woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoutexport stuwt bouwkosten in Suriname omhoog

Houtexport stuwt bouwkosten in Suriname omhoog

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 okt – De kosten voor het bouwen van een woning in Suriname zijn de afgelopen tijd gestegen tot absurde hoogtes. Hout dat doorgaat voor het goedkopere alternatief voor andere materialen, is wel tweemaal duurder. Volgens parlementariër Shailendre Girjasing (VHP) ligt het beslist niet aan de Surinaamse houtverwerkers.

Die kunnen zelf geen hout kopen. “Alle hout wordt op dit moment opgekocht door Chinezen, bedoeld om het in rap tempo te exporteren naar China”, stelt Girjasing. Het gebeurt niet eens ongemerkt. Dagelijks zijn op de wegen tientallen met rondhout beladen vrachtwagens te zien. Die worden in vrachtcontainers geladen en verscheept. Een klein deel wordt verkocht aan lokale houthandelaren.

Regeringsfunctionarissen hebben vaker een verbod aangekondigd op de export van rondhout. Daar is het bij gebleven. “Eén van mijn voorstellen was om de Surinaamse houtzager te dwingen het hout te impregneren, waardoor er beter kwaliteit hout op de markt komt. En dat moet men exporteren. Niet de boomstammen. Voor rondhout krijgt men bitter weinig. De meerwaarde en de winst zijn in China”, aldus Girjasing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
 1. Niet voor niks geeft China laptops en ander zogenaamde hulp aan Su!! Let wel!! voor niks gaat de zon op!!

  Het is niet zomaar dat de spleetogen zijn handje komt schudden met de Surinaamse Burikies!!

  De paarse bloedzuigers helpt nogsteeds Su naar de klote en verdoemenis!!


  Maak melding
 2. Waarom zijn die mpdagoebeesten v/d regering altijd zo achterlijk als ik weet niet wat
  Keer op keer bij elke regering is er n teringzooi in SU
  Nu pas brand t lampje
  Ik snap t niet
  Ik woon in NL en ik maak me druk om SU
  Ik wil graag terug en iets starten daar maar t is en zal altijd n teringzooi daar blijven
  Echt jammer !!!!


  Maak melding
 3. Het ligt voor een groot deel aan de mentaliteit van de Surinaamse ondernemers die snel geld willen maken. Er zal een mentaliteitsverandering bij hen moeten plaatsvinden. Zij moeten er zich bewust van worden dat het land en de bevolking de grote verliezers zijn. Maar het kan deze ondernemers geen rups schelen, als zij maar rijk worden. Zij drijven de houtkapers op om meer te produceren. Deze figuren kennen geen solidariteit met de bevolking en denken helemaal niet aan het in hoog tempo verdwijnen van het bos..

  Het grote geld wordt daarnaast door de ondernemers in Azië gemaakt. De Surinaamse hout-ondernemers worden er ook niet slechter van. De schaarste die ontstaat levert hen dubbel voordeel op. Ze kunnennhout kwijt aan de Chinezen en ze verkopen het duur aan lokale consumenten.
  Hout is in Azië een schaars product. Hout is goud in Azie. De fabrieken in China verwerken dit hout tot eindproducten voor de Aziatische markten en de overige wereldmarkten. De regering moet zich niet altijd laten lijden door de principes van de marktwerking. Zij moeten een halt toeroepen aan deze praktijken en de Surinaamse consument in bescherming nemen.


  Maak melding
 4. Baas en paarse geboefte e serie a heri konmdre gi deng snesi. Ndpers en overlopers zijn de werkelijke oorzaak van de geestelijke, morele en financiele neergang. Met een ndper, geschoold of niets, rijk of arm, jong of oud, gelovig of niet, het zijn allemaal vereerders van de grootste moordenaar en misdadiger op wie deze paarse idioten willens en wetens hebben gestemd. De paarse verdoemde maatschappij vol leegroof is een paarse feit die vele oerdomme ndpers dagelijks paars doet schijten hoe verder te gaan tot 2020. Didibri e maek deng debiel sma disie ka. Domme debiele zoon nanga idiote stiefzoon en vele debiele ndpers zijn slachtoffers van de heersende paarse vloek.


  Maak melding
 5. Hahaha dachten jullie echt dat de chinezen jullie gratis computers, bussen, geld lenen. Wakker worden imbecielen die op de n d plee stemmen. De houtkappers zijn chinezen, de houtvervoerders zijn chinezen, die paar houthandelaren zijn chinezen, de exporteurs zijn chinezen, die mensen die onze natuur, wegen en bruggen rampaneren zijn chinezen en dan verdwijnt onze valuta weer met derde rangs producten weer richting china. Wanneer gaan die debielen het begrijpen, en die oliepalm kwekerij komt echt niet hout weg, investeerders ook weg. Aleen bouta en zijn vriendjes worden beter af door chineze omkopingspraktijken.


  Maak melding
 6. We moeten het beest bij haar naam durven te noemen. De hele houthandel is in handen van leden van de VHP. De partij moet eerst in eigen gelederen haar leden tot de orde roepen.De hele hout business is in handen van VHPers. Dit gaat natuurlijks niets opleveren. Geld rechtvaardige alles. Deze figuren verdienen dubbel aan het hout. Ze verkopen het hout massaal aan de Chinezen. Dit veroorzaakt schaarste aan hout in het land en wie meer wil betalen krijgt het hout van deze figuren. Mensen, mensen, kijk toch uit met deze wolven in schaapskleren.


  Maak melding
 7. Ik weet niet hoe jong de parlementariër Shailendre Girjasing is. Anders zou hij hebben geweten dat de Chinezen niet de eerste zijn. Maar what about Bruynzeel en Bouwbedrijf Van Swaay, uit Wageningen Nederland? Toen was de oude politiek van Lachmon van Oranje wel goed.

  Deze verscheepte toen ook houtblokken van verschillende houtsoorten plus geïmpregneerde hout naar Nederland. En wat hebben deze al die jaren van uitbuiten voor de gewezen werknemers gedaan? In het bijzonder voor Suriname? Geen moer!

  Hoe krom of scheef dan ook, doen de Chinezen toch wat terug voor ons land als compensatie. Men moet niet vergeten dat de Chinezen keihard betaald aan Suriname om de houtblokken te laten verschepen. Is echt niet voor gratis.

  We mogen niet ondankbaar zijn vergeleken met de Nederlandse bedrijven, dat zich hier hebben verrijkt met onze goedkopere krachten.
  Maar ja het kan altijd beter, als (Shailendre Girjasing) men niet eens zijn hoe de Chinezen omgaat met onze houtblokken dan is dit de plicht van elke parlementariërs dit kenbaar te maken. In het bijzonder de leden van de oppositie en niet als een brullende babun aap tewerk gaan.


  Maak melding
 8. Mocht er een verbod op het exporteren van rondhout worden uitgeroepen zullen dezelfde lieden die een voorstander hiervan zijn, wederom klagen dat men de houtexploitanten brodeloos maakt.

  Girjasing moet nu in het openbaar durven te zeggen dat ‘wanneer ze zijn gekomen’ de VHP de export van rondhout zal verbieden.
  Dat zou hij aan z’n achterban moeten vertellen en dan zal je zien hoe rap hij teruggefloten zal worden door z’n voorzitter.

  Ik ben er ook op tegen dat het hout niet eerst lokaal wordt verwerkt tot halffabrikaat of gereed product, aleer deze te exporteren.
  Ik vraag me af waarom de houtexporteurs hun verdiensten niet herinvesteren in machines en anderen middelen voor het verwerken van hout.
  Zoals eerder is aangehaald gaan deze mensen voor het snelle geld en geven ze geen ruk om het land en de samenleving.


  Maak melding
 9. En wie geeft de vergunningen uit deze paarse regering, vermoedelijk ligt het aan venetiaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben de witteman en er ook iets mee van doen, naar mijn mening gaat sur naar de kloten, en de Chinezen lachen de veters uit hun schoenen, de enigen die er baat bij hebben zijn de grote man die een vinger in de pap hebben.

  Zo ging het met de olie het goud bauxiet, alles verkwanseld, hier het van broekzak naar vestzak


  Maak melding
 10. Rob,
  Wat maak je me nou? Jij was het toch die altijd maar zijn mond vol had over marktwerking? De ondernemer moet nu ineens aan het land gaan denken?
  Is het nu de taak van een ondernemer om aan “het land” te gaan denken. Zij zijn er toch voor de winst?
  Het is een taak van de personen die gekozen zijn door het volk om ’s lands belang te dienen. Bouterse cs.
  De chinezen zouden het niet moet kopen; zij zouden aan het belang van het land moeten denken en niet aan snel winst maken. Dit is net zo een kromme redenering.
  Overigens zeggen de ondernemingen: wij verdienen deviezen voor het land.
  Nogmaals, zij die falen, dat zijn de ministers. Ook op dit gebied. Onvoldoende kennis
  Simpel; exportquota.


  Maak melding
 11. Para Koranti@

  U zou eens moeten Google onder de naam bruynzeel en alles lezen, hopelijk komt u er dan ACHTER wat BSH. NV voor suriname heeft betekend, het was een Surinaams bedrijf dus onder Surinaamse wetgeving, wat bazel je dan


  Maak melding
 12. En daar heb je het weer over corruptie. Maar waar blijven de heren van de regering. Je hoort nietsssss. De chinezen doen wat ze willen en zelden hoor je wat. Hoe staat het met die chinezen die zich zwart hebben gekleurd. Je hoort ok niets meer. Waar zijn ze gebleven.


  Maak melding
 13. RobG

  “Het ligt voor een groot deel aan de mentaliteit van de Surinaamse ondernemers die snel geld willen maken.”

  Precies RobG in oktober 2011 heeft de toenmalige eigenaar van Suma Lumber mij precies uitgelegd hoe de Surinaamse markt in elkaar zat.
  Suma Lumber was toen van Etienne Boereveen en Rieuwert van B.

  Door een vergissing weet ik ook voor welke absurde prijs Suma Lumber verkocht werd aan Greenheart.

  Een pijler onder de business case is dat de lokale markt haar klanten lokale klanten kon laten betalen voor alle ondoelmatigheid. Verwerkt Surinaams hout was daarom 50% duurder dan soortgelijk hout in Nederland kost.
  Boerenveen stelde toen heel bot als je wat met Surinaams hout wilt dan moet je op de kade gaan staan en de chinezen overbieden.
  Helaas kun je weinig in de westerse wereld met Surinaams hout omdat het niet gecertificeerd is.

  Wij hadden een oplossing die voor goedkope energie en investeringen in de houtsector zouden zorgen en door Newmont gedragen zou worden.
  Helaas was dat niet aantrekkelijk voor mensen rond de president, het ministerie van NH en LVV en in de DNA.

  beste RobG het is niet verwonderlijk dat de lokale partijen ondoelmatig zijn omdat de politieke machten (ook onder Vene) doelmatigheid in de weg staan.

  Het zou u sieren u eerst ergens in te verdiepen voor dat u ongenuanceerd gaat verwijten. Als u naar het overzicht van hout verwerkers kijkt dan zijn het allemaal hosselaars. Indien men 20.000 m3 / jaar ($ 3.000.000 omzet) verwerk is men een grote jonge. Daar wordt je niet rijk van in een land als Suriname gezien alle ondoelmatigheid.

  Ja de Chinezen buiten op dit vlak Suriname uit. Maar alleen maar omdat dat Politici met macht uit komt.

  Wie hebben de concessies. Ik weet wat Suma Lumber opbracht en dat was een bedrag dat men nooit terug kan verdienen door gecertificeerd die concessie te beheren


  Maak melding
 14. @ Milton.

  “Ik vraag me af waarom de houtexporteurs hun verdiensten niet herinvesteren in machines en anderen middelen voor het verwerken van hout.”

  1 >>> hoewel Surinaams kwalitatief heel aantrekkelijk is kan men er buiten China weinig mee omdat het niet FSC gecertificeerd is.
  2 >>> De Surinaamse hout verwerkers zijn in principe te klein (zelfs Greenheart) om zich te kunnen certificeren.
  3 >>> Het is een doodszonde voor de houtsector geweest van VENETIAAN om Bruijnzeel niet over te doen aan Doorwin (anti Holland houding). In dat geval was er een industrieel voorbeeld en marktleider ontstaan en waren de 2 mio hectare Bruijnzeel concessies niet uitgedeeld aan loyalisten.
  4 >>> Nu kan men alleen het hoofd boven water houden omdat de concessies middel roof exploitatie niet meer voldoen of kunnen gaan voldoen aan certificeringseisen.
  5 >>> Het gevolg zijn rock bottom prijzen en cowboy/ wild west gedrag van allerlei ondernemers die overgeleverd zijn aan Chinese handelaren.

  Ik heb dit uit de eerst hand en indirect van een grote houtspecialist die 1 maal zaken met Suriname gedaan heeft en dat NOOIT meer doet ook al vindt hij het hout fenomenaal.

  Je zult een heel exclusief houten dek in opdracht hebben en voor 75% gereed zijn en bezoek krijgen van een partner in het bedrijf dat moet leveren, met de mededeling cash een bedrag met vier nullen te moeten betalen aan hem want anders is de kans groot dat de laatste container niet verzonden wordt.


  Maak melding
 15. Haco
  Straks ga je mij ook komen vertellen dat de Suikeronderneming Mariënburg , van Kessel bouwbedrijf/verkavelaar en de Billiton mij Surinaams bedrijf zijn geweest. Later zijn een paar van deze afbraak bedrijven in Surinaamse handen gekomen. Zoals de bierbrouwerij etc.


  Maak melding
 16. Word er ook her beplant in de kapte consessies, ik heb een bruin vermoede van niet, SFC certificaten, hier ben je vermoedelijk al te laat mee, op velerlei manieren werk het dekolonisatie consent niet, werken is een appartement sport.
  En als men het na 32 jaar nog niet door hebt zegt dit veel over morele houding in Suriname, als we elkaar de schuld blijven geven en elkaar niet willen vertrouwen zal het wel niet goed komen met Suriname.
  Een ieder die niet corrupt is op zoeken en een bloemetje geven


  Maak melding
 17. Wat kunnen de suries toch goed klagen. De detailhandel was in handen van de hindoestanen . Ze gingen liever snelgeld verdienen met groente-plus export en de chinezen nemen die kleinhandel over en ze hebben nu de monopolie hiervan. En nu gebeurt het ook met de houthandel. De hindoestanen hadden monopilie in de houhandel. Ze bewerkten het hout tot bouwmateriaal voor binnenlandse markt. Maar nu ook door snelgeld, exporteren ze de houtblokken-plus naar het buitenland. En regelmatig zijn containers met rotsblokkenplus en groenteplus onderschept en in beslag genomen . Vorige week is een container met groente-plus onderschept en een duane en landbpouwer zijn aangehouden. Die koelie tjoor moet toch weten dat de schaarte aan houtmateriaal niet door de chinezen zijn veroorzaakt maar door zijn familie ,,de koelies tjoor,,.


  Maak melding
 18. RobG
  Het grote geld wordt daarnaast door de ondernemers in Azië gemaakt. De Surinaamse hout-ondernemers worden er ook niet slechter van.

  En zo loopt de overheid haar belastinggelden mis. Dit is bekend maar niemand die er wat aan doet.


  Maak melding
 19. @ Haco

  FSC certificering betekend in oerbos dat men op een hectare 30 m3 mag kappen (die met coordinaten moet registreren en dan 60 jaar weg moet blijven.

  Zie jij dat Surinaamse concessiehouders doen!

  Weet je dat het hout op de concessie van IAM Gold gewoon aan de kant geschoven is zonder plan en dat het hout op de concessie van Newmont dat waarde heeft op vrachtwagens van een lokale politieke voorman geladen moet worden.

  Het herstel van Jungle duur gezien de gelaagdheid decennia. Als je het te open kapt vernietig je de onderlagen omdat ze niet meer beschut worden.

  Het is daarom zinvol om bij het herstel van Suralco locaties ook stil te staan bij de planning en eventueel aan productiebos te denken (snelle groeiers en trage groeiers).

  Het is ook dood zonde dat Suriname de oliepalm uit handen geeft want de nodige investeringen kan men realiseren uit de houtexploitatie. Zo doen ze het ook in Maleisie en Indonesie.
  Allen heeft men dan managers nodig die hun eigen pad uit zetten en niet moeten luisteren naar politieke bazen.


  Maak melding
 20. Het ligt ietsje dieper jongens. Toen Suriname onafhankelijk werd hebben wij van Nederland de SML (Stichting Machinale Landbouw) te Wageningen cadeau gekregen. Dit bedrijf hebben die klote militairen naar de klote geholpen onder andere door die grote strijdmakker van DDB genaamd Sital.
  We hebben ook een florerend houtbedrijf cadeau gekregen genaamd Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij. Ik heb nog geen diepgaande studie gedaan in het houtproblematiek van Suriname, maar dit bedrijf is door die Peneux, broer van de minister van onderwijs?, naar de klote geholpen omdat hij niet kundig genoeg was om een bedrijf te runnen. Ik ben een keertje naar Apoera geweest en heb met mijn eigen ogen gezien hoe bergen rondhout, uit het bos gehaald door een of ander Indonesisch bedrijf, aan het rotten waren. Nu heeft Suriname deviezen hard nodig en komt bij onze regeerders het slavenmentaliteit naar boven. In de goede oude tijd gaven we kapitalen weg voor spiegeltjes etc. Nu doen we dat voor computers. Neen, wij zijn geen provincie van China geworden. Het is erger. We hebben Suriname aan de Chinezen gegeven voor wat computers die de first Lady mag uitdelen. Neen dit heeft niets meer te maken met marktwerking of iets dergelijks. Het heeft te maken met het feit dat wij het bestuur van Suriname hebben toevertrouwd aan een stelletje incompetente lijders (met lange IJ). Weet je wat ik denk? Zodra dit zootje bestuurders verdwenen is moeten wij Suriname terugveroveren van de Chinezen. Wij zullen dan de Marrons heel hard nodig hebben om die vrijheidsoorlog voor ons weer te gaan voeren.


  Maak melding
 21. Voor symbolisch bedrag Bruynzeel in handen van Surinaamse Staat

  PARAMARIBO— Na een voorbereidingsperiode van bijna vier jaar heeft de Surinaamse regering de resterende 52 procent van de aandelen van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij die nog in Nederlandse handen waren overgenomen. De aandelen, waarvoor Nederland aanvankelijk vijf miljoen gulden had gevraagd, worden nu overgedragen voor het symbolische bedrag van 275.000 gulden. Dit heeft de Surinaamse minister van Natuurlijke hulpbronnen en Energie, Kenneth Koole, vrijdag bekend gemaakt
  De curatoren van de vroegere Bruynzeel BV Nederland hebben het desbetreffende document ondertekend. Minister Koole en minister van Financiën Wim Udenhout zullen mogelijk volgende week hun handtekening zetten. Hoewel Nederland formeel nog aandeelhouder
  was, heeft het volgens Koole nauwelijks iets gedaan aan het bedrijf dat sterk verouderd en verlieslijdend is. Bruynzeel Suriname met ruim 1100 medewerkers wordt voor een belangrijk deel gesubsidieerd door de Surinaamse overheid.
  Nu de staat Suriname volledig eigenaar wordt, is de weg vrij voor belangrijke investeringen om het productieproces te moderniseren, aldus Koole. Er zullen in het bedrijf ingrijpende veranderingen worden doorgevoerd, onder andere op bestuurlijk niveau. Er moet een nieuwe algemeen directeur worden benoemd aangezien de vorige in 1982 werd ontslagen. De raad van commissarissen wordt aangevuld. Deze voorzieningen konden nog niet worden getroffen omdat de Nederlandse aandeelhouder formeel nog verantwoordelijkheid droeg.

  Bron: Amigoe van 21 december 1985


  Maak melding
 22. Jojo, er zijn bepaalde belangengroepen die hun belangen veilig weten te stellen ongeacht welke regering aan de macht is. De grote boosdoeners blijven echter de buitenlanders die profiteren van het goedkope hout. De regering mag mijn inziens wel ingrijpen of harder ingrijpen om een eind te maken aan deze excessen. Maar wat dat betreft is de regering Wijdenbosch veel daadkrachtiger geweest in het aanpakken van de roofbouw van het Surinaams bos. Hij wist in elk geval een eind te maken aan de kwalijke praktijken van de Indonesische Berjaja Groep. Ook wist hij een groot deel van het Surinaams bos tot een internationale natuurreservaat te laten verklaren.

  Bigi Sma, natuurlijk loopt de Surinaamse overheid ook veel inkomen mis. Ik ben van mening dat de Surinaamse overheid een hout-autoriteit in het leven moet roepen om de houthandel naar het buitenland onder controle te krijgen. Ik ben er zeker van dat het land veel valuta misloopt omdat de Chinezen op de zwarte markt SRD’s opkopen en dat men vervolgens de betalingen verricht in Surinaams geld. Surinaamse houtproducenten mogen mogen van mij de binnenlandse markt van hout voorzien, maar de export van het hout of de verkopen aan het buitenland moet uitgevoerd worden door een autoriteit die door de overheid is aangesteld.


  Maak melding
 23. jojo

  daar heb je gelijk in ,toen Bruynzeel nog eigenaar was werd er aan herplanting gedaan die kennis is toch overgedragen het bedrijf betekende wat voor Suriname, er zitten nog voldoende Holland haters in Suriname maar het zal wel aan de opleiding liggen


  Maak melding
 24. @ RobG

  “Maar wat dat betreft is de regering Wijdenbosch veel daadkrachtiger geweest in het aanpakken van de roofbouw van het Surinaams bos”

  Beste RobG u zit er zoals normaal geheel naast.
  Ik raad u aan kennis te nemen van “Saramaka de strijd om het bos” Geschreven door Fergus MacKay. Dit gaat over rechtzaken bij het Interamerikaanse hof voor de rechten van de Mens.

  De aanleiding was dat Chinezen van Wijdenbosch zonder rekening te houden met de binnenland bewoners het binnenland in bezit namen als win gewest.
  Ze damden kreken af en richten hun kampen in op Kostgrondjes.

  U heeft een ziekelijke neiging om alles van Bouterse en co zonder enig bewijs of feit mooier te maken dan het is. U bent geheel fake/ namaak.

  Het zijn niet de buitenlanders maar deze regering die het land uitlevert aan roofkapitalisten in het door u opgehemelde China.


  Maak melding
 25. Prachtige voorbeeld van metacommunicatie; lullen om te kunnen lullen. Het gaat om de inhoud van de boodschap; als de Surinamer geen hout meer kan betalen, betekent dit dat huizenverval in Suriname wederom toegenomen is. Denk aan de straatbeelden uit de hare tachtig, tien was hout ook zo duur; Berjaga-Group, maar de meeste houtblokken kom je op blauwgrond vinden, waar of waar? Wie is nu aan de macht, juist…hout is grootkapitaal…zie de spelers op dit veld. Politiek drijven met Hout!


  Maak melding
 26. Jojo, u zegt dat ik een ” ziekelijke neiging heb om alles van Bouterse en co enz.enz ” probeer goed te praten. Jojo, wij verschillen in perceptie als het gaat om het beleid van de regering. Ik praat niets goed. Jullie praten alles fout wat de bewindslieden doen. Een van mijn specialisaties is beleidsonderzoek en snalyse. Ik relativeer alleen de context waarin het beleid zich moet afspelen en de marges van de economische mogelijkheden die de regering tot haar beschikking heeft. Ik heb alleen begrip voor de regering omdat er nog een lange weg te gaan is om het land goed tot ontwikkeling te brengen. U en de uwen zijn totaal verzuurd. Gij windt zich vanaf het begin op over de regering terwijl ik geniet van de geneugten van het leven.

  Jojo, het was president Venetiaan die samen met Soemohadjo de Berjaja groep binnenhaalde en het was president Wijdenbosch die hen de wacht aanzegde. Venetiaan stond toe dat de Indonesiërs honderden b.v. ’s naast de Berjaja groep hadden opgericht om zodoende minimaal belasting aan de staat Suriname af te dragen. Proficiat ex president Wijdenbosch.


  Maak melding
 27. @ RobG

  “Jojo, het was president Venetiaan die samen met Soemohadjo de Berjaja groep binnenhaalde en het was president Wijdenbosch die hen de wacht aanzegde. Venetiaan stond toe dat de Indonesiërs honderden b.v. ’s naast de Berjaja groep hadden opgericht om zodoende minimaal belasting aan de staat Suriname af te dragen. Proficiat ex president Wijdenbosch.”

  Beste RobG u slaat de plank weer mis.
  Musa groep was Indonesisch en is buiten de deur gehouden en Berjaya groep is Maleisisch en zou houd gaan verwerken en mocht geen rondhout exporteren.
  Beste RobG in augustus 2015 was men nog bezig de Berjaya deal te implementeren welke niet gematerialiseerd is.
  Ook was Somohardjo niet betrokken maar het was Willi Sumita en de familie Mungra en ook Bouterse die bij deze deals hun graantjes mee pikte.
  Bron een aantal NRC artikelen uit die tijd.


  Maak melding
 28. Jojo, u geeft uw versie van het verhaal en vergeet zeker niet om uw messias, dhr Venetiaan in bescherming nemen. Het gaat u makkelijk af om Bouterse alle schuld te geven en allrs wat goed is aan uw messias toe te schrijven. De Aziatische hout-magnaten zijn onder Venetiaan binnengehaald. Mungra en Bouterse hadden niets in de melk te verbrokkelen. U probeert de geschiedenis een andere wending te geven.Gelukkig maar dat er onder de regering Wijdenbosch een eind kwam in Suriname aan de activiteiten van deze rovers. Zij zochten hun heil in Guyana.


  Maak melding
 29. RobG

  Bouterse is de afgelopen 37 jaar de machtsfactor geweest in het land.

  Venetiaan is voor mij geen Messias. Daar was hij niet klein genoeg voor, te halsstarrig, te weinig empathisch, te veel bestuurder, met te weinig contact met het leven.

  De houtmagnaten waar u het over heeft zijn door weerstand nooit actief geworden.
  De houtrovers die Wijdenbosch binnen gelaten heeft zijn de aanleiding voor de veroordelingen door Suriname door het Interamerikaanse hof voor de rechten van de mens. Die zijn heel concreet en gedocumenteerd.

  Het hele grondrechten aspect is door het gedrag door de Chinezen, die zelfs gewapend hun overeenkomsten met Wijdenbosch af dwongen, ontstaan.

  U doet aan geschiedenis vervalsing


  Maak melding
 30. Het laten wegslepen van grote hoeveelheden onbewerkt rond hout uit Suriname is een CRIMINELE DAAD !

  Het regiem staat toe dat het VOLK WORDT BESTOLEN, terwijl de minder draagkrachtigen in het land creperen !

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !


  Maak melding
 31. Mi sabi wang toe dong ndpsma. Nog steeds geloven deze debiele domme idioten dat ddb en paarse maffiabende land en volk voorspoed zullen brengen. A wiens fa joe soor deng deng sma disie dat ddb en geboefte na soso leugenaars, des te meer krijsen deze oerdomme paarse stommelingen, is neks erg, is we hebt vo gestemd, op hem, is onze egte lijdsman Stefg me paarse Anus Meie Meie en et land ga wordte als Dubai zegt tiefka japie Mi E Sjie sosoka. Ndpers zijn waarlijk oerdom ddb bezeten zombies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES