maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijVIDEO: Bijeenkomst over Javaans Immaterieel cultureel erfgoed

VIDEO: Bijeenkomst over Javaans Immaterieel cultureel erfgoed

-

Does Travel & Cadushi Tours

Afgelopen weekend organiseerde de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie en Stichting Barr een consultatie bijeenkomst, welke informeerde over het initiatief om elementen van Javaanse cultuuruitingen op de Nationale Inventaris te krijgen. Zo’n 150 geïnteresseerde aanwezigen zijn geïnformeerd over het UNESCO Verdrag ter bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed en wat in Nederland wordt gedaan om het verdrag te implementeren. Ook hebben ze een indruk gekregen wat de nationale inventaris behelst en hoe langdurig en ingewikkeld het proces van aanmelding kan zijn.

Er waren vragen en opmerkingen die begrijpelijkerwijs werden gesteld omdat de inleidingen te kort waren om op alle facetten in te gaan. De initiatiefnemers trekken de conclusie dat meer bijeenkomsten nodig zijn om duidelijk te maken wat de functie en de werking is van de nationale inventaris (het is geen archief) en welke mogelijkheden de aanmelding biedt om het erfgoed te borgen. Tevens dient het besef er te zijn dat het hele proces van aanmelding en het onderhoud van erfgoed, de eigen verantwoordelijkheid is als gemeenschap van Javaanse Surinamers in Nederland, ook financieel aldus de organisatie.

Hoewel de aanwezigen van mening zijn dat de stap genomen moet worden om het erfgoed aan te melden, is er een lange weg te gaan. “Het is fijn dat er mensen zijn die hun vinger hebben opgestoken en daarmee zichzelf hebben opgegeven om mee te denken hoe het proces van eventuele aanmelding aangepakt moet worden, met tegelijkertijd aandacht voor versterking van de bewustwording en draagvlak.
Dank aan alle aanwezigen en hun participatie. Groot is onze dank aan St. B.A.R.R. en aan alle vrijwilligers en donateurs. Wij kijken terug op een goede bijeenkomst. Bezoekers van de consultatie hebben informatie ontvangen en weten meer over het onderwerp immaterieel cultureel erfgoed. Dat is winst” aldus de initiatiefnemers in een nieuwsbericht.

Hierbij het videoverslag van de consultatie:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
 1. De Javanen uit Suriname in Nederland zullen de generatie jongeren dat hier zijn geboren en getogen duidelijk moeten maken over de behandeling dat zij hebben genoten tijdens de koloniale periode in hun geboorte ( Suriname) land.

  De kolonialistische trend zet zich nog steeds voorts, dit zullen wij moeten beschouwen als de naweeën van wat hun is aangeleerd. Gewoon loslaten en plaats jezelf niet als een tweederangs burgers in dit land.


  Maak melding

 2. Heel goed van de javanen in Nederland. Ze weten wat de waarde van hun culturele erfgoed is. Daarom moeten die behouden worden. Culture erfgoed is tegenwoordig big business en het is geld waard en het heeft economisch betekenis. In Nederland worden miljoenen verdiend aan culturele erfgoed via musea, nationaal bibliotheek/archief universiteit, industrie , handel en bij andere activiteiten . veel succes


  Maak melding

 3. Dada Marcel. Jij bent heel jaloers op de javanen. Jij hebt geen culuur laat staan zulke mooie erfgoed. Zelf je eigen huid is volgens jou heeft geen waarde. Daarom willen je familie alleen met blanken trouwen om zich te kunnen gedragen als redie moesoe . Ga maar met je eigen vernietiging bezighouden dada Marcel zoals nu met de kwestie zwarte pieten. Veel succes dada Marcel met je zelf te vernietigen.


  Maak melding

 4. Goede zet, zo kan de geheime dienst, Franse militairen, Franse Geheimagenten, Franse Vreemdelingen Legioen, enz zich vermommen als Franse Gendarmerie Politie en als ze Bravo hebben opgepakt en veilig hebben opgeborgen, kunnen ze in één adem met hun equipment oprukken naar Leo(nsberg) om de laatste slag aan te slaan.

  Leo!, le ma moe le. Wan San Dé Cook Dé Kon. Me Taigie!

  Franz Mang no dé mik grap.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES