donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijMacron: Franse voorzieningen niet voor Surinamers

Macron: Franse voorzieningen niet voor Surinamers

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/CAYENNE, 28 okt – De Franse sociale voorzieningen zijn bestemd voor Fransen. Dit stelt de Franse president Emmanuel Macron. Tijdens zijn bezoek aan Frans Guyana zei hij een eind te zullen maken aan het misbruik door Surinamers. Die steken met gemak de grens over om onder meer de kinderbijslag bij de Fransen te claimen. Het is de Fransen al tijden een doorn in het oog.

Eerdere pogingen om het misbruik te bestrijden hebben tot nog toe niet veel opgeleverd. Ook uit andere buurlanden neemt de stroom misbruikers van de sociale bijstand of RSA toe. “Ik wil kappen met situaties, waarbij onderdanen van buurlanden hier komen, de RSA ontvangen en vervolgens in Suriname, Brazilië of ergens anders gaan leven”, zei Macron. Zijn regering is van plan een reeks maatregelen uit te voeren.

De maatregelen moeten niet alleen het misbruik, maar illegaliteit tegen gaan. Vanwege de uitgestrektheid van de grenzen is controle een haast onmogelijke taak. Het Surinaams parlement heeft onlangs de zegen gegeven aan een verdrag met Frankrijk. Franse politieagenten mogen voortaan de grens oversteken om verdachten op te pakken. Dat mag omgekeerd ook. Macron belooft meer politieagenten te sturen naar Frans Guyana.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

41 REACTIES
 1. Macron heeft groot gelijk..,,, laat de surinamer zelf zijn boontje doppen..

  ze wilden graag srefidintie en nu kunnen ze zelf hun eigen billen niet schoon maken..

  ik zou alle faciliteiten richting s m e direct afschaffen z.a. kinderbijslag gezondheid voorzieningen vooral voor de djoekas ,, die even oversteken om misbruik van te maken..

  vergeet de vele transporten van de coke niet, die per lijndienst richting Parijs vertrekken dagelijks van uit Cayenne..


  Maak melding

 2. Laat het duidelijk zijn ludwieg van abra gotro,de hard werkende Surinamers hebben geen tijd voor dat soort nonsens,zijn altijd dezelfde mensen die nooit iets willen betalen of nooit geleerd hebben onder het oude politiek iets te betalen,alles kregen ze gratis,gratis dokter ,gratis onderwijs,gratis olie,gratis generators,raad maar zelfs wie ze zijn,a begi mentaliteit dati hebben wij niet, de hard werkende Surinamers ,en we zij. Trots op onze onafhankelijkheid,beware of That luti fu abra gotro


  Maak melding

 3. Luti nanga Marcel we take care of ouwer ouwn business dus macrob of macron heeft groot gelijk u no lobi a begi begi sani,mijn part mag hij dat ding gelijk stop zetten,na lesi man deng e kweki nanga abani


  Maak melding

 4. Zo blijkt weer eens dat een deel van het volk de boodschap heeft begrepen dat Frankrijk de poort naar Europa is.
  Dan de armzalige SRD 50 laten voor wat het is.En wordt niet eens betaald.


  Maak melding

 5. Kinderbijslag, is met enkele kinderen daar in Frans Guyana net zoveel als een heel maandsalaris in Suriname, dus dat geeft wel een zuigende werking, vooral voor alleenstaande moeders,die door hun verwekkers in de steek zijn gelaten, en geen koperen cent betalen.


  Maak melding

 6. Het rijtje der populisten eindigt niet bij Wilders, Le Pen en Trump maar neemt een andere wending aan onder Macron. Deze man is al meer dan 100 dagen president van Frankrijk en de kritieken op zijn beleid nemen met de dag toe. Hij zit nu in Frans Guyana om de vele boze Fransen in die dat gebied die uiteindelijk op hem gestemd hebben een cadeautje te geven.

  Maar dit cadeautje stelt niets voor. Het is eerder symbolisch of beter uitgedrukt met een kanon op een mug schieten. Er zijn maar enkele Surinamers die gebruik maken van de Franse kinderbijslag omdat zij in dat land wonen en of werken. Er wordt niet op grote schaal misbruik gemaakt van de voorzieningen.

  Macron wil met deze actie zijn xenofobe Frans Guyanese landgenoten tegemoet konen. We weten immers dat er maandenlang sociale onrust heeft geheerst in Frans Guyana. De mensen kwamen ook in verzet tegen de buitenlanders die in dat land wonen. Met een stel goed ontwikkelde hersenen kan men de stappen van Macron goed doorgronden. Maar de onnozele en simpel denkende aanhang van VHP en NPS ziet het anders.Lees hun commentaren maar.


  Maak melding

 7. Heel goed van Macron De voorzieningen zijn voor de fransen alleen..De surinamers moeten voor hun voorzieningen zijn bij bouta,.

  @RobG
  Sjeesjes man,
  Frans Guyana is nog steeds onder Frankrijk en de frans guyanezen hebben recht op alle voorzieningen die de fransen
  in Frankrijk genieten!
  De surinamers moeten bij bouta bedelen en niet naar frans guyana reizen voor voorzienigen.


  Maak melding

 8. RobG,

  het populisme is door de drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE uitgevonden.
  -18000 woningen
  -cruise-terminal
  -snelwegen naar Brazilie
  -fly-overs
  -mega-ziekenhuis Wanica
  -gouden kerst 2012
  -zoetwaterproject
  -schoolboekenproject
  -treinproject
  -2e Dubai

  al het bovenstaande heeft deze populistische, megalomane gek, het volk voor gehouden. En NIETS, maar dan ook helemaal NIETS ervan is gerealiseerd. Hoezo populist.


  Maak melding

 9. En dan willen jullie dat vhp regeert,
  Kijk hoe, ik roep zulke mensen heen racisten maar hypocrieten en lafaards
  Hoe jullie blaka sma weer willen vernederen.
  Die Fransen hebben als het zo is groot gelijk
  Maar oen no opo oen biggi doti……. zomaar
  Want dat is waar jullie goed in zijn
  Want je bent gewoon zo .
  En weet perzies welke etnische groep als Hollanders zijn V…….


  Maak melding

 10. Ooh Mi Gado is erg als je geen scholing heb gehad.
  Hoe kunnen mensen naar Frans Guyana gaan om kinderbijslag te halen. Denken jullie een beetje na noh…als die mensen geen Fransse, andere Europese nationaliteit of verblijfstitel bezitten kunnen ze nooit in aanmerking komen voor KB.
  Enkel waarvan ze misschien gebruik kunnen maken zijn de medische voorzieningen want bij spoedeisende hulp moet altijd geholpen worden ongeacht de Nationaliteit.


  Maak melding

 11. Ray, die Macron doet me denken aan Santokhi die zich eveneens opwerpt als de redder der natie. Maar de Fransen gaan zich massaal afkeren van Macron omdat hij misbruik maakt van de onvrede en hij vergist zich in de politiek. Laat een ding duidelijk zijn. Niet iedere Surinamer kan naar Frans Guyana afreizen en kinderbijslag opeisen.Dat kunnen alleen ingezetenen, dus personen die permanent wonen in Frans Guyana. Jij last je teveel binvloeden door de retoriek van Macron. Ik noem zijn toespraken ‘ podium talk ‘. Het klopt voor geen meter.


  Maak melding

 12. @ RobG: U doet heel veel moeite om Macron zwart te maken, net zoals u steeds maar Venetiaan zwart maakt en Bouterse consequent ophemelt.

  Feit is dat men het in Frans Guyana veel beter voor elkaar heeft dan in Suriname. Of de president van Frankrijk nu Macron is of iemand anders, dat verandert niets. Men leeft daar in welvaart, vrede en veiligheid terwijl men in Suriname steeds verder wegglijdt richting Haïti, dankzij uw grote leider en zijn partij.
  Haïti was ook Frans, maar ze wilden zo graag onafhankelijk zijn. Zie het resultaat.
  Als men in Frans Guyana zou moeten kiezen tussen Macron en Bouterse dan hoeft men niet eens na te denken.

  Het enige vervelende in Frans Guyana zijn de haveloze Surinamers en Brazilianen op zoek naar een stukje van de rijkdommen die de Europeanen naar Frans Guyana brengen. Helaas, daar wordt tegen opgetreden, maar het valt niet mee om te zien hoe je broeders en zusters naast je het zo goed hebben en jij zo slecht.

  Suriname heeft consequent de verkeerde keuzes gemaakt en wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten zegt men in Nederland.
  Zal het ooit beter gaan? Hoe dichter bij de evenaar, hoe corrupter en armer, dus de vooruitzichten zijn somber.

  Corruptie en incompetentie, dat is de vloek van arme landen.


  Maak melding

 13. Hans van den Broek, die Macron is in Frans Guyana niet met open armen en als een held ontvangen. Macron is een omstreden figuur. Er waren relletjes bij zijn bezoek aan Frans Guyana. Er is gevochten met de politie, de politie gebruikte traangas en de betogers bestookten de oproerpolitie met o.a. brandbommen. Frankrijk heeft niets voor mekaar in Frans Guyana als het om de lokale bevolking gaat. Enkelen weten gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn, bijv. het lanceerplatform Kourou, maar het gros van de ” local people ” heeft het zwaar. Ook de resultaten in het onderwijs zijn belabberd. Het is een deel van Europa maar de problemen zijn groot. Er heerst grote werkeloosheid. Ruim 23% van de bevolking is werkeloos en ondanks de Europese kinderbijslag en sociale voorzieningen is de armoede groot. Gij altemaal behorend tot de oppositie denkt nog steeds dat Suriname de slechtste plek op de wereld is om te wonen. Jullie haten president Bouterse en zijn regering en wensen Suriname het ergste toe onder zijn bewind. Dit soort hersenschimmen wordt levend in stand gehouden door figuren als Jojo, Ray, Koos,enz. enz.enz. Men moet maar eens reizen naar Aziatisch landen en dan zult ge merken dat het in Suriname nog lang niet zo erg is.


  Maak melding

 14. Robg@
  23% van de bevolking in Frans Guyana is werkeloos, laten we aan nemen dat het zo is.
  Suriname heeft een bevolking van+/_ 600.000 mensen waarvan in verhouding te veel ambtenaar, dat heet verkapte werkeloosheid, cq stemvee, lang leven het goed georganiseerde suriname???!!!!! Phoe hé


  Maak melding

 15. Een probleem in Suriname is dat teveel oversekste vrouwen teveel zwakbegaafde kinderen produceren. De kwaliteit van het zaad van de constant erectionele mannen is van een bijzonder bedenkelijk niveau.
  Hoe bouw je dan een welvarende natie op? Door importmannen en -vrouwen. Of koop gewoon beter zaad op de markt.


  Maak melding

 16. @ RobG

  “Jullie haten president Bouterse en zijn regering en wensen Suriname het ergste toe onder zijn bewind. Dit soort hersenschimmen wordt levend in stand gehouden door figuren als Jojo, Ray, Koos,enz. enz.enz. Men moet maar eens reizen naar Aziatisch landen en dan zult ge merken dat het in Suriname nog lang niet zo erg is.”

  1 >>> Ik haat President Bouterse niet. Het enige wat ik gedocumenteerd laat zien is dat hij geen ander beleid voert dan wat hem zelf goed uitkomt. De volksstem is nodig om het eigen belang te dienen.
  2 >>> Ik laat u gedocumenteerd zien dat Venetiaan en vrienden veel beter voor Suriname waren dan u wilt doen geloven. Deviezen, Verdiencapaciteit economie, Groei, Schulden, Economische ontwikkeling, Echte Steun van bevriende Naties, etc.
  3 >>> 10 duizenden Surinamers maken gebruik van Franse voorzieningen. Daarom financierde Frankrijk veel projecten in Oost Suriname zodat de medische voorzieningen in Saint Laurant minder belast zouden worden.
  4 >>> Ja in veel Aziatische landen is het slechter, echter ze bouwen net als onder Venetiaan aan een toekomst. Bouterse vernietigd ondanks de gunstige omstandigheden de toekomst.

  Nee RobG haat is geen onderdeel van mijn benadering. Ik heb zijn adviseurs handen gegeven en weet waarom het land onder zijn regime niets voor elkaar zal krijgen.
  Alles wat er nog is heeft het land te danken aan de regeringsperiode van Venetiaan en partners, ondanks zijn fouten.


  Maak melding

 17. RobG,

  Weinigen haten Bouterse. De meesten vinden hem heel heel erg zielig. Omdat hij niks kan, maar zelf denkt heel wat te kunnen. Pathetisch gewoon.


  Maak melding

 18. Wat wil je nou uitleggen? Dat een ander land niet wil dat men misbruik maak van sociale voorzieningen. En vertel mij wat heeft vhp met deze Franse probleem te maken.


  Maak melding

 19. Karma en RobG.
  De djoekas die elke eind van de maand de oversteek doen naar frans guyana zijn alsnog surinamers en geen fransen.Ze werken niet hebben meer dan 10 kinderen en willen kinderbijslag van FransGuyana waar ze geen recht op hebben.Willen ze kinderbijslag a la Frans Guyana dan moeten ze niet op bouta blijven stemmen.Voor hun sociale bijstand moeten ze bij bouta zijn.Macron is niet de president van Suriname en hij heeft geen verplichtingen om voor surinamers te gaan zorgen ..
  Het gaat niet goed met Suriname vandaar dat men gaat bedelen naar de buurlanden.Straks als bouta langer aanblijft als lijder zie ik jullie twee de oversteek maken en voor voorzieningen gaan bedelen in Frans Guyana..
  @Karma
  Blijf jij in racistische bubbel wonen.Als Macron voor de surinamers moet zorgen moet hij op de kandidaad lijst staan en niet je baasje die meer dood dan levend is.En wat mekker je als een geit over de vhp? De vhp roept een ieder op om te werken,het land te verlossen van bouta en te werken ons land wederom op te bouwen want jullie baasje heeft het helemaal kapot gemaakt.Vinden jullie twee daarom de vhp zo slecht?
  Erg mang nu moeten ook de rest van de surinamers de oversteek naar buurlanden doen om het te overleven.Zien jullie 2 nog steeds niet in dat bouta geen land kan besturen.Een crimineel hoort in de gevangenis thuis.


  Maak melding

 20. Met de meeste spoed moeten Ronnie Brunswijk en Bee, Marowijne gebied/district, onafhankelijk verklaren en uitroepen tot een nieuwe Republiek zoals Catalonie met Lonnie als president.Dan kan hij gelijk “de overovereenkomst met Frankrijk terugdraaien “!!!
  Verder kan niemand hem als President oppakken !!
  Somo wordt de Vieze-President en kan weer onder de hangmat van Lonnie slapen !


  Maak melding

 21. @Jojo, iemand haten en realiteit weer geven is niet hetzelfde.

  Bouterse is een moordenaar is, fraudeur, corrupt, verspreid leugens, maakt het land kapot, doet aan vriendjes politiek ect, wil nog niet zeggen dat je iemand haat, maar je geeft de realiteit weer.

  Bouterse gaat de geschiedenis in als een van de slechtste president van Suriname.


  Maak melding

 22. De Franse president is een nogal jonge persoon, die fel van leer trekt tegen onze surinaampies. Van de Surinaamse president, die al op leeftijd en de laatste tijd sukkelend met de gezondheid is nog niets hierover vernomen.
  Dat het voor een derde wereld regeringsleider een hele kluif is eerbied af te dwingen binnen de gevestigde orde, behoeft geen uiteenzetting.
  Punt blijft, mocht de huidige Surinaamse president Bouterse afzwaaien, met al dat intellect dat je over en weer bespeurd, wie is bij machte, om Suriname in deze weerbarstige wereld naar binnen te manoeuvreren? Wie zou een betere job doen? Bij deze status-quo, die eerbied afdwingen om ons land te fatsoeneren?
  En met eerbied is niet meegenomen een lowsy 5%, een pinut van ons eigen goed. Dat is en was een zoethoudertje waar je niet mee de wintermaanden doorkomt; Een kluitje in het riet.
  Neen, een regeringsleider die de huidige zou kunnen opvangen, en voor Suriname potten breken. Maar bovenal rust en vrede zou kunnen bewaren in een dan zo verdeeld moment.
  Loopt daar voor te beginnen in Suriname, zo een persoon rond? Als ik alle partijen afga, kan ik die niet zo snel bespeuren. Wat houdvast, geeft mij wellicht een G. Rusland, misschien een C. Breeveld, maar meer ook echt niet. E. Belfort kan aardig redetwisten en is dan ook een goed mediaman, maar president van Suriname? wie o wie?
  Buiten het politiek veld wellicht? Een W. Ramautar weetje die van VES ofzo, die econoom?! Ook een aardige babel, maar ook goed intellect en bestuurs, strategisch gericht. Een Berenstein misschien? A. Zunder? wie o wie zou na president Bouterse, Suriname acuut kunnen opvangen en de tent draaiende houden?
  Grofweg mijn gedachten laten gaan zoals ik SU op afstand waarneemt, en dan niet slechts politieke, maar ook publieke figuren,een volgend rij: dhr. Souma, een mevrouw Mathoera, dhr. Jogi, dhr Vijzelman ( van die zakenflat), dhr. van Arante ofzo ( van uitgangscentrum), ??
  Welke Surinamer zou Suriname in die situatie en voor de toekomst kunnen overnemen en redden?
  Het kan allemaal broodje aap klinken, maar er moet toch wel een tijd aanbreken, waarbij Suriname haar plek in de wereld weet veroverd, en waarbij de Surinamer ook zijn schaapjes op het droge heeft?! Het water staat de mensen na aan de lippen mang! Al reeds eeuwen.


  Maak melding

 23. Rob
  “Maar dit cadeautje stelt niets voor. Het is eerder symbolisch of beter uitgedrukt met een kanon op een mug schieten. Er zijn maar enkele Surinamers die gebruik maken van de Franse kinderbijslag omdat zij in dat land wonen en of werken. Er wordt niet op grote schaal misbruik gemaakt van de voorzieningen”.
  Jouw tekst; heb je cijfers? zo ja wat is de bron? Zo nee dan is het kletspraat

  Haco
  “Suriname heeft een bevolking van+/_ 600.000 mensen waarvan in verhouding te veel ambtenaar, dat heet verkapte werkeloosheid”
  Je slaat de spijker keihard op zijn kop!
  Het heet verborgen werkloosheid (niet negatief bedoeld).

  RobG
  Haco, natuurlijk is de ambtenarij een vorm van werkverschaffing aan personen die anders werkeloos zouden zijn.”
  Ik neem aan dat je bewust de term werkeloos gebruikt.
  Ik moet er wel om lachen.
  Het volk maalt niet om werkloos of werkeloos.
  Als ik met jan en alleman praat maakt het ook niet uit, maar zodra ik de economenpet op zet (of als ik het op schrift moet stellen) dan maakt het wel uit.

  Werkloos: je hebt geen werk (dit kan onvrijwillig zijn of vrijwillig. Het laatste behoeft nadere toelichting. Je wilt niet, je wilt wel. ja wat is het? Je wilt niet, behalve als het loon bijvoorbeeld hoog genoeg is dan wil je wel.

  Werkeloos (de term die je gebruikt); je wilt niet, nooit niet.
  Ie lissie no ka..
  Netter: ik zal werkeloos toezien als iemand van de Wijdenbosch (schrijf je zijn naam zo?).
  Of, ik zal werkeloos toezien als iemand mij vraagt drugs te smokkelen of president van Su te worden.
  Ik zal werkloos toezien als iemand mij vraagt om bij de Centrale Bank van SU te werken.


  Maak melding

 24. Ray / Pico, als er mensen zijn die misbruik maken van de Franse sociale voorzieningen dan is het een Frans probleem. De lekkage in het systeem zit bij de Fransen en niet bij de Surinamers. De Fransen moeten zelf een eind maken aan de lekkage.

  In de praktijk zal het wel best meevallen omdat de mensen administratief op Frans grondgebied woonachtig zijn.De mensen die kritiek leveren begrijpen het echter nog steeds niet. Voor de mensen die in de binnenlanden van Suriname wonen bestaan er geen geen kunstmatige of administratieve grenzen. Zij kennen alleen de rivier of een berg als grens die zij kunnen ‘ nemen ‘. Het mag daarom niet verwonderlijk overkomen dat de mensen familie hebben wonen aan weerszijden van de grens tussen Frans Guyana en Suriname.

  Jojo, mensen kunnen gebruikmaken van de medische voorzieningen in Frans Guyana omdat de Franse grens dichterbij voor hen is. De Fransen profiteren ook van de goedkope Surinaamse benzine die met miljoenen liters aan hen vanuit Suriname geleverd worden. De Fransen kopen ook massaal hun schoolbenodigdheden in Suriname omdat de prijzen van deze artikelen heel laag zijn in Suriname. Tot voor kort zat er veel overheidssubsidie op de benzine. Ook op de importen van schoolmaterialen zit er veel overheidssubsidie. De Fransen genoten op hun eigen manier van de voordelen van Suriname.


  Maak melding

 25. moiwana 86 is de oorzaak dat bosland creolen naar frans guyana uitweken!!!! en ja je moet inderdaad wonen en werken in frans guyana.!!! als je een uitkering geniet in frans guyana!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES