Surinaamse ex-minister vreest overdracht krachtcentrale

33

PARAMARIBO, 26 okt – Richard Kalloe, minister tijdens de eerste regering Venetiaan, vreest het ergste als Suriname de waterkrachtcentrale te Afobakka in handen krijgt. Hij pleit er zelfs voor dat multinational Alcoa de centrale met stuwdam niet overdraagt. De Surinaamse overheid heeft bepaald geen goede reputatie als het om het beheren gaat van nationale rijkdommen. Een schoolvoorbeeld is Staatsolie.

Het bedrijf haalde ooit een omzet van een miljard dollar. Maar nu gaat het veel minder en dat heeft niet alleen te maken met de olieprijzen. Het bedrijf is in een knellende schuldpositie gemanoeuvreerd. “Als je Staatsolie nu overneemt, neem je alleen maar schulden over. Wie aandelen in Staatsolie koopt, wordt failliet. Het enige waar geen schuld op rust, is de stuwdam. Dat is gewoon kassa”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname.

Alcoa wil in 2019 overdragen. Kalloe ziet slechts een handjevol lieden rond de politieke top er beter van worden. “Dit geldt niet alleen voor de huidige regering, maar ook voor de Nieuw Front-regering. Al geef je ze miljarden, er wordt nooit in belang van de Surinaamse samenleving gewerkt. Alles gaat compleet verkeerd. Dat is te zien aan al de natuurlijke hulpbronnen die worden uitgegeven of verkocht.”


33 REACTIES

 1. No spang de chinezen loeren op alles wat los of vast zit in Suriname. Ze weten al te goed hoe dom de gemiddelde surinamer is, omdat ze op een incompetente corrupte plee-si-dent blijven stemmen ondanks dat deze plee-si-dent in china de doostraf zou krijgen voor zijn economiese & criminele wandaden.


  Maak melding

 2. Al investeer je miljarden en miljarden in een bodemloze put. Uiteindelijk op lange termijn wordt het nul komma nul. Zie soort regeerders niet alleen in Su maar overal op de wereld.


  Maak melding

 3. Met gelul regeer je geen land Sranangman maar met Bouterse zeker ook niet gezien de failliete boel waar hij voor heeft gezorgd
  terwijl zijn eigen zakken vol geld zitten.
  Maar ik snap het wel je moet een slimme Surinamer zijn om dat te snappen.
  Die slimme Surinamer daar hoor jij niet bij
  dat is duidelijk.


  Maak melding

 4. Het is niet eens nul komma nul was dat maar zo het is dik negatief en dan heb je die Idioot van een Hoefdraad die denkt aan nog meer lenen Hoefdraad jij bent pas een slimme Surinamer


  Maak melding

 5. Je hoeft deze paarse criminelebende geen miljarden te geven,ze stelen het wel van het volk d.m.v. torenhoge leningen, belastingverhogende maatregelen,waar het volk voor op kan draaien,dit is een minder opvallende manier om dit volk te naaien.


  Maak melding

 6. Alle rijkdommen van Suriname zijn allang verkocht door de Bouta maffiaclan.

  Door al die Paarse rovers die druk bezig zijn om Suriname te ‘dekoloniseren’. Ondertussen storten ze het volk van Suriname voor generaties in de armoede.

  RobG, kom er maar in.


  Maak melding

 7. Een dam met een onderhoud plaatje van een miljoen US per maand gebruik je niet om een lampje thuis te laten branden.De regering heeft er erg haast om de dam in handen te krijgen,maar geeft nooit uitleg wat er met de stroom gaat gebeuren.
  Misschien dat iemand kan vertellen wat er met de stroom gedaan gaat worden.Vroeger waren en nog ‘fabrieken’ die grondstoffen importeerden en er eind producten maakten voor de lokale markt.Maar deze activiteiten behoren al lang tot het verleden.


  Maak melding

 8. Zit ik lekker te genieten in Doha – Qater van een cocos-shake en van de sieraden gemaakt van Surinaams goud, en mijn genot wordt verpest door een mastodont van het Front.

  Richard Kaloe ziet weer foute olitanten uit de periode Venetiaan vliegen. Die man maakt het zichzelf ontzettend moeilijk. Dit vervallen heerschap moet zich rustig houden. Hij heeft alle ruimte om van zijn verworven staatspensioen te genieten.

  Deze pensionado zou wel anders blèren als een VHP-er of een Indiase kapitaalgoeroe de centrale in handen kreeg. Hij denkt dat de mensheid uit domme NPS-ers en VHP-ers bestaat. Het grootste deel van de Staatsolie-schuld komt door de uitbreiding van de raffinaderij en het uitlopen van deze uitbreidingswerkzaamheden.


  Maak melding

 9. Lezen en begrijpen na wan kefalek fuckup sani. Dit heeft niks te maken met je ontwikkeling maar meer met je cultuur
  Soms kan je je goed ergeren met bepaalde reacties. Ergens is het weer goed, dan weet men met wat voor soort figuren je te doen hebt.

  Wat de heer Richard Kalloe ons wilt vertellen is dat de man met de tien schone vingers ook heeft meegedaan aan corrupte handelingen. De kans maakt de dief. Als de controleapparaat (s Lands Accountants Dienst) niet politiek georiënteerd was zou het misschien goed werk kunnen verrichten. Het is gewoon treurig wat zich allemaal daar afspeelt. We moeten niet vergeten dat naar aanleiding van de vele corrupte handelingen van de vorige regeringen. De president hemzelf toen gepleit had om de a.s. minister eerst te laten screenen en dan toelaten. Is niet nu dat de ministers treedt als Lazarus in de regering om later terug te keren in de maatschappij als Onasses.


  Maak melding

 10. @ RobG

  “Zit ik lekker te genieten in Doha – Qater van een cocos-shake en van de sieraden gemaakt van Surinaams goud, en mijn genot wordt verpest door een mastodont van het Front.”

  U bent een fantast.
  Het Goud in Doha komt alle maal uit India (i.v.m. het lage verwerkingsloon).
  En meneer Richard Kalloe is geen Front Mastodont maar van oorsprong BVD en later NDP.

  wikipedia.org/wiki/Richard_Kalloe

  “Het grootste deel van de Staatsolie-schuld komt door de uitbreiding van de raffinaderij en het uitlopen van deze uitbreidingswerkzaamheden.”

  Hoe fout kun je zijn:
  1 >>> Front heeft de outputspec laten maken door Fluor.
  2 >>> Front heeft de aanbesteding opgestart op basis van Design & Build.
  3 >>> Front heeft de financiering gepland 50% uit cashflow en 50% geleend waarvan een deel obligatie lokale markt. voor totaal $ 700.000.000

  Daar na kreeg Bouterse en Boerenveen de zaak in handen en is

  4 >>> Het contract met Saipim veranderd naar engineering en procurement. of wel heel dom met als gevolg dat alles uitliep en Suriname op moest draaien voor niet betaald philipijnse lassers, vertragingskosten en de commissioning.
  5 >>> Start productie ongeveer 1,5 jaar later was dan bedoeld zonder verhaal mogelijkheid.
  6 >>> Vanwege de hoge olie prijzen namen de winsten zo toe dat Bouterse en co besloten hun gaten te dichten met voorschoten op de dividend en de raffinaderij en de newmont deal en het Ethanol project etc allemaal te financieren met vreemd vermogen tegen 7,75%.
  7>>> In 2016 er meer dividend uit Staatsolie gehaald werd dan er winst was hebben de banken door dat Staatsolie niet meer aan het financieringsakkoord voldeed per direct een aflossing op geëist. Als toen Hoefdraad niet de idiote obligatie genomen had was Staatsolie in november van ING , Credit Suisse en vrienden geweest.

  Deze regering behoort tot het type straatroverheid

  U reflexen zijn voorspelbaar en geheel naast de waarheid.
  Ook in Doha heeft men internet en had u het voorgaande kunnen checken.
  U zwetst uit uw nek


  Maak melding

 11. Ik denk dat Rob ook niet meer betaald word. Hij voert geen verweer meer, maar herhaalt voortdurend zijn nietszeggende standpunt(en);
  het is de schuld van enz.

  Gelijk heeft hij, als ik ook niet meer zou worden betaald zou ik ook geen arbeid meer verrichten. Behalve als het vrijwilligerswerk zou zijn.
  Maar om hier voortdurend geconfronteerd te worden met eigen feilen en feilen van de regering en door een enkeling zelf grof te worden beledigd dat zou mij te ver gaan.


  Maak melding

 12. Haha, die Jojo denkt het weer beter te weten. Jojo ik ben een juwelierszaak in Doha binnengestapt waar men gecertificeerde goudensieraden verkoopt. De kleur van het goud leek op Surinaams goud. Op mijn vraag aan de verkoper waar het goud vandaan komt, dus wat de oorsprong van dit goud was kreeg ik al snel na enig speurwerk te horen ‘ Surinam ‘. Uw bewering dat al het goud in Qatar uit India komt klopt voor geen millimeter. India is één van de grootste goudimporteurs ter wereld, terwijl het zelf bijna niks produceert. Het goud is bestemd voor de lokale markt. Indiase regering wil zo graag een oude goudmijn in de staat Karnataka juist heropen.

  De uitbreiding van Staasolie is door diverse oorzaken duurder uitgevallen. Venetiaan heeft hiermee gen rekening mee gehouden en zijn opvolger werd geconfronteerd met deze miscalculatie.


  Maak melding

 13. RobG heeft een abonnement op de Fabeltjes Krant en hij beschouwt Limbo als een integere en onafhankelijk journalist en Bouterse gaat de Nobelprijs voor Economie en Vrede winnen.


  Maak melding

 14. @ RobG

  Simpele ziel

  ” De kleur van het goud leek op Surinaams goud.”

  In Suriname, het midden oosten, Turkije en India heeft men de voorkeur voor 18 karaats goud en dat is roder dan het 14 karaats goud in West Europa.

  Pech voor u in heb een jaar of 2 in Bahrain, Oman, Dubai en Saudi Arabie gewerkt en gewoond en vlieg naar het Oosten en Afrika bij voorkeur met Emirates.

  Denk je dat na de goud smokkel van uit de emiraten naar de swet shops in India aan de sieraden in de Goud Souk een certificaat of origin ge hangen wordt. Het goud dat via kaloti mint huis naar Dubai of Zwitserland word daar naar de hoogst mogelijke zuiverheid geraffineerd. Denk je dat er dan nog een stempel Suriname instaat. Daarnaast wat is de hoeveelheid van 30 tot 40 ton goud per jaar uit Suriname op de wereld productie. By the way de helft gaat via Canada en de VS naar de wereld markt.
  U bent een fantast

  “De uitbreiding van Staatsolie is door diverse oorzaken duurder uitgevallen. Venetiaan heeft hiermee gen rekening mee gehouden en zijn opvolger werd geconfronteerd met deze miscalculatie”

  Hoe gek bent u. Indien de regering Venetiaan iets te verwijten zou zijn dan had Limbo dat allang gepresenteerd om de aandacht af te leiden.
  De 1,5 jaar vertraging en de extra kosten en het volladen met schulden met enorme rentelast is 100% het resultaat van het in de kassa graaien door de regeringen Bouterse.

  Ik weet het niet beter ik weet hoe ik informatie en feiten vind en u roept maar wat omdat u op de RUG gezetten heeft.

  RobG het gaat niet om wat men geleerd heeft maar wat men er mee doet.


  Maak melding

 15. ik denk eerder dat RobG verdwaalt is op de Kruiskade in R’dam, en bij een van de opkopers van Surinaamse sieraden terecht is gekomen,,hij lijdt wel meer aan waanbeelden


  Maak melding

 16. Flyer, bedankt voor de tip. Mijn smartphone genereert zelf de naam terwijl ik de naam juist invoer. Maar dat geeft niet, hoooor. Deze hooggeleerde domoor met zijn riant salaris verblijft nog een paar dagen in Doha om vervolgens door te reizen naar Thailand. Daarna vertrek ik met collega’s naar een congres in Ganzhu-China. Dit is natuurlijk op een ander niveau met vraagstukken omgaan dan jullie gewend zijn. Verschillen moeten moeten er ook zijn.

  Jojo,
  De kleur van goud bepaalt in sterke mate het karaatsgehalte van goud.Goud wordt over het algemeen vermengd met zilver, koper,enz. Als ik het over Surinaams goud heb dan gaat het over authentiek Surinaams goud dat men o.a. exporteert naar de grote goudmarkten van Doha en Dubai. Ik praat niet over het goud dat je in kleine winkeltjes in SME en NL kan kopen, het belazer-goud, maar over goudensieraden dat gecertificeerd is en in dure en sjieke winkels in Doha en Dubai te krijgen is. We moeten het even serieus houden.

  Het is aantoonbaar hoe men het draait of keert de oppositie doet aan ‘ vliegen vangen ‘. Ze creëren zelf vliegen. Venetiaan heeft zijn aandeel geleverd in Staatsolie.Van mij krijgt hij een 5,5 als waardering op een schaal van 10. Die periode is achter de rug. We leven thans in een nog complexere wereld. Nu zijn er andere tijden aangebroken.


  Maak melding

 17. Redskin
  Surinamer kunnen geen hout meer kopen om huizen te bouwen, het word geëxporteerd naar China en is daardoor te duur.
  En van Robg@ zal je als antwoord krijgen, kijk wat we gerealiseerd hebben.
  1 fly-overs vierbaans autowegen trein verbinding paramaribo naar onverwacht 18000huizen, palmolie plantages cassave fabrieken, rijstbouw naar de kloten, suikerriet spoorrails apoera brokkopondo locomotieven staan te verroesten, shovels overwoekerd door de bush en draglins,
  Zoetwater transporten, goud verkwanseld olie droom raffinaderij zwaar beleend, EBS een een lachertje stuw dam apoera, hier hadden prioriteiten gesteld moeten worden,..
  Maar er ging veel tijd zitten zakken vullen, en zand in de ogen strooien


  Maak melding

 18. @ RobG

  “We leven thans in een nog complexere wereld. Nu zijn er andere tijden aangebroken.”

  U droomt en fantaseert.

  Bouterse en zijn vrienden lopen achter uit. U weet wel dat plaatje van “something went wrong”.

  De wereld in niet complexer geworden want de drijfveren zijn gelijk alleen zijn de tools/ de middelen veel beter geworden. Dat u nog in de statische modellen zit is uw probleem.
  Het is niet aan u Venetiaan een 5,5 te geven omdat u een gekleurde bril op heeft en niets wil weten van de puinhoop die hij heeft opgeruimd met in 10 jaar ongeveer evenveel hulp als Wijdenbosch van Nederland heeft geïncasseerd.

  Het land ging stapje voor stapje vooruit en heeft solide een internationale crisis weten te verwerken met veel lagere goudprijzen en lagere olie prijzen etc.
  Bouterse heeft ondanks veel hogere prijzen, enorme extra inkomsten, het verdampen van de deviezen en enorme schulden toename nog niets gerealiseerd waarvoor Venetiaan het zaadje niet gelegd had.

  RobG u gelooft in Emiraten bling, bling maar kijkt niet door de armoede heen. Ik was bij de begin van de bouwboom daar (de haven van Mina Jebel Ali) en kom er nog wel eens langs. De shops zijn niet zo sjiek als u denkt dat ze zijn. Daar naast draait alles daar op mensen uit India die pakweg 70% van het aantal mensen uitmaakt.

  Ik raad u aan een auto te huren en 30 km buiten Doha te gaan bi Bombay housing estates. Dan ervaart u wellicht waar de sjieke bling bling op gefundeerd is. Blaaskaak


  Maak melding

 19. RobG(robbekuiken),

  Ganzhu-China is eveneens een niet bestaande stad. Mensen die WEL scholing hebben gehad, kennen Guangzhou. Dus het is raadzaam om jouw Bart Smit smartphone te vervangen. Gezien jouw structurele fouten, onkunde, gebrek aan kennis en pathologische leugens acht ik het aannemelijk dat jij samen met je “collega’s” in de wachtkamer bij het UWV zit.


  Maak melding

 20. Ik heb kennissen en ken mensen die in Doha – Qater, Dubai wonen werken en gaan en komen of voor vakantie zijn. Niet een vertelt over goud gaan bekijken. Waarom zouden ze het over Surinaams goud moeten hebben?

  De verhalen die ik hoor is over zaken doen in de regio en wonen en werken, bouw en inrichting van de stad, infrastructuur,gebouwen, wegen, het water, invloeden van het westen, westerlingen, de service, gebouwen, de havens, ontspanning. Rondritten en zaken die ze bezichtigen.

  Zegt mij weinig of niets, een plek voor mij waar ik maar heel kort zou willen zijn als tussenstop naar het verre oosten.

  Bovendien zijner van hen films van hun ondernemingen of vakantietrip te zien op youtube.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.