zijn er veel meer. Dan heb ik nog geeneens het aantal misbruikte jongens erbij opgeteld.

Ik zal het tot mijn dood blijven zeggen: seksueel misbruik is een collectief probleem dat via de term ‘huiselijk geweld’ steeds op het bordje van het individuele slachtoffer wordt neergelegd. Ik hoop dat steeds meer vrouwen dit zullen beseffen. Ik hoop dat we steeds meer stemmen mogen horen die eisen dat seksueel misbruik op de politieke agenda komt als een collectief, nationaal probleem. Want dan moet men naar het echte probleem kijken: seksueel misbruik = machtsmisbruik. En als je dan ook cijfermatig weet dat het overgrote deel van de daders man is, dan weet je op welk terrein er veel werk is te verrichten: male privilege. De aanpak van het collectieve probleem van machtsmisbruik moet een prioriteit worden in ons land. Nee, ik ben geen mannenhater, ik kijk gewoon naar de cijfers en ben realistisch in het vaststellen van de bron van dit ernstige probleem. Zoals doktoren dat feitelijk doen bij het vaststellen van een griepepidemie…”

Link naar de uitzending: ‘De Nieuwe Maan
Vr 27 okt 17:35 • NTR


5 REACTIES

 1. @:
  De aanpak van het collectieve probleem van machtsmisbruik moet een prioriteit worden in ons land.

  Dat moet dus in alle landen van de wereld.

  Onderschrijf van harte de strekking van het artikel.


  Maak melding

 2. Alle vrouwen, dames, meisjes die misbruikt zijn moeten dit in de openbaarheid brengen en de voornamen, familienamen, beroepen, ondernemers bekend maken.

  Wie A zegt moet ook durven B te zeggen. Als dat niet gebeurt zie ik het als stemmingmakerij.

  Wees eerlijk naar jezelf toe en maak een einde aan dit ongerief en kom in het reine, zoals dat in een democratische rechtsstaat aan toe hoort te gaan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Ik denk dat de gewone man of jonge man het nooit zullen begrijpen. De term verkrachting vindt ik persoonlijk te overdreven/scherp omdat men niet over alle gevallen zou mogen of kunnen spreken van een verkrachting. Bij de Aziaten was het de normale zaak van de wereld dat kinderen werden uitgehuwd. Let maar op de Jurist en Politicus Mahatma Gandhi.

  Daarom zou het beter zijn om deskundigen hier aan het woord te laten. Dit is een zeer en zeer moeilijke en gevoelige materie om het in je hoofd te halen om erover te discussiëren. Dit gevoelige onderwerp moeten wij overlaten aan deskundige mensen.


  Maak melding

 4. Er moeten idd goede deskundigen op deze case worden losgelaten want in het Westen blijkt dit onderwerp, gepleegd door invloedrijke daders, alleen maar aan te zwellen.

  Ook in Suriname doen enkele (oud)politici het nu ook al in hun broek want d’r zijn al stemmen uit de samenleving om namen te noemen van mannen (lees NF’ers) die zich ook hieraan hebben schuldig gemaakt.
  Men vraagt om man en paard te noemen !!!

  Velen van deze abani’s die zich politicus noemden dachten ongenaakbaar en onaantastbaar te zijn, maar tijden veranderen. What you did is what you get !

  En wat zegt de Surinaamse vrouwenbeweging hiervan ? Of is dit instituut een tandeloze leeuwin geworden ?

  Hoewel de impact van het openbaren van al deze namen grote gevolgen voor velen zullen gaan hebben, denk ik dat het een goede zaak is mbt de integriteit van onze toekomstige politici.


  Maak melding

 5. Uhm als je steeds naar andere landen kijkt heb je een probleem.
  Volwassen mannen met kleine meisjes. Als de man geld heeft zegt niemand iets. Valentijn waterkant Volwassen mannen lopen hand in hand met puber. Vindt het walgelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.