DA’91: verandering kiesstelsel alleen via referendum

20
Veel 'migrantenpartijen' dit jaar bij gemeenteraadsverkiezingen

PARAMARIBO, 29 okt – Elke inhoudelijke verandering van het kiesstelsel moet worden onderworpen aan een referendum. Dit stelt de politieke partij DA ’91. Veranderingen van het kiesstelsel mogen ook niet al bij de aanstaande verkiezingen worden doorgevoerd. Dat er nu haast mee wordt gemaakt, duidt op een verontrustende ontwikkeling.

“Het is algemeen bekend dat wijziging van kiesstelsels wordt ingezet door machthebbers en vooral autoritaire machthebbers, om de verkiezingsuitkomsten te beïnvloeden en zo consolidatie van de macht te bewerkstelligen. Ook nu is het absoluut niet ondenkbaar dat de regering middels deze wijzigingen het kiesstelsel zodanig wil aanpassen dat het positief uitpakt voor hen”, stelt DA ’91.

DA’91 vindt sowieso dat de kieswet veranderd moet worden. De vraag is hoe. “Elke poging tot het beperken van keuzes voor personen, partijen en de totale samenleving kan niet anders vertaald worden dan als vrees vanuit de regering dat zij bewust is dat zij niet meer gewenst is”, aldus DA ’91. Opportunisme wordt dan ingezet om verkiezingswinst te forceren “via beknotting van de vrije wil, democratische vrijheid en manipulatie van het kiesstelsel.”


20 REACTIES

 1. Vervloekt zijn allen die onberechte veelvudige moordenaars aan de macht willen. Daarom zijn ndpers, de domste mensen onder het volk, zo trots op deze verdorven mens, didibri. Alles zullen zijn werkelijke duivelse trwanten in het werk stellen om aan de macht te blijven. Het land en volk moet boeten voor de keuze die deze oerdomme ndpers tweemaal hebben gemaakt in 2010 en 2015. Niemand zal dit paars verdorven volk daadwerkelijk blijven helpen, ook ddb en zijn maffiabende niet, ze zullen elkaar steeds blijven bedriegen en beroven, want neks no fout redeneren deze oerdomme ndpers, we wort net als Dinoka en Merika. we wort ook als ddb een misdadiger. Vele ndpers zijn ook misdadig verworden idioten. Ndp is en blijft de misdaadvloek die over het gehele land heerst olv didibri.


  Maak melding

 2. Een referendum gaat er niet komen bij deze mensenrechtenschenders en grondwetrechtenschenders, doordat de uitslag voorspelbaar is, en dus in het nadeel van deze paarse crimineleorganisatie zal zijn.
  Dit land, zal minstens nog 5 jaar lijdzaam moeten toezien, hoe dit paarse geboefte nog meer schade zal aanrichten ten nadele van dit volk.
  En dan zijn er nog mensen hier in Suriname, die beweren dat Suriname een gezegend land is, terwijl het een vervloekt land is.


  Maak melding

 3. @ Manu: Suriname is geen vervloekt land, integendeel, het is een heel leuk en interessant land met grenzeloze mogelijkheden. Het probleem is alleen dat Surinamers consequent de verkeerde keuzes maken.


  Maak melding

 4. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw behoorden wij tot de jonge intelligentia van Suriname. Sinds die jaren hebben wij staan trappen tegen het kiesstelsel van Suriname. Wij vonden het stelsel niet eerlijk. Voorbeelden: In Coronie had je slechts 250 stemmen nodig om een zetel te behalen. In Paramaribo 10.000 en in District Suriname zelfs 15.000. het grootste bewijs van dit foutief stelsel is bewezen tijdens de onafhankelijkheid. De VHP, die tegen onafhankelijkheid was, had in absolute zin veel meer stemmen behaald dan de NPS, voorstanders van de onafhankelijkheid. Toch kreeg de NPS meer zetels dan de VHP en toen was de onafhankelijkheid een feit. Hadden we in plaats van een verkiezing een enquete of referendum gehouden dan was Suriname dus niet onafhankelijk geworden en dat was de kern van ons probleem. Een enquete of referendum mocht nooit meer waarde hebben dan een verkiezing. Wij wilden daarom naar een stelsel volgen het GGD of KGV systeem, (GGD = grootste gemene deler, KGV= Kleinste gemene veelvoud) . Ja , sla je rekenboekjes maar weer open om dit te begrijpen.
  Onze grootste tegenstander toen was professor Ooft, minister van Binnenlandse zaken. Deze man kwam nog op de STVS om ons ongelijk te bewijzen dat het stelsel goed was. Natuurlijk geloofden we deze man niet omdat het stelsel werkte in het voordeel van de winnaar en die zal nooit het stelsel in zijn nadeel veranderen. Dat is snijden in jouw eigen vinger. Toch ben ik blij dat deze man in de jaren 80 heeft verklaard dat wij gelijk hadden. Het stelsel is fout maar omdat hij minister van Binnenlandse zaken was, mocht hij ons -vanwege zijn functie -geen gelijk geven. Professor Ooft, voor het geval u nog leeft: bedankt voor uw verontschuldigingen. Maar verontschuldigingen alleen veranderen het foutief systeem nog steeds niet.
  Volk van Suriname : het veranderen van een artikel in de kieswet , zoals Wijdenbosch voorstelt , is niet genoeg. dat werkt alweer in het voordeel van de winnaar. De totale wet moet op de schop.


  Maak melding

 5. Wat ze moeten is de schoolresultaten van de stemmers uut die gebieden ook opwaarderen. 500 stemmen in coronie, 1 zetel, betekent als een coroniaans kind 5 scoort voor een vak als Nederlands, dan krijgt hij uiteindelijk een 7 op zijn rapport. Zo krijg je al de coroniaanse kinderen uiteindelijk op de universiteit en in het kabinet. Niks mis mee toch, alles bedoeld om de Aziaten in Suriname onder de duim te houden en uit te buiten. De nee-gersclub uit de jaren 50 van het vorige eeuw is duidelijk, wij willen de macht Ten kiste van alles behouden. Daar zijn wij nee-Gers voor.


  Maak melding

 6. @ Hans van den Broek,

  Misschien was de formulering van mijn post niet helemaal juist, maar als ik een andere formulering zou hebben gebruikt,zou ik een grote groep mensen die er voor gezorgd hebben, dat deze paarse criminele bende aan de macht is,zwaar beledigd hebben, en je kunt zelf wel invullen,welke dat had kunnen zijn.


  Maak melding

 7. Misschien komt een kieswet die nieuwe kandidaten lijsten moet toestaan…eentje die zegt bijvoorbeeld…stem op bouta met amnestie en 20 jaar gevangenisstraf van 20 jaar aan zijn broek.
  God mi begie..laat het niet zo ver komen.


  Maak melding

 8. @ John,
  Deze Coen Ooft had grote percelen gekregen van de NPS in Saramaca ook prof Jesurun ;alles ingetrokken of moesten afstand hiervan doen tijdens de revolutie periode !! Militairen bo-fong-dem !!
  Zoon van Coen had gefraudeerd op het Lyco 1, met examenwerk(gestolen), maar nienad durfde op te treden !
  Huidige opa Vene was toen minister van Onderwijs;was de tijd dat Brahm Beer , de tekenleeraar Imro Themen(PALU) had aangevallen op het erf van Lyco-1; alweer niets gedaan door Opa Vene ,die minister was.


  Maak melding

 9. Als de paarse kakkerlakken die nu voor de 2 of zelf de 3e keer gepakt zijn door ddb, ndp-gang, adviseurs en hun gezinnen nog steeds niet door hebben dat hen zand in de ogen is gestrooid en zij en hun gezinnen, familie daarom in heel grote armoede leven, ja! dan leren ze het never, nada, notie, nul, negatief,neks, niks, nooit meer in hun leven.

  Het is bekend dat heel grote delen Afrikaanse mensen, zie de ndp-achterban, hoe je ze ook heel eenvoudig met praatjes, luchtkastelen, spiegeltjes, kralen, softdrink, parbobier, bbr, boeke-muziek voor de afdraaien op het plein, waarop ze als idioten gaan schudden met hun kont en hard lachen, het dringt niet tot hen door dat ze bedonderd worden. Ze beschikken niet over het denkniveau om rationeel te denken en kritisch te zijn.

  Ze staan erbij en kijken ernaar en begrijpen het niet. Politiek moet men niet aan hen besteden. Ze zijn gewoon stemvee en dat weet de ndp. Geef ze de bovengenoemde zaken aangevuld met een paarse pet, paarse t-shirt, een paarse paraplu en ze zijn bereid voor je te sterven en vergeten al hun grote armoede en ellende, heel kleine prasie (h)o(u)so, waarin vele generaties velen, oma en oom, dochters met kids van vele vriendjes, verslaafde zoons, onder water gelopen erven, hoge bloeddruk, allerlei ziekten, aids, ongeschoold, werkloos, criminaliteit, enz.

  Deze luitjes houden van pina, no dé fier a kwinsie, staatskas legie, maar ddb en gezin, adviseurs, overlopers, die zijn schatrijk. Din njam a monie. Hebben schijt aan het Surinaamse volk.

  ddb is:
  – een moordenaar, misdadiger, die door de krijgsraad/rechtbank van Suriname een eis van 20 jaar heeft gekregen voor de 8 december 1982 moorden,
  – een vonnis van 11 jaar gevangenisstraf heeft gekregen van de rechtbank in Nederland voor drugshandel naar Nederland,
  – dea in USA wil hem aanhoren voor criminele daden, enz, enz.

  Een misdadiger die handelingen tegen de mensheid heeft begaan hoort in de gevangenis te worden opgesloten als de rechtbank/krijgsraad een vonnis gekregen heeft.

  – ddb beschikt niet over goed gedrag en mag daarom niet een publieke functie hebben,

  Als deze luitjes nog enige respect kunnen opbrengen voor zichzelf en hun kids, familie en een klein beetje kunnen denken gaan ze massaal op de VHP stemmen.

  VHP is het alternatief voor alle Surinamers. Verenigde HervormingsPartij (VHP) een partij voor alle Surinamers, ongeacht, etniciteit, ongeacht geloof, ongeacht geaardheid, enz die verandering willen voor Suriname en een toekomst voor zichzelf en (klein)kinderen, achterkleinkinderen, enz. Werk en Inkomsten, rust, veiligheid, orde, welvaart, welzijn. Een land willen waar het heerlijk en rustig toeven is.

  Samenwerken doe je samen. Alleen Sterk, Samen Sterker.
  Sranansma Oe Bondroe in Verenigde HervormingsPartij, VHP.

  De VHP belooft geen luchtkastelen, maar biedt u een hengel aan om zelf uw eigen vis te gaan vangen. Niet anderen gaan Surinamers vooruit brengen, u hoort bij u zelf te beginnen.

  Time4Chan(ge)

  Leve:
  – de VHP,
  – het bestuur van de VHP.
  – Chandrikaperkash Santokhi,
  – de democratische rechtsstaat,
  – de grondwet van Suriname,
  – Internationale Verdragen , cq, mensenrechten,
  – Internationale Samenwerking met landen die met Suriname graag willen samenwerking waardoor er voor beide landen vooruitgang komt op alle gebieden,
  – Trias Politica;
  – Wetgevende Macht,
  – Uitvoerende Macht,
  – Rechterlijke Macht.
  – de Surinamers,
  – de republiek Suriname.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij
  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. @NA YU YA : En deze MOORDENDE militaire bendes olv DDB hebben nu Ons Land leeggeplunderd, FAILLIET gemaakt door Corruptie en Boeverij !

  DENG MUITENDE MILITAIREN FONG HERI SRANAN !

  SRANAN SKEER ! LIBISMA E PINA LEK DAGU !!


  Maak melding

 11. @ Wim,
  Alle “todo-prasoro” partijen zoals DA-91,SPA,PALU,BEP,HVB,zijn gedoemd op te houden te bestaan na verkiezingen vna 2020.
  Zelfs de “NPS” is een todo-prasoro partij geworden !!
  Veel NPS-ers zijn als “redi-musu’s nu bij de vleespotten van NDP !! NPS is een lachertje geworden !
  Bouta na wan strateeg !!!
  Alleen ABOP,VHP en PL zullen zich staande houden !!!


  Maak melding

 12. @Wim
  Je gaat het nooit snappen.15 hooggeleerde burgers moesten het eerder geloven , ze werden tijdens het uitoefenen van hun beroep doorzeefd door kogels….


  Maak melding

 13. Hoe noem je dan een PARTIJ die Sranan VERNIETIGT en die Ons Land Sociaal, Financieel en Economisch FAILLIET HEEFT gemaakt ????

  NDP heeft geen beleidsdoelen gericht op ontwikkeling of welvaart voor Suriname en haar Bevolking, er is maar een
  doel :
  Hou onze leider OPA D, uit de BAJES, al sterft het Surinaamse Volk van armoede !!!!!


  Maak melding

 14. A no Mie.
  Dat zijn hele belangrijke mededelingen die jij doet. Ik heb voor alle zekerheid de oude kranten van Suriname van 1965 tot en met 1993 even geraadpleegd. Afgezien van foutieve werkbonnen van Minister Coen Ooft met betrekking tot zijn perceel aan de Hoykreek te Para vind ik niets terug. Waarschijnlijk beschik jij dus over niet gepubliceerde informatie.


  Maak melding

 15. De NDP heeft sinds 2015 heftig ingeboet aan populariteit.Zei die nog hoorbaar zijn,zijn de die hards.De misleiden zijn stil en likken hun wonden.
  Nog zijn er die weifelen of het wel waar is dat Santhokie hen echt gaat doodschieten als hij de president wordt.Deze groep wordt nog dagelijks gelimboliseerd.
  Als de NPS alleen in de verkiezing gaat,stemt deze groep op deze partij .In geen geval nog eens de NDP voor hun.


  Maak melding

 16. Jacobus,
  Ik wilde tegenover “a no mie” beleefd zijn en blijven , want wat hij niet schijnt te begrijpen is dat de NDP ook aan erosie onderhevig is. Hij denkt nog steeds dat de ND 26 zetels en meer waard is. Neen het is net als de NPS van toen een ijsblokpartij oftewel een todo-prasoro partij geworden. Wie gaat nog op de NDP stemmen?
  De jongeren? DDB heeft ze laptops beloofd en gratis ziektekostenverzekering en goed onderwijs. Wat is daarvan terecht gekomen. Niets.
  De Ouderen? Hij heeft deze ook gratis ziektekosten beloofd. Hij betaald ze niet op tijd, hij heeft hun leven duurder gemaakt in de vorm van verhoging van alle prijzen en devaluatie. Neen dus.
  De werkenden? Neen, want zoals Afonsoea dat zei voelen zij de ellende in hun zak. De NDP gaat ten onder aan haar eigen succes. De enige manier om zetels te behalen is door omkoperij, list, bedrog, chantage en dwang. Denk maar aan de bussen en boten die massaal paarse vlaggen voerden.
  Denk niet dat deze mensen ineens zo paars gezind waren omdat zij maandenlang niet betaald werden?
  Neen, ze moesten kiezen tussen vlaggen voeren en busvergunning behouden of geen paarse vlaggen voeren en vergunning verliezen.
  Als ik een oppositiepartij was zou ik de verkiezingen als volgt ingaan: als ik win zal niemand door de vorige regering schade mogen ondervinden. Je kan je vergunning of iets dergelijks niet verliezen.
  Mijn streven is (je moet niets beloven) om al die negatieve maatregelen van de NDP terug te draaien. Dus zodra de mogelijkheid zich voordoet zal ik de energieprijzen , benzineprijzen, de waterprijzen etc, verlagen en de devaluatie ongedaan maken.
  Let op volk van Suriname: wij kunnen geen bindende beloftes maken omdat wij ook die miljardenleningen van DDB terug moeten betalen en u weet hoe zwaar het is om dubbele uitgaven te hebben (n.l. leningen aflossen en ons streven verwezenlijken). Maar wat ik u wil beloven is dat ik alles wat de regering DDB gedaan heeft zwaar zal laten controleren en allen die op de een of andere manier Suriname benadeeld hebben zwaar straffen. Inclusief DDB . Weet je wat ik denk? Nu reeds weet ik dat DDB in onze geschiedenisboeken vermeld zal worden als de slechtste president van Suriname.
  Ik ben dus geen klootzak door op deze klootzak te gaan stemmen.


  Maak melding

 17. @ John,
  Het is in jaren 1976/1977 gebeurd. Mijnhard of Mijnard was directeur van Lyco-1, vraag maar aan Imro Themen van de Palu (leeft nog).
  Shailinrda Girjasing was een vurige studentenleider naast op Opnbaar Atheneum en zal zich deze zaak zeker ook herinneren !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.