NDP ‘bang’ voor samenwerkende tegenstanders bij verkiezingen

36

PARAMARIBO, 28 okt – De NDP van Desi Bouterse wil uitsluitend individuele politieke partijen bij de aanstaande verkiezingen. De partij is tegen het vormen van politieke combinaties. Het is zo gebracht tijdens een vergadering van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving. Voormalig parlementsvoorzitter Paul Somohardjo denkt dat de NDP “bang is dat andere samenwerkende partijen meer zetels zullen binnenhalen.”

De leider van Pertjajah Luhur, PL, is niet te spreken over de houding en het gedrag van de NDP. Het is stijlloos dat volstaan werd met een verklaring tijdens de vergadering. Somohardjo stelt in een persbericht dat het tegen de afspraak in was. Afgesproken was dat alle politieke partijen een presentatie zouden houden over wijziging van de Kieswet. “De NDP wil samenwerking tussen partijen verbieden”, stelt Somohardjo.

De grootste regeringspartij zou uit zijn op een absolute meerderheid in het parlement. En alleen als de rest niet met elkaar samenwerkt, is zo een meerderheid mogelijk, in theorie in elk geval. “Die meerderheid kan alleen gevonden worden bij PL, VHP en Abop. Dat is hun hoofddoel. Je moet dan geen listen toepassen om je doel te bereiken. We zijn uitgenodigd om een presentatie te houden en dan kom je met zo’n statement. Dat kan niet”, aldus PL.


36 REACTIES

 1. Bedriegie staat hoog in hun vaandel: Niks nieuws onder de zon.
  Ik had ook van de heer Santokie begrepen dat alle partijen hun zienswijze konden geven wat betreft de wijziging van de kieswet.

  Nu komen de BEDRIEGIEMANS gewoon met een verklaring waarbij combinaties van partijen worden verboden.


  Maak melding

 2. bouta en zijn gangsta weten willen met hun debiele aanhangers het kiestelsel in hun voordeel behouden door het vesplinteren van de oppositie. Maar de oppositie is gewaarschuwd om nooit samen te werken met die 2 verraders somo en gekke lonnie.


  Maak melding

 3. Ndp is in werkelijkheid een duivelse politiek verziekte sekte. Ndper verworden zijn is steeds bedelen, lenen, stelen, liegen, roven, moorden en bedreigen. Ndpers lijden het zonder te weten het meest onder het volk. Overal waar je gaat zijn ze al van op een afstand te bekennen. Hun paarse domheid straalt van ze af. Ze zijn ook erg trots dat ze de grootse misdadiger van het gehele land, een moordenaar, drugsbaas en staatskas rover en zijn criminele bende vereren en aanbidden die hen alleen maar leugens en vals profetien voorhouden.

  Maar ook Somo is ruim te beklagen vanwege zijn sluwe gemene rol al Judas en verraders zijn net zo erg als moordenaars.


  Maak melding

 4. Somo is mede verantwoordelijk dat deze criminele paarse partij in het zadel zitten, door de omstreden amnestiewet te ondersteunen waardoor die moordenaar nu aan de touwtjes kan trekken en wetten kunnen maken, waardoor ze aan de macht zullen blijven, er is geen uitweg meer, want die Stomme aanhangers van die moordenaar en veroordeelde drugscrimineel, zullen weer hun stem uitbrengen op deze crimineel,want beseffen toch niet,dat deze crimineel hun ondergang betekent, zo geschoold Zijn deze analfabeten.


  Maak melding

 5. De dictatuur moet geïnstitutionaliseerd worden. Suriname wordt Roemenië, dictatuur. Ook een straatarm land mag lenen, zij gaan door met lenen en zichzelf vetmesten, het volk moet doorgaan met zwoegen en de schuld terugbetalen. Dino komt terug, en is Suriname de tweede Hiati in de regio. De massamoordenaar en drugsveroordeeelde crimineel wil met VHP samenwerken, de andere partijen stellen niks voor behalve ABOP. Het volk moet met NDP afrekenen en de absolute macht aan de grootste oppositie partij geven. Pas dan kun je afrekenen met deze geboefte van de bovenste plank.


  Maak melding

 6. Somo moet niet zeiken. Hij is zelf principeloos. Is hij niet diegene geweest die aan de amnestiewet heeft meegewerkt.
  Hij kan niemand uitsluiten om samen te werken op basis van principe, maar als hij ergens kan maken gaat hij ervoor. Ook over de rug van zijn eigen kiezers.


  Maak melding

 7. Advies: Het foutief kiesstelsel ongewijzigd laten want je mag een foutief stelsel niet vervangen door een stelsel dat nog foutiever is.
  Suriname begint echt op Venezuela te lijken. Daar heeft het parlement van Maduro meer macht dan het door het volk gekozen parlement. Dus politieke partijen van Suriname : er zijn 34 stemmen nodig om deze wet te veranderen (2/3 meerderheid). Oppositie: stem massaal tegen. Deze wetswijziging, die in het voordeel werkt van DDB gewoon tegenwerken. DDB schijnt één ding te vergeten en dat is: de oppositie heeft ook macht bij het aannemen van wetten en/of wetswijzigingen.


  Maak melding

 8. Somo springt van de ene partij naar de andere partij alleen om regeermacht en vervolgens van het volk te bestelen. Uiteindelijk wordt die weer een knecht van de crimineel Desi.
  Trouwens al de partijen zijn crimineel. Ze denken aan hun eigen belang en het land is al failliet.


  Maak melding

 9. Natuurlijk is de NDP bang voor democratie en samenwerking. Haar voorzitter schrijft zelfs geen interne bestuursverkiezingen uit ondanks dat hij al jaren zonder mandaat (zie statuten) voorzitter is.

  De NDP steelt de macht en zet daana alles in het werk om de belangen van 1 man te dienen en het volk te laten opdraaien voor de gevolgen.

  Verstandige NDPers ga aub over tot actie voor dat uw partij helemaal vernietigd is door een stel bange oude mannen.


  Maak melding

 10. Slimme zet van de NDP. Hierdoor wordt het mogelijk samen te werken met de VHP. Want als de VHP in een blok gaat zitten, dan wordt samenwerking haast onmogelijk.


  Maak melding

 11. Fout, egotrippers, ga samen werken en stap over je eigen schaduw heen, en ga politiek bedrijven zonder etnische en religie tegen stellingen, bezef nou eens dat je al vanaf 1954 een dikke vinger inde pap hebt, die Hollanders zijn weg, geen inmenging meer, laat het verleden met rust, en gaan de slag.
  En niet meer terug vallen op het verleden, aanpakken, ban corruptie uit, geen religieuze gedachte in de politiek, die gedachten doe je thuis in de moskeeën en kerken, en ga met z’n alle de economie weer opgang te trekken,


  Maak melding

 12. @ Haco

  “die Hollanders zijn weg, geen inmenging meer,”

  Beste Haco, weet je wel dat zowel Tullow Oil als Statoil hun Surinaamse business via Nederlandse BV’s uitvoeren.

  Er is een historische band die voordeel heeft en helaas emotioneel veel nadeel. Probeer het goede op te nemen en het vervellende als leergeld te zien.


  Maak melding

 13. Jojo@
  In al mijn onschuld wist ik niet dat deze bedrijven in Hollands consortium zitten.
  Ik had het echt over pure politiek, niet deze politieke machts wellustelingen die niet lands belang verdedigen, ook de oppositie zal hard moeten werken om geloofwaardig te worden.
  En ik meen het oprecht wat ik in de vorige posting schreef, het is geen aanval


  Maak melding

 14. In een fatsoenlijke democratie gaan de wijzigingen pas na de eerst volgende verkiezingen .Dus voor Suriname zou het 25 mei 2025 moeten worden. De politicologen laten jullie je maar los op deze stelling.

  Eens met Haco er moet aangepakt worden om het landsbelang voorop te stellen. Eigen belang is de doodsteek voor zo een mooi land.


  Maak melding

 15. =Het is bewezen dat er een dictatuur aan de gang is in Suriname onder leiding van een moordenaar Bouterse.

  @@Haco, achter de gordijnen doen ze allen zaken met de Hollanders dus let maar op. Nu hebben ze Frankrijk nodig voor hulp en de brug naar de EU.

  Minister van buitenlandse zaken gaat nu zaken doen met Rusland, Turkije en Marokko om Suriname op hoger hoogte te brengen.

  Ik zou zeggen heel veel succes.


  Maak melding

 16. Als de paarse kakkerlakken die nu voor de 2e of zelf de 3e keer gepakt zijn door ddb, ndp-gang, adviseurs en hun gezinnen nog steeds niet door hebben dat hen zand in de ogen is gestrooid en zij en hun gezinnen, familie daarom in heel grote armoede leven, ja! dan leren ze het never, nada, notie, nul, negatief,neks, niks, nooit meer in hun leven.

  Het is bekend dat heel grote delen van de Afrikaanse mensen, zie de ndp-achterban, hoe je ze ook heel eenvoudig met praatjes, luchtkastelen, spiegeltjes, kralen, softdrink, parbobier, bbr, boeke-muziek voor hun afdraaien op het plein, waarop ze als idioten gaan schudden met hun kont en hard lachen en klappen in hun handen, het dringt niet tot hen door dat ze bedonderd worden. Ze beschikken niet over het denkniveau om rationeel te denken en kritisch te zijn. Het zijn maar heel simpele zielen. Dit gebeurde ook toen ze in de koloniale tijd door hun eigen soort werken opgepakt en aan West – Europeanen werden verkocht. ddd, gang, adviseurs weten dat en maken er gebruik van om uit de gevangenis te blijven, zichzelf te verrijken en ze in heel grote armoede te laten leven.

  Deze zieltjes, paarse kakkerlakken staan erbij en kijken ernaar en begrijpen het niet. Politiek moet men niet aan hun besteden. Ze zijn gewoon stemvee en dat weet de ndp. Geef ze de bovengenoemde zaken aangevuld met een paarse pet, paarse t-shirt, een paarse paraplu en ze zijn bereid voor je te sterven en vergeten al hun grote armoede en ellende, heel kleine prasie (h)o(u)so (met plee op het achtererf), waarin vele generaties samen leven, moesje en oom, taante en papie, oma, oom, dochters met kids van vele vriendjes, verslaafde zoons, onder water gelopen erven, hoge bloeddruk, bigie footoe, allerlei ziekten, aids, ongeschoold, werkloos, criminaliteit, enz.

  Deze luitjes houden van pina, no dé fier a kwinsie, staatskas legie, maar ddb en gezin, adviseurs, overlopers, die zijn schatrijk. Din njam a monie. Hebben schijt aan het Surinaamse volk.

  ddb is:
  – een moordenaar, misdadiger, crimineel, die door de krijgsraad/rechtbank van Suriname een eis van 20 jaar heeft gekregen voor de 8 december 1982 moorden,
  – een vonnis van 11 jaar gevangenisstraf heeft gekregen van de rechtbank in Nederland voor drugshandel naar Nederland,
  – dea in USA wil hem verhoren voor criminele daden, enz, enz.

  Een misdadiger die handelingen tegen de mensheid heeft gepleegd hoort volgens de grondwet van een democratische rechtsstaat in de gevangenis te worden opgesloten als de rechtbank/krijgsraad je een vonnis heeft gegeven.

  – ddb beschikt niet over goed gedrag en mag daarom niet een publieke functie hebben,

  Als deze paarse luitjes nog enige respect kunnen opbrengen voor zichzelf en hun kids, familie en een klein beetje kunnen denken gaan ze massaal op de VHP stemmen.

  VHP is het alternatief voor alle Surinamers.

  Verenigde HervormingsPartij (VHP), is een partij voor alle Surinamers, ongeacht etniciteit, ongeacht geloof, ongeacht geaardheid, kleur, ongeacht gezindheid, ongeacht afkomst, enz die verandering willen voor Suriname en een toekomst voor zichzelf en (klein)kinderen, achterkleinkinderen, enz. Werk en Inkomsten, rust, veiligheid, orde, welvaart, welzijn. Een land willen waar het heerlijk en rustig toeven is voor alle Surinamers, let op alle Surinamers, waar u zich ook bevindt op het grondgebied van de republiek Suriname.

  Samenwerken doe je samen met anderen. Alleen Sterk, Samen Sterker.
  Sranansma Oe Bondroe in Verenigde HervormingsPartij, VHP.

  De VHP belooft geen luchtkastelen, maar biedt u een hengel aan om zelf uw eigen vis te gaan vangen. De landbouw op machinaal gebied is de toekomst van Suriname. Niet anderen gaan Surinamers vooruit brengen, u hoort bij u zelf te beginnen, samen met uw gezin, familie, anderen te doen uit uw dorp, uw dessa, uw kampong, uw polder, uw praisie oso, uw stad Paramaribo, uw boitie Para, Brokopondo, pernasie, boslanddorp, district, foto, straat, kortom overal in het land Suriname.

  Alles eerlijk en rechtvaardig alles verdelen voor alle Surinamers. Alle Surinamers hebben recht op een goed leven en niet dat de een schatrijk is, niet in de gevangenis opgesloten wil worden, voor misdaden tegen de menselijkheid, zichzelf verrijkt en boven de grondwet van de republiek Suriname wil staan.
  De grondwet is voor alle Surinamers en is voor alle Surinamers gelijk. Niemand staat boven of onder de grondwet van de republiek Suriname.

  Time4Chan(ge)!

  Leve:
  – de VHP,
  – het bestuur van de VHP.
  – Chandrikaperkash Santokhi,
  – de democratische rechtsstaat,
  – de grondwet van Suriname,
  – Internationale Verdragen , cq, mensenrechten,
  – Internationale Samenwerking met landen die met Suriname graag willen samenwerking waardoor er voor beide landen vooruitgang komt op alle gebieden,
  – Trias Politica;
  – Wetgevende Macht,
  – Uitvoerende Macht,
  – Rechterlijke Macht.
  – de Surinamers,
  – de republiek Suriname,

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 17. Bouta Joe mppppp je hebt het land naar de klote gebracht visie is zoek ie habie garnalenhersens!
  Ete je fitie desnoods baka nanga fraude foe win a komende verkiezingen he?
  Maar een ezel stoot zich niet 2 keer tegen dezelfde steen!
  Me bar joe!
  Betre je hori ie bezig nanga ie gezondheid Wanti djonsro jou skrep!


  Maak melding

 18. De MUITENDE-NDP-SOLDATENBENDE VERBIEDT de overige politieke partijen om SAMEN TE WERKEN !

  De Dictatoriale slavendrijvers geven WEER openlijk blijk van hun Anti-democratische gezindheid en hun keuze voor ONDERDRUKKING van de SURINAMERS !

  NDP zegt zonder meer tegen de Srananmans :

  U blijft FAILLIET !
  U MAG NIET SAMENWERKEN !
  WIJ LENEN NOG MEER OM HET FAILLISSEMENT TE VERGROTEN !
  WIJ vd NDP STREVEN NAAR EEN WERELDRECORD STAATSSCHULD !
  WIJ vd NDP ZETTEN IN OP EEN VENEZUELAANSE DICTATUUR !

  PS : De Paarse ILLEGALE MILJARDEN-Geld-drukkers en de Paarse moordbendes van 8 December en van Moiwana,
  hebben lak aan Grondrechten en Mensenrechten !
  NEKS NO FOUT !


  Maak melding

 19. Somo is gewoon bang dat zijn Front uiteen zal vallen als elke partij zelfstandig aan de verkiezingen moet deelnemen. In veel landen is het verboden dat politieke partijen voor de verkiezingen lijstafspraken met elkaar maken. Dit komt het democratisch proces niet ten goede. M.a.w. het is ondemocratisch. Dissidenten krijgen in dit soort monsterverbonden geen poot aan de grond. Ze worden worden monddood gemaakt omdat ze tegen dit soort van koehandel zijn. Daarnaast geeft een dergelijke lijst adem aan politieke partijen die op een sterfbed liggen. Denk maar bijvoorbeeld aan de NPS.


  Maak melding

 20. @@passant, laat Bouterse maar weer winnen, dan zal het volk zich zelf maar gaan opeten.

  Tijdens de NPS/VHP tijd hebben zij honderden huizen gebouwd, vandaag bouwt de NDP huizen voor mensen, maar ik weet niet of je dit weet:::

  =Een huis met sleutels die een zekere persoon van Bouterse heeft gekregen klaagt nu al dat er scheuren in de muur zijn. Zie hier de kwaliteit.

  =Minister van Sociale Zaken kan de kinderbijslag niet betalen, omdat er geld verdwenen is en ja hoor de minister zegt nu dat het komt, omdat mevr. Amafo geld van de staat genomen heeft. Ze is vergeten dat Amafo dat geld terug heeft betaald.

  =Binnenkort wordt de SZF voor de rechter gesleept, omdat de SZF 2000 euro heeft gevraagd voor een behandeling, maar die behandeling is tot heden niet verricht.

  =Er zijn vele waarnemers die het werk nu moeten doen, dit omdat men geen kader meer in huis heeft.
  Zelf een minister van Justitie is er niet, en deze minister heeft geen geld gekregen om zijn werk te doen. Zie nu de criminaliteit.

  =Hoe vaak heb ik niet gelezen hoe men schreef dat Bouterse de juiste mensen op juiste plek heeft gezet??? vandaag op de dag is bijna een ieder al gereshuffeld.

  Het prachtig land Suriname is gewoon kapot geslagen door een moordenaar die Bouterse heet.

  ++Karma doet zijn werk, vandaar dat Bouterse nu eronder lijdt++


  Maak melding

 21. Het is over duidelijk dat de Nationale Dieven Partij van (o.l.v.) de Drugsveroordeelde Moordenaar Desiré Delano Bouterse … totaal geen … KADER … heeft.

  Waarom is de Nationale Dieven Partij bang dat partijen voor de verkiezing gaan samenwerken.

  Met of zonder samenwerking … de Nationale Dieven Partij … is Done ! Het einde is nabij en voor de BOEVEN … de Misikaba’s , de Graanoogst, de Bouva’s, de Panka’s ,de celdeuren van de niew te bouwen Alcatraz staan nu al open in afwachting van jullie komst.


  Maak melding

 22. En wie heeft de crimineel en moordenaar Bouterse aan de macht geholpen in 2010? Juist, deze landverrader Somohardjo. Bouterse heeft hem omgekocht en toen Bouterse hem niet meer nodig had, hem een schop onder zijn kont gegeven. Somohardjo is onbetrouwbaar tot in zijn diepste vezels en krijgt nu de rekening gepresenteerd. Dit land is verloren. Corruptie in alle lagen van de bevolking. Als je in Suriname vraagt wat “integriteit” is, denken ze aan een nieuwe nationale feestdag.


  Maak melding

 23. Pl wil heel goedkoop aan de macht. Preelectorale combinaties horen niet thuis in een volwassen democratie. Het is nu de tijd om deze vorm van koehandel achter ons te laten. Desi


  Maak melding

 24. Sommo hoe vaak hebben jullie al samen gewerkt om de NDP klein te krijgen?
  Gaat het dan wel dit keer lukken?
  Ik denk van niet.
  Lul maar uit je nek.


  Maak melding

 25. Ronnie (drugsvonnis om zijn nek) en Somo (dreigende vervolging wegens grondtransacties), hebben de Sranan Democratie VERRADEN en de Rechtsstaat om zeep geholpen dor te stemmen voor een Grondwet-schendende NEP-amnestiewet !

  Daarom zit Sranan nu met PAARSE onderdrukkers die DEMONSTRANTEN in mekaar slaan, PG willen verjagen en drukkers van Miljarden aan ONGEDEKTE bankbiljetten !

  Sranan moet hoe dan ook af van de PAARSE FAILLIETMAKERS van Ons land !

  PS : Sranan is door PAARS in een LANGDURIG Faillissement gestort !

  PAARS = geen Productie en geen Werkgelegenheid !


  Maak melding

 26. Er moet meer zijn dan Santokhi, het zal wel een goede man zijn, maar je kan toch niet op 1 man spelen.
  Er zijn zo veel culturen dat het beter is om een gemengde
  Politieke Partij op te richten, anders wordt het misschien 1 richting- verkeer.
  Zou zeggen hier op het forum ga aan de slag.


  Maak melding

 27. Wie heeft dit mooi land failliet verklaard?
  Bouterse toch???
  Dus deze man moet blij zijn dat hy niet in Arabië leeft anders zou men hem daar de doodstraf geven want hy heeft het volk baldadig voor de gek gehouden!


  Maak melding

 28. Ik snap de emotionele reactie van de meeste van jullie.

  Toch ben ik het met het voorstel van de NDP eens.
  Partijen als VHP en Abop zullen daar niet onder leiden.
  PL, Da91 en andere kleine partijen die over de rug van grote partijen naar binnen komen wel.

  klein weetje: In Nederland, USA, en veel andere landen zijn pre electorale combinaties ook niet mogelijk.

  je doet als partij mee aan de verkiezingen en naar gelang de uitslag van de verkiezingen maak je tijdens onderhandelingen coalitie combinaties en niet andersom.

  zo werkt dat in een normaal democratisch land.


  Maak melding

 29. Het Volk moet kiezen voor een partij leider en niet voor een combinatie met meer dan 6 lijders.
  Heel goede denkwijze van de NDP.
  Waarom was de kiesstelsel niet evenredig aangepast toen NF aan de macht was en daarna NF+.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.